15-то Тортено предизвикателство

• 15 311
  • 295
  •   1
Отговори
# 240
  • в рaя
Такааа, аз докато се мотам вие сте почнали Simple Smile
Още когато се роди дъщеря ми реших, че искам за нея да правя торти, но не се захванах да чета и си бяха "олеле" Sad Но в един момент, подтикната от фейсбук и многото красоти там реших, че искам да правя торти за децата си, но и да са хубави. Така намерих къде продават фондан, купих си някоя джаджа и експериментирах с торта за Рд на майка ми. Беше хубава, вкусна и с леки забележки, но все биваше като за начало. Свекъра ми има РД на първи март и реших, че това ще е втората репетиция. ММ беше категоричен, че тортата ще е мартеница и си купих за целта червена боя, но имаше само течна. Тогава и от тортената тема ни "предизвикаха" и си викам - айде, да пробвам, търпя на критика, ще сте ми полезни със сигурност. Но децата се разболяха, имахме куп задачки и тортоправенето беше винаги посреднощните, а и бях страшно уморена.
Блатовете и крема са по рецептата на Дамаянти, НО сложих към сместа за блата и малко червена боя, течна и в момента, в които я сложих сместа веднага спадна. Когато се пече блата се наду само в средата, като кула си го представете, абе не беше както трябва. От там и беше трудно сглобяването, рязане, кърпене. Отделно си отделих малко смес и я опекох в тава за страните. Пусто му никъде не намерих такива блатове за обличане на тортата и ще съм много благодарна ако споделите къде да търся и какво точно да търся. И така - нито червеното ми се получи червено, само ми развали блата.
Крема реших, че ще е без какао, все пак червен блат, бял крем, мартеница ...  Crazy Вместо 4 с.л. брашно сложих един пудинг с варене на Йоткер - ванилия. И намалих маслото на 250 гр. Вкусен беше, но все пак доста тежък и не бих повторила.

*Масления крем въпреки пресяването все ми "хрупка", разбивам около петнадесет минути, но нещо не ми е вкусен.
*Сглобяването - то с тези криви блатове си е чисто предизвикателство, но с повечко крем се получи. *Чаршафа ми се накъса на места и реших да замаскирам.
*Също така не изрязах с ножчето за пица, с обикновен нож и стана много криво.
*Покрих тортата и я вкарах в хладилника, оставих украсата за другия ден. Така при изваждането от хладилника се получи конденз и ми се "разтече" боята ако фигурките не залепнеха веднага и се приплъзнат или не съм ги наместила хубаво.
*Не прецених и големината на "мартениците" и затова не "висят".
*Отдолу сложих още една "мартеница", за да скрия много разпоскъсвания и неравности, но така не се получи много добре. Работя с фондан за покриване на торти и съхне много бързо, затова и самото осукване на двата цвята доста се накъсваше.

Мечо пух, Пижо е с мустаци по молба на съпруга ми Simple Smile Той дава идеите. Работя с купих фондан, но червеното се наложи доста да доизмесвам заради боята. От ползва ми е вече това, че се сгъстява боята, но късно го прочетох. И благодаря за съвета за тампона със спирт/алкохол, също ми е доста полезно. Всичко влиза в една тетрадка Simple Smile
 ditsan, определено не улучих височината. Явно трябва първо да си я скицирам и тогава да действам. Ще си взема поука и за подложката.
Малкия бяс се събуди и сега изчезваме, но по-късно ще се включа и ще похваля тортата на Мечо пух Simple Smile

Внимание, докато пишехте, в темата бе публикуван нов отговор.
Татит, по-късно ще чета и отговарям Simple Smile

# 241
  • Пловдив
Извинете, че се включвам чак днес.
Мадлене поздравления за двата проекта. Избрала си тема с много детайли. Подложката ми харесва. Портата ти е върхът. Много е сполучлива. Керемидите също ми харесват. Нищо, че са в различен цвят мен не ме дразнят, като се има предвид времето. Това, което ми е странно е бялата фасада, така да се каже. Стои ми неестествено, особено краищата.

