В момента чета ... 16

• 35 827
  • 746
  •   1
Отговори
# 450
Свет, сигурна съм, че знам кой е единия момент с който Андрич те е шокирал, 6-7 год по- късно още не мога да го забравя. Shocked

# 451
Някой има ли впечатления от
и
Днес ги качиха в читанката и рецензията им ме заинтригува  Thinking

# 452
Мона Лиза, благодаря за review-то на "Одески разкази", бях ги позабравила. А и не бях ги чела много задълбочено май...  И може след 10-20 години пак да ги прочета. Wink На мен ми ги препоръча angelina.bgk.

Може би тогава ще ти хареса и „Роман с кокаин” на М. Агеев, ако не си я чела. Също „вони”, но не (ме) отвращава като начин на писане... И също не е за „нежни” души (е, аз съм си нежна душа Wink , ама „гаднярщината” в литературата понякога ми харесва като изразно средство).

Ето (не)малко от „моите” откъси: „хубав”-„лош, „хубав-лош”... Simple Smile

Скрит текст:
"- Късоглед ли сте, Александър Фьодорович?
- Да, късоглед съм.
- Александър Фьодорович, трябват ви очила.
- Никога!
Тогава аз, младежки оживено, рекох:
- Но помислете, вие не само сте сляп, а почти мъртъв. Изгубили сте линията – тази божествена властителка на света ви се е изплъзнала завинаги. Сега вървим с вас през омагьосаната градина, през великолепната финландска гора. До последния си час няма да познаем нищо по-хубаво. Но вие не виждате заледените розови краища на водопада, ей там, на реката. Над водопада се е навела плачеща върба, но вие не виждате японската й резба. Червените стволове на боровете са целите в сняг. Сред снеговете се рои зърнист блясък. Той започва от опряната на дървото мъртва линия, а по повърхността си, вълнист като линия на Леонардо, той е увенчан от отражението на пламтящите облаци. Ами коприненият чорап на фрекен Кристи и линията на вече зрелия й крак? Александър Фьодорович, заклевам ви, купете си очила...
............................
- Дете – отговори ми той, - не си хабете барута. Рублата и половина за очила е единствената рубла и половина, която ще спестя. Не ми трябва вашата линия, пошла като действителността. Вие живеете не по-добре от учител по тригонометрия, а аз даже в Клязма съм обкръжен от чудеса. Защо са ми луничките по лицето на фрекен Кристи, щом въпреки че едва я виждам, долавям у тази девойка всичко, което искам да доловя? Защо са ми облаците на това финландско небе, щом виждам понеслия се над главата ми океан? Защо са ми линии, щом разполагам с цветове? За мен целият свят е огромен театър, в който съм единственият зрител без бинокъл. Оркестърът свири встъплението към трето действие, сцената е далеч от мен и сякаш насън, сърцето ми прелива от възторг, аз виждам пурпурното кадифе на дрехата на Жулиета, лилавата коприна на дрехата на Ромео и нито една изкуствена брада... А вие искате да ме ослепите с очила за рубла и половина...”

„- То аз, Сергуня, нямам сметка да те чакам. Четири години ще сме разделени, аз за четири години поне три ще родя. В хотел да работиш – полата си да запретнеш. Който мине, той ти е господар, ако ще евреин, ако ще всякакъв да е. Ще се върнеш от войниклъка, а утробата ми – уморена, похабена жена ще съм, няма да ме искаш.
- Тъй си е – кимна Серьога.
- Аз сега имам кандидати: предприемачът Трофимич – страшен грубиянин и старчето Исай Абрамич, но Николо-Святската църква епитроп, слабосилен мъж, ама мен от злодейската ви сила ми се повдига, като на изповед го казвам, хептен ме затрихте... Аз след три месеца от днешна дата ще го добия, ще занеса детето в приюта и ще взема да се омъжа за него...
Серьога, като чу, свали колана и нашиба Арина, нали е герой – гледа корема да улучи.
- Ти – вика му жената – не се цели твърде в корема, че плънката си е твоя, не е чужда...
Много бой и пердах падна, много мъжки сълзи изтекоха и много женска кръв, ама ни изход, ни оправия. Отишла тогава жената при Исус Христос и му вика...”

„В мигновената обвивка, наричана човек, песента тече като вода на вечността. Всичко отмива и всичко ражда.”

„Когато децата се събудиха, и те взеха да викат заедно с жена ми. Беня ми развали все пак толкова здраве, колкото според него трябваше да ми развали. Той остави двеста рубли за лекуване и си отиде. Мен ме откараха в еврейската болница. В неделя аз умирах, в понеделник се оправях, а във вторник имах криза.”

gundie , аз пак трябваше да пусна тактиката „наполовина”, т.е. не си представях напълно какво става във въпросния момент с цел "самозащита" въпреки детайлното описание на Андрич. Какво ли ме чака още в/около  „Мостът на Дрина”... Продължавам тази нощ.

