Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 ян. 2013, 19:23 ч.

Програма "Отново на работа"-1

 • 63 151
 • 208
 •   1
Отговори
# 15
 • София
 • Мнения: 128

Казаха ми, че мога да си ползвам годишния отпуск, без да ми прекъсват програмата през това време, и че мога да ползвам болнични за детето без да освобождават детегледачката в това време.
 

на мен пък ми казаха, че не може да ползвам болничен за детето  newsm78

# 16
 • Мнения: 2 103
Болничен за детето може да се ползва, когато и детегледачката е в болничен. Т.е. ако няма кой да Ви гледа детето.

НАРЕДБА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА
Чл. 6. (1) Временна неработоспособност е налице в случаите, при които осигуреното лице не може или е възпрепятствано да работи поради: общо заболяване; злополука; професионална болест; лечение в чужбина; санаторно-курортно лечение; належащ медицински преглед или изследване; карантина; отстраняване от работа по предписание на здравните органи; гледане на болен или на карантиниран член от семейството; належащо придружаване на болен член от семейството за медицински преглед; изследване или лечение в същото или в друго населено място, в страната или в чужбина; бременност и раждане; гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина в заведението.

Последна редакция: пт, 08 фев 2013, 20:39 от n_alex76

# 17
 • Мнения: 597
Програмата до септември ли е?Какво става при заварено положение, почнали по-рано договори, след септември продължават ли си до 3 г. възраст?

# 18
 • Мнения: 70
Здравейте, денс разбрах за тази програма и мисля да се възползвам. Записвам се да ви следя и  ако имам  въпроси ще ви питам.

# 19
 • Мнения: 70
разбирам, че програмата е до 30,09,2013 ние на 22,09 правим 1г. колко по-рано трябва да подам документи за кандидатстване?

# 20
 • Мнения: 2 103
mayamom, най-добре попитайте в Бюрото по труда още сега, за да прецените най-подходящото време за Вас.

# 21
 • Мнения: 70
mayamom, най-добре попитайте в Бюрото по труда още сега, за да прецените най-подходящото време за Вас.

ДА, мисля в понеделник да званя до бюрото по труда

# 22
 • Мнения: 185
и ние сме вече по програмата , очакваме договора тези дни

# 23
 • Мнения: 58
Здравейте, Записвам се и аз да следя темата.

Хубав ден!

# 24
 • Мнения: 185
От бюрото по труда ми казаха че мога да ползвам болничен когато детето е болно , което не касае това дали е болна или здрава детегледачката
n_alex76 отговорник по програмата ли сте ? Часто то нещата които пише тук се разминават с инфото което получавам в бюрото по труда от отговорника им по програмата .

# 25
 • София
 • Мнения: 3 396
От бюрото по труда ми казаха че мога да ползвам болничен когато детето е болно , което не касае това дали е болна или здрава детегледачката
n_alex76 отговорник по програмата ли сте ? Часто то нещата които пише тук се разминават с инфото което получавам в бюрото по труда от отговорника им по програмата .

Аз също съм по Програмата , вече от година и половина, и болничен съм ползвала за детето. Изрично питах в БТ дали мога, и те ме увериха че имам право. Нашата детегледачка нито е била болна , нито в отпуск тогава. Детето беше болно и си взех болничен, изплатиха ми го от НОИ и това беше, проблеми не съм имала.
Разбира се, налагало се е рядко, често пъти детегледачката ( т.е.майка ми ) си го гледа дори болно, но все се налага, знаете , да го заведеш до доктора, да пуснеш изследване , контролни прегледи и т.н. Така че, не би трявало да има проблем за това.  Simple Smile

# 26
 • Мнения: 2 103
От бюрото по труда ми казаха че мога да ползвам болничен когато детето е болно , което не касае това дали е болна или здрава детегледачката
n_alex76 отговорник по програмата ли сте ? Часто то нещата които пише тук се разминават с инфото което получавам в бюрото по труда от отговорника им по програмата .

Darina777
, аз съм майка като Вас, ползвала програмата, но съм и счетоводител.

НАРЕДБА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА
Общи правила за издаване на болнични листове. Условия и ред за установяване на временна неработоспособност
Цитат
Чл. 6. (1) Временна неработоспособност е налице в случаите, при които осигуреното лице не може или е възпрепятствано да работи поради: общо заболяване; злополука; професионална болест; лечение в чужбина; санаторно-курортно лечение; належащ медицински преглед или изследване; карантина; отстраняване от работа по предписание на здравните органи; гледане на болен или на карантиниран член от семейството; належащо придружаване на болен член от семейството за медицински преглед; изследване или лечение в същото или в друго населено място, в страната или в чужбина; бременност и раждане; гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина в заведението.КОДЕКС НА ТРУДА
Отпуск при временна неработоспособност
Цитат
Чл. 162. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., доп. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Работникът или служителят има право на отпуск при временна неработоспособност поради общо заболяване или професионална болест, трудова злополука, за санаторно-курортно лечение и при належащ медицински преглед или изследване, карантина, отстраняване от работа по предписание на здравните органи, гледане на болен или на карантиниран член от семейството, належащо придружаване на болен член от семейството за медицински преглед,изследване или лечение, както и за гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина в заведението или на детето.
(2) Отпуските по предходната алинея се разрешават от здравните органи.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) За времето на отпуск поради временна неработоспособност на работника или служителя се изплаща парично обезщетение в срокове и в размери, определени от отделен закон.

