Преди и след „Каква е вината на Фатмагюл?” (Fatmagul'un Suçu Ne?) – Тема 181

• 28 373
  • 731
  •   1
Отговори
# 585
  • Пловдив

# 586
Лекичко... Марианка... че с тая целувка ще се хързулнем... Simple Smile))

# 587
Дива, чудесен е клипът!  Hug Той замина, Фатмагюл го чака, ние го чакаме, къде изчезна това момче? Дали да не идем до Бодрум?  newsm03

Елинор,  Hug ти ни радваш с хубави снимки и клипове, повтаряме и ние - липсваш ни, къде си...

С тези въпроси ставам, с тези въпроси лягам. Лека и спокойна нощ, а за който иска - нека е плодотворна! stork-girl

Марианка, не се кахъри, и аз торти правя не по-зле от Фатмагюл,   cookще се стегна, няма да се посрамя за празника, само здраве да е! И приятели да има да ме почетат.  Hug

# 588

Марианка,Валя,лека нощ! Hug Hug

# 589

Момичета,вече мислите за 14 февруари - има време, Crossing Arms  Simple Smile Simple Smile
най-напред ще празнуваме утре,защото е празник на мъжките майки newsm53 newsm53

# 590
# 591
Елинор, пиши как да празнуваме, че много ми е мътен този празник. Традиции от турско време, шеги и закачки от ново време, обърквам се къде са момчетата, къде са мъжките майки, къде са...

# 592
Прия тна вечер, момичета... аз отплувам с лодката...

# 593
Здравейте по късните часове,мили дами!
Виждам,че сте се отзовали на почерпката ми,добавили сте и подобаващи питиета!
Е,включвам се и аз!
Сега нали нося значка и съм по-разузнаването малко,,новинки”
http://www.televizyondizisi.com/index.php/kenan-dogulu-beren-saa … e-dedi/123034/49/
Питали Кенан за годежа на 31.05,а той йок нямало такова нещо. А дано... Joy newsm78
Доста серии не съм коментирала,ама ще бъда кратка,Вие сте казали всичко.
Ф. е расла без родители с любящ брат,ама с Муки(как не събра никой смелост да я удуши),какво да научи,как да покаже чуства и емоции.Той и Рахми каза: по памет,само мълчеше,гледаше с едни големи очи, готова всеки момент да заплаче.
За съжаление аз също трудно показвам емоциите си.С годините започнах да се уча,да уча и децата си,да не крият чувствата и емоциите си.Е,дано съм успяла.
Малко за това,че трябваше Муки да даде съгласие Ф и К да живеят сами.Може би Ф. изпитваше извесна вина за това,че заради ,,онази нощ”семейството им трябваше да изостави и дом и работа...Познавам малко турски семейства,е всички живеят заедно,помагат си много и ерархията се спазва много строго.Жената е покорна,послушна,страхлива.Така виждах понякога Ф.Сигурно не е така  на всякъде...Е,стига толкова по преговора Вие сте казали,коментирали и разнищили всичко.
Обсъдили сте и марковите дънки на К,е дай боже всекиму.
И манекенките разбира се.Та Енгин е мъж все пак,известен и то,защо да не се забавлява с хубави жени.А като характер,кой знае какъв е. ,,Мелез” между кюрд и чекезка(ако не се лъжа),луди непокорни народи.Все си мисля,че ако беше малко ,,по-управляем”Берен нямаше да го изпусне.Като потвърждение от разказа публикуван днес от mariana51 (Вмятам, че Енгин беше в нормалното си нервно състояние)
Имаше подобно нещо и в друг разказ,за снимките с кестените,там Енгин се ядосал нещо,говорил с Берен,а тя с някой друг и продължили,а на снимките вече се усмихвал...
Е олях се!
Всичко много ме радва,ама бюлетините ги чакам с най-голямо нетърпение.Голям смях пада.
Поклон за труда Ви момичета!
 newsm10 smile3525
A сега се връшам назад да Ви дочета с питие в ръка!
Лека нощ! Hug

# 594
Скрит текст:
Четиридесет дни след Рождество Христово, Иисус бил отведен в храм на Йерусалим от Дева Мария и Йосиф. Там той бил посветен на Бога съгласно Мойсеевия закон. На втория ден от февруари празнуват мъжките майки.

В народния календар днешната дата е популярна като Петльовден.

Легендата разказва, че Цар Ирод избивал всички новородени деца, за да намери новия цар.

За да спаси своя любим син, Дева Мария белязала дома си и всички съседни порти с кръвта на обезглавен петел. От тогава на този ден, рано сутринта в домовете, където има малко момче, се вари курбан от черен петел. Според традицията, младите булки и бездетните жени правят царевични питки и ги чупят пред иконата на Богородица.

Именници днес са всички с имена: Радост, Радостин, Драго, Драгомир, Радина и Радослав.

