Машина за хляб - 49-та тема

• 52 335
  • 739
  •   1
Отговори
# 600
  • София
...
Няма да им редактирам грешките... едно упътване не могат да направят.... изобщо винаги съм се възмущавала от това, че преводите се правят през пръсти, а често и не се правят въобще.

Впрочем ти си абсолютно права, за което се извинявам, за заблудата в предходния ми пост. И в таблицата 8-ма програма е дадена като такава за печене. Аз съм се объркал като съм гледал явно някоя от съседните програми.

Въпреки това, пак повтарям, че съм гледал едър план на капака на тази машина и много се притеснявам, че упътването не отговаря на действителното.

# 601

Въпреки това, пак повтарям, че съм гледал едър план на капака на тази машина и много се притеснявам, че упътването не отговаря на действителното.

Това утъпване и действителното най-вероятно са различни, защото моделът на Маргаритка е с 15 програми. Странното е, че са озаглавили програмата "франзели". С други думи, в действителното упътване трябва внимателно да се прочете как се казва програмата "печене"  Simple Smile  Peace.

# 602
Преди 3 дни си купих тази: http://electron.bg/moulinex-6101-xxl-boudette-p-285240.html#.UVqniTegYa8 хлебопекарна, уж с надеждата че ще ядем вкусен домашен хляб и най-вече че ще ми бъде едва ли не незаменим уред в кухнята ! Да, ама не ! Вече шести или седми опит правя и всичко заминава на боклука ! Тук е важно да поясня, че съм изчела книгата обстойно, прочела съм немалка част от описаните възможни причини във форума, гледала съм клипчетата на тестото.
Къде е проблемът така и не разбирам ? Тестото ми става ужасно лепкаво, не може да се обере хубаво отдолу. Остава голяма част по стените и отдолу по казанчето, най-вече по ъглите. Седи като на малки бучици някак. Пробвах няколко различни програми. Нещата ги слагам както е описано, първо течните, после сухите. Първо правих с жива мая, сега ползвам само суха на Йоткер. Брашното е ми е на София мел, екстра пише на него. Не знам какво точно не правя като хората, при положение че следвам всичко стриктно ?
Искаше ми се да си я ползвам, сега мисля да я връщам или да я продам. Надали ще ми върнат парите за работещ уред. Реотаните нагряват, то е видно. Хляа се изпича добре. Но защо не се оформя пустото му тесто както е показано в клипчето така и нямам отговор.
Идеята ми за този уред беше просто да сипя съставките и в последствие да ям хубав домашен хляб. А всъщност при мен става съвсем друго - нон-стоп висене пред машината и добавяне все на нещо, уж с надеждата да го дооправя. Ама не ! Ако знаех че въпросната машина чудо ще ми донесе толкова нерви и главоболия, вместо радост, може би никога нямаше да си я купя.

И въпреки всичко продължавам да упорствам и не разбирам къде точно е грешката ?

# 603
  • София
  Докато се оформи гладката топка, трябва да се гледа и добавя.Дали вода или брашно, то се вижда по тестото от какво има нужда.

# 604
  • София
Преди 3 дни си купих тази: http://electron.bg/moulinex-6101-xxl-boudette-p-285240.html#.UVqniTegYa8 хлебопекарна, уж с надеждата че ще ядем вкусен домашен хляб и най-вече че ще ми бъде едва ли не незаменим уред в кухнята ! Да, ама не ! Вече шести или седми опит правя и всичко заминава на боклука ! Тук е важно да поясня, че съм изчела книгата обстойно, прочела съм немалка част от описаните възможни причини във форума, гледала съм клипчетата на тестото.
Къде е проблемът така и не разбирам ? Тестото ми става ужасно лепкаво, не може да се обере хубаво отдолу. Остава голяма част по стените и отдолу по казанчето, най-вече по ъглите. Седи като на малки бучици някак. Пробвах няколко различни програми. Нещата ги слагам както е описано, първо течните, после сухите. Първо правих с жива мая, сега ползвам само суха на Йоткер. Брашното е ми е на София мел, екстра пише на него. Не знам какво точно не правя като хората, при положение че следвам всичко стриктно ?
Искаше ми се да си я ползвам, сега мисля да я връщам или да я продам. Надали ще ми върнат парите за работещ уред. Реотаните нагряват, то е видно. Хляа се изпича добре. Но защо не се оформя пустото му тесто както е показано в клипчето така и нямам отговор.
Идеята ми за този уред беше просто да сипя съставките и в последствие да ям хубав домашен хляб. А всъщност при мен става съвсем друго - нон-стоп висене пред машината и добавяне все на нещо, уж с надеждата да го дооправя. Ама не ! Ако знаех че въпросната машина чудо ще ми донесе толкова нерви и главоболия, вместо радост, може би никога нямаше да си я купя.

И въпреки всичко продължавам да упорствам и не разбирам къде точно е грешката ?

Един важен закон в хлебарството е, че НЯМА ТОЧНА РЕЦЕПТА ! В тази връзка в началните теми преди години постоянно повтаряхме (говоря в множествено число защото не бях само аз), не си купувайте кантари, не спазвайте точно рецептата и давахме стотици обяснения защо. После ... после се отказахме, защото като, че ли никой не обръщаше внимание. Записахме тези правила в един блог на темата, който май още стои в началния пост и който така си и остана.

Сега обаче да повторя. Брашното спада към най-влагопоемащи материали. Това ще рече, че то поема бързо влага, така че дори и два съседни пакета брашно от един магазин са различни. Да не говорим, че дори една и съща марка и тип брашно се държи различно в София, в Трявна, в Пловдив, а за Бургас няма да говорим. А не знам дали по-старите в тази тема си спомнят, че дори се стигна до извода, че една дама от 10-ти етаж има други проблеми с нейната хлебопекарна от дамата на първия етаж.

Така, че машината не е виновна. Тя е програмирана при средни условия и усреднени технико-химически показатели на продуктите и не отчита различните специфики. Та ... не се доверявайте на това, че някои нали са писали сипвам продуктите пускам и я оставям машината. В първоначално време ще трябва да си следите тестото и да добавяте още брашно докато получите хубаво еластично тесто. Чак след като установите вашите особенности, вече ще си изградите инстикт и ще можете смело да боравите с машината. Независимо от това един добър хлебопекар винаги хвърля по един поглед на процеса.

# 605
Джей аз съм абсолютен аматьор като теб и може би първите поне 10пъти седях до машината, хем да й се радвам, хем да гледам какво става. Така, както го описваш лепкаво тесто и не обира отдолу по казанчето за мен е влажно тесто и му трябва още брашно. Аз добавям с супена лъжица по малко наръсвам топката, докато спре да остава по дъното. И пипам тестото с пръст колко е меко. Сега вече се справя сама Simple Smile
Ако ти е сухо тестото и и ма нужда от вода като меси бъркалката от тестото излизат направо грагменти.
По-назад в темата съм постнала рецепта, която при мен сработва винаги - имам машината от 2 месеца вече.
Treisy аз имама тази  Хлебопекарна GORENJE BM 1400 E машина с две бъркалки и 2 казанчета - ползвам повече двойното за хляб, единичното за месене на неща и печене извън машината, много съм доволна. от човек, който не прави нищо тестено домашно, ела сега да видиш - през ден-два различни неща. Само козунак още не съм пробвала и програмата за сладко. Някой ми спомена, че и лютеница можело да се прави.