Пример 1: Детето е болно и трябва да се гледа у дома- няма основание да се издава болничен, защото има кой да го гледа.
Пример 2: Детето е болно и трябва да постъпите с него в болницата- издава Ви се болничен, защото сте възпрепятствени да ходите на работа.
Пример 3: Трябва да направите изследвания на детето, да отидете на преглед през работно време- имате право на болничен за това време.
Пример 4: Детегледачката е болна- издава Ви се болничен, защото няма кой да гледа детето Ви.


Дали имате право на болничен преценява личния лекар на детето. Peace

Последна редакция: нд, 03 мар 2013, 05:30 от AnMary

# 27
 • Мнения: 185
От БТ  ми отговориха , че имам право на болничен  до навършване на 7 годишна възраст на детето .
Нас при всяко боледуване педиатърката ни следи през ден, и го водя да го слуша , така че явно това е презумпцията и за издаване на болничен.
Аз не съм убедена , че ако детето ми е с висока температура и отпаднало , лекарят назначи дом лечение под контрол детегледачката може да изпълнява подобна функция. Който и да е човек различен от мен може да вземе решение кога ще се тръгне към болницата отново.
Явно има начин да се издава болничен на майката за детето и то с право !!!!!

Имам още един въпрос , чисто теоретичен ..... защо нямам право да получавам тези 120 лева , доколкото съм запозната тази програма е финансирана със средства от европейският съюз , а майчинските ми изплаща държавата т.е да разбирам че парите не са от едно и също място . 
Всъщност не съм питала в Бт видях , че това е застъпено в бланката , която се подава за статуса на детето в Ной. И по точно дете , което се дава за отглеждане по програми подкрепящи майчинството няма право на тези 120 лева.

Последна редакция: нд, 03 мар 2013, 04:56 от AnMary

# 28
 • Мнения: 2 103
С промените в КСО от 01.07.2010 г. програмата "Отново на работа" е приравнена с програмата "В подкрепа на майчинството".
т.е. законодателят не разграничава източника на финансиране.

КОДЕКС ЗА СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ
Обезщетение при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете
Цитат
Чл. 54. (*)(3) (Доп. - ДВ, бр. 68 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 49 от 2010 г., в сила от 01.07.2010 г.) Обезщетението по ал. 1 и 2 не се изплаща, ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, както и при отглеждането му от лице, включено в програми за подкрепа на майчинството.

# 29
 • София
 • Мнения: 3 396
Искам да повдигна друга тема, дано не е стара и обсъждана.  Става дума за детските градини в София. Ние сме по Програмата, и скоро ще станем на 3 години, вече няма да имаме право на детегледачка.обаче, онези които са били на ясла имат 1 точка повече от нас и напрактика нямаме  никакъв шанс пред тях за детска градина. Щом сме по програмата нямаме право на ясла, нали така? Или детегледачка или ясла ( то не, че имаше места в яслата, де! ) И сега , вече съм се върнала на работа , губя право на детегледачка, и нямаме необходимия брой точки за детска градина.

Т.е. не е ли редно поне ( при хилядите други предимства за градините , които са измислени) да имаме и ние плюс тази 1 точка ( както тези деца от яслата). Защото, когато детето вече е на 3 години, и ако не го приемат в детска градина ( както ще стане, защото нямаме достатъчно точки) , аз нямам право вече на никакви отсрочки ( майчинство и т.н.) , трябва да напусна работа. Аз не искам да ми се дадат 3 точки и да влезем непременно от раз в градината, но поне тази 1 точка както на ясленичетата могат да ни дадат, защото и ние и те сме вече поети от държавата с някакво финансиране, с цел родителите да се върнат на работа, нали така?
Та програмата става в един момент „Отново вкъщи“

Писах аз в портала kg.sofia.bg във формата за обратна връзка, там ме препращат към някакви други   (http://www.sofia-obrazovanie.bg/ ) и се бях отказала. Писах и на Тодор Чобанов,зам.кмета на София по Образование, но никой нищо ( не се изненадах).

Хайде за нас, надали нещо ще се промени в кампания 2013/2014, но ако и вие започнете да пишете където трябва , може за вас поне догодина или по догодина нещата да са други.

Последна редакция: вт, 05 мар 2013, 12:53 от dorry_1

Общи условия

Активация на акаунт