СЕПТЕМВРИйчетата вече пеят, танцуват, рисуват и в снега лудуват

• 62 568
  • 746
  •   1
Отговори
# 630
jos, благодаря за инфото Simple Smile

Ние в крайна сметка пак ще отидем в Римска баня заради басейна. Басейнът е с приоритет при избора ни - по желание на каката и на татето. Аз мога и без басейн да мина. Въпреки че сега малкото също почна да се пуска във водата, така че май няма да ми се размине кисненето вътре.
vesi беше писала за един басейн в банкя за деца, с минерална вода.
не сме го пробвали така или иначе, но явно е популярен. ако не ви е далече.

# 631
  • Пловдив
И аз скоро не съм се разписвала...
Тук всички, освен Дидко сме с кашлица... При Габ по-лека и само сутрин, но аз съм с ужасна  Close Чудя се вече какво да пробвам Whistling
..Та като изключим това - ОК сме Simple Smile Дидко е очарован от градинката - аз също Simple Smile Попаднахме на страхотен екип Heart Eyes
Вчера, най-сетне му осъществихме и мечтата - да го заведем при самолетите hahaha Много доволен остана Simple Smile
Качихме го в кабината на един МиГ-21 - та човека остана малко разочарован, че самолета бил "счупен" - не можел да литне hahaha hahaha hahaha

Започна и Коледното нетърпение - всеки ден ме пита кога ще украсяваме и кога ще дойдат джуджетата Simple Smile Явно си спомня нещо от миналата година, защото споменава малките подаръчета от джуджетата (коледния календар) и големия подарък от Дядо Мраз, като свършат подаръчетата от джуджетата hahaha
Та така - сега обмислям различните варианти на коледен календар Simple Smile

# 632
Здравейте, жалко че скоро никой не е пускал нови постове в темата, забравихме се... Simple Smile. Дано всички да ви намирам в добро здраве и настроение  Wink. Аз отдавна не съм влизала във форума, че ме е повлякла работата....Николета е засега добре, днес е четвърти ден на градина. Всеки ден тръпна при всяко покашляне да не се разболее, но горе-долу се държи детето. Малко покашля, но вече съм толкова мнителна, че не мога да преценя имам ли реални причини да се притеснявам. Има напредък в адаптацията, макар че всяка сутрин се уговаряме, има и сълзи...Като оставим настрана страховете и притесненията, на тази възраст детето почва все повече да ме радва с новите си умения. Такива ги ръси, например сресва си косата, и казва - Беше на косъм!  Mr. Green Или  - Останах без нерви! Ще те нарежа на парчета! Откъде ги попива това дете, още разследваме...Поздрави и прегръдки на всички!

# 633
  • София
Попива от градината.
Самуил най-напред се научи веднага да отвръща на ударите на кака си -  точно след 3-4 дена ходене на градина.

Аз пък си харесах да правя ей такава елха-картичка - http://vk.com/photo-31963425_274068764
Тук има мн. интересни идеи.
Сега остава да убедя дребното да ми помага - много е силна на думи, но само на думи...

Самуил и той направи бронхит. Уж беше добре, след един ден на градина - закашля се през нощта и поврърна. Предвид АБ-то и борнхита - почнах да го с компреси с мед на гърба докато спи.
Не знам нещо инцидентно ли е било, меда ли помогна, но засега е без повърщане и кашлица. Но си е в нас с баба си де.

# 634
v_spasova, сигурно медът е помогнал, аз досега разчитах на традиционните лекарства, но вече съм доста разочарована. Закрепват временно, но не дават дългосрочно решение на проблемите. Елхата изглежда много сладка, чудесно е, че ви остава време за такива неща. Мисля, че действат много терапевтично за изморения родител  Mr. Green, и укрепват връзката с децата. Аз понякога правя с малката подобни неща, но да си призная, не много често, и доста по-елементарни...После ще ви пусна няколко снимки.

# 635
  • София
Ооо, времето хич не стига... И желанието понякога го няма...

Лора напоследък нищо не иска да похване в нас - адски е изнервена. И предполагам, че това се дължи на дисциплината и новия материла в градината. Нашата г-жа сподели, че сега по новата програма в 3-та група  има свален материал от 4-та група.
И явно на моята й идва в повече.

А и си признавм,че вечер ги оставям да гледат филмчета, докато аз търча и приготвям вечеря, чантата с плуването, дрехите, пералнята, миялната и т.н.

Иначе съм се заредила с хартии, филцове, лепила, брокати и ножици (е..ти ножиците - все изчезват, сигурно има чудовище, което ги яде  Crossing Arms ).
Сега оставя да прилъжа децата 1. да не се бият 2. да не ми бият мен докато се опитват да докопат точно синята ножица 3. да работят основно в хола 4. да не влачат хартии навсякъде 5.самуил да не ми крие пособията (имаше опити за слагане в кофата за боклук и сигурно и на 1-вия етаж ме чуха, а ние сме на 12-тия) 6. да слушат какво им говоря (за бога не е толкова трудно) и последно 7. да не се бият.

