Кандидатстване за 1 клас в НУКК

• 132 939
  • 848
  •   1
Отговори
# 180
След прочетеното тук и дочутото от хората, изобщо не съм сигурна, че искам да учи там. Ако тези злоупотреби ми бяха известни преди изпита, предполагам че щях да подходя по друг начин. Най-малкото можеше и моето да вземе някой урок при подходящия учител Wink

# 181
След прочетеното тук и дочутото от хората, изобщо не съм сигурна, че искам да учи там. Ако тези злоупотреби ми бяха известни преди изпита, предполагам че щях да подходя по друг начин. Най-малкото можеше и моето да вземе някой урок при подходящия учител Wink
Не съм сигурна, че "прочетеното" и "дочутото" трябва да е водещо при изграждане на мнение за училището.
Аз лично бих се доверила най-вече на мнението на личен познат.
Нали разбирате , че всеки има различни критерии и изисквания и това което е добро за един , може да не толкова добро за друг (естествено най-недоволни и търсещи негативите са родителите на не успелите дечица). Вярвайте ми , това не означава , че децата ви са неподготвени...просто това е изпит и едни успяват , а други не. Както във всяко училище , така и тук има деца с протекции...........
 В нашия клас има и доволни и недоволни родители ...и това е нормално...както навсякъде и във всичко....Едни са недоволни, че домашните са много...други ги намират за недостатъчни..... например:-)
И в НУКК е най-важна госпожата от 1ви до 4ти  - останалото - базата, възможностите , които се дават на децата и т.н.,както "дочувате"е супер.
Това, което искам да кажа и май не е споделяно до сега е, че трябва да се вземе под внимание натоварването на децата там. Повечето деца излизат около 7:15h сутринта и се прибират в 18h вечерта, след което понякога се налага да учат и пишат......не е за подценяване при избора на училище.

Последна редакция: вт, 14 май 2013, 19:40 от Jayshree

# 182
Не съм сигурна, че "прочетеното" и "дочутото" трябва да е водещо при изграждане на мнение за училището.
Аз лично бих се доверила най-вече на мнението на личен познат.
Нали разбирате , че всеки има различни критерии и изисквания и това което е добро за един , може да не толкова добро за друг (естествено най-недоволни и търсещи негативите са родителите на не успелите дечица). Вярвайте ми , това не означава , че децата ви са неподготвени...просто това е изпит и едни успяват , а други не. Както във всяко училище , така и тук има деца с протекции...........
 В нашия клас има и доволни и недоволни родители ...и това е нормално...както навсякъде и във всичко....Едни са недоволни, че домашните са много...други ги намират за недостатъчни..... например:-)
И в НУКК е най-важна госпожата от 1ви до 4ти  - останалото - базата, възможностите , които се дават на децата и т.н.,както "дочувате"е супер.
Това, което искам да кажа и май не е споделяно до сега е, че трябва да се вземе под внимание натоварването на децата там. Повечето деца излизат около 7:15h сутринта и се прибират в 18h вечерта, след което понякога се налага да учат и пишат......не е за подценяване при избора на училище.

Ето едно мнение което ще е полезно на мамите, който искат да се ориентират в реалната обстановка.

И друго което искам да кажа, е че има деца който се готвят самостоятелно и успяват. Peace За тях каква причина ще се намери ми е интересно!? Thinking В началото на годината прочетох почти всичко изписано назад, писах си с мами който са готвили децата сами и са приети. Hug Мисля, че негативните мнения могат да объркат доста хора.
А по въпрова с уроците - има деца който не успяват и с подготовка от учител. За тях сигурно учителя е виновен!?  newsm78

# 183
НАИСТИНА има такива дечица: и такива, които влизат със самоподготовка, и такива, които не влизат след частни уроци.
Ииии не е виновен учителя!!!
По-добре да има и негативни мнения, и положителни отзиви, защото без никакви остават безличните, които не заслужават внимание. Това, че има недоволни означава, че у-щето в добро. Както казва мъжа ми, който е управител на фирма: "Когато работниците ми са недоволни, значи добре си върша работата"  Laughing Laughing

# 184
Естествено,че не е виновен учителя,който дава на учениците си тестовете предварително. Виновен е родителя,че не е водил детето си  при който трябва. Спирам да коментирам, преди да излязат резултатите.

# 185
Здравейте!
Ние бяхме на изпит за детската градина (няма актуална тема за това) - ей така за проба. Ще видим какво ще стане, но интересно беше, че учителка от НУКК ни каза, че сме, едва ли не, свръх безотговорни родители, защото детето ни не е посещавало 1 г. уроци. Какви ти уроци за изпит на дете на 3 г......... изпитът продължи 6-7 минути и не смятам, че някакви уроци биха направили детето ми по-интелигентно за този изпит. Да вметна - ние имаме прослувутите книжки.
А ние, родителите, май трябва да се поспрем малко с крайните амбиции и да погледнем малко и себе си - особено тези с тежки проблеми в правописа и граматиката Simple Smile Simple Smile

# 186
Момичета, моля за препоръки /може и на ЛС/ за учители, при които детето да може да се подготви за кандидатстване в НУКК - първи клас.