# 606
Аз имам Мулинекс - от скъпите също с функция за багети. Не знам защо така ги оплюхте ама аз от моята съм си много доволен. Вече рядко пека в нея ама в началото всичко си се получаваше. Да не кажа голяма дума ама нямам провал. Даже и 100% ръжено тесто правя в нея и го бърка (малко трудно, защото е като кал) ама се справя. Не съм имал друга и не мога да сравня, но не мога да се оплача. Това само като инфо за тези които се интересуват.  Naughty

# 607
Аз имам Мулинекс - от скъпите също с функция за багети. Не знам защо така ги оплюхте ама аз от моята съм си много доволен. Вече рядко пека в нея ама в началото всичко си се получаваше. Да не кажа голяма дума ама нямам провал. Даже и 100% ръжено тесто правя в нея и го бърка (малко трудно, защото е като кал) ама се справя. Не съм имал друга и не мога да сравня, но не мога да се оплача. Това само като инфо за тези които се интересуват.  Naughty

Аз пък бях на седмото небе от щастие, когато си купихме първата Мулинекс, но още от първите дни започнаха проблемите. Не обърнах внимание и купихме втора (за провинцията). Първата се разваляше на определен период от време и все в сервиза си стоеше. Писна ни и си купихме Панасоник. Нямат нищо общо, освен, че и двете са машини за хляб. Наистина втората Мулинекс не създава проблеми, но има разлика - покритието, шумът, изпичането и дори това как изглежда сърцевината на хляба при двете марки. Но си ги ползвам и двете - каквото съм си надробила, това и ще сърбам  Laughing.

# 608
Ма аз по магазините само Мулинекс гледам  Crazy Явно трябва да погледна къде има и по-различни все пак... щом не са толкова сполучливи.

# 609
Добър вечер! Благодаря на всички, който се отзоваха на въпросите ми. При мен програмата за франзели е 11. Видях я на описанието на капака. Тези глупендъри дето са превеждали книжката изобщо са  изтървали две програми въпросната за франзели и едната за багети. И чак сега ми става ясно как са програмите 15 пък аз по книгата ги броя 13. Упътването ,което е постнала alys не е  за моята машина, но поне пише как може да се използва програмата за франзели, но пък няма рецепта за тях.  Rolling Eyes

Това утъпване и действителното най-вероятно са различни, защото моделът на Маргаритка е с 15 програми. Странното е, че са озаглавили програмата "франзели". С други думи, в действителното упътване трябва внимателно да се прочете как се казва програмата "печене"  Simple Smile  Peace.
упътването е под всякаква критика от него нищо не мога да разбера в три страници може ли да се обясни всичко, което може да прави машината и как точно се прави.  Whistling
Ето описанието на програмите плюс таблицата с циклите, ако можете да ми кажете, коя програма е само за печене  Hug
, ,

Последна редакция: вт, 02 апр 2013, 20:32 от margaritka1

# 610
  • Варна
Аз да си призная не гледам моята Панасоник какви ги върши по време на работа.

Тя няма прозорче, но и аз не я отварям.

Мятам всички продукти по рецептата на книжката й, затварям и я отварям, чак когато приключи, за да извадя хляба.

И с изваждането му нямам проблеми, нито с бъркалките, да чукна на дърво !

# 611
  • София
...
Ето описанието на програмите плюс таблицата с циклите, ако можете да ми кажете, коя програма е само за печене ...

Ами май точно 11-та програма е за печене.

# 612
...
Ето описанието на програмите плюс таблицата с циклите, ако можете да ми кажете, коя програма е само за печене ...

наборе , точно 11-та не я виждам  Laughing   ... или повредата е в моя телевизор  newsm78

# 613
.Не е 11 според мен защото сега като пуснах машината и нагласих на 11 програма таймера ми показа само 10 мин. Как ще се пече само 10 мин? ooooh!
наборе , точно 11-та не я виждам  Laughing   ... или повредата е в моя телевизор  newsm78
Ми да няма я глупава работа за какво е тази програма не знам и то само 10 мин. Ще се побъркам вече с тази машина  Whistling

# 614
Точно този е програмата за печете. С някой от бутоните се увеличава времето през 10 мин. И при мене е така. Naughty

Общи условия

Активация на акаунт