Машина за хляб - 49-та тема

• 51 114
  • 739
  •   1
Отговори
# 345

Hug complimenti  Hug

# 346
Ердинч, комплиментите са за теб, задето сподели с нас една технология за печене на много вкусен хляб  bouquet  bouquet
В една друга тема вече три пъти питам дамата за рецепта на тутманик с картофи в тестото, ама гробно мълчание. Ти какво ще кажеш по въпроса за пропорциите при това тесто?

# 347
Ердинч от твоята уста тези комплименти звучат като олимпийски медал.  Embarassed Благодаря.
Да споделя и за неуспешния опит за бързо съживяване на сухия домашен квас.
Не се получи. На рядката кашичка втаса и имаше доста балончета. Тестото обаче стоя 10 ч. на 30 градуса и почти не мръдна. Стана въз кисело, сбито и клисаво. Има малка вероятност да е защото сложих само стари пшеници - лимец, камут и спелта. Може да пробвам изцяло с бяло брашно следващия път, но първо трябва да спре да ме е яд.  #2gunfire

# 348
Ердинч от твоята уста тези комплименти звучат като олимпийски медал.  Embarassed Благодаря.

Много точно казано Simple Smile.

# 349
  • София
Ердинч, комплиментите са за теб, задето сподели с нас една технология за печене на много вкусен хляб  bouquet  bouquet
В една друга тема вече три пъти питам дамата за рецепта на тутманик с картофи в тестото, ама гробно мълчание. Ти какво ще кажеш по въпроса за пропорциите при това тесто?

Рецептата за тутманика с картофи, дамата я е публикувала във Facebook. Доколкото ми е известно една част от пишещите в някои форуми тук си създадоха групи там и пренесоха голяма част от коментарите.

# 350
Дядо Хаджия, ама много съм заинтригувана от тоя тутманик и не мога да разбера защо рецептата да не може да се публикува в темата. Ти случайно да я имаш? Или да имаш идея за пропорции варени картофи-брашно? ще ти бъда много благодарна  bouquet

# 351
  • София
Дядо Хаджия, ама много съм заинтригувана от тоя тутманик и не мога да разбера защо рецептата да не може да се публикува в темата. Ти случайно да я имаш? Или да имаш идея за пропорции варени картофи-брашно? ще ти бъда много благодарна  bouquet

Защо не може да се публикува рецептата в темата не знам. Може би защото Венета не е имала време или пък не е прочела въпроса ви. Ето тук я е публикувала. Принципното съотношение е 1 част картофи към 2.5 части брашно. Маята се слага в пропорция към брашното. И да напомня - картофите се варят необелени (за да не се разводняват). Обелват се и се добавят само и единствено когато са напълно изстинали.

По рецепта на моята баба по майчина линия съм правил този хляб с картофи. Тестото е омесено и втасало за пръв път в машина за хляб.

# 352
Благодаря ти  bouquet

# 353
Здравейте! Искам да си купя хлебопекарна но не мога да избера марка/модел. Не държа да е с много функции а хляба да е добре омесен и опечен/ омръзна ми да ям недопечен хляб/. Продават ли се с ванички от друг материал различен от тефлон. Прочетох,че не е "здравословен" и бързо се поврежда.

# 354
Имам хлебопекарна и реших да пробвам да меся козунак, а после да го опека във фурната. Програма ти ми за месене е втасване е 1ч и 30 мин., но не знам защо не стана нищо. На външен вид е като кексово тесто   сега се чудя какво да направя за да не изхвърлям сместа . Някакви идеи.

# 355
Имам хлебопекарна и реших да пробвам да меся козунак, а после да го опека във фурната. Програма ти ми за месене е втасване е 1ч и 30 мин., но не знам защо не стана нищо. На външен вид е като кексово тесто   сега се чудя какво да направя за да не изхвърлям сместа . Някакви идеи.

Трудно ще стане козунак, ако изглежда като кексово тесто. Трябва да си е като за хляб. Ако не си правила досега, виж рецептите на първа страница на темата. Ако все още нищо не си направила с тестото, добави още брашно и пусни програмата отначало (дистанционно трудно можем да помогнем, ако не знаем по каква рецепта си действала). Тестото трябва да втаса 2 пъти, т.е. след програмата за месене и втасване сплиташ, оставяш да втаса и тогава печеш.

# 356
  • София
Имам хлебопекарна и реших да пробвам да меся козунак, а после да го опека във фурната. Програма ти ми за месене е втасване е 1ч и 30 мин., но не знам защо не стана нищо. На външен вид е като кексово тесто   сега се чудя какво да направя за да не изхвърлям сместа . Някакви идеи.
Долорес, ти не наблюдаваш ли тестото?Нали за да стане хубаво тесто, трябва да се оформи хубава топка.Като е оформено тестото, спокойно можеш да оплетеш и козунак.Брашно му е цаката,добавяш брашно, да се оформи хубава топка тесто.Тогава и ще втаса и ще може да се плете.

# 357
 Blush Въпрос, на който сигурно някъде има отговор, но не го виждам.
От известно време някои от хлябовете, които правя (уж без да променям нищо) в горната половина на хляба е кухо  Crazy коричка се получава, пека на Средно, но отрежа ли първата филия и после има шупла/дупка и нормални филии не могат да се изрежат.
Реших, че е от маята, слагам я обикновено в средата натрошена, но не, днес я разпръснах по цялата повърхност и пак така се получи.
Пускам с отложен старт и прясна мая, брашното не съм го сменяла, слагам вода и мляко, както обикновено до сега.
Идеи как да нямам филии приличащи на геврек  Whistling

# 358
Blush Въпрос, на който сигурно някъде има отговор, но не го виждам.
От известно време някои от хлябовете, които правя (уж без да променям нищо) в горната половина на хляба е кухо  Crazy коричка се получава, пека на Средно, но отрежа ли първата филия и после има шупла/дупка и нормални филии не могат да се изрежат.
Реших, че е от маята, слагам я обикновено в средата натрошена, но не, днес я разпръснах по цялата повърхност и пак така се получи.
Пускам с отложен старт и прясна мая, брашното не съм го сменяла, слагам вода и мляко, както обикновено до сега.
Идеи как да нямам филии приличащи на геврек  Whistling

Маята и течността при отложен старт трябва да са отделени. Ако слагаш първо течните и после сухите съставки, маята трябва да е отгоре. Ако това си спазила, може би слагаш повече от необходимото мая? Забелязала съм, че маята Виво е малко по-силна от другите и от нея трябва да се слага по-малко, отколкото от другите марки (мое мнение).

# 359
 Hug  Алис, благодаря и на теб за отговора, отделям ги брашното и маята, рабзрах, че е от влажността и/или да взема да намаля малко к-вото течност. Ще пробвам за утре какво ще се получи.

bouquet Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт