В момента чета ... 16

• 35 836
  • 746
  •   1
Отговори
# 615
Току що завърших "Вакантен пост". Мен тази книга ме съсипа, но си заслужава... Изключително откровена, та чак до болка, цинично истинска, груб език, много съдби и характери на едно място, лавинообразно влияещи си!!!  Hug

Сега ще препрочета една детска книжка "История на говорещото столче". Помня, че много ми хареса като дете Hug... да видим с днешните възприятия как ще е!!! 

# 616
Започнах тази -

# 617
^ Това подозирам, че ще е готино. Simple Smile

# 618
През уикенда прочетох увлекателната история на "Посредникът" на Лесли Поулс Хартли. Като любител на истории от английското общество от ХХ век истински се насладих на книгата, написана в типично пестеливия от към чувства стил, но за сметка на това много описателна и завладяваща.
Накратко е роман за класовите различия и любовта между богата наследница и дребен арендатор.

# 619
Завърших Други гласове, други стаи на Труман Капоти. Интересно преживяване. Нямах никакви очаквания, даже бях отрицателно настроена. Но сега не ми се започва друга книга. Ако имаше подзаглавие, то би могло да бъде баналното „В търсене на обич“ (точно като „Тайният живот на пчелите“ , но с герой момченце - всъщност не само Джоуел я търсеше тук... всички...). И ако беше само история за объркано и самотно дете, може би щях да кажа „Нищо ново“, но всичко това беше така магнетично подсилено от необикновения стил на Капоти. Преплитането с мистичност и съновидения несъмнено допринася за силата. За мен лично южняшкият/негърският диалект също повишава силата на емоциите. В момента, когато
Скрит текст:
Зу си тръгна,
изпаднах в нещо като истерийка – онзи налудничав смях, който преминава в неутешим плач (вярно е, че в същия момент слушах  "непоносимо" силния кулминационен момент на едно концертно изпълнение, не знам това ли стимулира избухването ми или само сърцераздирателният момент в книгата, но се получи емоционална експлозия). За сълзите може наистина да е "виновна" и музиката, но за да не е обикновен плач, а преливане в налудничаво кикотене - от Капоти ще да е...  #Crazy

В по-предната книга исках да стъпя на Моста на Дрина (непременно в минали времена), сега пак исках да вкуся боса и рошава лятната жега на Алабама (също непременно в по-ранни времена); колкото и да съм се скъсала от игра като дете, ми се прииска да се запилея с „тез  южняшки чеда“ – Джоуел, Айдабел и Флорабел от тази книга или Скаут, Джем и Дил от другата („Да убиеш присмехулник“), дори и да е страховито на моменти. Simple Smile

Уффф, сега не ми се започва книга „за възрастни“...

Още не съм преписвала, намерих само това на английски (на практика същността на книгата).

Скрит текст:
"...all his prayers of the past had been simple concrete requests: God, give me a bicycle, a knife with seven blades, a box of oil paints. Only how, how, could you say something so indefinite, so meaningless as this: God, let me be loved."

“The brain may take advice, but not the heart, and love, having no geography, knows no boundaries: weight and sink it deep, no matter, it will rise and find the surface: and why not? any love is natural and beautiful that lies within a person's nature; only hypocrites would hold a man responsible for what he loves, emotional illiterates and those of righteous envy, who, in their agitated concern, mistake so frequently the arrow pointing to heaven for the one that leads to hell. ”

Съжалявам за прескаченето към Европа, но предния път при "Мостът на Дрина" забравих да копирам тези интересни констатации (от Интернет) за Дрина - как да е лесно там...:

Скрит текст:
Дрина е граница между:
•   Византия и Рим
•   Сърбия и Босна
•   православието и католицизма
•   християнството и исляма
•   религията и ереса (богомилството)
•   Османската империя и Австро-Унгария
•   Ориента и Европа
•   Сърбия и Австро-Унгария
•   Черна гора и Австро-Унгария
•   Антантата и Централните сили
•   в Югославия
•   Босна и Херцеговина и Югославия
•   Босна и Херцеговина и Сърбия
•   Босна и Херцеговина и Черна гора
•   Република Сръбска и Сърбия
•   войната и мира

Последна редакция: пн, 04 мар 2013, 21:36 от svet65

# 620
Започвам "Размишления в катраненото буре" на Джак Харт.

# 621
  • София
Тези дни имах време за четене и приключих "Един ден, ужасни неща". Хареса ми като трилър  Peace
Прочетох и "Чуй ме" (Маргарет Мацантини). Не знам дали защото наскоро гледах отново филма, но в сравнение с "Да дойдеш на света" , сякаш не ме впечатли чак толкова.

