Машина за хляб - 49-та тема

• 52 329
  • 739
  •   1
Отговори
# 330
Едно въпросче. От обикновено тесто за хляб,като заменя водата с мляко и добавя яйце,дали мога да направя кифлички със сирене?

# 331
да
следи си тестото

# 332
Едно въпросче. От обикновено тесто за хляб,като заменя водата с мляко и добавя яйце,дали мога да направя кифлички със сирене?

Да, но си изчисли количеството на млякото с яйцата да е 62% от брашното. Също така добави мазнина (олио, масло, мас - по избор). Не прекалявай със солта, т.е. намали я съвсем малко и сложи 1-2 с. л. захар.

# 333
Един хляб-капама, но без втасването в хладилника, защото нямам възможност (мисля, че също се е получило добре). Този път без излишната чашка с вода, защото пекох под капак, както описва Ердинч.

# 334
Благодаря за отговорите! Не ми остана време вчера да ги правя,мисля утре да видя какво ще стане. Захар няма да слагам,че майка ми е с диабет, а искам и тя да хапне.
 alys,страхотен хляб! Може ли рецептата? Ако е в гювеч,как се вади от там после? Моя гювеч е по-широк в средата и мисля,че не е възможно после да извадя хляба.

# 335
sasi6, важна е технологията в случая. Ердинч е описал подробно тук. Пекох в чугунена тенджера. Рецептата ми е същата, каквато и в машината за хляб, т.е. тя е по желание.

# 336
  • София
Записвам се да ви следя  Peace

# 337
Днешният хляб - пак по технологията на Ердинч, но с прясно и кисело мляко и наръсен със сусам

# 338
  • Варна - Черна гора
Първия ми хляб  капама от събота:

Стана така лъскав и малко мазничък отгоре, защото по съвет на мама Тин исках да го намажа с малко олио, но то се ливна от бутилката  Laughing.  Следващия път ще го намажа с масълце.
Но няма такава вкусотия . Май ще мина на принципа: замесвам сутрин и вечер като се върна от работа ще пека хляба.
Тестото престоя около 5-6 часа в хладилника и за това време беше напълнило контейнера.
 По рецепта е с 1 ч.л.суха мая. Аз сложих 9 г. жива. Дали и с по-малко мая, примерно 5 г. ще стане приличен хляб?

# 339
И аз вчера правих капама  Joy
Замесих тестото и го разделих на 2. Едната част сложих в хладилника, а другата направо я сложих във фурната да втасва . Първия пехох без капак, защото не знаех как ще се "държи" тестото. Втората порция , след престой почти 13 ч в хладилника опекох с капак- пак стана супер  Simple Smile
Ако не се намаже съда (аз пекох в йена) , голяма ли е "опасността" да залепне ? Много хубав стана, но ми се иска да не е мазничко като закуска, а да си е като питка .....голямо обяснение  Embarassed
alys, mama Tin , _ilka_ , страхотни са  Simple Smile

# 340
  • Варна - Черна гора
nikolovi,
аз намазах тенджерата, в която пекох със съвсем малко мазнина. Мазнината изобщо не се усещаше като при закуските. Аз ливнах доста олио след като изпекох хляба, но и то не се усеща при ядене. Само като режа филийка ми се намазнява ръката, с която придържам хляба.
Ако искаш можеш да сложиш хартия за печене, за да си сигурна, че хляба няма да залепне за йената.

# 341
То и аз съвсем малкичко сложих на дъното и по стените, както пишеше в рецептата.
Не се усеща като се яде, точно мазно е като държа хляба и седи едно такова на люспички ....

# 342
Като гледам, всички сме се запалили по капамата! Ама наистина става много красиво и най-вече, вкусно! Просто няма как да не се получи, ако се спази технологията.

На 100 г брашно - 1 г прясна мая (за Илка).

# 343
Аз напоследък правя хляб със суха мая и на този последния хляб съм сложила 1 чл суха мая.. което е около 7гр жива мая, така че Илче, можеш да слагаш и 7гр. А това че е напълнило контейнера няма лошо - почваш един хубав бой на тестото докато излезе и последното мехурче, сгъваш на плик и после със сгънатото в тенджерата да втасва пак. Според мен хляба става вкусен освен заради печенето, и заради това забавено втасване в хладилника.
И кой пита за залепване?
Нали видяхте моя хляб че е със сусам - аз като утрепах от бой тестото го разстелих на плота, като плота го наръсих вместо с брашно - със сусам. И така докато сгъвах на плик, сусама си полепна навсякъде, че и по дъното имаше. И въпреки че тенджерата беше намазана с олио, после трудно ми се отлепи хляба. Така че според мен или тр да се маже или да се сложи хартия устойчива на висока температура.

# 344
здравейте дами аз отдавна пека хляба в елипсовиден гюве4 и за да не залепва слагам на дъното малко брашно и няма проблем при ваденето на хляба

Общи условия

Активация на акаунт