Машина за хляб - 49-та тема

• 52 329
  • 739
  •   1
Отговори
# 315
Здравейте! Току-що извадих от пекарната един Пълнозърнест хляб ,хлътнал навътре. Е,не мога да разбера къде греша. Правя долу-горе по един и същ начин хлябовете от тъмни брашна,като понякога са хубави,друг път хлътнали като днешния. Много ме е яд. Мъжа ми прави бял хляб и неговия винаги е чудесен. Като види моя,умира от смях Sad Ето какви продукти сложих,ако може някой да каже къде греша.
Използвам за мерене чаша от 250мл.,(понеже нямам везна) 3.5 ч.ч съм измерила, че са 0.5кг. брашно.
В този трагичен хляб сложих
1.5 ч.ч бяло брашно
1.5ч.ч пълнозърнесто пшенично брашно
0,5 ч.ч пшенични трици+ленено семе смляно(общо)
330мл.вода
1с.л.олио,сол,мая 1/6 от кубчето
програма за пълнозърнест хляб 3.50 мин.

Вчера правих подобен,но брашната бяха по 1 ч.ч. типово,бяло и пълнозърнесто,всичко останало като днешния и стана хубав,нормален хляб.

# 316
  • София
При мен хляба хлътва в слдните случаи:
- прекомерно количество мая
-превтасване , ако го правя на много дълга програма....но това понякога, не съм сигурна дали е причина
-при недостатъчно хубаво тесто, лепкаво, а не хубава топчица тесто, която да не лепне под бъркалките

Лично при мен на 500гр брашно отива не повече от 280мл течност, иначе тестото става лепкаво ужасно. 330 ми се струват много. Естественно, това си зависи от брашното- понякога едно и също количество брашно, но различен вид, поема различно количество течност.

# 317
Топката не беше лепкава и беше добре оформена.

# 318
Използвай си основната програма и за пълнозърнестия хляб. И 15-20 мин преди началото на печенето си поглеждай хляба, ако е втасал, включвай печене. Иначе хляба превтасва и хлътва при печенето.

# 319
Ами аз как да разбера кога започва печенето?
Ако направя както казваш,после да го включа само на програмата за печене,така ли?

# 320
Обикновено печенето започва 1 час преди края на програмата. Така че погледжай си хляба когато таймера показва 1,20 - 1,15. Изключваш машинката и настройваш само печене  пак я пускаш.

# 321
  • Пловдив
Здравейте, показвам един козунак замесен с новата ми хлебопекарна и изпечен в тенджера, по метода на капамата на Ерденч.

Аз съм много доволна от резултата. Получи се на конци, равномерно изпечен.

# 322
  • ride my bike...
Здравейте, някой купувал ли е скоро хлебопекарна от Метро. Tarрington Hоuse?
Аз имах преди пак от Метро Аляска. Много бях доволна.
Но на тази гледам и е по-малко казанчето. Чудя се дали ще препича добре хляба newsm78

Linkata, прекрасен е  chef

# 323
  • София
  Разкошен козунак! На мен ми забраниха да меся,че много се ядяло и дебелеело.Последно правих гевреци онзи ден.Понеже фотоапарата се развали, показвам един геврек сниман с телефона.

Последна редакция: чт, 21 фев 2013, 10:04 от Тайна

# 324
  Разкошен козунак! На мен ми забраниха да меся,че много се ядяло и дебелеело.Последно правих гевреци онзи ден.

Тайне, като знам какви са ти апетитни хлебчетата, едва ли домашните дълго ще удържат. Очаквай скоро да отменят заповедта Peace
Аз продължавам да пека хляб в тенджерата - вчера към тестото добавих няколко супени лъжици пастет от извара, зехтин, смлени орехови ядки и магданоз. Еми ако знаете какъв хубав хляб стана, нямам думи Laughing

# 325
Здравейте.И аз да се включа в темата с моето произведение...Хлебопекарната е Midea THD - 30 AK-S .След три неуспешни опита явно направих каквото трябва... Чудесен хляб се получи... http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/e33025 … -22_01-19-41_hdr/  , http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/4da7e5 … -22_01-22-06_hdr/

# 326
  • София
  Наистина е чудесен, прекрасно изпечен и пукнат.Значи Мидея трябва да си купя.

# 327
Давам линк към темата със закваските. Там подробно съм описал моя успешен опит за скоростно съживяване на домашна и домашно изсушена закваска.  Wink
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=382463.msg24426324#msg24426324
Вече втасва и "Древен бял хляб" с нея. Ако стане ще се хваля.  Whistling

# 328
Давам линк към темата със закваските. Там подробно съм описал моя успешен опит за скоростно съживяване на домашна и домашно изсушена закваска.  Wink
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=382463.msg24426324#msg24426324
Вече втасва и "Древен бял хляб" с нея. Ако стане ще се хваля.  Whistling

А на каква възраст са люспите? Запази за по-дълго време и пак виж дали ще се съживи пак така бързо. Този, който бях изсушила, опитах да съживя след няколко месеца - неуспешно, направо го зарязах. Когато квася кисело мляко и взема по-остаряла подкваса, не се получава, та затова питам.

# 329
Амииии........те стоят в хладилника в едно пликче и са мешана работа. Първите са от преди 3 месеца, а последните от преди 2 дни.
Хляба обаче още втасва и нещо не ми харесва. Или въобще не се надига, или е много бавно. Май избързах с хвалбите newsm45

Общи условия

Активация на акаунт