Детска ясла за дете с АБКМ-има ли почва у нас?

• 8 675
  • 38
  •   1
Отговори
Налага ми се да започна работа и да пусна дъщеря ми на ясла, но тя е с диагноза АБКМ. Във връзка с това възниква въпросът ми-Има ли детски ясли, които предлагат меню за деца с АБКМ? Ако няма и аз нося храна, някой ще следи ли малката какво яде? Надявам се някой да може да ми отговори. Благодаря предварително!

# 1
Храната в яслата е преходна, но включва всичко - цяло яйце, леща, боб, прясно мляко, т.е. детето трябва да е захранено с всичко това, за да може без проблем да се храни там.

Детето ви е с АБКМ - вероятно е да бъде хранено с ястия и закуски с отсъствието на прясно мляко и изобщо млечни на основата на краве мляко, но няма как да не му бъде предложена храна, съдържаща цяло яйце например.

А вие кога планирате да пуснете детето на ясла?

# 2
Ами, тази година от септември, не знам дали ще е израснала АБКМ. Не й давам и бобови култури, не са й разрешени всички меса, плодове и зеленчуци.

# 3
Аз зная, че много неща са забранени в диетата на деца с АБКМ и обикновено се израстват към втората година.
Съществува вариант вие да носите храната, която детето ще консумира, но не е никак сигурно, че това ще се случи, тъй като в държавните ясли и градини това не е регламентиран вариант.
Имате обаче реален шанс в частна ясла - там, където разчитат на кетъринг, за да изхранват децата има меню за алергични деца. Друг вариант е ако се готви там, да предлагат и меню за деца с алергии.

Надявам се, че и други майки биха могли да дадат адекватно мнение.

# 4
  • софия
Здравей

Моята дъщеря беше с АБКМ-израстна алергията около 2 годинки,но на вашата възраст ни бяха забранени много неща.И аз се интересувах за ясла,но в държавните се оказа, че има някакво диетично меню,но то (както е споменала и Sourcherry)  не покрива изцяло строгата диета при АБКМ, а просто е с изключени млечни продукти. Освен това и директно ми казаха, че при толкова големи групи и малко персонал ще направят всичко възможно,но не гарантират, че няма да си вземе нещо от храната на другите
В частните ясли има повече варианти-по принцип със сигурност се попълват едни декларации, че детето ти се храни по различен начин(важи например и за вегетарианците) и вече след това е въпрос на уговорка със съответната ясла може ли ти да носиш храната(ако все още сте на най-строгия етап от диетата това е според мен единственият вариант, за да си напълно сигурна) или кухнята, която използват имат диетично меню и да и поръчват от него(но пак трябва да го преглеждаш дали не съдържа нещо, което не си въвела)

Аз лично се отказах да я дам на ясла на 1 годинка и изчаках докато започнем захранването(при нея на 1 год и 6 месеца)-въведох доста от забранените храни и тогава я пуснах на частна ясла,като всеки ден преглеждам менюто и ако има нещо, което не трябва да и дават, изпращам бележка и те се съобразяват
Като цяло предвид цените на частните ясли може да обмислиш вариант и за жена, която да я гледа вкъщи, поне докато въведеш повечко храни и започнете да израствате алергията

Успех и дано скоро да забравите за АБКМ Hug Hug

# 5
Ние сме с такава диагноза. Синът ми (2.8г.) трябваше да тръгне на държавна детска ясла от Септември, но проблемът с изхранването му там  ни попречи .
 Забранено е внасянето на храна от вън  в държавните детски заведения и затова написах молба за позволение до Инспекцията по храните и Инспекцията по здравеопазване в града ни, ходих и лично да разговарям с директорите в тези инспекции. Два месеца ни трябваше за да се реши проблемът. Моето искане първоначално беше да внасям храна от частна детска кухня, която предлага диетично меню за деца с АБКМ, като същата  има и сертификат за качество, който да приложа. В последствие вмъкнах и искането, да ми бъде позволено да внеса и домашно приготвена храна в случаите когато въпросната  кухня по някакви причини не успее да достави храната навреме.
 При разговорите ми с местната инспекция по здравеопазването разбрах, че проблемът свързан с децата, които са с АБКМ и изхранването им в детските градини, трябва да бъде решен  от Централната инспекция по здравеопазване (който по неизвестни причини все още не са го обсъждали) и то възможно най-скоро , защото  все повече родители се сблъскват с този проблем и вероятно скоро ще го направят, но за сега е най-добре проблема да се решава още на ниво градина, както в повечето детски заведения. Все пак мисля, че ще е добре да се организираме повече родители колективно  да направим нещо по въпроса.
Синът ми от една седмица ходи на ясла, до сега персонала се е съобразявал с алергията му, дават ми седмичното меню, обсъждаме с директорката  кога какво ще яде и  преценяваме дали трябва да отнеса храна.

# 6
Моя позната записа детето си в столична ДГ. Детето до 5-тата си година не може да израсте все още непоносимостта към белтъка, но вече яде бобови, сирене.
Майката се договори с директорката и тя му носи менюто за деня - обяд и следобедна закуска, като детето закусва сутрин у дома.

