Математически турнири - 20

• 89 710
  • 799
  •   1
Отговори
# 270
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
Slon, а имаш ли инфо дали Академия 21 ще правят лагер-школа от Черноризеца или тази година ще пропуснат и ще останат само с тази школа?
Моят син ми каза, че когато попитал Ивайло Кортезов в Сандански за Лозенец, той му отговорил , че тази година ще е на друго място. Той не можеше да се досети къде точно  е посочил местото. Вероятно е този хотел в Средногорци. Предполагам, че ще излезе и листа с класираните деца както миналата година, иначе ще бъде много пренаселено и няма да могат да бъдат удовлетворени всички желаещи. Все пак този хотел има капацитет..... и ще видим....

# 271
  • София
Една задача от руската олимпиада 2012-2013 г, 8 клас. Тия руснаци избиха рибата  hahaha

3. В психиатрической больнице есть главный врач и много сумасшедших. В течение недели каждый сумасшедший один раз в день кусал кого - нибудь  (возможно и себя). В конце недели оказалось, что у каждого из больных по два укуса, а у главного врача – сто укусов. Сколько сумасшедших в больнице?

Източник:
http://olympiads.mccme.ru/vmo/2013/12-1-math.pdf

# 272
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
Една задача от руската олимпиада 2012-2013 г, 8 клас. Тия руснаци избиха рибата  hahaha

3. В психиатрической больнице есть главный врач и много сумасшедших. В течение недели каждый сумасшедший один раз в день кусал кого - нибудь  (возможно и себя). В конце недели оказалось, что у каждого из больных по два укуса, а у главного врача – сто укусов. Сколько сумасшедших в больнице?

Източник:
http://olympiads.mccme.ru/vmo/2013/12-1-math.pdf
Много зловещо условие на задача....... Като във филм за вампири.

# 273
Като стана дума за руснаци...
МГ - Ямбол са публикували резултати от Московската олимпиада за 1-4 клас.

# 274
А как се оценяват задачите на тази московска олимпиада и колко е максималния брой точки?

# 275
Може ли за помощ - обосновка с възможностите на 4 клас (знаят само лице на правоъгълник) Wink
Скрит текст:

# 276
  • най-шареното място
Сравнява само лица на правоъгълници, но брои половините им

# 277
Сравнява само лица на правоъгълници, но брои половините им

Да, в а,б,в,г го обяснявам, че е все половината на правоъгълника. д ли е отговора?

# 278
  • Варна.
Лицата на защр. фигури за мен са равни. За последната фигура също е половината от лицето на правоъгълника.

# 279
Лицата на защр. фигури за мен са равни. За последната фигура също е половината от лицето на правоъгълника.
И аз така ги натамъних всички. Освен да няма "най-голямо".

# 280
  • най-шареното място
всички са равни и са половината от общата площ

# 281

Еднакви са да и с лице на триъгълник и правоъгълник се доказва, макар при a и b да няма доказателство, освен визуално, че правоъгълника е разполовен...
Ама тогава какъв е отговора на задачата...

Последна редакция: чт, 28 фев 2013, 19:41 от kodbg

# 282

къде е доказателството за твърдението при фигура г?

Simple Smile мислех да съм приключила с тази задача:) Снощи приемах Г за отговор ... По-късно Д, после всички равни, сега пак в изходна позиция.
Г разделих на 8 части

Скрит текст:

Доп. Няма най-голяма площ - до този отговор стигнахме. Не знам дали в сборника има отговорите.

# 283
Simple Smile мислех да съм приключила с тази задача:) Снощи приемах Г за отговор ... По-късно Д, после всички равни, сега пак в изходна позиция.
Г разделих на 8 части

Скрит текст:

Не, равни са и е доказуемо от 4-класник - от лицата на триъгълниците се вижда.
просто са едната страна на правоъгълника по половината от другата страна (това е височината в триъгълника) / 2 и по 2 защото са 2 триъгълника -> половината площ.

Проблемът е, че както е зададена задачата няма отговор равни са Simple Smile

# 284
Интересна дискусия за непознатите задачи. Научно доказано е, че гените са половината, другата половина е средата, възпитанието и прочее, да не задълбавам в психология в математическа тема  Mr. Green Така че шансовете са изравнени Simple Smile

Синът ми, понеже е от малките, чака Кенгуруто - не с някакво нетърпение  Mr. Green, макар това да е първото състезание, за което казва, че му били забавни задачите. Това не му пречи да прави грешки на миналогодишните състезания като ги решава, но като за първи път бива.

Общи условия

Активация на акаунт