Иглика чудна бабичка си спретнала. Всичко ми харесва. Много детайли и изпълнени чудесно. Доста работа си е било и пипкава, но си е заслужавало.

тупурче добре дошла. Не е страшно чак пък толкова. Личи, че си се постарала. С времето и опита ще изчистиш някои от неточностите. Пижо и Пенда ми идват малко, как да кажа, постни. Особено Пенда, в лицето ми е странна. Може би коса трябваше по друга да сложиш. Очите и са едни такива изцъклени. Но това , че участваш си е за адмирации. Готови блатове като не взимам кашон, ползвам от тези на Сладък път, квадратните. Има ги почти във всички големи магазини.

Мечопух чудна торта. Рисунките ти страшно ми харесват. Това със замазването не го приемаме за кусур. То нали е акварел все пак  Laughing И кво казваш - не ти се отдавали фигурките? Аз ако правя такива крака и глави в частност усти, ще съм щастлива. Тези усти на мен ми взимат здравето, но твоята много ми харесва. Абе всичко ми харесва - носията, иконата. Само жаравата ми е малко постна. Ама нямам и идея аз как бих я направила. Чудесно участие.

# 242
  • Vaudreuil Canada
·٠•●♥☆тупурче☆♥●•٠· радвам се че се реши да участваш. По покриването има доста неравности а фитилите са просто ужасни  Mr. Green ама ще станат по-хубави. Изгледай филмчето на Ванчето за фитили (ако го намериш) тя има много хубав вариант за правенето им - мисля че филмчето се води за дръжки на кошница но то все тая. На мартеничката връзката е доста къса - можеше да и добавиш отгоре панделка и да скриеш скъсяването. За първо предизвикателство си се справила чудесно според мен. Напомни ми обаче за моето първо предизвикателство.

# 243
  • София
Пухче,
много се радвам да видя идеята, по която и аз работих, осъществена откъм (кой знае как се определя това) реализъм. Аз избягах от датайлите, потънах в символиката само на един елемент - огъня. Ти си вместила и носия, и християнския елемент, красотата на кътчетата, в които е запазена традицията.
Рисунките са прекрасни, усетих удоволствието при рисуването им, толкова са много, наситени са с етно вкус и емоция. Тези крака на нестинарката ги приемама като лично удовлетворение, задето ги пренебрегнах и то изстрадано ги пренебрегнах. Ти си ги направила и заради мен - благодаря. Толкова са важни, на всички погледите им биха били там и въпреки, че всичко заслужава да е акцент, те също присъстват. Фигурката като пропорции, облекло и израз също ми харесва. Няма да пропусна и усилията ти в иконописта Simple Smile Поздрави за толкова изчерпателния поглед над темата! Прекрасно изпълнение!

*Масления крем въпреки пресяването все ми "хрупка", разбивам около петнадесет минути, но нещо не ми е вкусен.
*Сглобяването - то с тези криви блатове си е чисто предизвикателство, но с повечко крем се получи.

Ако разбиеш маслото с на стайна Т, като към него прибавяш топло мляко/сметана, с разтворена в него/нея захар, ще стане пухкав маслен крем без хрускане

Може да сглобяваш в ринг, като около всеки блат преди да насипеш крема направиш ограждение от маслен крем (плик с крем и дупка в ъгълъ за шприцоване на оградката) може и два-три реда, до височината, на която искаш да ти бъде крема. След като стегне в хладилника  и махнеш ринга, тортата е почти измазана с маслен крем и кривината на блатовете не е от такова значение. Слабостите на този вариант спрямо обкантването с блат е, че масленият крем поддава при топлина (дори и на ръцете) и може да имаш пак неравности след покриването.

Тортата е по темата, червеното е хубаво за мартеница. Научила си доста неща от опита си и така продължавай - опитвай и трудни неща и си мисли за грешките, много помага.

Чудя се, тази подложка с коледна тематика, не ти ли пречеше да усетиш пролетното настроение на мартеницата? А ако основния цвят беше зелен?