Вероятно е да се вземат някакви мерки, тъй като все повече деца се диагностицират с различни хранителни алергии и липсата на диетично меню прави почти невъзможно посещението им в ДЗ.

# 7
И моят син имаше АБКМ , а също и непоносимост към глутен.В яслата, която беше  частна, нямах проблем да му нося храна от вкъщи.Миналата година, когато стана 1-ва градинска група( в държавна градина) казах на учителките и директорката, че не може да яде някои храни, в резултат на което за него и още няколко деца със АБКМ готвачката готвеше отделно, а хляба без глутен аз му носех от вкъщи.Сега е 2-ра група и вече се храни нормално.Затова най-добре, когато тръгне на ясла , се договорете нещо с учителките и директорката.

# 8
Дъщеря ми имаше АБКМ/ за щастие- вече го израстна/. При записването и в една от яслите в София/ тогава още не бяхме включили млечните продукти/, директорката ми каза, че първо трябва да израсте алергията и тогава да я пусна, защото няма с какво да я хранят там. Храна от вън не може да се внася и т.н.
 Говорих с друга мама, която сподели, че при записването на нейното дете в друга ясла, са правили списък, в който всеки родител трябва да напише към какво е алергично детето му, за да го вземат предвид при храненето.
 Та с две думи- зависи от това къде и на кой ще попаднеш  Simple Smile

Успех и дано по-бързо израстете алергията   bouquet

# 9
Благодаря ви! Аз открих една детска ясла, в която изготвят меню за деца с АБКМ, но ми е далечко-ще видим как ще го измислим, иначе звънях в две ясли и там директно си ме отрязаха. В едната само ми казаха, че можели, когато има храна, която може да яде да й дават-тоест да седи гладна. Ще търся варианти, дано намеря по-близо до нас. Утре започвам да ги прозвънявам една по една.

# 10
Здравейте. Детето ми е с диагноза АБКМ, съпроводена с оток по лицето. При нас е наследствено. Аз съм с диагнозата оток на Квинке, тоест много остра реакция на организма, която може да доведе до задушаване. При детето ми се получи същата реакция(10 мин. след приема на алергена), заради което постъпи в болница на 10 м. Тогава ни изписаха с диагноза алергия неуточнена.
В момента се гледаме в къщи на строга диета и никакви експерименти с друга храна. Той е на 2 г. и 3 м. и няма никакво подобрение до момента. Не смея да го запиша на нито на ясла, нито впоследствие на градина, защото едно объркване на храната може да доведе до шок. На себе си даже нямам доверие относно храненето, а  какво остава чужд човек да го прави. И тук идва вече проблема със социализирането на детето, а какво правим и със задължителната предучилищна подготовка? Никой не го интересува в тази държава!!! Като се започне още от детската кухня, в която всичко се приготвя с масло и сирене. Какво правят родителите на такива деца?
Според някои лекари алергичните деца са и по-често боледуващи от останалите, което значи че трябва и допълнително да се вземат мерки, имайки предвид, че взимането на  антибиотик(да не се стига дотам) е допълнителен алерген и не се знае как би подействал на детето. И още един проблем е този с ваксините. Те са също противопоказни за алергии, но са и задължителни за общинските детски заведения? Много въпроси без отговори.

# 11
Veneta Delcheva, не е темата за това, но все пак - правени ли са кръвни проби на детето ти, за да се установи към какво е алергията?
Струва ми се наложително, за да знаеш какво да избягваш и изобщо да се следи как и кога би израснало непоносимостите.
Ако имате възможност отидете в чужбина за пълни изследвания.

# 12
За първи път пиша в някакъв форум въобще, затова моля да ме извините. Първоначалната тема за която писах е детските ясли.
А относно въпросът Ви, обиколихме почти цяла България по алерголози. Г.Оряховица - И.Илиев, София- Мустаков, Варна- Малячкина. Отговорът е АБКМ, гастро-ентероколит, но никой  не постави диагноза оток на Квинке, а моята диагноза е такава, и зная как реагира и детето ми. Със сметана(или нещо друго млечно) да му намажа леко кожата външно и става на червени петна след около минута, толкова е силна реакцията.

# 13
Съжалявам, но не мисля, че алергологията е на особено ниво в страната ни.
Явно е, че детето е с АБКМ, но идеята ми беше дали то реагира само към млечен белтък на крава или има още кръстосани алергии.
Ако няма друга непоносимост към храна, тогава посещение на градина е напълно възможно.

# 14
Проблемът е, че не е известно това. Не е захранен с всичко, а и от някои други храни е получавал обрив. Например луканка.

Относно детските заведения не виждам светлина в тунела. Във Варна има една единствена такава, в която всеки родител носи храната на детето си отвън, а тяхната задача е да следят какво яде детето. Документите за прием се изпращат до София, но зависи как са представени те, щом в градината на половината деца им  няма нищо. Как да се довериш и на кого?

Общи условия

Активация на акаунт