Бебчо е на 4,5 месеца. По стечение на обстоятелствата в края на първия месец започнах да се изцеждам и да давам изцедена кърма от шише. Наложи се заради неспирен плач след хранене, много повръщане и неясност кога е гладен и какво се случва всъщност. Оказа се АБКМ, лактазна непоносимост и рефлукс за разкош. От тогава съм на диета, детето е значително по-добре, но възникна преди около месец проблем с кожата ми на дясната гърда (аз самата съм с изключително суха кожа и атопичен дерматит).
Контакта с помпата е оформил поле с много разранена кожа, сърби, боли, бели се, но се търпи.
По-големия проблем е зърното. Преди време смених помпата с нова заради уж по-силния вакуум и буквално с 20мл изцедена кърма зърното ми почти се "откъсна". Мажа с лансинох по 10 пъти на ден, но не помага. Всеки път, когато хвана помпата и зърното се изтегли потича кръв. Опитах с киснене във вода за да омекне кожата, опитах с компреси със зехтин с невен, опитах на ръка, но не мога да изцеждам толкова кърма. Включително преди около месец запуших канал, защото ми е много трудно да изцеждам тази гърда. Просто не мога да се справя.
От снощи и зърното на лявата гърда, която дава 2/3 от млякото започна да отцепва. При пълна гърда ще трябва да изцедя оттам 200мл. Не виждам с това зърно как ще стане.
Малкия не може да засуче, пробвах го преди месец, тотално е забравил.
На крачка от мисълта съм да отида да си купя зеле и лецитин и да приключвам това мъчение.
Мога ли нещо да направя? Нещо друго да мажа това зърно, че да заздравее? Много исках да изкараме поне зимата на кърма, до навършване на 6-7 месеца.
Благодаря!
Консултирала си се вече с лекар за оплакванията, които имаш? Бих ти предложила, колкото е възможно по-скоро да минеш на преглед и има специално кремче, съвместимо с кърменето, което би помогнало по-бързо да зарастнат раните. Възможно е лансино да облекчава леко, но да не смогва да подобри състоянието на зърната. Просто има случаи, когато е наложително медикаментозно лечение