СЕПТЕМВРИйчетата вече пеят, танцуват, рисуват и в снега лудуват

• 62 616
  • 746
  •   1
Отговори
# 315
И аз мислех да пиша миналия път за мнението си за тази прехвалена Активия, ама забравих. Та ако не са сложили в нея нещо много полезно в последните десет години (че от тогава кажи-речи не съм опитвала такова нещо), няма и да купя скоро, нито пък бих й дала на Дара. Не че е най-вредното нещо на света разбира се, но с тези 5 овесени ядки на кръст в нея, не виждам как може да действа толкова добре на червата. Аз от години ям всеки божи ден приготвени от мен си овесени ядки с кисело мляко, плод, и с каквото друго душа ми иска. За съжаление Дара не я привлича за сега, но ако почне да яде, не виждам смисъл да купувам подсладено кисело мляко с консерванти и трудно откриваеми парченца плод и овесени ядки.
Затова който е имал проблем със запек, и е опитвал с Активия, но не му е помогнала, трябва все пак да опита и с домашно приготвени овесени ядки с каквото му харесва.
Иначе аз квася мляко вкъщи, защото пък тук киселото е доста скъпо, докато прясното не е, и така ни излиза на сметка. Е, купувам обикновено мляко, не можем да си позволим био, понеже ние ядем доста.
Ивчи, това за физическата активност го каза добре, защото наистина при някои деца се оказва от голямо значение.

v_spasova, няма ли полза от логопеда? Ти казваше още преди месеци, че ходите, нали?

jos, за страховете на Дара много мога да говоря. Може пък да използвам поканата ти, за да си излея моите страхове в това отношение Wink. Но няма да ми стигне времето сега и си пускам поста така.
Лелее, jos, скоро не ти бях поглеждала линийката... ами то много малко останало! Вие Телче евентуално чакате... хубави хора сме Laughing. Ако нещо не пиша до тогава - много спокойствие ти желая и всичко да мине както ти си го представяш!

# 316
  • София
Люляк, ние септември отидохме на консултация. Тогава ни казаха, че има леко забавяне, но не е страшно защото е мъничък.
Най-вероятно стресът от операциите е една от причините.
Друга възможна е 'синдром на префекционизма'. Наблюдавал се при по-малките деца в семейството - те виждат, че големите правят нещата добре и правилно и докато не са сигурни, че е и те така ще се справят добре, се стаяват и си траят.

Та 1-вия път само ни дадоха разни задачки за вкъщи. Пъзели, конструктори, сортиране в различни купи на орехи, лешници, жълъди, да учим звуци на животни и части ня тялото. Това го преборихме бързо. И след 3 месеца като отидохме, логопедката беше много доволна.

Трябваше да почнем да пеем песнички , за да се пречупи да почне да повтаря след нас. И разибра се пъзели, сторене на кули - игри, които развиват фината моторика.
Самчо реди, строи, опитва се да рисува, но не иска да повтаря след нас, дори и грешно. Тананика си песнички - много вярно спазва мелодията, но повтаря само 'мамамама', 'бабабаба' или 'тататата'.
И след още 3 месеца, като отидохме, ни препоръчаха да започнем терапия, ако искаме. Бях чела малко из форумите, не съм се ровила кой знае колко задълбочено, но и аз бях стигнала до извода, че вече ще ни трявба малко по-професионална помощ.
Мъжът също беше съгласен.

А аз по случайност се запознах с една мама, завършила логопедия и която сега работи с деца с аутизъм. Та тази мама даде добро мнение за логопедката, при която бяхме. Тя също ми каза, че най-вероятно няма проблем, просто е по-бавен и от 'късните говорители', но терапията няма да му навреди, само може да помогне.

Та така - ходим, но магарето си показва ината и не слуша много.
А и се оказа, че като е с баща си, работи по-добре. Аз като съм там - само иска да се гуши в мен.

