Децата ни учащи редовно във ВУЗ членове на семейството ли са?

• 3 954
  • 20
  •   1
Отговори
Здравейте!
Казуса ми е следния:
Имам дъщеря на 19,редовна студентка и син на 17-ученик.
Днес отидох да си подам заявление за детски надбавки за сина и според служителката в социално подпомагане семейството ни не е четиричленно,а тричленно.Което автоматично увеличава доходите на член от семейството и надхвърля минимума от 350 лева с цели 50  #Crazy
Според служителката дъщеря ми била отделно домакинство независимо,че е изцяло на наша издръжка  ooooh!
Някой от вас сблъсквал ли се е с това тълкуване и има ли вероятност аз да съм в правото си?

# 1
Здравей ,и при нас е така дъщеря ми е студентка и при подаване на молбата за надбавките не я включвам.Пиша че имам едно дете а не две.

# 2
Интересен казус.
Когато има да се взема - не са. Когато трябва да се дава - са.
Щом дъщерята е отделно домакинство, учи редовно и не работи, би трябвало от унитерситета да не искат вашите доходи, да се води с доход 0 лв. и да получава стипендия и място в общежитието като социално слаба.
Да, ама не...

# 3
  • София
Не е въпросът, че е студентка, въпросът е, че вече е над 18, не е дете и НЕ се полагат детски надбавки. И да, доходът се дели между родителите и децата /под 18/.

Вероятно може да кандидатства за стипендия.

# 4
Да доуточня-аз не искам детски за нея.
Но невключването и в домакинството увеличава дохода на останалите и лишава сина ми от добавката.
Ние възпитаваме качествани деца,бъдещи данъкоплатци  newsm78 за жалост.
Друго щеше да е ако донасяхме на държавата неграмотни бъдещи потребители на социални услуги...

# 5
  • София
Нали според последната редакция на СК родителите трябва да издържат децата-студенти до 25-годишна възраст? Тогава защо да отпада това дете в калкулацията на дохода?

Цитат
Издръжка на пълнолетни учащи се деца от родители
Чл. 144. Родителите дължат издръжка на пълнолетните си деца, ако учат редовно в средни и висши учебни заведения, за предвидения срок на обучение, до навършване на двадесетгодишна възраст при обучение в средно и на двадесет и пет годишна възраст при обучение във висше учебно заведение, и не могат да се издържат от доходите си или от използване на имуществото си и родителите могат да я дават без особени затруднения.

# 6
  • BG
От години съм се простила с тази благинка  Tired !

Гати парадоксите, дето изскачат тука.... ooooh!

# 7
  • София
Да доуточня-аз не искам детски за нея.
Но невключването и в домакинството увеличава дохода на останалите и лишава сина ми от добавката.
Ние възпитаваме качествани деца,бъдещи данъкоплатци  newsm78 за жалост.
Друго щеше да е ако донасяхме на държавата неграмотни бъдещи потребители на социални услуги...

Ясно. Ами има и друго нещо - има много семейства, които издържат деца и пенсионери с мизерни пенсии и те се водят отделно, а всъщност са на общ бюджет.
Не е домислено явно.

# 8
За семейството ми това не е "благинка",а оцеляване.
Когато имаш брутен месечен доход 1200 лева за четирима 35 лева са страшно много пари.
Дъщеря ми си взе семестъра с пълна шестица и ще получи стипендия за успех.И това при условие,че се е подготвяла в библиотеката и по записки тъй като закупуването на учебници е недостижим лукс.

# 9
И аз се сблъсках със същия казус. В университета нашите доходи важат, а за социалните той не е член на нашето семейство. За общежитията дори изрично беше написано в бланката да не се декларират доходи на член от семейството под 200 лв на човек, защото с по-малки доходи е невъзможно да се издържа студент. Laughing

# 10
Бе то според статистиката е невъзможно изобщо да живееш с по- малко от 242 лева,пък майчинството  ooooh!

# 11
http://lex.bg/laws/ldoc/2135441920

Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) (1) (Предишен текст на чл. 2 - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г.) Семейните помощи по този закон са:

6. (предишна т. 3 - ДВ, бр. 23 от 2009 г., в сила от 01.01.2009 г.) месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст;

Вижте и това:
http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=33482

Мисля, че можете да се аргументирате с една молба до началника на отдела, след като голямото ви дете е студент и не е навършило 26 години.

# 12
http://www.pravoto.com/site/diction/6021-chlenove-na-semeistvoto-zds

1. Лег. § 1, ал. 2 Допълнителни разпоредби ЗДС.

Членове на семейството са:

а) другият съпруг;

б) децата до навършване на 18-годишна възраст, ако не са сключили брак;

в) пълнолетните деца, ако са трайно неработоспособни;

г) децата до навършване на 25-годишна възраст, включително на другия съпруг, ако учат в приемащата държава и не са сключвали брак.
 2. Лег. § 1, т. 20 ДР Закон за здравното осигуряване

Членове на семейството са съпруг, съпруга, деца до 18-годишна възраст, а ако продължават образованието си - до 26-годишна възраст, а ако са недееспособни или трайно нетрудоспособни - независимо от възрастта.

# 13
  • Някъде там край морето
Интересен казус.
Когато има да се взема - не са. Когато трябва да се дава - са.
Щом дъщерята е отделно домакинство, учи редовно и не работи, би трябвало от унитерситета да не искат вашите доходи, да се води с доход 0 лв. и да получава стипендия и място в общежитието като социално слаба.
Да, ама не...

И аз това щях да напиша. 5 години имах успех за стипендия и не я получавах заради доходен критерий. Когато както им отърва

# 14
  • BG
За семейството ми това не е "благинка",а оцеляване.
Когато имаш брутен месечен доход 1200 лева за четирима 35 лева са страшно много пари.
Дъщеря ми си взе семестъра с пълна шестица и ще получи стипендия за успех.И това при условие,че се е подготвяла в библиотеката и по записки тъй като закупуването на учебници е недостижим лукс.

О, извинявай, ако съм те обидила!

Общи условия

Активация на акаунт