Днес мисля да започна "Любовникът на девицата" (Филипа Грегъри)  Simple Smile
Плюс това, като ми остане свободно време в офиса, чета "Проходът" (Джъстин Кронин) на английски. Една мила съфорумка ми я обеща на български, ама нали сърце юнашко не трае ....  Laughing

# 622
  • на североизток от Рая
 Снощи дочетох Забравените от небето. Какво да кажа? Имам малко думи, а много силни впечатления от книгата. Всъщност, това е  едно малко книжле, пропито с толкова красота, наша, българска, с толкова душевност, това е една съкровищница.

За първи път, може би, чета документални разкази.

Катя Томова е народопсихолог. Изтръгнала е най-съкровеното от тези столетници.
 В думите на всички тях се усеща естествената връзка между земята и небето. И това, че всички сме смъртни. А те чакат края на дните си всеки ден. И хем искат да отидат `горе, при своите`, хем искат `още малко долу`.
 Нишката между живота и смъртта е много тънка, усеща се в разказите на всички тях.

Най-много ми хареса разказът "Голгота".
Скрит текст:
На Гергьовден баба Дафина чака синът си Георги да се върне от Америка. А вечерта ангелчетата ще я приберат. Ще отиде при дядото, при звездите. Синът го няма цели 30 години. Няма и писмо от него. Но милата майчица е купила и подарък за чедото - часомник.
На този разказ плаках с глас.

Нина, и "Магдалина" ми хареса много.

И ти благодаря, че спомена тук за тази книга и предизвика интереса ми. Ще я препоръчвам. Дано повече хора се докоснат до този шедьовър.

# 623
Нели, аз се заинтересувах за книгата от написаното мнение на angelina.bgk.   bouquet
Тук преписах малко от "Магдалина", ако някой иска да добие представа.

Скрит текст:
Насреща изгрее вечерницата. И си викам, колко ли хора има в тоя час, дето гледат вечерницата през джамовете си. Щом жювеят по тая земя хиляди и хиляди хора народ, значи, има и други каквото мене. И те трябва да са загубили я жена, я дете, я другар, и всичките тия загубени хора са в същото небе, дето е и мойта Магдалина. Пръстта е тясна за душите. Сигур и Магдалина ме гледа сега отгоре. И чака да си легна, та и тя да иде да си легне.
   Стигна ли на втория тютюн, си премислям всичкото. Пак.
   Сетне си лягам.
   Денем се въртя по къщата. И пак чакам да наближи заникът.
   Наближи ли, право на припека.
   Почне ли сенката на орехът да расте, отривам си очите, та се втренчвам право на запад. Застане ли окото на слънцето ей там, над лещаците, излиза от него Магдалина и иде насам по нишките му. Иде, иде... Тя ще ме отведе. Повечето го изчаках.
   Знам, че когат наближи да ме отвежда, ще си разтресе косата, и заникът ще се разтресе, и тя ще ме повика!
   Нататък е лесно, ще тръгна нагоре по гласът и, по гласът и...

# 624

Първият разказ, "Роувърандъм", не ми хареса /или не бях в подходящото настроение/ и го зарязах наполовина, но вторият е много забавен. Ще видим другите.

# 625
Току - що дочетох "Ловецът на хвърчила" , прекрасна е , много силна книга, през цялото време сърцето ми беше свито , знам че скоро няма да спра да си спомням за нея , за тази вечер почивка , няма да започвам друга, от утре ще помисля какво да подхвана  newsm78

# 626
  • на североизток от Рая
 Снощи започнах Стая - Ема Донахю.

Май само положителни отзиви съм чела за книгата тук. А на мен не ми е интересна. Снощи прочетох около 50 страници, сега продължавам. Свърших първа глава и спрях за почивка.
 Само на мен ли ми звучи наивно, повтаря се едно и също до премаляване...Цялата ли е такава, или да очаквам някакво развитие?

С положителна настройка я започнах, пък то...

# 627
  • София
Нели, на мен прехвалената "Стая" до такава степен не ми хареса, че сега гледам в Goodreads съм й поставила 1 звезда (май нямам книга с толкова ниска оценка)  Laughing

# 628
  • Казанлък of all places
Снощи започнах Стая - Ема Донахю.
 ....
 С положителна настройка я започнах, пък то...

Нели, книгата е написана от името и за сметка на пет годишно момче. Как да звучи? Довърши я,  никак не е прехвалена, добре е написана и има развитие.

# 629
  • на североизток от Рая
 Благодаря ви!

Не мисля да я зарязвам, в никакъв случай. Обаче не ми е от тези книги, дето ме грабват още в началото. Затова попитах.

Искам да чета книги не заради бройката, а и нещо да остава, да чета с удоволствие и да си заслужава.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт