СЕПТЕМВРИйчетата вече пеят, танцуват, рисуват и в снега лудуват

• 62 615
  • 746
  •   1
Отговори
# 300
velizarka_8, при нас винаги помага царевицата, сок от ягоди и плодовете (сега зимата с компоти) и киви, но не винаги иска да го яде. Като е имал запек, не съм виждала ефект от тези пробиотици.
Не давай ябълки, запичат. Само на гладно се дават за разхлабване.

# 301
velizarka, дано скоро се оправи мъничето  Hug и ти да се успокоиш.

Аз пък тия дни се зарибих по правенето на пари онлайн с гледането на реклами Simple Smile. Откъде ми хрумна незнам, ама  е, на...цъкам си реклами сега. Някой от вас има ли опит с това?

# 302
velizarka, давала ли си ентерол, това за дрожди на прахче, много помагат.
и давай кисело мляко с полезните бактерии повече - елби, верея...
смени активия в нея май имаше неща дето не са много за детското стомахче.

не се отчайвай, надявам се скоро да откриете причината, че е много кофти сега.

aissa, винаги съм се чудела какво е това с рекламите и не съм имала време да разбера.
я дай повече инфо, че като гледам как е тръгнало, и аз по принуда може да започна да цъкам след някой друг месец-година...
може и на лични, ако е много лично.
аз пък търся филц да правя кукли, че нали писах театъра ни е на почит с разните плюшени играчки, но за пръсти имаме само 2 и ми се искаше да направя още. Мили като каже айде ти си това, например ми дава котарака Гарфилд, аз съм тоя Мечо... ще ми се да я зарадвам с повече за пръсти, че тя може да ги слага вече като ръкавици.
ама не мога в нета да намеря. май ще се разхождам по магазините...
Мъниче, как сте?
vesi_evi?
днес ми е отвратително плачливо и гадно, че мама има РД а я няма сред нас...

Последна редакция: чт, 11 апр 2013, 18:40 от jos

# 303
Благодаря ви, майчета, за съветите!
Продължаваме да се борим, днес отново трети ден не е ачкал и пак ще слагам свещичка сигурно.
А колко е крив....! И като свърши работа става друго дете - приказва, смее се, пее.
jos, тези прахчета съм му ги давала за диария. Или те имат регулиращ ефект!?
Снощи докато вечеряше повърна 3 пъти на фонтан, през носа и през устата. Но нищо друго му няма. Мисля си, да не е от това сладко от рози!? Днес няма да му давам. Явно е, че беше от храна, но от коя!?
Ох, а с млякото какво да правя....последната ми надежда е в Активията. Всичко друго съм давала и най-вече Верея 2 %. И царевица давам и компоти, свекърва ми прави какво ли не щеш, да ни е жива и здрава! И ябълката давам само на гладно, за да подразни, предимно след ясла, в повечето случаи го взимам преди следобедната закуска, докато се приберем съвсем е озверял от глад и тогава си хапва плод и кисело млекце. Днес ще взема това ленено семе да пробваме и с него. Оххххххххххх, разбих му стомахчето на детето.......
 За игри пишете.......ние предимно четем книжки, много обича да му чета. И с топката много бягаме. Има едни животни, от някаква пластмаса, и с тях много си играе. Обича да подрежда комплекта с посудата (пластмасови чашки чинийки и др.) за ужас на таткото  Joy Пие тияй (чай) и кок (сок), казва "довие" (наздраве), изобщо много са му смешни думите, но поне ги казва, за разлика от преди. В яслата всяка първа сряда от месеца имат куклен театър. Казаха, че много се забавляват децата. Но като го заведа предимно в МОЛ-а до нас на същото нещо, което е било в яслата (едно и също правят през месеца на различни места, по градини, по МОЛ-ове, браво за инициативата) изобщо не забелязвам да му е интересно, погледне ги за 2-3 мин. най-много и това е. Но ако пеят и свирят е като препариран.
Уффф, много писах, няма да ви се сърдя, ако ме пропуснете.....  Wink
Усмихнат и слънчев ден!

# 304
velizarka, регулира да, това са полезни дрожди, дай му по едно на ден, разтворено малко във водичка.
ако за пръв път му даваш сладко от рози, може от това да е, но малко ме съмнява де.
да няма нещо рефлукс, знам ли.
откога са ви тия "проблеми" точно? като тръгна на яслата ли, да не е съвпадение нещо.
друг път така повръщал ли е от храна, може да е вирус, да знаеш.
затова дай 3 капки вомитусхил и се обади на педи, ако продължи или нещо те притеснява в състоянието му.
след малко мисля да излезем с Милица, макар да ми се искаше да е слънчево, ама не е...
пиши как е дребчо после!

# 305
velizarka, ужасен проблем, наистина щом всички тези неща не помагат, е хубаво да се изследва проблема. Отдавна ли продължава всичко това?

jos, филц продават в магазина за художествени материали, мисля че улицата е Иван Вазов. По левче-два за парче размер A4, доколкото помня зависи от дебелината. В Икеа има много играчки за пръсти, но не ме грабват.

# 306
  • София
jos, филц има точно из магазините за худ. материали. Ако не бъркам, ти се наниимаваш с рисуване т.е. няма начин да не знаеш поне няколко  Peace
Има един на Христо Ботев, в часттаа между Македония и 5-те кьошета, добре е зареден. На мен много ми харесва и съм взимала разни хартии, перфораторчета, печати, моливи, бои.

# 307
благодаря ви, момичета Simple Smile
от този на Ботев пазарувам откакто съм ученичка Simple Smile оттогава ме грабнаха с качествените си бои, хич не съм знаела, че там се продава филц, супер.
дори съм нарисувала вече идеите, лепило, шевната машина и филц, не съм правила такива, дори не знам как се правят, може да разгледам, но имам идеи, правя първо луцата, муцуните, лепя ги на едната страна на ръкавицата, шия, ако има копче или друго, после съшивам с другата страна на машината и готово. правя им разни коси ако има заедно с шева Simple Smile
ей така съм ги замислила. занимавка.
а в Икеа още не съм ходила. само им събирам каталозите и си ги разглеждам като имам време.

пак за  velizarka,
ти обсъдила ли си положението с педиатъра, какво казват и изследванията?
понякога проблем ако има може да е доста скрит и необичаен, ако пък няма нищо, а е на психологична основа ок.
а сега повръщането - как сте днес?
Мъниче, разпиши се, как е малката принцеса?

# 308
Рефлукс имаше много тежък, по 4-5 пъти повръщаше на ден и то обилно, на фонтан, но около годинката спря. Ох и тогава какви притеснения бяха........но знаех, че ще го израсте като се стегне коремчето.
Сега не е вирусно, защото вече 2 пъти кара този чревния и започва първо с диария, после повръща и накрая вдига Т. А той си е добре, игрив, весел, няма Т, затова си мисля че е от храна. Не е болен, съвсем здрав си е. Днес не е на ясла, защото не работя в петък и добре, че се случи преди почивката.
А запека си го има откакто се е родил. Има периоди в които нещата се пооправят. Но сега съвсем се спече. Не е от яслата, даже като тръгна в началото си ачкаше всеки ден и аз се зарадвах, че се в оправил. Но уви, проблема си стои и това е. Охххххх, явно трябва да направим това изследване, не виждам друго решение. Не може да продължава така! А за ЛЛ, какво да кажа, само Дуфалак знае и това е!
Но стига само с проблеми! Прекрасно време е навън!
Много мами не са писали.... Дано да е защото използват хубавите дни пълноценно!

# 309
 Velizarka, няма какво да отлагате тогава и да се терзаеш само и притесняваш.
ако трябва и до София елате при специалист. да разберете от какво е.

# 310
Здравейте, момичета! Simple Smile Аз малко набързо влизам, че нямам почти свободно време (със свободни ръце Crazy) на компа.

