Какви хора сме ние? Питам се.

• 3 560
  • 20
  •   1
Отговори
От много години съм забелязала една човешка аномалия в българите. Всеки се мисли за нещо повече от другите или държи на идеалните си гени почти като минал мозъчна промивка при арийците.
  Гледам по разни предавания /а и в живота съм видяла няколко подобни случая/ в „нормалните” страни да ги наречем не е странно да видиш двойка жена-джудже и нормален мъж /под нормален имам предвид физически и психически, без някакви фетиши/; жена 200 кг и нагоре  с нормален мъж, който я гледа като богиня;  мъж, болен от полиомиелит има съвсем нормално семейство – жена, деца. Говоря за интелигентни хора, не примитивни или оскотяли без избор. Там тези хора водят пълноценен живот и никой не се присмива на другата половинка от двойката за избора. Не визирам икономическата страна на проблема тук, той е ясен, а човешката.
Какво ни има на нас?  Килограми +15-20 те хвърлят в дупката, болни и недъгави са скрити от всичко и всички, леко накуцване и си аут от класациите. Имах една леля леко куца- ами никой не я хареса тук, а тя интелигентна, красива, харизматична жена.  Оцени я един милионер от далечна страна, тя поне имаше късмет. Та той ли беше по-тъп и наивен от българите, не знам. /Не си мислете, че се майтапя- самата истина е/.
Откъде тази снобария тук? За съжаление не мога да обвиня чалга-културата, тя е отскоро. Нашето бездушие или каквото там е- не.

# 1
 Чудя се темата не е ли по-подходяща за Семейни отношения?

# 2
"Пази, Боже, сляпо да прогледа!" -или разтълкувано:като погледнем с едно око над калта, и си мислим, че сме най-.
Народопсихология.Обусловена от най-различни фактори през вековете.

А и в "нормалните " страни са минали през тази фаза доста отдавна.
Ние сега навлизаме в нея....

# 3
"Пази, Боже, сляпо да прогледа!" -или разтълкувано:като погледнем с едно око над калта, и си мислим, че сме най-.
Народопсихология.Обусловена от най-различни фактори през вековете.

А и в "нормалните " страни са минали през тази фаза доста отдавна.
Ние сега навлизаме в нея....

нямам никакви основания да претендирам за народопсихология, просто споделям впечатления и наблюдения. В каква фаза навлизаме сега?

# 4
Българина много обича да се присмива на всеки и за всичко, но .... той е идеален, разбира се. За съжаление, това любимо занимание никога няма да изоставим.

# 5
Точно заради такива дребнави хорица, които авторката е описала искам да се махна от БГ-то. То българите не коментираме само хората или по точно двойките само за външния им вид. То са едни подигравки, едно възмущение когато видим двойка от различни етноси или раси. Отделно наскоро чух едно много глупаво изказване ,, Как може ерген като него, с добра заплата, добре изглеждаш да вземе такава ,, парясница,,  че и с две деца на всичкото отгоре. Свършиха ли се за него свободните жени ?,,  Българите все се мислим за най-най, но далеч не сме такива.

# 6
В каква фаза навлизаме сега?
В такава, в която се учим да приемаме различните.Като цвят, като интелект, като раса, като религия....във всичко.
Не беше отдавна времето, когато по улиците почти не можеш да се види инвалид.
Да не говорим за дете-инвалид.
Всички бяха скрити-покрити.При социализма не можеше да има "дефектни" хора.Всички бяха идеални-всестранно развити, работливи, независтливи, благородни.....
В нормалните държави този момент явно отдавна е в миналото.
Там не е проблем да имаш дете-инвалид.
Не сочат с пръст, като те видят с негър, например...или азиатец.

Относно кг и външен вид, пак сме 100 години след маймуните.    Laughing
Модните списания с натоканите каки, дълбоките деколтета и анорексичен вид, пак са твърде отскоро по нашите пазари.И съвсем естествено, те СЕГА ни влияят.
А в нормалните държави отдавна са минали през това и са наясно, че каките в тях не са серийно производство и модел за подражание.

# 7
  • ...живея на последния етаж...
Не знам проблемът дали е в държавата, дали в хората, или в главата на авторката, но проблем има.............
Докато някой ни дели на нормални и недъгави, естествено, че няма да сме толерантно и цивилизовано общество.
Коментарът на авторката лично ме обиди, понеже съм инвалид, куцам, но не се считам за недъгава. Думата е много гадничка, особено като я приемеш лично. И това, че имам проблем с краката, ни най-малко не ми е попречило в живота. Явно съм попадала все на хора! Всеки си избира дали да е почтен или престъпник, ама какъв ще се родиш....

