Съвети за университети в Шотландия - 2

• 95 645
  • 755
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте!Може ли да ми кажете ,в кои унивелситети общежитията са близо , цените,и  в повечето ли искат айелтс вече ,защото чух ,че в Глазгоу няма да се влиза повече с тойфел!

# 376
Здравейте, мами ! Имам конкретно запитване-  има ли   някой  от University of Edinburgh  да учи право, какви оценки се изискват? Ние сме още в 11 клас, но трепетите започнаха...
Най-добре пиши на университета и питай какви са Entry Requirements за България за конкретната специалност.

# 377
Здравейте, мами ! Имам конкретно запитване-  има ли   някой  от University of Edinburgh  да учи право, какви оценки се изискват? Ние сме още в 11 клас, но трепетите започнаха...
Най-добре пиши на университета и питай какви са Entry Requirements за България за конкретната специалност.

Благодаря!

# 378
  • Стара Загора
В University of Glasgow знам, че има българин - преподавател по математика. Поне тези които попаднат при него вероятно няма да имат проблеми с терминологията. Не знам как е всъщност, защото пък като се замисля има  доста успели българи които странят от сънародниците си в чужбина. Вероятно се пазят да не им "увисне" някой...
Дъщеря ми сподели, че тази година има доста прекъснали. От 12 българи които започнаха техния курс познавам 5 и те всички продължават. Дано се справят и тази година, макар че не им е лесно!

# 379
Е, те са доста скъпички, така че не им пречи да почерпят по едно бонбонче. За 2012-2013 и Фърхил са вдигнали цените доста. Ние квартира ще търсим, но не знам как ще стане да я ангажираме от септември. Дано да намери някой местен жител да и помогне.

А като се замисля, че казваха в Шотландия е безплатно образованието за шотландци Simple Smile

# 380
Е, те са доста скъпички, така че не им пречи да почерпят по едно бонбонче. За 2012-2013 и Фърхил са вдигнали цените доста. Ние квартира ще търсим, но не знам как ще стане да я ангажираме от септември. Дано да намери някой местен жител да и помогне.
А като се замисля, че казваха в Шотландия е безплатно образованието за шотландци Simple Smile
Хайде още един "разбирач"  ooooh!
И с каква цел изрови мнение от преди 1 година и 7 месеца, от което нищо не си разбрал и ни в клин, ни в ръкав изпляска тук безценния си коментар?
Или според теб Фърхил е университет, който е вдигнал цените?

Последна редакция: ср, 01 окт 2014, 05:44 от cool_witch

# 381
  • София
simon4eto, знаеш ли, и аз бях също притеснена, че в Гласгоу уни има страшно много българи... Щото... да, постоянно чувам от приятели в чужбина, че важно правило е да се страни от сънародници. Винаги намирали начин да те използват / изментят. Дори всичките ми приятели, които живеят в Лондон постепенно се преместиха в южната част на града, където е безумно скъпо - само и само да избягат от заобикалящите ги българи  Shocked

Но - с очите си се уверих - в студентската общност в Гласгоу не е така. Напротив, много са задружни, светли и симпатични. Бях в Шотландско да закарам дъщето, запознах се със страшно много българчета покрай нея и останах дълбоко впечатлена  Hug После се замислих: ами да, специално Гласгоу Уни не приема нашенци с диплома, по-ниска от 5,50. За Абърдийн и Единбург да не говорим - там са най-отличните деца. А всички знаем, колко труд и постоянство се изисква да получиш отлична диплома в България. Следователно - това не са случайни българи! Българи, отишли и те не знаят, къде и незнайно какво търсещи. Това са целеустремени и мотивирани деца. С възпитание, с морал и съвест! Последните две са дефицит в българското национално съзнание и корен на настоящите ни проблеми. Но там... там ... са най-прекрасните българчета  Heart Eyes бъдете сигурни и спокойни.

Наистина са много  Laughing Лекторите на първите лекции при щерката дори се майтапели: Сега вдигнете ръце всички чужди студенти, които не са българи или китайци  Laughing (малко били ръцете). И нас местните шотландци като ни разберяха, че сме българи, всички се почесваха по тиквите "Абе много българи има тук, много... Какво става?"  Grinning Но не и с лоша нотка, не с негативизъм. Любопитни бяха, какво сме намерили толкоз далеч от нашия Слънчев Бряг. Явно там българите не се представят зле, както традиционно сме свикнали (заради разни банди и катуни местните да бягат далеч при думата "българин"). Дано така и да остане! Дано тази чудесна и сплотена студентска общност продължава да показва на Шотландия най-хубавите ни черти  Peace

П.С: Днес дъщерята ме изненада, че е гласувала  Mr. Green Била лесна процедурата, без нужда от предварителни регистрации и пр.

# 382
  • София
Сандалка, и аз бях впечатлена от броя български студенти в Кралството. Разглеждах класациите и за един по- аристократичен университет реших да погледна колко чужденци има , после и колко българи. Бяхме в топ-5. Хрумна ми да видя и други. Бях истински изненадана. В почти всички престижни университети присъстваме в топ 5, което е учудващо при броя население, което имаме сравнено с други държави. Често дори китайците не влизаха в петицата Simple Smile, но ние фигурирахме.

# 383
Sandalka, аз не споделям мнението ти по въпроса за броя българи. Съвсем не искам да влизам в спорове и обяснения, но съм изключително доволна, че в Университета, в който учи дъщеря ми, българите "се броят на пръсти". И тя е доволна. Познават се, помагат си, празнуваха заедно Великден миналата година, но не са първи приятели. И няма нужда.
Тя като кандидатстваше всичките й избори бяха такива.  Laughing

При другата също нямаше кой знае колко много българи, защото офертите бяха за диплома 6.00, но след като Англия вдигна таксите, Университетът снижи критериите за прием и броят им се увеличи. Може и да са си целеустремени и мотивирани, както казваш, но разлика има. Една изцепка на 100 да има, тя се забелязва.

# 384
  • София
Е, Уич, не е казано, че приятели трябва да се подбират по фактор националност  Peace Моята се била сприятелила най-много с една испанка, китайка и шотландец. Въпреки, че живее с 2 българчета, с други се е надушила повече - и нито са й в курса, нито във възрастта  Laughing

Казвам само, че българите там са изключително свестни същества, а нищо лошо да контактуваш с готини и разбрани хора, независимо от произхода им и сексуалните предпочитания дори  Laughing
Аз, честно казано, съм станала напоследък българофоб  Embarassed Тъй че дори съм пристрастна. И мнооо-о-го подозрителна към всеки българин, когото срещна по пътя си - било тук или в чужбина.

Но, за да не голословя, някои факти от първите седмици обучение на дъщето.
Българин от информационна специалност й е помогнал да състави програмата си. И е отделил много от времето си - две нощи са кибичили заедно на скайпа. Тя казва, че това й е било най-трудното от целия процес на кандидатстване и записване досега. Но е помогнало момчето, включително някъде е звъняло да разпитва. За да не се застъпят задължителните дисциплини.

Друго българче пък й помага при многократните й загубвания из града. Звъни му, и той ориентира загубенячето ми, независимо колко е часът. В квартирата си постоянно приютяват за по ден-два закъсали за квартира или общежитие. Холът им беше буквално затрупан от чужди багажи и мебели - оставени от българчета за през лятото. Нарочно попитах момчето, взимат ли им пари за склад. Изсмя ми се! Почувствах се, все едно съм на друга някаква планета  Embarassed
Чувах, че и за работа много си помагат със "свиркане", когато търсят човек при някого.
Дъщеря ми си закупи учебници втора ръка от българка само за 32 паунда. А с очите си ги гледах в книжарницата тези учебници с великите 'отстъпки' и мозъкът ми щракаше "Още 200 п. трябват, още поне 200!" И могло е момичето да ги даде на половин цена, но ги е дало на символична...
Не е ли хубаво все пак човек да може да опре при нужда на друг себеподобен. И когато този друг човек е твой сънародник, е още по-топло...