Мъниче, честита ти дъщеричка  bouquet! Да ви е жива и здрава, и да сте си голямо щастие едни за други! На батко Дидко му пожелавам по-леко адаптиране с новия член на семейството Simple Smile! Че не им е никак лесно на по-големите, променят се доста нещата.

jos, vesy_evy, прегръдки от мен Hug

Емили, как е мъжа ти, убеди ли го да отидете на лекар?

Велизарче, ако искаш опитай и с пшеничен зародиш, да видиш дали няма пък той да му помогне. Защото за него по принцип казват да не се консумира в по-големи от препоръчаните количества, точно защото може да доведе до диария.
Иначе ти казваш, че не се чувства добре Ники, когато не може да се изходи. А не просто, че ти смяташ, че прекалено много време не е ходил? Просто питам, ти със сигурност си споделяла много през цялото време, но съм забравила. Ти вече каза де, че е друго дете като се изходи.. Да не му е останал някакъв комплекс при акане на гърнето? Извинявай пак, ако си разказвала и това.
Стискам палци по-скоро да намерите причината.

gala, много ми стана мъчно и на мен за Дария като те четох. Не знам до къде сте стигнали, не си писала тези дни. Може би вече си я водила на терапевт. Но което аз мога да дам като съвет е за това, което и ти можеш да правиш. Много важно е да говорите за случая, както и за страха й по принцип от това дете - независимо дали ще я преместите на друг място. Важно е да й бъдат признати чувствата, да бъде изслушвана, за да може да си изразява всички чувства. Това ще й помогне много, за да преодолее по-леко нещата, и да не остават трайни последици. Например нещо от сорта: "Дари, много ли се уплаши, когато те удари ...?", "Страх те е от ... и ти се иска да не беше в твоята група". Ей такива неща. Целта е да си изрази постепенно всички чувства, които е насъбрала. И естествено трябва да се направи нещо по въпроса както и другите посъветваха - лелките да правят всичко възможно да не се случва това повече, с което и да е дете; или да я преместите. Но за вече случилото се, и за да не оставя травма в съзнанието й, определено трябва да се работи за това да изрази всички натрупани емоции. Знам, че на пръв поглед такива едни фрази, които посочих, звучат на повечето от нас абсолютно неподходящи, защото са ни вкоренени убежденията, че не трябва да плачем, че трябва да сме силни, че ще мине от само себе си.. но за съжаление не е така. Напротив - ако може тя редовно да си поплаква пред теб, баща й, или който друг има за много близък и се чувства сигурна. Грешка е да се смята, че така наново се връща към спомена и само се насаждат страховете й. Точно обратното! Сигурна съм, че има подходящи игри също, които биха й помогнали да изкара тревогите и страховете от себе си, но не бих се наела да предлагам варианти, защото трябва да се стъпва внимателно. Все пак си мисля, че ролеви игри биха помогнали много да си изкара страховете. Препоръчвам книгата на Лорънс Коен, който беше в София в края на миналата година (забравих заглавието на български). Аз самата се опитвам да включвам тук-таме някакви игри за страховете на Дара от какво ли не, че нещо взех да се притеснявам на моменти. А и баба й нали дойде да ни помага, та като видях как й трепери, направо бях изтрещяла. Но говорихме с нея, поне е разбрана жената и слуша, дано работи с мен в тази насока. Но за това ще ви разправям някой друг път, ако ми се отвори време. Също се сещам, че може би не е лошо да се обяснява на Дария защо това дете е правило така, просто за да има някакво що-годе разумно обяснение за нея - нещо от сорта че "... е бил много ядосан, чувствал се е зле (или дори уплашен самия той), но не знае как да го показва и затова удря другите". Нямам време да пиша повече, но на първо четене такива неща ми хрумват.

# 311
Люляк, много добре си написала нещата.
дано и други мами да се разпишат скоро как са. ето време за разходки повече има, дано и дечицата са добре.

