Съвети за университети в Шотландия - 2

• 95 520
  • 755
  •   1
Отговори
# 90
Мога да кажа с нашите вноски какво стана миналата година.Докато се огледа и усети, закъсня с откриването на сметката си.Както знаете се плаща авансово част от сумата,а другата се разделя на 8 равни вноски.От октомври до май включително.Откри си сметката на 13 октомври и го предупредиха,че първата му вноска,ще е през ноември,но по голяма.Разделиха остатъка на 7 вноски.Миналата година забелязах,че датите са били следните:16 ноември,14 декември,18 януари,15 февруари,15 март,19 април и 17 май.Намерих му едно писмо с датите.Всяка вноска е била по 386.27 паунда плюс 400 паунда,които платихме авансово,още през лятото.Спокойно,ще си открие сметка и плати общежитието навреме.Ако закъснее нашия вариант със 7 вноски.Като отидат децата ни са   smile3548

# 91
Нашето общежитие е на три вноски, 31.10, 31.01 и 30.04, съответно 1700, 1700 и 1500 паунда. Общежитието се плаща он-лайн или с чек, не знам дали може кеш, не го виждам да е възможно. А всичките ни карти - кредитни, дебитни, виртуални са към ДСК и в лева, като съответно при тази голяма сума ще изгубим доста от курса продава (на ДСК са гадни курсовете), а парите реално той си ги има в паунди. Та затова искам да разбера, ако картата му ще е готова за десетина дни примерно, ще си плати общежитието сам и ще си направи сметката колко пари му остават и как ще си ги харчи. Нещо като бюджет да се научи да си прави. Малко в детайли задълбах, ама съм зодия Дева, ще ме прощавате.

# 92
Курсовете на паунда към лева в случая нямат нищо общо с вашата банка, те се определят от Виза или Мастъркард /според това каква е картата ви/ и при всички случаи са около фиксинга, тоест са много по-изгодни, отколкото да купувате оттук. Пресмятала съм всичко миналата година до стотинка, защото пък аз съм Скорпион!

# 93
Верно ли? Ако е така, супер! Защото курса продава на ДСК е с 6 стотинки отгоре примерно на ОББ, ако се ползва постоянно тая карта ще се натрупат доста загуби. Благодаря  bouquet (Скорпионите сте голяма работа!)

# 94
Благодаря! Най-сигурният начин да се увериш е като плати нещо във Великобритания, да се види по извлечението колко лева излиза, да се пресметне така курса и да се съпостави с фиксинга за съответната дата. Иначе тук многократно сме коментирали, че за купуване на валути ОББ имат най-изгодните курсове /става въпрос за банки, не за чейндж бюра/. Моята дъщеря също ползва карта на ДСК, но честно казано не съм смятала по нея. Бях си играла да сметна, като плащахме общежитието с моя карта от ЦКБ. Но така или иначе принципът е валиден за всички банки.

# 95
  • Стара Загора
Дъщеря ми няма сметка в UK и понеже засега не работи там не виждам за какво й е. Таксите за общежитие и всякакви др. плаща чрез карта Виза. Има сметка в ЦКБ в лева и както каза belikova72 сумите които се дръпват при он-лайн плащане са близки до централния курс. В нашия университет искаха само он-лайн плащане на общежитието или с банков превод.
Утре заминава.

# 96
Откриването на сметка не струва нищо и според мен е по-добре да си я има, в случай че и потрябва. Ние май си намерихме квартира, но стискайте палци все пак да вземем ключовете!

# 97
Благодаря ви за съветите, страхотни сте   bouquet наистина курсовете на Виза и Мастър са много изгодни, вече проверих като платих хотел за първия ден в който ще пристигнат, а още няма да е отворено общежитието. Досега десетки пъти съм плащала в нета хотели, самолетни билети, но не съм се замисляла за тия курсове. Сега понеже вече сумите които ще превеждам ще са повече почнах да си правя сметката. Дори е излишно да спестявам в паунди, както досега правих, направо всичко онлайн и с карта може да се пазарува. Някакви дребни суми само в брой ще обръщам.
И друго да споделя, в случай че на някой му се наложи догодина. Когато проучвах кога може да се пристигне в общежитието за да го съобразим с най-изгодните полети, четох че в случай че се пристига по-късно трябва да се уведоми управата на общежитието, а в случай че пристигаш по-рано също трябва да ги уведомиш. Мислех си, че това уведомяване има някакъв смисъл и те имат някакви стаи на хотелски начала или нещо е помислено за това, че не могат всички да се изсипят от цял свят в един ден. Да, но се оказа, че като им написа синът ми, че ще пристигнат предния ден, те му изпратиха линк към турист сървиз центъра на колчестър. Т.е. изпратиха ги на хотел, а точно за тоя ден няма ама никакви места, претъпкано е, явно от родители и други, и аз не знам. Та, намерих двойна стая за 85 паунда в града, но можеха да пътуват и три дни по-късно или на точния ден с друга авиокомпания, ако знаехме. Не че е някакъв проблем сега, здраве да е, просто споделям.

# 98
Откриването на сметка не струва нищо и според мен е по-добре да си я има, в случай че и потрябва. Ние май си намерихме квартира, но стискайте палци все пак да вземем ключовете!

Напълно подкрепям - не се знае в кой момент ще потрябва банкова сметка.

Стискам палци за квартирата и дано да са читави хазаите и уредите.

Нашият младеж 4 месеца по време на стажа в Германия си имаше доста премеждия с квартирата - непрекъснато мърмореща и недоволна хазайка (живееща в съседен апартамент) за нещо си, повреди се пералнята и куп други битовизми. Иначе квартира е перфектна и като обзавеждане и хигиена, и като цена. И така стигна до извода, че има възможност още някоя и друга година да не се занимава с такива неща и реши да е на общежитие - скъпо е наистина, ама поне всичко е уредено.
Иначе далеч не искам да кажа, че всички хазяи в Германия са такива, ние ходихме при него и също бяхме в квартира с перфектни наемодатели.

# 99
Проблеми  винаги ще има, даже и като живееш в собствено жилище. Общежитията обаче много поскъпнаха, а и там няма как да избереш всички съквартиранти. Втория семестър дъщеря ми доста се оплакваше - шумни, мръсни.  Засега така, пък да видим!

# 100
Да, така е. Но поне да няма мърморещи хазяи за разни несъществени неща и глупости. Но то си е до късмет.

# 101
Някой купувал ли е билети за EasyJet? Отзиви?
И мога ли да купя билети за двама, а да платя багаж само за единия пътник?

# 102

Няма проблеми с Изиджет. Можеш да купиш 2 билета и само 1 багаж. Те са като Уиз-а. Билета е само билет, всичко останало каквото и колкото искаш доплащаш.

# 103

...Те са като Уиз-а. ...

Като тях са, ама аз и тях не ги знам.  Laughing Авиокомпаниите полудяха с тия цени ...

# 104
Като тях са, ама аз и тях не ги знам.  Laughing Авиокомпаниите полудяха с тия цени ...

Така е, забелязвам, че тази година билетите са с по 100-тина лева нагоре.  Confused

Общи условия

Активация на акаунт