А за мършавите овце - те не липсват сред никоя националност, също и при нас.
Така, един местен студент-шотландец беше събрал фрешъри от различни националности с предложение да ги разведе из града. Влезе преди това в банята. И стоя там 2 дни  Laughing Оказа се, че преценил човекът, че след няколко дни ще е по-подходящото време за разходки, но пропуснал да ги уведоми  Whistling

Последна редакция: пн, 06 окт 2014, 16:24 от Sandalka

# 385
 Hug
Имаш дарба да пишеш  Laughing
Всичко е въпрос на гледна точка, хората сме различни.
Дано и след година+ мислиш по същия начин.
Всъщност дано детето ти се чувства добре и на мястото си и това да е нейният Университет, независимо от броя българи в него.

# 386
  • София
Дано! Дано! Дано!
Благодаря ти!  Hug

# 387
Сандалка,
прекрасни думи за децата ни. Благодаря ти.   bouquet
Гледах във фейсбук, че в Глазгоу са гласували 372 деца в избирателната секция.
За съжаление моето не е от тях, макар, че многократно му препращах адреса.
Прочел, че трябва да има удостоверение за кандидатстване в чужбина и не отишъл.

Нали съм пусто майка и никой не ме слуша. Mr. Green

Иначе е безкрайно щастлив, играят почти всяка седмица мач. Имат вече победа и така...
Успех на всички зайци...и майките им.

# 388
Здравейте, не съм сигурна дали въпросът ми е за тук, но тъй като няма кой да ми помогне реших да попитам тук. Та, решила съм да кандидатствам в Глазгоу и съм се спряла на Glasgow Caledonian Uni, University of Glasgow и Strathclyde Uni, специалността е Computer and Electronic Systems Engineering . Искам да попитам кой от тях е най-престижният /като обстановка и образование/ и в кой са най-големи шансовете ми с диплома около 5,75-5,80? 
Много благодаря и успех на всички кандадстващи и вече учещи! Peace

# 389
  • София
Росица, здрасти!
Синът ми в момента също проучва шотландски възможности, макар че той е повече софтуер-ориентиран. Твоята специалност ми звучи в областта на хардуера или мрежите. (Такаам, аз съм голяма кифла по отношение на нови технологии, и ако съм изръсила вселенска глупост, моля за извинение  Embarassed )

Конкретно по въпроса ти - Гласгоу Уни е най-котиран според класацииите (понеже никой не може да даде еднозначен отговор - строго индивидуално си е). Аз лично харесвам тази класация:
http://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankin … =Computer+Science

А в тази другите два отсътстват въобще! (но пък за мен подобни класации, базирани на общи критерии, а не на специалности, ми се виждат неадекватни):
http://offnews.bg/news/%D0%A1%D0%B2%D1%8F%D1%82-_12/%D0%A2%D0%BE … D1%8F_397206.html

Мисля, че с 5,80 имаш съвсем реален шанс за Гласгоу Уни, а защо не се пробваш и в Единбург.
На дъщеря ми за миналата година й искаха именно 5,80 за Гласгоу, тя е различна специалност (Психология и нейрология), но също така много висококонкурентна. И от нея зная, че бг студентите от компютърните специалности през първата година си клатят краката, докато останалите се сгърчват от учене. Просто повечето от тях имат голям запас от знания, често и от умения, от училище или специализирана гимназия. А се започва от фундаментите, включително и по математика. Това е причината, всъщност, синът ми да е разочарован (той не иска застой  Laughing ) Все пак, проучванията му досега показват, че навсякъде се започва от АиБ - и в Холандия, и в България. Е, мейби в МТИ не е така, ноооо...  Mr. Green

След първата, а особено след втората година обаче - влизаш в джаза с пълна пара и излишно време не се намира - така чух от колегите й.

Общи условия

Активация на акаунт