Съвети за университети в Шотландия - 2

• 95 670
  • 755
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Сандалка, честито!
Успехи на дъщеря ти и лесно намиране на работа!

# 301
  • Пловдив
Ние продължаваме да търсим квартира в Единбург Sad След 10 дни лети момчето и няма къде да спи Sad

# 302
За нова година,сина си купи билет от Единбург до София с едно прикачване за 270 паунда.Двупосочен.Не запомних къде е прикачването.На 23-ти декември се прибира в България и на 10-ти януари обратно в Глазгоу.А за работата  му помогнаха приятели.Работи с тях в едно заведение,където отсервират чаши,мият ги със съдомиялна ,почистват и мият пода.Каза.че вече е специалист в тази област.Много трудно взимат студенти за летен стаж в съответната специалност.

# 303
  • София
Ние продължаваме да търсим квартира в Единбург Sad След 10 дни лети момчето и няма къде да спи Sad

ketival , наистина ли? Това е много притеснително...
А няма ли някакви възможности, примерно, във фейсбук групата на университета? В нашата срещам доста динамично търсене и предлагане на съквартиранти. Вярно, аз съм само в българската, но си мисля, че пък в "централизираната" е още по-гъмжащо... Нека провери сред всевъзможни познати и интернет-групи, все отнякъде трябва да изскочи заек. А и сега е точно период, когато маса студенти се местят и пренареждат, би трябвало да е подходящо, знам ли... Стискам палци скоро да се похвалиш с осигурено покривче!

Зури, благодаря ти за поздравленията!   bouquet
Ти, след две години близко наблюдение май ще станеш такъв спец, че като второ висше може да ти го запишем  newsm47

А относно самолета в Лондон, мисля от там до Гласгоу щерката да пътува с автобус, гледам цени от 9 паунда, което доста добре ми се струва...

Момичета, искам да ви питам нещо. Сега ви чета темата назад и гледам, че за някакво пълномощно говорите. Явно това е упълномощение да можем ние от тук да придвижваме делата на децата, свързани с държавни или банкови органи, нали правилно съм разбрала?
А може ли да хвърлите някакъв примерен текст, че ме е страх от нотариус да ползвам - не се знае на колко кадърен по въпроса ще попадна  Rolling Eyes Или това са няколко пълномощни? Зная, че банките изискват някакво изрично отнесено до тях и до конкретната сметка. Или греша?  Thinking

# 304
  • София
Sandalka, моля за името на българската фейсгрупа в Гласгоу, ако е разрешено от форума разбира се Peace
Сигурна съм ще е полезна и на други деца.

# 305
  • София
Ето линк към БГ групата на Гласгоу: https://www.facebook.com/groups/109320392421417/?fref=ts

А тук са други общества към унито, но те са 'официални', в смисъл, че трябва да си студент в университета, за да можеш да влезеш. Продават си стари учебници и вещи, предлагат се квартири, купони и работа:
https://www.facebook.com/groups/groupsatglasgow/?from=111562765653267

Може на първа страничка на темата да се събират подобни за всички уч. заведения в Шотландия, за да бъде по-лесен достъпът  Peace

# 306

... Сега ви чета темата назад и гледам, че за някакво пълномощно говорите. Явно това е упълномощение да можем ние от тук да придвижваме делата на децата, свързани с държавни или банкови органи, нали правилно съм разбрала?...
На първа страница в Студенти в UK - 2 пише за пълномощното. И в темата е обсъждано, и в предишните теми...
На мен не са ми оставяли пълномощни и не са ми трябвали (вече 3 години). Не че е излишно да си имате, но не е належащо.

# 307
  • София
^ Чета аз трескаво и непробудно именно това четиво, но никакъв примерен текст, за съжаление, не откривам. Само общи напътствия. Здраве да е.

# 308
  • София
Сандалка, виж пост 78 за пълномощно.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=792073.75;topicrefid=20
Някои банки изискват изирично споменаване на номера на банковата сметка.