за страховете като ти се пише, ще се радвам да споделиш, мислп бпх писала за страха, ако мога да го нарека така на Милица като стане тъмно на терасата, че не пускаме завеси, и така де, вижда се отражението и тн, дето ми казваше "мамо, стреснах се", и тичаше да се гушкаше в мен или баща си Simple Smile като я питах, от какво, маме, защото знаех от какво е питах "от какво, Мили, от тъмното ли"... и с обяснения постигнахме напредъка, че вече всичко е ок и не се стряска въобще, дори в тъмното иска на терасата Simple Smile да й светнем и тн да разглежда цветята и джуджетата Simple Smile

доскоро

# 312
  • на североизток
Здравейте, момичета! Отдавна не съм писала, че все нямам време, но ви чета поне Simple Smile

Първо искам да честитя на Мъничето за новото попълнение в семейството и много се радвам, че ги нашарихте Heart Eyes Да ви е жива и здрава малката, баткото да слуша, а тати да помага повече Grinning А как я кръстихте, че не следя другата тема Rolling Eyes

jos, vesy_evy вие сте силни и знам, че ще се справите Hug Hug Hug

Велизарка, непременно спри Активията и наблегни на пиенето на ВОДА. Аз си спомням, че и преди беше казвала, че предимно пие сокчета, чайчета и не остава време за обикновената, но така важна вода. Нищо друго не може да я замести, а тя е 80% от детския организъм и без нея нищо не функционира правилно. А всички останали течности, дори и неподсладения чай НЕ са Н2О! За вредите от Активията няма да пиша подробно, само ще кажа - приемайте обикновено кисело мляко, по възможност домашно заквасено.
 Другото, което веднага ми хрумна като четох за проблема ви е, че моите деца винаги им се дохожда след като са се гонили Mr. Green т.е. бягането, активното движение също много добре активизира функциите на храносмилателния тракт Wink

По темата за страховете ще дам пример с Елито. В началото на зимата като запалихме камината вкъщи за първи път, тя отиде и си сложи ръцете в/у нея, може би за да провери дали топлото идва от там(явно беше забравила от предната година, че там не се пипа, защото има УФ). Добре, че не беше съвсем сгорещена още, но все пак изгарянето беше болезнено, а беше и на двете ръчички от вътрешната страна. След този инцидент имаше един период от около 1/2-1 месец, в който тя не искаше дори да влезе в стаята, където е печката. Трябваше някой да я вземе на ръце или да застане пред печката, за да не я вижда. Тогава аз попитах една колежка, която е учила и работила като психолог преди, как да постъпя. Тя каза: "Ами махнете печката!" Да, ама ние нямаме друг вариант за отопление и печката остана, а аз действах според вътрешните си инстинкти и всеки път и обяснявах, че като не се пипа не е страшно и няма да се изгори. Показвахме и всички, че минаваме спокойно оттам...и постепенно детето се отпусна и вече мога да кажа, че е забравила за случката.
С други думи, това, което казва Люлячето за говоренето и споделянето на страха, съм съгласна с него. По подобен начин действах и първите дни, когато тръгна на ясла Елито и и беше много тежко(както и на мен). Вечерта и казах, че и на мен ми е било много мъчно без нея, че съм се притеснявала за нея, но съм знаела, че ще е послушна и че ще се гушкаме пак вечерта. И като се разплакахме и двете, стояхме така прегръщайки се и плачейки поне 5-10 минути Simple Smile Така ни олекна, че после не сме имали изобщо проблеми с оставянето сутрин и разделите. Просто и напомнях, че вечерта отново ще сме заедно.
Та според мен говоренето, обяснението на ситуацията, анализирането й, могат само да помогнат за по-лесното й осмисляне и преживяване. Изливането на чувствата е по-полезно в такива трудни моменти, отколкото задържането им вътре. Когато детето вижда, че родителите му спокойно говорят за тези неща, то също се успокоява, а когато темата е табу, това носи едно допълнително напрежение, което само усложнява мислите в детската главичка.
Гале, всичко ще бъде наред и скоро ще сте забравили лошата случка Hug И повече превантивни мерки Wink

# 313
  • София
Хмм, за Активията винаги съм се чудела какво е това чудо на млеката (химията)  ...
Не знам за другите, но аз съм си подозрителна специално към Активията и прозиводните на Данон.
Може и да бъркам, но всичко ми идва прекалено изкуствено и подсладено.

