Машина за хляб - 49-та тема

  • 51 062
  • 739
  •   1
Отговори
# 360
  • Мнения: X
Ани, изчисли си течността (без мазнината, ако слагаш такава) да е 60% от количеството на брашното и би трябвало да се получи добре. А може и още по-сухичко да си го направиш, но пробвай първо така.

# 361
  • Мнения: 2 872
anny_, препоръчвам ти при коригиране на рецепта да не ползваш отложен старт. Хубаво е да си проследиш тестото.

# 362
  • Мнения: 1 655
Може ли изпитана рецепта за тутманик или милинки. Искам само да замеся в хлебопекарната и да опека във фурна. Peace

# 363
  • Мнения: 3 428
Сливенски милинки

ПРОДУКТИ И ПРИГОТВЯНЕ

1 кубче мая, 300 мл хладка вода, 300 мл хладно прясно мляко, 2 щипки сол, 3-4 с.л. олио,
около 1 кг брашно, пудра захар за поръсване (доза за 2 тави)

За заливката: 2 препълнени с.л. брашно, 2/3 пакетче меко масло (от 125 г), 1-2 с.л. мека мас,
1 с.л. вода (студена), 1 яйце, щипка сол

От водата, прясното мляко, солта, олиото, маята и брашното се замесва меко тесто. Оставя се да втаса.
Намазняват се много хубаво тави с олио и се поръсват с брашно. От тестото се късат малки топчета,
овалват се хубаво и се редят едно до друго на малко разстояние. Накрая се поливат с тънки линийки
олио. Оставят се хубаво да втасат.

Всички продукти за заливката се слагат в дълбока кана и се разбиват с миксера на пухкав крем.
Щом милинките втасат, се намазват с четка - колкото по-плътно се намаже заливката, толкова по-хубави
стават милинките, и се пекат в добре загрята фурна на 180°. Когато се изпекат, се поръсват обилно с
пудра захар.

# 364
  • Мнения: 1 655
mama Tin мерси  Hug
Ще намаля на половина продуктите и ще пробвам в хлебопекарната Peace

# 365
  • Мнения: 3 428
И аз правя половин доза, но това е оригиналната рецепта и затова ти я копирах така. Успех!

# 366
  • Мнения: 520
Здравейте!Днес се сдобих с хлебопекарна "Kenwood" и нямам търпение да я изпробвам.Присъединявам се към вас и с удоволствие ще изпробвам рецептите ви!

# 367
  • Мнения: 7 779
Здравейте!Днес се сдобих с хлебопекарна "Kenwood" и нямам търпение да я изпробвам.Присъединявам се към вас и с удоволствие ще изпробвам рецептите ви!
запознай се хубаво с упътването и.
започни с най-обикновен хляб. малка порция.   bouquet

# 368
  • Мнения: 520
Здравейте!Днес се сдобих с хлебопекарна "Kenwood" и нямам търпение да я изпробвам.Присъединявам се към вас и с удоволствие ще изпробвам рецептите ви!
запознай се хубаво с упътването и.
започни с най-обикновен хляб. малка порция.   bouquet


Благодаря за съветите,така ще направя!   bouquet

# 369
  • Мнения: X
Честита Баба Марта!

# 370
  • БГ
  • Мнения: 1 264
Честита баба Марта! С пожелания за много здраве и сбъднати мечти!

Поздравления за невероятните творения на всички, които публикуват снимки, надявам се някой ден и аз да се похваля с хляб капама.   Peace    Аз като съм включила на полупълнозърнест хляб вече две седмици и няма спиране, но от днес ще ги редувам, че дребните бял хляб си предпочитат.   Wink

Скрит текст:
Снощи си купих от Метро синя опаковка от 5кг на брашно София мел "за Дома" на цена 4,62лв., промоцията е валидна до 13.03.

# 371
  • Мнения: 2 872
Честита Баба Марта! Бъдете живи и здрави!

# 372
  • Мнения: 3 428
Долорес, ето ти и рецепта за тутманик - днес го направих за първи път, стана уникален.
Каротофен тутманик - тази рецепта е на Венета
  Продукти:
 650 гр брашно/моя сорт картофи явно са по водни, та ми отиде повече брашно/
 270 гр варени картофи
 2 бр. Яйца жълтъка на едното се отделя за намазване отгоре
 300 мл прясно мляко
 2 с. л. олио
 20 гр масло
 1 пак. суха мая за 500 гр брашно
 1 ч. л. сол
 0,5 ч. л. захар
 350 гр сирене
 Приготвяне:
 Картофите се сваряват предния ден, но няма да е проблем ако са и току що сварени, само не трябва да са
прекалени горещи. Обелват се и се настъргват, всички останали продукти трябва да са със стайна температура.
Не забравяйте да отделите единият жълтък за намазване на тутманика отгоре. За да втаса по-бързо тестото,
можете да активирате маята предварително, като смесите прясното мляко, захарта, маята и 3-4 с. л. брашно и
 получената смес оставите на топло място (топло до 30°С) да втаса. Когато сместа удвои обема си, може да се
прибави към останалите продукти и се омесва средно меко тесто. Когато тестото е удвоило обема си, може да
 се оформи тутманика. Аз късам парче от тестото и с набрашнени ръце го разтягам, наръсвам със сирене и
навивам на охлюв. След това пак така и нареждам охлювчетата едно до друго до изчерпване на тестото. Който обича по-мазно, може да разтяга късовете тесто с намазнени ръце.
 След като е оформен, тутманикът се оставя отново при 30°-35°С да втаса още веднъж. След като е втасал се
намазва със смес от един жълтък и 1 ч. л. прясно мляко. Пече се при 200°С около 30-40 минути.
 Искам да обърна внимание, че вашата фурна може би пече тестени произведения най-добре на 180° С или ако вашият тутманик е по-голям или по-малък, то и времетраенето на печене, ще е различно.
Ей го на хубавеца

Последна редакция: пт, 01 мар 2013, 12:08 от mama Tin

# 373
  • Мнения: X
Мама Тин, разкошен тутманик!
Пробвала съм хляб с картофи и не ми допадна. Прекалено картофено ми се стори. Не ми е ясно какво точно правят картофите в тестото. Сигурно е въпрос на вкус. А иначе много обичаме картофи.

# 374
  • Мнения: 3 428
Дадо хаджия е обяснявал в стари теми че картофите придават много нежна консистенция на тестото. По рецепта картофите са 270гр, а брашното почти 700, вкуса на картофи изобщо не се усеща, а тестото е едно пухкаво и се топи в устата. А има сравнително малко мазнина - само 40 мл

Общи условия

Активация на акаунт