ТЪРСЯТ СЕ КРЪВОДАРИТЕЛИ С AB- ОТРИЦАТЕЛНА! СПЕШНО!

• 3 961
  • 32
  •   1
Отговори
ЗОВ ЗА ПОМОЩ за един баща, който все още не е видял внуци!!!!
Не ни трябват финансови средства, а връзки - целта е съобщението да достигне до възможно най-много хора!

Моля, разпространете следното съобщение във всички социални мрежи, форуми, блогове, където имате профил!
СПОДЕЛЯНЕТО НА СЪОБЩЕНИЕТО МОЖЕ ДА СПАСИ ЖИВОТА НА МИЛИЯ МИ ТАТКО!

"Търсят се кръводарители с рядката кръвна група АB- отрицателна за ЖИВОТОСПАСЯВАЩА операция! Ако вие сте с такава група или познавате такъв човек - моля звъннете на тел. 0899 89 14 58; 0879 353 677 или пишете на този фейсбук профил - http://www.facebook.com/ivelina.veleva
Няма значение в кой град се намирате - ще намерим начин да транспортираме кръвта!
И НАЙ-ВАЖНОТО -СПОДЕЛЕТЕ ТОВА СЪОБЩЕНИЕ, ЗА ДА ДОСТИГНЕ ДО ПОВЕЧЕ ХОРА, ЗАЩОТО КРЪВНАТА ГРУПА СЕ СРЕЩА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО РЯДКО"

# 1
Уточнете за кой град става въпрос  Peace Не мога да помогна, но съм наясно с кръводаряването - кръв се дарява в кръвния център, който е най-близо до болницата, където ще се прави операцията. Стискам ви палци  Praynig

# 2
Здравейте! За съжаление ми се наложи да се сблъскам със системата на кръвните центрове - събота и неделя няма къде да се дари кръв. След звънене от страна на един от експертите от МЗ се съгласиха в неделя да вземат кръв в ВМА. Нямат право да ви искат кръводарители от определена кръвна група. Могат да кажат само каква бройка кръводарители искат. Ако ви натискат да е точно от определена кръвна група се обадете на дежурните телефони в МЗ - При критични ситуации и инциденти, свързани с оказаната спешна медицинска помощ, от ПОНЕДЕЛНИК до НЕДЕЛЯ от 0-24 ч. може да се обръщате към дежурен експерт на телефон:    

02/8050 300 и 0888 33 45 45 - там попаднах на човек, който си свърши работата.

Желая ви сполучлива операция и бързо оздравяване на баща ви!

Последна редакция: нд, 03 фев 2013, 12:20 от Ani 77

# 3
Malinski, наясно сме за ситуацията с кръводарителните центрове и транспортирането на кръвта. Баща ми се намира в Плевен, Университетска болница. За сега сме намерили 3-ма от София и сме готови да ги транспортираме с наш транспорт до Плевен, където да дадат кръв и после да ги върнем, съответно ще ги обезщетим за отнетото време.
Ani 77, благодаря Ви за полезната информация! За съжаление, тази кръвна група е толкова рядка, че я НЯМАТ налична в кръвния център в Плевен, както и в Габрово... В София може и да я имат, но нямат организиран транспорт от София до Плевен... Въобще системата е абсурдна, но ще се борим както можем! Утре сутрин ще звъня на всички големи кръвни центрове в страната да ги моля за помощ и съдействие за транспортирането на кръвта или поне за приемане на кръводарители с друга кръвна група...

# 4
  • ГО
Не мога да помогна с кръв, но ви пожелавам много бързо да се разреши проблемът ви! Успех още веднъж и бързо възстановяване на татко ти!

# 5
Съжалявам за неприятностите Ви, но доколкото знам тя е толкова рядка и кръвните центрове имат или поне са имали списъци на хората кръводарители с нея и при необходимост са ги викали.Информацията е малко "този чул,че онзи казал" но разпитайте и за този вариант (официално едва ли ще ви кажат или дадат достъп до тях).

# 6
Моята е А1В, но положителна.
Стискам палци!

# 7
Никея, минахме и през този вариант - в Плевен в кръвната банка директно ни заявиха, че вече НЕ пазят база данни с контакти на кръводарители, защото е незаконно и хората се оплакват, че има раздават личните данни. В Габровския кръвен център ни казаха, че имат такъв списък, но НЯМАТ ПРАВО да го дават на хората, поради същите причини... Явно преди се е процедирало така, но вече не, за съжаление...
Благодаря за стиснатите палци!