Аз поне, понеже вече не може да се вярва на разните изследвания, бих се хванала и бих пробвала да квася мляко при проблем с коремче на дете. Или другият вариант е да се потърси мандра из близката околност и да се пазарува оттам.

Една колежка купуват от мандра нейде в района на Ихтиман, но мъжът ме отряза за подобни обиколки Simple Smile

Велизарка, аз бих направила каквото изследване трябва  Peace

Но аз просто предпочитам да правя нещо, особено ако нещо ме гризе отвътре

Сами ходи вече на логопед и на който кажа, реакцията е - ама защо, той е момче, те момчетата са по-бавни.
Хубаво, по-бавни са, ама щом и баща му без кой знае какви обяснения от моя страна се нави да ходим, значи и на него му е направило впечатление.
И да - не тр. да срванявам с кака му, щото тя е момиче и освен това във всичко вървеше по-напред от нейните наборчета по месеци.
Но той е просто на светлинни години зад нея - на тази възраст тя вече казваше 'р'.

А той 'не' и 'да' не употребява все още.
Само казва отделни познати му вече думи - около 20-ина, дали има и толкова. И не се опитва да казва нови.

При Ади на Вани видях, че са се пооправили нещата, тя се беше оплаквала тук преди време за говора. Но при нас нещата хич не се развиват и затова сега тормозим 2 пъти седмично кака Еми. Добре, че момичето е много спокойно, че зверО хич не иска да слуша и да изпълнява.

# 314
Ivchi, много си права за споделянето.
с децата трябва да се говори за всичко, като споделих на моята психоложка за печката, че ни е комшийка дето се вика и тя каза няма такова нещо - това е сталинистки подход, да махнат печката (не съм визирала имена), каза, че на детето трябва да бъде обяснено кое какво прави, каква е функцията му, защо трябва да се пазим от печката, защо не можем без нея и детето дори да носи дърва от мазето, поне да ходи с родителя, за да има в печката топличко.
така че правилно си постъпила.

ние никога не сме яли активиа и не бих купила особено за Милица.
наистина, когато започнах захранването с кисело мляко я захраних с домашно, което аз подквасих.

сега ядем на верея, елби, боженци, един-два пъти в месеца, някое друго- здравец, на баба, квася, ако смогна за домашно да ми дадат Simple Smile

спрях Милица от градина и тая седмица ми е по-весело вкъщи, излизат й 4те кътника заедно, духам й сополки по няколко пъти на ден и странно ми прокашля по един-два пъти на денонощие, не като спи де все едно с храчки, ама от сополите май.
док преди като я прегледа беше ок.
давам сега хомеопатии и чай и се надявам да се покаже слънце тия дни и пак да сме навън.
лошото е, че и мен ме хвана ясленската хрема и едната ми ноздра е запушена, после другата...
дано се оправим скоро, че да не ходя така да раждам  Crazy
ама Божа работа.
Мили много си харесва градинката, ама като питах майките съседки още ходят тия болните деца (на техните родители никой не смее нищо да каже... до миналия месец не ходеха, плащаха 30лв такса и всички бяхме здрави, сега - .....)и хич не искам сега да я пускам, иначе от септември само миналия месец ми боледува няколко дни и сега с хремата.
и ще видя кога ще я пускам. въобще съм в голяма чуденка.
а откакто е на градина никога не съм я спирала освен за планината и процедурно не знам как е, но сега сме с бележка от педи де.
та ще видим, щом мога да си я гледам, по-добре да е с мен.

Общи условия

Активация на акаунт