# 244
  • София
Хелоу!  Laughing
Тупурче, поздравявам те за участието.  Grinning Ти си знаеш вече недостатъците, момичета са ти казали.  Искам да добавя, че независимо от тестото, можеш да го сложиш в спринцовка от панадол и леко затоплен в микровълновата да изтискаш фитилче. Така затоплен лесно се изтисква, но и бързо изтива и изсъхва, така че трябва или да изтискваш директно върху контура или да действаш бързо.
Друг път, ако нямаш добро тесто за правене на фитили, можеш да действаш така и да “изплетеш“ по-истинска мартеничка за тортата.  Simple Smile

Меченце, страхотна нестинарка и невероятно хубаво рисуване! Точно като от картините на старите майстори! Напълно съм съгласна с Дими, всичко е подробен детайл в тортата ти! Много, много ми харесва! Поздравявам те от сърце за прекрасната идея, за изпълнението, за иконата и останалите детайли!  Hug
Само съвсем лека забележка - малко жълто-оранжевите цветове върху жаравата щяха да й придадат малко повече живот.  Simple Smile

Танюшка
, сигурно се терзаеш, че не си направила тортата, но недей. Ние сме способни да се изядем отвътре за нещо толкова дребно и да се терзаем дни наред. Аз с покровителска ръка свалям терзанията ти!  Mr. Green Усещаш ли нежно пощипване под ребрата?  Wink Мое е, целувки!  Heart Eyes

# 245
  • варненка от София
Момичета, искам да се извиня на всички онези, които пропуснах и пропускам, но просто толкова неща ми се струпаха, че ми е трудно да си събера мислите в едно, действам по задачи и нямам сили за друго. Неви е с пневмония  Cry, търчим по доктори, торти имам да предавам и просто нямам сили за друго. Моля да ме извините.  Embarassed

Благодаря ви, че участвахте, чудесни неща видях, но ми е трудно да ви отразя подобаващо. Вярвам, че няма да ми се сърдите много за това.  Hug

# 246
  • София
Шеметче,  благодаря за коментара, ми то поемаме от Вас, учим се  Mr. Green
Дидс, благодаря ти, ами може и да е по широко  Blush, тя беше с едни дебелшки глезени и аз ги одялках като изсъхнаха  Wink
Татитче, благодаря за коментара, да скицата е с флумастер. Носа освен, че е къс е и плосък  Flutter
Нанче, радвам се, че ти е харесал акварела  Mr. Green
Дими, много благодаря за отличната рецензия  Hug
Свещичкова, много благодаря, аз очаквах да ме подхапнеш за лицето  Mr. Green
Тъй за жаравата направо на всички да отговоря  Mr. Green аз имах разни идеи за нея, но нямах сили да ги осъществя, да може би жълтичко, щеше да даде цвят, но на всички снимки, които гледах беше сива и по краищата червена, но на живо никога не съм виждала  Flutter
Много се радвам, че Ви харесаха и картинките ми, страшно се наслаждавах докато рисувах, а доста се притеснявах, че няма да Ви харесат  Blush

# 247
  • Варна
metchopooh, страхотно си претворила нестинарската тема. Изражението на жената е типично вглъбено в танца и емоцията. Много добре си нарисувала както борда на тортата, така и иконата. В нощният пейзаж има някаква магия - не мога да го опиша с думи  Heart Eyes Всички детайли ми харесват. Единствено жаравата ми стои някак изгаснала - липсва ми малко жълтичко  Wink

·٠•●♥☆тупурче☆♥●•٠·, харесва ми колко добре си покрила тортата. Момичетата преди мен са обърнали внимание на недостатъците. Тоя Пижо по-дебеличък от Пенда ми се вижда  Laughing Бъди сигурна, че всяка следваща торта ще бъде по-хубава, все пак се учим от опита и грешките си.

Иглика333, Guffi, благодаря за разяснението  Hug

# 248
Нанчето Hug Hug Hug
Мечо Пух, много благодаря за милите думи  Hug изключително съм щастлива, че си усетила духа на тортата! Наистина работих с огромно желание и много любов!
За прозорците ми се иска само да кажа, защото на повечето им е направило впечатление. Не са сини, а самата желатинова плочка е прозрачна...именно затова трябваше да сложа перденцата, за да се открояват на фона на синята къща. ама не съм  Embarassed
Шемет, ако другата тема позволява ще направя дръвчета, че ми бяха голям мерак.
Татит, ще се виждаме и още как, толкова ми хареса, че чакам с нетърпение следващото  Hug
blueeye® благодаря! Имам доста да коригирам, но с такива светли примери мотивацията ми е още по-голяма  Hug
Мечо пух да коментирам и твоята торта  Hug. Започвам с многобройните постъпкови снимки- Благодаря! Страшно полезни! Рисунките около тортата са жестоки! Особено начина по които си направила облаците   bouquet Жестоко! Напомнят ми на Ван Гог   bouquet Момата нестинарка е много готина. Честно казано досега не съм имала желание за човешки фигурки, обаче твоята ме мотивира да опитам  Hug
Подложката също е много готина!
Като минус мога да посоча само дебелият глезен на момата  Laughing Жаравата може би има нужда от още цветове. Едно единствено нещо не ми хареса и това са цветята върху иконата. Не самата форма ами някак цветовете...може би бели рози или червени каквато има на плитката ѝ. Но това си е много субективно мнение.  Много въздействаща и идейна!
Тупурче, формата на тортата много добре си я издокарала, но с декорацията можеше повече да се постараеш. Пижо и Пенда можеше да ги направиш 3Д а не такива плоски. Приличат ми на Джинджър Кукийс в червено и бяло. След Д-то можеше също да сложиш цветенце, за да е еднакво с другите букви. В крайна сметка човек се учи с опита, така че да дерзаем заедно, има доста неща да научим от мацките в темата!  Hug

Последна редакция: ср, 06 мар 2013, 22:10 от madlene

# 249
  • у дома
Мечопухче, рисунките ме грабнаха още при първото виждане на тортата! Страхотен акварел си изрисувала! Момата се е получила много добре, малко профила й не ми харесва, ама какво рабирам аз  Mr. Green Иконата също е сполучлива и въобще няма съмнение, че е икона  Simple Smile Единствено жаравата не ми харесва... просто я сравнявам с тази на Дими  Blush ..  нещо й липсва, знам ли  Thinking  Много силно представяне!

Тупурче, видя ли, че не боли?  Mr. Green  Момичетата са ти казали за грешките, а и ти сама си усетила какво, къде и как да поправиш. Аз също имам усещането за коледна торта, вместо пролетна  Rolling Eyes Не се отказвай и продължавай.
  Peace

# 250
Танче Мислех си и аз че би било много интересно да направим втори път вече правена и обсъждана торта. Да видим кой какви поуки си е взел и какви проблеми още си стоят.
٠•●♥☆тупурче☆♥●•٠·, Поздравявам те за смелостта да се предизвикаш още с първите си торти. Като цяло тортата ти има излъчване и настроение даже самите пижо и пенда са ми много симпатични, но си им а и своите недостатъци като всяка от първите торти. Имаш да поработиш по сглобяването на самата торта.Според мен първо реди хоризонталните блатове с равномерен крем между тях. Нагласяй внимателно всеки следващ като го равняваш по предишните. Накрая изравни от страни с крем и тогава подлепи обкантващия блат за да се получи равно. Най добре докато още нямаш прецизна ръка действай със стягащ ринг. Добре е и да поработиш и върху масления крем с добре пресят пудра ( на Оберон или на Илчовски ) не хруска въобще. Той също обира неравностите и  държи стегнато, както и върху него добре се прилепва захарното тесто.
Мечо Пух Великолепна нестинарка. Чудесна раздвижена фигура с много прецизни детайли. Много гиздава носия Simple Smile. Рисунките и на мен много ми допадат имат си своя чар както черно бели, така и в цвят. И по двата начина много ми харесват. Жаравата не е много горяща ако можеше да се пренесе жаравата на Дими върху твоята торта композицията щеше да заживее Simple Smile Гледам че обличаш фигурата върху фолио. Само че така то остава вътре. Аз обикновено като правя нещо подобно освен лицето на клечката моделирам един тъничък торс с тясна талия, малко извивка за гърдите и ханша  и суша с лицето. После от горе обличам като подпъхвам салфетка или фолио само под полата и като изсъхне внимателно изтеглям подпората ( сиреч салфетката или фолиото). Така всичко остава само от фондан с една клечка вътре.
Ще ми се да знам повече за портокаловия крем моля