# 8
Аз съм със същата кръвна група, но поради заболяване немога да бъда кръводарител Sad Моля се да се намерят кръводарители и скискам палци за баща ти  PeaceУспех  Hug

# 9
Никея, минахме и през този вариант - в Плевен в кръвната банка директно ни заявиха, че вече НЕ пазят база данни с контакти на кръводарители, защото е незаконно и хората се оплакват, че има раздават личните данни. В Габровския кръвен център ни казаха, че имат такъв списък, но НЯМАТ ПРАВО да го дават на хората, поради същите причини... Явно преди се е процедирало така, но вече не, за съжаление...
Не е вярно. Има дори обща база с данни за кръводарителите. Аз дори не съм такъв, давах кръв веднъж преди 4 години за близък и все още получавам СМС с пожелания за здраве и късмет на всеки мой РД от  кръвния център. Когато ми вземаха кръв, обясниха, че ще въведат данните в национален регистър.
При желание биха помогнали.
Успешна операция и скорошно оздравяване!

# 10
Не е вярно. Има дори обща база с данни за кръводарителите. Аз дори не съм такъв, давах кръв веднъж преди 4 години за близък и все още получавам СМС с пожелания за здраве и късмет на всеки мой РД от  кръвния център. Когато ми вземаха кръв, обясниха, че ще въведат данните в национален регистър.
При желание биха помогнали.
Успешна операция и скорошно оздравяване!

Явно всеки кръвен център си има собствена политика... Аз все още не съм разговаряла с центровете в София и Варна, Пловдив и другите по-големи градове, защото почиват през уикенда (което е другия абсурд). Но се надявам утре като им се обадя да имат желание и възможност да помогнат  Praynig

# 11
Сега се зарових в закона за кръводаряване... Цитирам:
http://apps.who.int/idhl-rils/idhl/Bulg06004.pdf

Чл. 23.  Забранява се разпространяването на данни,  позволяващи
идентифициране на донорите.

Чл. 28.
(3) При липса на кръв или кръвни съставки за пациент със спешно състояние
транспортът се осигурява от център за спешна медицинска помощ.
(4) В случаите по ал. 3 кръв или кръвни съставки се доставят от най-близкото
лечебно заведение, разполагащо с тях.

Имайки в предвид чл. 28, мога ли да разчитам, че няма да ми бъде отказан транспорт от кръвен център София до кръвен център Плевен? При положение, че осигурим кръводарители от София?

# 12
  • Варна
Трябва да знаете, че всеки кръвен център има запаси от всички кръвни групи, задължени са да имат.  Друг е въпросът, че ги ползват само ако сте намерили човек със същата кръвна група или по-точно ви изнудват да намерите. Във вашия случай може да се попълни нужното количество и от друга група, след като сте намерили трима човека с АВ- . Кажете им точно това, като им звъннете утре или най-добре когато сте там на място, попитайте ги дали може останалите двама да са друга кръвна група, просто ще имате грижата да намерите още двама човека, готови да дадат кръв.
Миналата година правиха операция на майка ми в Плевен и се сблъсках със същата ситуация. При нас искаха две банки, като само едната беше от групата на майка ми, а за другата в последния момент решиха, че няма значение каква ще е стига да се намери втори кръводарител, а те използваха от запасите.
Успех!

# 13
  • Пловдив
здравей, ivelle,
Работя в системата на кръводаряването и искам да ти кажа относно Чл. 28., че това важи за кръвния продукт , а не за донора.  Взависимост каква е операцията може да  се прелее спокойно   АВ/+/ или в краен случай О/-/. Изогрупова кръв рядко се изисква, ако има вече изградени антитела от предно преливане. Малко се пресилват нещата, само и само да се наберат донори. Когато е животоспасяващо се прилива това, което ти казах. Не се притеснявай, може да са достатъчни само двата сака , които си осигурила .  Naughty

# 14
Fleur, аз точно за кръвните банки питам дали може да бъдат транспортиране.
Всички ми казват, че България се дели на няколко "кръводарителски окръга" и транспортиране не се осъществявало между два отделни окръга - например между окръг София и окръг Плевен.
Например в окръг Плевен влизат областите Русе, В.Търново, Габрово, Ловеч, Троян и прилежащите им градове и села.

Общи условия

Активация на акаунт