# 187
  • София
Здравейте!
Ние бяхме на изпит за детската градина (няма актуална тема за това) - ей така за проба. Ще видим какво ще стане, но интересно беше, че учителка от НУКК ни каза, че сме, едва ли не, свръх безотговорни родители, защото детето ни не е посещавало 1 г. уроци.
Ооо, познато ми е : и мен по време на изпита в градината една учителка ме гледаше с възмущение, когато я попитах колко деца приемат... как така не съм се интересувала предварително и тн

По отношение уроците за 1 клас, това което знам е, че вървят по 40лв/астрономичен час при учители, преподаващи в училището.

# 188
Пише майка на  дете в  3-ти  клас НУКК. Какви   наблюдения  имам  аз?. Първо относно кандидатстването  и  задачите.
Осен  книжката   на Румен  Генков по  мои  наблюдения   децата  трябва   да   са  решавали  допълнително  различни  книжки,  например  Моливко и  книжките   на  издателство "Фют".
В  нашата  година и  която   беше   последна,  когато изнесоха  задачите. Две  от  задачите  бяха   от  книжка   на Фют само,   че   с  малко  променено  условие. Сега   като   гледам  са  дали   задачка  от  Моливко
Визирам   задачата   с  таралежите   и  дорисуването  на бодлите. стр 47, Книжката  се  казва  Играй  и  мисли 4-5год. Дарина  Гълъбова. ЗА сричките   можете   да  разгледате Четенето  на  Фют.Предполагам,  че  е  нещо  от там.
Иначе  в  нашата  година дадоха жабока и  броене на  ябълките с еленчето  и останалите   животни от "Цифрите на Фют. Там  има  и  мече  с плодове, визирам оградете подовете  от  лява или  дясно това беше май миналата година,  само че  там  е  да  се оцвети. Кубчета   със задачи също   са  от  там.  За   един  педагог е   лесно   да  отгатне  от  къде   дават    задачите. Има   и  от   Румен   Генков   само   че  от  по  старите   издания.  Примерно   разделянето  на  квадрат с  три линии или  четири, било  то  с предмети   или  без. Например   гъби,  борчета и  пилета.   Само   задачата   с  пощенските   кутии  никъде   не  съм  я  срещала.  Вероятно  ако  се разгледат  в някоя библиотека по-  стари   издания   на  книжки за  предучилищна  ще   се  намерят  и  те. Иначе   мога   да  дам  поне   няколко  печеливши  стратегии  за подготовка без  уроци .
Първо,  ако  детето   се  занимава  с  желание,  например  дъщеря ми  обичаше  много списания   като   Мечо пух   и  т.н и се  виждаше,  че  прави   с  лекота   задачите   дори  за прерисуване, тогава ние   пристъпихме  към подготовка  за  удоволствие. Визирам  Първо   запознавате   детето  с домино а  после  давате  черно белите  задачи   от Генков  свързани  с разпознаването  на  плочките. Друг   начин   е  игра с  копчета, стрелички,  рисуване  в решетка и  т.н Това   с  частните  уроци  го   забравете,   важното   е  книжките   да  са  минати  поне  два  пъти.  Да не се  научават  детето   задачите   на  изуст. Първо  дайте   най-старото  издание, после следващото и т.н. Ако  се   наложи   да повтаряте   задача, която  е сгрешена.Тогава   я  дайте   в обратен  ред, например   ако   е  било  подреди кръгчетата от най-голямото  до най-малкото,  то следващият път  дайте обратното,  за  да се научи  да  мисли, а не механично   да  възпроизвежда...    Всяка   задача можете   да  я давате   в различни   варианти.  Веднъж   зачертай   всички  букви  С... Друг път  всички   Т. Или  число и тн.
Дано  да   съм  полезна.. За  фината моторика,  там   май  е  най  -трудно.  Но   ако знаете, че  детето  ви  обича принцеси.  разпечатвайте   лабиринти   с принцеси   и  замъци или други любими герои- ПИПи,  мишлета, зайчета и  т.н.  Има   много   на различни  сайтове  и  английски и  български free printable maze kids . важното   е  да  давате  различни   неща, Освен   тези   който  са  в  Азбука   на  мисленето.  По-важното   е удоволствието   от  работата  и   да  не  насаждате   идеята на  детето че отива  на изпит а  на  състезание,  ако   не  изкара  изпита  изобщо   не   му  казвайте,  за  да  не преживява... Пробвайте-   веднъж    на  6 и  веднъж   на  7 години... ЗА съжаление  малко 6 годишни  успяват. Повечето  в нашия  клас  бяха с  навършени  7.. Дано   да  съм  полезна.. Hug