# 317
Да, Активията не е най-доброто решение, но смятам всичко да пробвам! Аз лично си хапвам само Конуш или Тонус (едно и също), най-близко ми е до вкуса на домашното. Верея 2% взимам за Николай. Но сега му давам от натуралната Активия. С плодчетата не иска да яде и това е. Не знам коя е по-малката злина - Активия или Дуфалак. Затова го спрях, 2 седмици го пи без никакъв ефект. Снощи се изака сам и то на 3 пъти, съвсем нормално, не беше запечен. Дадох му компот от ягоди. Дали е от това или от Активията преди компота, не знам, но явно това е засега решението. Лошото е, че почти сме ги изяли компотите с ягоди, а от други плодове има тоооолкова много.
 Домашно кис. мляко свеки квасеше, но от него нещата ставаха много зле. Овесени ядки му давам с мляко Верея, но не виждам промяна. Въпреки това за закуска си е добро решение, поне не е запичащо.
 Люляче, така е, не се чувства добре като не е акал 3-4 дни и на 5-я е направо неузнаваем - реве за най-малкото, кисел е, мълчи и сумти. А като се изходи си е моето дете, весел, усмихнат, говори.... А за пшеничния зародиш не знаех. Сега давам ленено семе, но ако и от него не видя полза ще пробвам и това.
 ивчи, вода не мога да го накарам да пие. Трябва да е подсладена с мед или домашен сироп. Иначе лятото пие, особено навън, като ожаднее по цяло шише наведнъж изпива. И въпреки това пак не ака нормално. Знам, че водата е важна и го мъча най-редовно, но да пийне общо една чашка на ден.
Уффф, много ви занимавам с нашите наудачи..... Свеки, нали е детска учителка и приказвала с майките на 2 дечица от групата, които до 4 годинки са били така и после като са станали по-активни са се оправили. И на двамата са искали да им правят това същото изследване, но майките не са отишли. Верно е, че Николай не е от много тичащите, повече му харесват спокойните игри, пък и в яслата къде да бяга, само седят на това килимче, как да се движи детето? Може и това да е.....
 v_spasova, и Ники върви назад с говоренето, но забелязвам напредък. Повтаря след мен, когато иска де, свързва 2 думи, но пък не използва "да" и "не" при въпрос от моя страна. Иначе "не" е за всичко, ако направя нещо, което не му се хареса, напр. да му взема от ръката играчка или друго, казва "неееее, намаааа", но ако го попитам иска ли чай само се усмихва и маха с ръце, което значи "да", а ако не иска се обръща и си продължава играта. Ако тръгна да смятам, надали казва повече от 50 думи, иначе всичко разбира, пасивния му речник е добър. Като гледам в групата не е сам. И други момченца, даже и едно момиче, не говорят. Затова се успокоявам, пък и нали ме разбира.

# 318
  • София
Уф, той и моя ме разбира. Съответно му поставих диагноза, че проблем със слуха няма  Mr. Green
И диването като иска нещо сладко ми казва - 'тота' (за торта).

Знам, че момчета са по-бавни приниципно. И при нас е кофти , че имаме много 'напреднала' кака, с която малко или много сравняваме.
А на мен притеснението ми идва от аномалията, с която се роди. Да не би да излезе още нещо ...

Той се развива много добре физически и външно няма изменения. Хирургът като каза на един преглед - много добре, прекрасно, няма да има гръбначни изкривявания и ... сърцето ми прескочи тогава.
И просто не мога стоя кротко. Искам каквото може и ако може, да се направи.

# 319
Люляк, и ММ е телец, живи здрави Simple Smile
още малко да изчака бебока, че ме е хванала една кашлица и МБ излезе кофти след джакузито... знаех си, че не трябва да ходя. ама и Божа работа кога ще тръгне да излиза.
може да споделиш за страховете, разбира се, нали сме майки, дори и в скрит текст.

velizarka, за  пасивното говорене мога само да ти споделя, и преди време ти бях писала, че е добре да не го разбираш без думи, макар да е така, и по този начин да го стимулираш да ти обясни, не само посочи или не какво точно иска. това е дълъг процес, но е началото на активното общуване.