Не мога да повярвам, че не можем да седнем да играем някоя игра (игра е силно казано, щото правилата се правят в движение и гледам и 2-мата да са доволни, иначе следва рев) без да се сбутат и сбият.

Между другото, ако някой се интересува, тук има разни материали на прилични цени - http://armstrongshop.com/category/124/filts-i-valna-za-filts.html
Или поне филца идва на по-нормална цена от тази, на която съм го взимала.

# 636
И аз май отдавна не съм писала. Влизам с въпрос, защото започнах да се пиртеснявам. Синът ми от вече над два месеца се напикава по време на сън на обяд и през нощтта. Е, не всеки ден, но вече съвсем зачести.
Ние късно махнахме памперса - на 2,8 години. Случвало се е е по време на сън да се напишка, но не толкова често изобщо. Сега е всеки ден. Едно, че изстива така, второ че започвам да се притеснявам какво става. Веднъж на нощ в 3 някой от нас става, за да го сложим на гърнето, една вечер така е ок, следващата не е и пак се мокри.
В детската градина спят само един час, за един час сън у нас никога няма да се намокри, там е ясно, че се иморява, забравя да отиде и няма кой да го покани. Помолих ги да му казват и има промяна.
У нас обаче на обяд спи по три часа, през нощтта също си остава проблема.
Не знам с какво да го свържа, мисля, че е откакто ходи на градина, не разбирането на втория език няма как да не му оказва влияние, макар че не мрънка, не плаче и не се оплаква от градината.\
Май с мъжа ми направихме грешка да му повтаряме да се контролира, без да отчитаме изобщо, че всъщност напишкването е проблем.
Не знам дали има връзка и факта, че откакто съвсем зачести, синът ми все влачи по някое вирусче и е болен,
По колко часа нощен и обеден сън спят децата ви? Моето прави 1- часа нощен и 3 на обяд, ако не е на градина. Пишкат ли през нощтта или спят непробудно до сутринта?
не знам какво да направя и се тревожа какво става.

Последна редакция: пт, 22 ное 2013, 00:17 от marigold_

# 637
  • София
marigold_ , според мен това е от стреса от тръгването на градина.

При Лора нямах никакви проблеми - махната пампа лятото на 2г, после в яслата нямаха грижи с нея. Но деца от нейната група, които по-трудно приеха тръгването след почивка от 1 месец, си имаха период на напикаване.

Самуил сега, след като махна пампата това лято, просто беше неудържим 1-вия месец - 4 комплекта дрехи на ден + пижама. След като спря да мрънка сутрин и г-жата каза, че почнал да се включва в игрите, и напикаването намаля, да не каже че преди да се разболее нямаше и пропуски.

Помолете да му напомнят там, в къщи също напомняйте, но да е по-спокойно. Аз някой път като се изпуснех и виквах - и той почваше да плаче. И след това до края на деня не искаше да сяда на гърнето.

Преди обедния сън, който може в нас да е 3ч., задължително го карам да пиша и няма проблем. После обаче, ако не отиде веднага след събуждането, и може да има фал. В градината съм помолила, ако може, него да го водят пръв (или поне да е от първите) до тоалетната след сън.
Сега все още слагам памперс през нощта. Доста често е сух сутрин, но нещо нямам нерви да се престраша да го махна напълно. Ако спре сам - спре. Ако не - пролетта ще се пробвам да го махна напълно.

# 638
Здравейте,

И аз от много време не съм се разписвала.
Около гледането на Влади и работата, той си стана малко човече, което вече разбира почти всичко и иска да прави всичко сам, започнахме да водим разговори и отвреме на време прочитам тук форума, но не ми остава много време да пиша.

marigold, преди да пусна Влади на ясла, той не се напишкване нито по време на следобедния сън, нито през ноща и нямаше значение колко часа спи - от тогава до сега спи по време на следобедния сън (2-3ч), през ноща около 9ч, незнам в яслата/градината колко спи, не съм питала. Като тръгна в яслата започна да се напишква и следобедния там, и през ноща в къщи. Мина малко време около 2-3 седмици може би малко повече и престана. Оттогава се случваха единични случай през големи интервали от време, но забелязах че след като се напишка вкъщи след това се разболяваше. Предполагам че като изситине и се напишква а след това и се разболяваше.
Като тръгна на градина пак започна да се напишква и следобяд и вечер, като минаха 2-3 семдици престана.
Дано и при вас по-бързо да мине този период.

Сега сме болни и двамата, кашлица, Влади вдигна веднъж температура в неделя и аз му поставих мед на гърдите, гръбчето и краката. Взех си болничен и се гледаме, вече сме по-добре, но още доста кашляме, правих синапено семе с мед и масло, чай бронхо пам, сироп от бъз. След като няколко дни от предписаните сиропи и хапчета за двама ни не виждах особено подобрение, прочетох малко фоуми и реших да помогна и с бабини рецепти. Доста се подобрихме след това.