# 189
Много ценни съвети е дала Kcenia75 Grinning!Абсолютно подкрепям това мнение.

# 190
Много благодарим kcenia75 за изчерпателната и подробна информация. Такива мнения са много ценни и обективни. Наистина благодаря, защото ние майките на децата които сега кандидатстват се печеме на бавен огън и много се вълнуваме, а в крайна сметка kcenia75 не я касае, а е съпричастна!  Hug
kcenia75 би ли сподели и с нас какви са впечатленията ти, ако не те затруднявам, и от самото училище, щом сте вече 3 години там?  Simple Smile

# 191
  • София
Благодарности на kcenia75 за хубавия пост   bouquet

# 192
Училището  е  прекрасно като  база  и  възможности. Най-хубавото е, че ако вашето  детенце има  талант,  то  вероятността той  да  бъде открит и  развиван  там  е  огромна. Училището е с подчертано  хуманитарен  характер,  силно са  застъпени   езиците- английски  и италиански,  както и  различните  изкуства под  формата   на  избираеми   дейности. Ако   вашето   детенце  рисува  добре,  ако  танцува   с  удоволствие  и   ако  балните  танци  и  керамиката  не  са  му  скучни,  то  със  сигурност, това   е   вашето  училище. Моята   девойка е  много  пластична,  рисува добре и  мисля,  че  като   темперамент   и  характер  училището  и  пасва  идеално. Уникалното  е,  че  децата се  научават да  се изявяват в различни   сфери.
    Относно   нашата учителката,  тя  е  истинско   съкровище  внимателна  и  същевременно  взискателна,   от  онези  с  призвание.  Бих   излъгала   ако  кажа,  че  всички   учители  там  са  такива.  Имам   познати  от   втори  и  първи  клас, който  пък  за  съжаление  не  са   доволни от  основната госпожа.Единствено  върху   4ти    клас нямам  поглед,  но  съветът  ми  е,  ако   детенцето  ви е  прието  да  разпитате добре    за учителката ,  ако  нямате  познати,  които  да  дадат  мнение може   за ориентир да използвате  резултатите   от   матурите,  обикновено учителките,   който  имат   най-висок  успех   на  т. нар   външно  оценяване   са  и  най-добри   педагози. На   нас   догодина  ни  предстоят   матури и   тогава ще   се  разбере,  какво  е  било  нивото   по   основните   предмети. Принципно   според  мен   се  покрива   изцяло   само   държавния   стандарт-   нямат   допълнително   български  и математика. 
    Дълго  тази  година  коментирахме  например   слабия резултат от математическото  състезание   Кенгуру.. За  трети  клас  можете   да   видите,  че  няма  кой  знае  какви   успехи. Има  една  широка   заблуда  сред  родителите, чиито  деца   кандидатстват  с  логически   задачи в  първи  клас,  че  после  там  този  тип   мислене   продължава  да  се  развива .  Задачите  са  само  за  подбора и  според  мен  по- подходящо би  било на  изпита   за  първи   клас задължително да дават    една   по - творческа   задача  с  по- голяма  тежест,   а не преобладаващо  логически..

# 193
Виждам,че изкуствата са широко застъпени,но преглеждайки сайта забелязах  и 2-3 деца с  успехи в математически състезания.Освен това прочетох,че има и кръжок по забавна математика като СИП.Някой знае ли дали наистина има такава дейност в НУКК?

# 194
Виждам,че изкуствата са широко застъпени,но преглеждайки сайта забелязах  и 2-3 деца с  успехи в математически състезания.Освен това прочетох,че има и кръжок по забавна математика като СИП.Някой знае ли дали наистина има такава дейност в НУКК?

Както сама казвате ...да има 2-3 деца с изявени математически заложби и това си личи от присъствието и успехите им на всички математически състезания....

Ако погледнете статистиката на математически състезания за изтеклата година, ще разберете, че децата, които се отличават са едни и същи независимо от училището. Те са деца със заложби при всяко положение , но ходят на допълнителни уроци и школи или допълнително се занимават със състезателни задачи в къщи.
Няма училище , което по програма да подготвя децата за състезания:-)...това става в школите:-) За съжаление в НУКК не се с формира група по забавна математика...надарените деца в тази област се занимават самостоятелно извън училище. Нашата класна, например от време навреме дава допълнителни състезателни задачи, но това е много рядко и абсолютно недостатъчно...училището е хуманитарно насочено и целта му не е да подготвя състезатели по математика. Ако искате да ставате състезатели по математика....това не е вашето училище...изберете друго с по-малко натоварване, за да има време детето ви да решава задачи в къщи.

Общи условия

Активация на акаунт