Преданията разказват следната 300 годишна история: Петльовден е свързан със събирането на най-тежкия за нашия народ данък – кръвния, взимането на малки момчета. Разпитаните стари хора и легендата разказват как смела еркечанка (с.Еркеч; дн. с. Козичино, Бургаско) скрива мъжкото си чедо и отказва да го даде на турците, а те се заканват, че ако не го предаде, то ще бъде заклано. Тогава тя заявява, че сама ще заколи скъпото си момче, но не ще им го даде. През нощта тя извежда и скрива детето си далеч извън селото, заклала в полунощ петела на прага на къщата и опръскала с кръвта му навред. Когато сутринта дошли повторно, турците останали стъписани пред постъпката на майката и повече не събирали момчета за еничари от село Еркеч. От тогава та до днес този ден се отбелязва като празник на мъжката рожба, като ден на мъжкото начало на рода български.

Скрит текст:
Преди празника къщата се почиства и измазва, а хората се обличат в нови или празнични дрехи. На самият празник се заколва петел, отглеждан специално с тази цел или специално закупен от тържището. Коленето става или много рано сутринта, или вечерта. Обикновено жертвеното животно е заколвано на прага на дворните врата, но има случаи, когато се коли и на къщния праг. В Котленските и Карнобатските села изискването е петелът да бъде заколен от млад мъж (понякога бащата), но се предпочита момчето само да заколи петела. По-късно на малкото момче само се дава да пипне ножа, с който птицата е принесена в жертва. На някои места коленето се изпълнява от майката или бабата в къщата (Стралджа, Аспарухово и др.). Гледа се с кръвта на петела да се опръска вратата (къщната или дворната), плета и пространството пред прага. Главата на петела с околовратната перушина се забива на портата или дворната ограда с човката навън. С кръвта от птицата се мазват лицата на малките момчета, вратите и праговете на всички постройки.

След заколването на петела, той се сварява на курбан, с който жените ходят и раздават („подават“) по съседи и роднини.

# 595
  • AMS
Здравейте по късните часове,мили дами!
Скрит текст:
Виждам,че сте се отзовали на почерпката ми,добавили сте и подобаващи питиета!
Е,включвам се и аз!
Сега нали нося значка и съм по-разузнаването малко,,новинки”
http://www.televizyondizisi.com/index.php/kenan-dogulu-beren-saa … e-dedi/123034/49/
Питали Кенан за годежа на 31.05,а той йок нямало такова нещо. А дано... Joy newsm78
Доста серии не съм коментирала,ама ще бъда кратка,Вие сте казали всичко.
Ф. е расла без родители с любящ брат,ама с Муки(как не събра никой смелост да я удуши),какво да научи,как да покаже чуства и емоции.Той и Рахми каза: по памет,само мълчеше,гледаше с едни големи очи, готова всеки момент да заплаче.
За съжаление аз също трудно показвам емоциите си.С годините започнах да се уча,да уча и децата си,да не крият чувствата и емоциите си.Е,дано съм успяла.
Малко за това,че трябваше Муки да даде съгласие Ф и К да живеят сами.Може би Ф. изпитваше извесна вина за това,че заради ,,онази нощ”семейството им трябваше да изостави и дом и работа...Познавам малко турски семейства,е всички живеят заедно,помагат си много и ерархията се спазва много строго.Жената е покорна,послушна,страхлива.Така виждах понякога Ф.Сигурно не е така  на всякъде...Е,стига толкова по преговора Вие сте казали,коментирали и разнищили всичко.
Обсъдили сте и марковите дънки на К,е дай боже всекиму.
И манекенките разбира се.Та Енгин е мъж все пак,известен и то,защо да не се забавлява с хубави жени.А като характер,кой знае какъв е. ,,Мелез” между кюрд и чекезка(ако не се лъжа),луди непокорни народи.Все си мисля,че ако беше малко ,,по-управляем”Берен нямаше да го изпусне.Като потвърждение от разказа публикуван днес от mariana51 (Вмятам, че Енгин беше в нормалното си нервно състояние)
Имаше подобно нещо и в друг разказ,за снимките с кестените,там Енгин се ядосал нещо,говорил с Берен,а тя с някой друг и продължили,а на снимките вече се усмихвал...
Е олях се!
Всичко много ме радва,ама бюлетините ги чакам с най-голямо нетърпение.Голям смях пада.
Поклон за труда Ви момичета!
 newsm10 smile3525
A сега се връшам назад да Ви дочета с питие в ръка!
Лека нощ! Hug
Браво, Валя!!! Благодаря ти!!! Не си се оляла изобщо!!!

Благодаря ви момичета!
Благодаря ти Елинор!!!
Лека на всички!

# 596
Valia  Hug  bouquet

Ди..ва  Hug приятни сънища! Simple Smile Simple Smile

# 597
# 598
# 599
Дилеми, ужасно се измъчих с лошото качество на кадрите... играта на Енгин е неповторима... искаше ми се образът да е кристален, но... така видях сцената в лодката от 10-и епизод:

http://prikachi.com/images.php?images/568/5816568a.jpg

Заглавието е: "Повярвай ми"

Общи условия

Активация на акаунт