Последна редакция: пт, 22 фев 2013, 21:53 от svet65

# 453
Някой има ли впечатления от
и
Днес ги качиха в читанката и рецензията им ме заинтригува  Thinking

Ау, ау, всеки път като вляза в книжарница ги гледам като малко дете пред щанд за сладкиши  Joy Не съм ги чела, гледах сериала по тях, изключително приятна фабула, бях впечатлена. И по логиката, че книгите са по-хубави от филмите по тях, много искам да ги прочета Simple Smile По принцип обожавам исторически романи, особено за английска и френска история, така че съм пристрастна към този път литература  Peace

# 454
  • Видин
Оо, това е добра новина! Свалих ги и в най-скоро време мисля да им се отдам Simple Smile

# 455
  • София
Много са хубави Устоите, особено, ако сте фенове на историческите епоси. В интерес на истината действието в сериала е някак по-динамично, поне в началото книгата ми беше малко повече описателна. Но само в началото! Огромна е като обем, но така ме подхвана от един момент нататък, че я прочетох за уикенд.

# 456

Страхотно приключение Simple Smile

# 457
"Устоите на Земята" какъв жанр са? Не ми стана много ясно от резюмето в Читанка newsm78
Аз си мисля за тях като за фентъзи роман Rolling Eyes
Не за друго, ама да знам в коя папка на киндъла да ги сложа Wink

# 458
"Устоите на Земята" какъв жанр са? Не ми стана много ясно от резюмето в Читанка newsm78
Аз си мисля за тях като за фентъзи роман Rolling Eyes
Не за друго, ама да знам в коя папка на киндъла да ги сложа Wink
  Izma, в Читанка са ги отбелязали като исторически романи. И аз си ги свалих заинтригувана вчера.
     В момента чета :

Ако не я четях на компютъра, сигурно още снощи щях да я свърша. Много увлекателна история. Харесвам книги, които преплитат минало и настояще.

Последна редакция: сб, 23 фев 2013, 11:05 от Козунак

# 459
Преди малко приключих с "Джейк Ренсъм и виещият сфинкс"- Ролинс....Доста дълго време се бавих с книгата. Ту ми беше интересна, ту не.... Но много се радвам че я приключих!!! Grinning Сега продължавам с : "Господин Монк и мръсното ченге", "Тъмната кула 1:Стрелецът"-Стивън Кинг и една книжка озаглавена " Наркоманията и светът около нас" . baby_neutral

# 460

за какво се разказва в тая книга, изглеждамного добре Wink

# 461

за какво се разказва в тая книга, изглеждамного добре Wink
Вчера я разглеждах в каталога на "Българска книга" - историята на автора е близка с тази на Грег Мортенсън.  Сравняват я с "Три чаши чай". Авторът е създавал сиропиталища в Непал -  любопитно и привлекателно за мен кътче от света. Набелязах си я  за купуване и се надявам историята да е запленяваща като в "Три чаши чай" , но и да е по-добре написана. Корицата е чудна.
 Аз чета "Вакантен пост" и много ми харесва - заживях  с историите и героите на малкото английско градче. Нищо общо с Хари Потър .

Последна редакция: сб, 23 фев 2013, 18:46 от Анонимен

# 462
  • на североизток от Рая
 И аз докато гледах корицата на Малките принцове си мислех за Три чаши чай. Защо ли направих такава асоциация?  Simple Smile Но корицата е страхотна наистина.

Днес започнах Животът е другаде на Кундера. Силно ме дръпна книгата. Шрифтът е дребен, мрачно е и трудно се чете, но аз упорито чета. Все едно съм с човек, който говори, говори  и не ми дава да се включа в разговора. Интересно представено отношение майка-син. И как майката може да навреди на момчето.  Thinking
 Започнах книгата заради едно споделено мнение в темата.

Обаче продължавам да чета и започвам леко да се отегчавам. Ако така продължи, ще я прочета, но без настроение. Героят сънува нещо, аз мислех, че наистина го преживява и се обърках.

Като я прочета цялата пак може да се включа с мнение.  Peace

# 463
  • Видин
Прочетох "Последната лекция". Хареса ми, макар че очаквах да има повече сълзи в очите ми  Laughing
Ще започна сигурно "Устоите на Земята"  Peace

# 464
Ананас, много странно, но като видях корицата си помислих за него - за Грег Мортенсън. Hug

Общи условия

Активация на акаунт