# 8
Не знам проблемът дали е в държавата, дали в хората, или в главата на авторката, но проблем има.............
Докато някой ни дели на нормални и недъгави, естествено, че няма да сме толерантно и цивилизовано общество.
Коментарът на авторката лично ме обиди, понеже съм инвалид, куцам, но не се считам за недъгава. Думата е много гадничка, особено като я приемеш лично. И това, че имам проблем с краката, ни най-малко не ми е попречило в живота. Явно съм попадала все на хора! Всеки си избира дали да е почтен или престъпник, ама какъв ще се родиш....
не съм искала никого да обидя, лично аз не забелязвам тези неща, имам предвид какво е общественото мнение, няма и знак за равенство между двете понятия. Радвам се, че ти наистина си попаднала на нормални хора, за съжаление хората около мен се сблъскват с недобро отношение. Ако имах и аз подобно отношение надали щеше да ми направи впечатление или да го мсиля за нещо ненормално. Ако съм виновна, че си се почувствала засегната- извинявай. Дано си ме разбрала.

# 9
Аз пък никога не съм взимала под внимание физическите недъзи. Дори като дете не съм била жестока към сакатите, дебелите, хора, които уж се отличават. Но за сметка на това винаги съм била жестока към себе си. Ако кача два килограма, когато сме на почивка, после буквално си разказвам играта с фитнес. Винаги трябва да съм перфектно облечена, перфектно изглеждаща, просто съм инквизитор над самата себе си. А не съм така към другите. Трябва да ме въртят дълго време, за да призная, че някой наистина е напълнял. А за хората с физически недъзи... Изобщо не ми правят впечатление. Единствено съм непримирима към тъпаците. И не се опитвам да прикривам това, което мисля за тях. А що се отнася до съществения въпрос, защо сме такива идиоти българите...Не знам, струва ми се, че освен идиоти сме и комплексари и това ни кара да бъдем едни от най-ярките селяндури на вселената, които почват да се ръгат един друг в ребрата, когато видят 200 килограмова жена.

# 10
  • ...живея на последния етаж...
Наистина реагирах първосигнално с този отговор........
Мисленето на много хора още 100 години няма да се промени.
Притесняват се, страх ги е , от какво - не знаят. Докато не се научим да говорим свободно за проблемите, а не да се крием и да ни е срам, така ще е.
Аз имам белези от операции и по двата крака, но никога не съм се притеснявала да ходя на море или на басейн. Питали са ме много пъти как така се пека по бански - ами с желание!

# 11
Аз го наричам селски манталитет, въпреки че сигурно не е много точно. Права си, че не е от вчера.
Винаги ме е изумявал, например, произхода на името Найден - намерен. Тоест, намираш "подхвърлено" дете, отглеждаш го като свое, но го белязваш за цял живот с името да се знае, че не е от твоите, че родителите му са го изоставили, а ти си го отгледал от доброта... Пфууу. Нямам обяснение защо сме такива, нито рецепта как да станем други. Може би бедност, мизерия, ограничени ресурси, страх да не се минеш нещо.... Тесногръдие.

# 12
А за хората с физически недъзи... Изобщо не ми правят впечатление. Единствено съм непримирима към тъпаците. И не се опитвам да прикривам това, което мисля за тях. А що се отнася до съществения въпрос, защо сме такива идиоти българите...Не знам, струва ми се, че освен идиоти сме и комплексари и това ни кара да бъдем едни от най-ярките селяндури на вселената,
които все гледат в чуждата паница и живеят на принципа - не е важно на мен да ми е добре важното е на комшията да му е зле.

# 13
  • някъде по морето
Много интересна тема!
Да, българите сме  малко странни в това отношение!
Началото е, може би, във вярванията - смес от езичество и християнство.
Според тях човек с недъг се е наричал белязан - нечист, Бог го е наказал и той не е равнопоставен с другите. Явно това  се предава по някакъв начин и досега.
Когато българинът няма с какво да се похвали и с какво да покаже превъзходство се започва:
богаташите са крадци и мошеници, ако нямат деца са ялови(хихи -горките), другите имат 3 деца (тия пък като циганите) и други такива.

# 14
Някъде в средата на пубертета на всички ни става ясно, че ако искаш, у всеки ще намериш за какво да му се присмееш. Но има индивиди, които не надскачат интелектуално тази възраст и могат да оцелеят само като изправят рамене докато унижават някой друг. Аз съм била обект на подобно отношение и много мислех как да се предпазя от този модел на поведение докато възпитавам. Моето дете доскоро не знаеше към кого да гледа, ако му кажеш: "Виж онзи дебелия!" защото умишлено не сме класифицирали хората по физически белези. Играе с деца от други раси и още не ме е попитал за разликите просто защото "не ги вижда". За него децата се делят по пол и възраст.

Пусках навремето тема, в която се питах защо от всички играчки на пазара съм открила само една, която представялва дете в инвалидна количка, но не се прие много добре. В крайна сметка всичко е във възпитанието и от нас зависи да променим обобщенията за народопсихология и манталитет. 

Общи условия

Активация на акаунт