В момента чета ... 16

• 35 805
  • 746
  •   1
Отговори
# 585
Някой чел ли е "Безсмъртната Хенриета Лакс"
Скрит текст:

Имам чувството, че ще е много тежка и не събирам смелост да я започна. 

# 586
  • Варна
Скрит текст:

Изобщо не е.
На мен ми беше безкрайно интересна. И от медицинска гледна точка, и от гледна точка на чисто житейската съдба на тази жена и потомците й.

# 587
Скрит текст:

Изобщо не е.
На мен ми беше безкрайно интересна. И от медицинска гледна точка, и от гледна точка на чисто житейската съдба на тази жена и потомците й.

Благодаря!

# 588
  • Плевен
Някой чел ли е "Плаващите чавки" на Флан О'Брайън? Интересувам се от мнения за книгата.

# 589
  • София
Аз влача "Историкът". Изумена съм от себе си, защото от години не ми се е случвало да чета една книга десетина дни  Crazy. При това не мога да кажа, че не ми харесва, напротив, интересна ми е. Вярно е, че всички тези писма и отделни разкази на герои идват по-особено, но бива.
Тъкмо стигнах до момента, в който героите пристигнаха в България. Даже един от професорите имал апартамент на Римската стена. Баба ми и дядо ми живят там, всъщност вече остана само дядо... Когато бях хлапе и ходех при тях, винаги ми даваха някой лев, а аз се изтрелвах на пазара Римската стена и купувах стари книги от една сергия... Върнах се в детството си  Heart Eyes.
Напоследък всички исторически книги, които чета, разказват за манастири, катедрали и т.н.

# 590
  • на североизток от Рая
 Аз прочетох Преводачът на болести -

Отново разкази, 9 на брой. На различна тематика са. Засягат различни теми. Увличат, не се четат трудно, но не са нещо главозамайващо. Наивни ми се сториха.
 По принцип, не обичам да чета разкази. Отново опитах и изглежда, че романите са моята литература.

Утре ще започна нещо ново.  Simple Smile

# 591
След шеметното отнасяне в музиката какво може да ме върне към литературата? „Голяма“ книга! Simple Smile Аз успях дори с няколко големи книги (3).

„Мостът на Дрина“ на Иво Андрич! Заех се да си допрепиша откъсите и се върнах изцяло в магията на романа. Почувствах нещо, което толкова ценя – да се пише с любов за дадено място, народ, хора. Включително за „отрицателните“ неща. Това ми напомни за Салман Рушди, който безкомпромисно разкрива всичко мътно в Индия – но го прави с такава любов към страната и народа си! Така и при Иво Андрич няма „черно и бяло“. Ясно става, че всичко е някак закодирано... такива са били балканците и такива си остават, такива са били западняците и такива си остават... Нито едното е лошо или хубаво, нито другото, просто си е така... Такова послание усетих от книгата. Както и че неща, които едва ли не си мислим, че съществуват от 20-ти век, са многовековен „патент“.

Първите части поглъщах ненаситно. Последната една трета (по-близо до съвремието) вече не ме пленяваше толкова (мисля, че не само заради джаз отнасянето ми). Парадокс – онези тежки времена на робство ми бяха по-привлекателни, автентични; още по-парадоксално е, че никога не съм почитала особено балканските нрави, които виждаме в някаква степен и днес (мързел, мръсотия – използвам най-грубите думи, но Андрич както казах е успял да придаде очарование на тези (и други) особености).

А колко съм го  гледала този мост – всички възможни снимки в интернет съм изнамерила. Взирах се и в околността (където се вижда). Максимизирах снимките, за да си представя  къде са били къщите, как са седели хората, как са изглеждали....

Мисля,че за първи път чета такъв тип роман – бях неподготвена, не знам какви съм очаквала да бъдат героите, след като книгата обхваща период от няколко века - може би съм си представяла нещо като сага. Но не бях разочарована, че не е родова история; напротив, бях удивена от това, което Андрич е постигнал с образите, някои от които се появяват само в няколко страници и после изчезват, защото примерно минават 50-100 години или са изпълнили художествената си роля... Всички тези "епизодични" герои са много ярки, специфични, запомнящи се (само 1-2 пъти май имаше някой да е внук на друг от по-старите времена, но като цяло всеки си беше „отделен“, но не и изолиран и изкуствено поставен в картината, напротив - именно "герой-образ").

Още ме интересува този район, макар че (предполагам) успях да си обясня защо в Босна има много мюсюлмани, а в Сърбия няма много (въпреки общото османско минало).

В началото споменах, че три четени книги са ме върнали към литературата.
Втората е „Да дойдеш на света“ на Мацантини – знам, че прекалено много писах за нея... но все още чувството е „Wowww!!!” Само като си помисля за нея, разбирам, че силата не отслабва. Този път разгледах всички откъси - по същия начин заплувах в събитията и стила. Пак исках всички откъси да споделя на всевъзможни места.

И третата – довърших „Искрица живот“ на Ремарк – последните над 50 стр. си заслужават мъчното четене в предишните. И изобщо – Ремарк си заслужава. Пак изплува надеждата, дори и родена от безкрайна мъка...

Все още силно влюбена в Keith Jarrett, започвам:

Не знам Капоти ще спечели ли точно сега. Стигнах до момент, в който само от един малък детайл почувствах американската атмосфера (Алабама през 50-те! - like!). Но все пак на 30 стр. все още нищо категорично не мога да кажа.