# 309
  • София
Мерси, Зури, това го видях, но това е генерално пълномощно - няма никъде упоменати думи като НОИ, НАП, здравни осигуровки... Не зная, става ли с такъв вариант да се удостоверява статуса на студента в чужбина, нека мамите да кажат? В смисъл - преведеното уверение от университета, което се снася всяка година в НОИ - не правят ли проблем, че не е изписан точен текст именно за такова действие?
За пари ми е ясно, че приемат  Crazy

Неслучайно питам, тъй като съм си имала страшни главоболия именно с генерални пълномощни. Накрая достигнах до извода, че то е една непотребна хартийка. За покупко-продажба на имоти категорично не става - там нотариусите си искат пълномощни за конкретни имоти, освен ако не си пълномощник на фирма. (То, и правилно де!)
А съм била пълномощник на чуждестранни лица именно поради нужда от взаимодействие с държавните органи, когато не са тук. Как само сключват вежди ония ми ти лелички зад гишетата!!! Ама това не можело да се тълкува по този начин, кой ни го бил писал пълномощното, не им било в практиката и хиляди други важности. Чувството е като да се намираш в пиеса на Куркински!

А преди годиииини-години си спомням, още когато аз бях студентка, а майка ми беше в чужбина, тя ми беше оформила пълномощно, с което да тегля пари от нейната сметка. С всичко вътре - номера, БИК-ове, дати, дрън-дрън. И веднъж се наложи да плащам някакви сметки за по-големи суми, отивам в банката. Там безкрайно уважително ми отказаха пари, по причина, че пълномощното не било предварително заведено и при тях! (Райфайзен) Отново съм съгласна - това е практика, която може да предотврати злоупотреби с фалшиви пълномощни и измами. Но подобни случки ме карат да настръхвам, когато ми се наложи да тичам по бюрократи с пълномощно  Confused

Банката съм я решила по друг начин. Сметката е моя, на щерката вадя допълнителна Мастер кард, която тя да си ползва. И ако се наложи внасяне, теглене, затваряне и пр., аз съм си тук, аз правя всичко.

# 310
Да, това е най-доброто решение - твоя сметка и карта на твое име в нея.
А пълномощно наистина не ти трябва.
Изчакай до Коледа (нали ще си идва?), и ако до тогава е възникнала необходимост за нещо, ще извадите. Три месеца не са кой знае колко.
В НОИ просто носиш преведеното уверение, което най-вероятно пак около Коледа ще получиш.
И преди да си се сетила - ЕЗОК не й трябва  Grinning

# 311
  • Пловдив
Търсим поне от 2 месеца, и във фейсбук групи и къде ли не... Не става Simple Smile Ако може поне хостел да ми предложите и там на място да си търси...

# 312
Тук не е правилното място да търсиш.
Нека пише на accommodation office на университета и да обясни какъв е проблема. Поне ще го насочат, той не е единствения.

http://www.studentpad.co.uk/

http://www.edinburghstudentpad.co.uk/Accommodation

# 313
  • София
ketival, ето какво ми излиза в Букинг. Въвела съм малко произволни дати, но първите 2 варианта ми се струват човешки (на цени на Глазгоуски общежития Simple Smile )
А той първа година студент ли ще е синът ти? Ако е така, нали ужким университетите в УК гарантират за място в общежитие  newsm78
А ако не е първа година, то със сигурност вече е направил контакти сред студентите. Нека на тях да  алармира, мисля си, че все някой ще го приеме за няколко нощи на гости - докато си намери нещо?

http://www.booking.com/searchresults.en-gb.html?sid=6c45498d284d … us=20;order=price

Да, това е най-доброто решение - твоя сметка и карта на твое име в нея.
А пълномощно наистина не ти трябва.
Изчакай до Коледа (нали ще си идва?), и ако до тогава е възникнала необходимост за нещо, ще извадите. Три месеца не са кой знае колко.
В НОИ просто носиш преведеното уверение, което най-вероятно пак около Коледа ще получиш.
И преди да си се сетила - ЕЗОК не й трябва  Grinning

Уич, тя си извади вече карта. Но как не е нужна бре? Ясно, здравеопазването в Шотландия е безплатно, дори предписаните ти от доктор лекарства. Но нали ЕЗОК е за спешни случаи, ужким?  newsm78 Ако (пу-пу, да не чува дявола!) се наложи някаква животоспасяваща спешна манипулация или операция, чрез тази карта НЗОК би следвало да покрие разходите, или?

Значи, без пълномощно може да се удостоверява в НОИ студентския статус, така ли? Ще пробвам в такъв случай да се удържа някак си да не вадя пълномощно...

# 314
Ако... то всички сме така, ама ти съвсем се филмираш. И не само, ами сама си пишеш сценария, режисираш и играеш главната роля.  Laughing

А на ketival й трябва квартира само за периода 6 септември - 20 декември, от там е проблема.

Общи условия

Активация на акаунт