Разранено зърно и дерматит при изцеждане?

• 1 168
  • 4
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте,

Бебчо е на 4,5 месеца. По стечение на обстоятелствата в края на първия месец започнах да се изцеждам и да давам изцедена кърма от шише. Наложи се заради неспирен плач след хранене, много повръщане и неясност кога е гладен и какво се случва всъщност. Оказа се АБКМ, лактазна непоносимост и рефлукс за разкош. От тогава съм на диета, детето е значително по-добре, но възникна преди около месец проблем с кожата ми на дясната гърда (аз самата съм с изключително суха кожа и атопичен дерматит).
Контакта с помпата е оформил поле с много разранена кожа, сърби, боли, бели се, но се търпи.
По-големия проблем е зърното. Преди време смених помпата с нова заради уж по-силния вакуум и буквално с 20мл изцедена кърма зърното ми почти се "откъсна". Мажа с лансинох по 10 пъти на ден, но не помага. Всеки път, когато хвана помпата и зърното се изтегли потича кръв. Опитах с киснене във вода за да омекне кожата, опитах с компреси със зехтин с невен, опитах на ръка, но не мога да изцеждам толкова кърма. Включително преди около месец запуших канал, защото ми е много трудно да изцеждам тази гърда. Просто не мога да се справя.
От снощи и зърното на лявата гърда, която дава 2/3 от млякото започна да отцепва. При пълна гърда ще трябва да изцедя оттам 200мл. Не виждам с това зърно как ще стане.
Малкия не може да засуче, пробвах го преди месец, тотално е забравил.
На крачка от мисълта съм да отида да си купя зеле и лецитин и да приключвам това мъчение.
Мога ли нещо да направя? Нещо друго да мажа това зърно, че да заздравее? Много исках да изкараме поне зимата на кърма, до навършване на 6-7 месеца.

Благодаря!

# 1
  • Германия
Здравей Elma81,

ауч! Описаното от теб звучи толкова болезнено, че не знам как издържаш  Close Консултирала си се вече с лекар за оплакванията, които имаш? Бих ти предложила, колкото е възможно по-скоро да минеш на преглед и има специално кремче, съвместимо с кърменето, което би помогнало по-бързо да зарастнат раните. Възможно е лансино да облекчава леко, но да не смогва да подобри състоянието на зърната. Просто има случаи, когато е наложително медикаментозно лечение  Confusedа съдейки по твоето описание, положението не е никак безобидно. Детенцето ти само с изцедена кърма ли се храни? Дали именно по-силният вакуум не е една от причините за болезнените зърна; когато се струпат умора, стрес, неприлягаща добре помпа...и резултатът започва да става болезнен.
Колко често цедиш; фунията на помпата как приляга на гърдата; при цедене зърното колко надълбоко бива изтеглено в преходната част след фунията? Ако е удобно, би ли описала повече как преминава едно цедене, евентуално в тази посока да се помисли какво да се коригира, за да си облекчиш състоянието. И пак, един преглед при лекар и подходящ медикамент би спомогнал също за бързо заздравяване.
И...покрай всичко останало- опитвай да си почиваш редовно и евентуално да помислиш за храни и/или хранителни добавки, помагащи за заздравяването на кожата. Често ние майките покрай обгрижването на бебето и домакинстването забравяме да се грижим за самите себе си, затова...и ти си Човек и ти имаш нужда от глезене  Wink
с приятеЛЛЛски поздрави
 Hug

# 2
  • София
Благодаря, Пепеляшка!

Колкото и да не ми се иска ще трябва да отида пак на дерматолог. След 30 години ходене по лекари заради моя дерматит просто вече съм обезверена и не виждам смисъл да ходя. Ефекта и нулев.
Вече минах на изцеждане само сутрин и вечер. Просто за повече нямам сили. Изцеждам по около 250мл кърма, около 500 за денонощие, понякога и повече. Бебчо има 2 хранения с Аптамил адц, останалото е кърма. Относно помпата: реших да я сменя, защото се стреснах да не би да е остаряла пластмасата тъй като се цедих с нея и за дъщеря ми преди 4 години. Не искам да правя антиреклама затова ще спестя марката. В крайна сметка сега се цедя със старата ми ръчна помпа на АВент. Мисля че добре приляга фунията към гърдата, но цеденето протича бавно и трудно. Просто каналите са тесни, отначало върви добре, после се налага буквално да постоя надолу с главата да масажирам, да натискам, да въртя почпата до безкрай докато изцедя. Ако не изцедя до край запушеният канал е налице моментално до часове. Зърното се изтегля доста навътре, но това при здраво зърно не е болезнено.
Очевидно и самата кожа вече е изтъняла. То и с това хранене 3,5 месеца на ориз и кортофи....гастроенетеролжката не ми позволява добавки и витамини.
При мен просто това кърмене си превърна в драма. Но всеки ден си повтарям оещ малко, още малко.....за детето...а той пък никак не харесва аптамила и това ме стимулира да продължавам.
Да спра кърмата си считам за престъпление. Искаше ми се да спре в естествен процес.
Още веднъж благодаря Hug