А сега ... "Мостът"!!! Simple Smile
Скрит текст:
"Бяха ония топли дни с дълго приятно здрачаване на капията, когато турците от чаршията изпълват двете тераси над водата. В такива дни бостанът се носи тук с кошове. Узрелите пъпеши и дини се изстудяват цял ден, а надвечер почиващите хора ги купуват и ядат на софата. Обикновено двама се обзалагат дали динята вътре ще излезе червена или жълта. Тогава я разрязват и онзи, който губи, я плаща, а всички заедно я ядат в разговор и гръмогласни шеги.

От каменните плочи още струи дневна жега, а от водата вече лъха хладинка заедно със здрача. Реката блести посредата, а е засенчена и тъмнозелена край бреговете, под върбите и ракитака. Всички хълмове наоколо са румени от слънчевия залез, само че едни по-ярко, а други едва видимо. Зад тях, в цялата югозападна половина на амфитеатъра, който се открива пред погледа от капията, летни облаци, които непрестанно менят своя цвят. Тия облаци са едни от великолепните гледки, които капията предлага лете. Щом денят заякне и слънцето отскочи, те се появяват иззад планините като гъсти, бели, сребристи и сиви маси, като фантастични земи, неправилни и многобройни куполи на разкошни сгради. И щом стигнат известна големите, те остават така през целия ден, неподвижни и тежки над напечените от слънцето височини край града. И турците, които в такива привечери седят на капията, имат постоянно пред очи тези облаци като бели копринени царски шатри, които извикват във вображението им образи и сцени от незнайни походи и войни и картини от някаква чудна извънземна сила и разкош.  Щом мракът угаси или разпръсне тия летни облаци около градчето , на небето се откриват нови магии от звезди и месечина.
Никога чудната и неповторима хубост на капията не може да се почувсва по-добре, отколкото през тия летни дни, в тоя час. Човек стои на нея като на вълшебна люлка: и над земята минава, и по водата плува, и в простора лети, и пак е здраво и сигурно свързан с града и със своята бяла къща тук, на склона, с градината и сливака около нея. При кафе и тютюн, голям брой скромни тукашни гораждани, които нямат нищо друго, освен тези къщи и няколко дюкяна в чаршията, чувстват в такива часове цялото богатство на света и безпределността на божиите дарове. Всичко това може да даде на хората и да го дава с векове една постройка, когато е хубава и здрава, замислена в добър час, поставена на истинското й място и успешно завършена.
И сега е такава привечер; изпълнена е с разговори, смях и шеги, които гражданите разменят помежду си или подхвърлят към минувачите."

И за пристигането на западняците в ориенталския свят:  Laughing
"Заедно с постоянното осветление новите власти въведоха на капията и чистота, по-скоро особен вид чистота, която отговаряше на техните схващания. Кори от плодове, семки от дини и черупки от лешници и орехи сега не оставаха с дни по каменните плчи, докато дъждът не ги измие или вятърът отнесе. Всяка сутрин специален общински човек метеше и чистеше всичко това. И то, най-сетне, никому не пречеше твърде, защото хората се примиряват с чистотата, дори когато не е възникнала от техните навици и нужди; разбира се, при условие да не бъдат заставени лично те да я спазват."

Обаче:  Simple Smile
"Но още  на другия ден всичко е по старому, защото вишеградчани не обичат да помнят злото и не държат да имат грижи предварително; в кръвта им е залегнало съзнанието, че истинският живот е в покоя и би било глупаво и напразно човек да мъти редките случаи на затишие и да търси някакъв друг, по-траен, по-постоянен живот, какъвто не съществува."

# 592
Изчетох и последната книга от "Пророчеството" най-после.
Скрит текст:

Оценка 6/10 - леко отнесена, на моменти = наивна, но в същото време се чете доста леко. Много добре е очертан паралела между нашия и отвъдния свят. Доста умело са направени описанията в книгата, без да са досадни. През цялото време си представях обстановката като на кино. Героите са така добре описани - и като външнос,т и като характери, че имам усещането, че ако ги срещна, ще ги позная. Не съм чувала за филм по тази история. Може би се дължи на факта, че не е особено популярна ... Но смятам, че ако се филмира, би пожънала успех.

Довечера започвам "Невидимият мост" от Джули Оринджър . Някой ще даде ли мнение за нея? Доста е обемиста.

Приятно ми е - Богиня!, Хенриета Лакс ще чака още. Проблемите, за които се говори в нея (поне според анотацията на корицата й) са доста травмиращи за мен и смятам да я поотложа още малко Simple Smile

# 593
  • Sofia
Започнах тази:

# 594
Свет, пожелавам ти да успееш да отидеш на екскурзия до моста на Дрина!  Simple Smile

# 595

noshtna_ptica , моля те като прочетеш "Да остана ли?" да кажеш дали ти харесва книгата, няколко пъти вече я заглеждам да я купя и се спирам ( не че са много парите ) , но ще се радвам  и ти да си кажеш мнението  newsm78

# 596
  • Варна
denim123Peace

# 597
Момичета взех си и двете книги на Халед Хюсейни, но се чудя с коя да започна, може ли да дадете препоръки с коя да започна или няма значение реда им  newsm78

# 598
  • Пловдив
Няма значение с коя, те са различни. Аз първо прочетох Хиляди сияйни слънца, но и с Ловецът на хвърчила да започнеш-няма да сбъркаш.

# 599
  • София
И двете са великолепни  Peace !

Общи условия

Активация на акаунт