например за чая, няма да му даваш, когато иска, а ще му покажеш какво трябва да каже, за да го получи: да, моля те, мамо, искам. повтаряш няколко пъти и му обясняваш, че очакваш от него да го каже, иначе не го разбираш и не можеш да му дадеш. и така всеки път повтаряш и му даваш, не след дълго и той ще си поиска с думи. иначе ще го свикнеш така на лесното и много късно ще проговори.
имай търпение да повтаряш като папагал и да не му "угаждаш" по лесния за него начин.

V-spasova, не знаех за вашите премеждия като малки.
дано при вас нещата потръгнат с времето и със специалисти.
говори му, че кака му е голяма и да не се сравнява с нея, че и тя като малка не е могла това и онова да прави и се е научила като порастне и постепенно, знам ли, май трябва от онези семейни игри да се играят, където всеки е индивидуалист, а играят по двама в отбор и се подкрепят.
не ти е лесно  Hug

# 320
  • Sofia, Bulgaria
Здравейте  Wink. Нямах много време напоследък и не съм чела,така че на кратко.Почерпете се скромно за моето пораснало момиче,което вчера стана на 4 годинки Simple Smile  smile3510   ura newsm24 Надявам се всички да сте здрави и в очакване на хубаво време за игри на вън.Ние бяхме 10 дни на Зинат.Уж позакрепихме положението,но има още да се долекуваме.Аз влача вече месец една ужасна кашлица и не минава от нищо  ooooh!Искам и да ви помоля,ако не е много нахално,ако смятате,че сме достойно семейство и заслужаваме, да дадете по едно гласче за участието ни в тази инициатива за деца на килограм  Wink Heart Eyes
http://www.facebook.com/pages/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0% … BaXURaHY5afINGDA9
Сърдечно ви Благодаря за което,както и на тези от вас,който вече го направиха през днешния ден.  bouquet newsm20
Леле jos,като гледам лентичката ти то не останало време  Two Hearts.Така ви се радвам момичета,на всички който гушкате бебчета  Crazy нагушкаите бебоците и от мен  Heart Eyes

Последна редакция: вт, 16 апр 2013, 20:25 от Емили А.

# 321
Емили,
да ви е здрава рожденичката и много да се обичате, да расте весела и щастлива с безгрижно детство!

нямам фб, но ако от друго място може, бих гласувала  Heart Eyes

как е твоят мъж?
как са дечицата, и аз прихванах една "ясленска" кашлица, мъча я със стодал, чайове, мед и зехтин, ти може да добавиш - мед, зехтин и ракия в равни количества.
и Милица кашля така по едн-два пъти на ден, и затова не я пускам на градина, досега един път така е кашляла и за около 15 дни се оправи... това й е втора кашлица след вируса, който изкара, дето тръшна повече от половината й група..
чакам след малко да се постопли и да излезем навън да потича.

# 322
  • Пловдив
Привеет Simple Smile
Благодаря на всички за милите пожелания Hug

Добре сме с малката, но още си напасваме ежедневието с нея и не ми остава много време за тук Simple Smile
Дидко е супер щастлив от факта, че вече е батко, "помага ми" с грижите за нея - носи памперси и дрешки Mr. Green От ясли не съм го спирала, че с двамата вкъщи май ще ми дойде множко Whistling

Ивчи, Габриела я кръстихме - Дидо това избра от предложените му варианти Mr. Green

Изчезвам, че е време за хранене, пък после мислим да използваме слънцето и да излезем и на разходка Heart Eyes
Хубав ден на всички и при първа възможност ще се разпиша пак Hug

# 323
мъниче  Hug

jos, ти го знаеш, но аз пак да похваля този лек - черна ряпа с мед. За остатъчна кашлица върши чудеса.

# 324
  • София
Giada, май ти беше писала за спортно катерене? И че имало зала в Младост? Ако може - малко инфо къде, кога?

Тази седмица кънките в Зимния се закриват и Лора е много нещастна. Тр. да й измисля някакво по-активно занимание. Покрай кънките много е задобряла и вече и с ролерите яко се засилва навън. Просто детето иска да беснее и да изразхода енергия, което много ме радва.

sweet_maniche
, и на мен в началото 2-мата ми идваха в повече. И Лора си ходеше на ясла, не съм я спирала. Само след изписването от Пирогов беше няколко дена в нас, все пак малкия беше опериран и ни бяха предупредили да го пазим.
След това я пуснах, тя си носеше сополите, но той до 5-тия месец нямаше проблем - не се разболя.

След това и той почна да влачи сополи, съответно почнахме да влачим и ваксините Simple Smile
Сериозно боледуване Сами направи лятото, след почти 1 месец престой на село - червено гърло и Т. Успяха да лепнат вирусче някакво и 2-мата.

Таспоред мен и малко опит с моите - не спирай Дидо от ясла. Но ако видиш, че влачи вируси и ги лепи на бебето, тогава вече спираш.

# 325
  • Sandanski
Здравейте, нова съм в този форум моя син е на 2 години и 7 месеца почти и все още не говори. Иска мами които имат същия проблем да споделят как се справят и какво сте предприели? Благодаря предварително!

# 326
v_spasova, аз със стената в Младост не съм запозната. По принцип има няколко мънички стени по училищата, и мисля че в Младост е някаква такава. Има основно три стени в София - на Софийския (но там е само за големи, не я препоръчвам), а другите две са в Студентски град - в зала Бонсист и на НСА. И на двете се провеждат курсове с малки дечица, или можеш да се разбереш с някой инструктор за индивидуални часове. На мен поне ми се струва, че курсовете са по-интересни за децата, защото си играят заедно. Ако решите, отивате на място и разпитвате. Или пък в интернет. Аз също мога да ти дам някакви имена, ако искаш, но ти ще си прецениш...

Скоро се заговорих с една майка с много сладко момиченце, което е почнало на 2г и 9м, то е настоявало да катери. Родителите дотолкова се ангажирали, че бащата изкарал курс за начинаещи, за да може да катери с момиченцето си Grinning. Сега детето е малко над 3 г. и продължава да ходи с удоволствие.

# 327
  • София
Това ме интересуваше - къде има за по-мънички деца Simple Smile Таткото като че ли е навит да се пробват. Аз ще вардя малкия, той още е доста некоординиран и не бих го пуснала сега нито на стена, нито на кънки, нито на ролери. Може след една година него Simple Smile

milata_mama , аз лично писах в темата за логопедите. Описах какво е положението при моя и от там получих съвет да направя консултация в Пумпелина. На мен този център ми е супер удобен - те са в Редута, ние живеем в Слатина и с кола сме за 4-5 мин там.
И както вече писах в по-преден пост на тази страница - ходихме 3 пъти на консутация само, като междувременно си имахме определени зарачки за изпълнение. Последния път нямаше кой знае какъв напредък и затова почнахме терапия - 2 пъти в седмицата по 1 час.

# 328
v_spasova, когато ние ходим на стена (ние ходим на НСА) и сме с малката, единия от нас си тренира, а другия е гледачка. Отстрани има стадион, на който тичат студентите,  има много място за игра и движение, и с Николета ходим там. Има и няколко алеи за разходка, кафене с маси на открито. Аз също мисля, че й е рано за катерене, макар че понякога се пробва.

# 329
  • Sandanski
Благодаря много V_Spasova, аз не съм от София,  правих 4 консултации с различни логопеди и всички казват след 3 година, но аз реших и го записах на логопед от май месец ще ходи и ще настоявам поне в началото да ходи по често! а вашето дете казва ли по някоя дума, моя казва само тата, айде и дай!

Общи условия

Активация на акаунт