# 639
Не знав да слагам ли памперс, той изстива така, от друга страна отдавна сме махнали памперса, аз дори не знам, ще се съгласи ли да слагаме.
Започнахме от началото на тази седмица да го вдигаме да пищка през нощтта, първоначално така оставаше сух до сутринта, сега вече не.
Когато започна напишкването, сега отчитам като грешка, че доста му напомняхме да внимава. И сякаш с това, че му обърнахме много внимание, се засили.
Той в момента е и болен, де.
Попаднахме за съжаление и на детска градина, в която целия персонал се държи неадекватно спрямо това, че детето е чужденец и не говори езика. Учителката в следобедната смяна не се сеща да му каже да отиде при децата и да не стои сам в някой ъгъл, като детето е много общително и му трябва една думичка. Трябваше да питам сам ли си стои, понеже не говори езика, за да започнат да му казват да отиде при другите на масичките докато се занимават с нещо.
Едната леличка е много след пенсионна възраст, трудно слиза по стълби, не знам точно как работи. Беше седнала да ми обяснява един ден пред детето ми, което най-вероятно вече разбира, че нищо не му разбирала и как така не говори езика. той за основните неща като тоалетна ядене, искаш ли това или онова, съвсем си разбира. Опитва се милият да води разговор на български и тя всъщност тя това не му разбира.
Съжалявам за дългия пост, не мога съвсем да се реша да го преместя в частна градина, обмислям го сериозно.

diana.pd, слагате ли памперс по време на сън през тези периоди на напишкване? Говорите ли на детето или го оставяте да отмине този период? Ние не сме се карили, но май го притеснихме с много обяснения и наблягане на това да внимава.

Последна редакция: пт, 22 ное 2013, 11:31 от marigold_

# 640
marigold_, не съм му говорила много, разпитвах го в яслата как е, казвах му като му се пишка да казва на госпожите и да ги дърпа докато не го заведът до тоалетна. Като се напишкваше през нощта го преобличахме набързо, той беше много притеснен и повече му се спеше отколкото да го преобличаме. Говорех му, като усети че му се пишка да ни казва, да не пишка в гащите.
Бях взела едни панперси гащички, временно да видя как ще е с тях, тук има един магазин, където ги продават на бройка. Не се наложи да купувам повече. Постилах и леглото с протектор.
Говорех повече за яслата и градината, деца на които знаех името, госпожите, разпитвах го какво правят и така се отпусна.

# 641
marigold_, и аз си мисля, че начуркването е от стрес. При октомврийчетата скоро се коментираше, че дечица, които по принцип отдавна са без памперс се начуркват често по време на сън откак са на градинка. В смисъл, че синът ти не е изолиран случай в този период. Дано отшуми скоро, аз не бих се притеснила да сложа памперс. Освен това ми е чудно във вашата градинка на местните дечица не се ли налага да им напомнят да ползват тоалетната, според мен е доста рано още самички да се сещат да ходят newsm78. Тук нашите ги водят на партиди и отделно, ако на някое му се доприпишка и си каже. Колкото до боравенето с езика и мен ме увещаваха колко изолиран и игнориран щял да се чувства синът ми, още повече че за цяла година ясли не беше научил и 3 думи. Но миналата седмица поговорих с по-възрастната ни педагожка и тя ми каза, че при двуезичните деца незнаенето на езика се усеща като игнориране от останалите деца чак в 3-та група, сега комуникирали повече с прости думи, жестове и др. Каза ми още, че тук в България има специална програма за двуезични деца, която била правена именно за 3-та и 4-та група. Може и при вас да има такива програми. За частната градина - каквото и да решите съм сигурна, че ще е за доброто на малчо.

# 642
Благодаря ви, че се включихте  Hug
Сложих тази вечер от тези гащи от тези като памперс, не мога повече да го оставям мокър, той изстива така. Сега е и болен. Не ги искаше, после когато му ги сложих, че пита това защо е на мен
Не им напомнят за тоалетна, при нас са смесени групи - в една група има деца на 3 и такива на 6. Всичко ми се вижда съобразено с големите или просто ние попаднахме на такива хора.

# 643
Най-вероятно е от стреса. При нас рядко се случва, но още не смея да махна протектора на матрака.

Денем вкъщи спи по 2 часа, в градината незнам по колко. Нощем спи по около 9 - 10 часа. Според мен му стига Simple Smile

# 644
Оф, пък да ви се оплача, Ивайло не ми дава да спя в спалнята. Иска при него да спя. И като се събуди нощем и не съм до него веднага ме вика. Отивам в детската, лягам при него и така спи непробудно цяла нощ. Иначе 5 пъти може да се събуди и да ме вика при него. Че ми се кара - защо не спиш тук.

Спалнята е стаята на тати. А мойто легло е в детската  Grinning.
Та за да спя непробудно - трябва да спя при него. Да знаех, да бяхме му купили голямо легло, че на това единичното ни е тясно... Simple Smile.  А не желае при нас на спалнята.

Дете с характер!

Общи условия

Активация на акаунт