# 3
  • Германия
Хм  Confused вероятно ще е смесване и доста извън темата, но едностранното хранене, както казваш ти ориз и картофи и без витамини едва ли е това, от което се нуждае организма ти. Познат ми е проблемът с дерматита, имах майка в групата ни, която по подобни на вашите причини имаше назначена диета, която беше съставена след тестове и съвместно с лекар и диетолог и успя да кърми някъде година. Детенцето и освен АКБМ имаше и други алергични прояви.
Разбирам те напълно, че ти е неприятно отново да отидеш при дерматолог, но...при тази разранявания, които са се получили само лансино няма да помогне. Освен начинът на хранене се отразява и хормоналната промяна след раждането и просто се струпва прекалено много. Надявам се поне, да има определени плодове и зеленчуци в храненето ти, все пак те са естествен източник на витамини и ценни елементи.
Споменала си, че в началото цеденето върви добре, опитвала ли си да цедиш в ритъм 7-5-3? Към 7 мин. цедене, кратка пауза с лек масаж на гърдата, след това към 5. мин. и отново пауза и след това към 3 мин. за финал. Тези масажи в паузите спомагат рефлекса на потичане на кърмата; Другото, което можеш да опиташ е наистина навеждане напред и да се използва силата на гравитацията. Може би не е добре това въртене и натискане на помпата, все пак тъканта трябва да се щади. Опитвала ли си да слагаш топло-влажни компреси на гърдата преди цедене за да се отпусне тъканта и подобри кръвообращението? Когато масажираш, не забравяй и отстрани-външната част, за да се изцеди колкото може по-добре.
Видно е, че детенцето ти отсега има добър вкус  Wink и предпочита майчиното мляко. Наистина това е стимул да продължиш, но не забравяй и собственото си здраве!
с приятеЛЛЛски поздрави
 Hug

# 4
  • София
Очаквах диетата да се отрази добре и на моята кожа. В интерес на истината имаше известно подобрение, тъй като последните три месеца ми се е наложило два три пъти да прибягвам до локални кортизони. За съжаление обаче последните две седмици всичко тръгва по старо му. Екземата се възвръща с пълна сила почти навсякъде, където я имаше. Е, това ми отговаря на много въпроси и ме отказа от тестовете за хранителен интолеранс. Явно проблемът е по-различен и решението му не се крие в храненето ми.
В диетата освен ориз и картофи са включени някои зеленчуци след термична обработка. Мога да ям царевичен хляб, по една ябълка или круша на ден, измолих и за ограничени количества сусамов тахан та поне малко калций да давам на това тяло.
Ритмичното цедене не съм опитвала. В началото, когато гърдата е пълна, с притискане от външната страна и леко наведена надолу кърмата изтича лесно и бързо. Но когато изцедя предната кърма се започва трудната част. Масажирам наведена надолу, притискам от различни страни, въртя помпата, остават по едно или две каналчета, от тях кърмата не свършва и не свършва. Не мога да я оставя, защото усещам че я има и ако не я изцедя става проблем. Опитвала съм също и да накисвам гърдата в купа с топла вода преди цедене. Същата работа. С компреси нищо не постигам. Взела съм си компресите на Нук, но никаква работа не ми вършат. Бурканче с много топла вода и въртеливо движение отвън навътре няколко пъти ми е вършило работа. Масажите ми почват буквално от ребрата, иначе кърмата остава и няма начин да се изцеди.
Относно вкуса на млакия....той пие АМ приготвено с част глюкоза вместо вода. Няма начин да изпие и 10мл от това мляко иначе. Просто детето си усеща и иси иска кърмата и това е.
Най-тъжното е, че кърмата ми е хубава. Все още има каймак и е сравнително гъста.
Но след като снощи успях да се изцедя чак 23:30 и се получи доста дълъг интервал от сутрешното цедене, очаквано тази сутрин кърма няма. Много ми е мъчно и сигурно няма да спра да се чувствам гузна и да се обвинявам доживотно, но мисля одисеята да свършва. Понякога между желанията и реалността границата е тънка и трудно се разграничава. Моето "кърмене" отдавна премина всякакви нормални и разумни граници.
И след като вече се уверих, че няма какво повече да направя, смятам да се отдам на грижи в друг аспект за моите деца и времето за изцеждане да прекарваме в разходки и игри.
Благодаря, Пепеляшка!

Общи условия

Активация на акаунт