# 251
  • в рaя
Благодаря ви, момичета.
ако знаете колко ги мачках тези Пижо и Пенда и накрая за най-лесно просто ги сплесках.
със сигурност с тренировки ще се науча, само дето в къщи торти не яде Simple Smile Както казва моя мъж - все сме на диета. Но ще му хвана цаката, надъхала съм се. Ще се постарая и да не експериментирам с рецептите, че тази така я развалих за вкуса.
Сега съм си направила една тетрадка и записвам всичко, което ми направи впечатление. Доста изчетох, но точно като ми потрябва нещо и не мога да го намеря. Така е и с кремовете - един  много ми беше харесал, но чак след няколко месеца правих пак торта и не намерих същата рецепта.

Мечо пух, тортата ти е уникална и за мен е голяма чест, че се гиздя до твоята красота. Изпитала си всеки детайл. Идеята ти е страхотна, а изпълнението още повече. Браво.

Внимание, докато пишехте, в темата бе публикуван нов отговор.
иглика333, благодаря за съветите. Моля ви за съвет от къде да търся продукти на Илчовци или Оберон във Варна? Хипер маркетите? Ха, редактирам, че намерих, че точно във Варна е магазина на Илчовци и утре ще търся повече информация.

Последна редакция: ср, 06 мар 2013, 23:08 от ·٠•●♥☆тупурче☆♥●•٠·

# 252
  • София
Блуайче, благодаря за коментара, ами, че той профила си има кусури, затова ти прави впечатление  Wink
madlene благодаря и на теб, мда, сигурно можеше цветята да са червени, да ти кажа не съм се сетила, понеже ги правих преди да правя косата на момата и съответно да и бодна цветенце  Mr. Green
Игличе, сега за пръв път пробвах да сложа фолио във фигурката, видях го при едни фигурки на Свещичкова от предно предизвикателство и исках да опитам. Така стана доста лека фигурката. Ясно ми е че е приложимо само в случай, че няма да се яде, ама нали си беше за мен  Mr. Green А този портокалов крем де го видя  hahaha
Тупурче, благодаря за милите думи  Hug

# 253
Мечо пух Ей този ми се стори, ама нали чета на верев то си има линк към рецептата
http://www.flickr.com/photos/40173474@N06/8525217057/in/set-72157632909753974

# 254
  • Тракийка в Софийското равно поле....
Здравейте, мили момичета,

С много мъка слагам точка и на това предизвикателство  Rolling Eyes! Благодаря на всички, които се включиха и се надявам да се виждаме във широк състав и занапред!

Обявявам гласуването по темите за следващото 16то Предизвикателство, което ще стартира на 1 Юни. Тортите ще се подготвят между 1 и 30 Юни 2013 и ще се обсъждат от 1 Юли!

Темите, за които гласуваме:
Торти числа
Мини Тортички/Къпкейкс
Солени торти
Държави/Континенти
Ваканция
Нетрадиционни растения
Нетрадиционни животни
Кино и Филми
Анимационни герои
Изкуство (Театър, Музика, Картини, поезия)
Карикатури
Снимки, спомени, албуми
Техника/Автомобили/Транспорт
Криви торти
Реклама
Епохи /Винтидж/ Шаби-шик/ Ретро
Кръговрат и Вода
История
Космос
Геометрични
Кутии
Бисквити/сладки
Захарни фигури
Айсинг

Ще помоля по стара (не чак толкова  Mr. Green) традиция Дими да събира гласовете, ако е възможно  Praynig Hug

Последна редакция: чт, 07 мар 2013, 11:50 от Tatitt

Общи условия

Активация на акаунт