Отговори
Здравейте, ето и моят случай. Потърсих подобна тема, но повечето са стари теми и не успях да намеря актуално инфо. Започнах работа на 05.09.2012г. след това ме повишиха и сключихме допълнително споразумение, като след сключването на споразумението започват да текат нови 6 месеца изпитателен срок. Понеже съм коректен човек, реших да кажа на шефовете си, че съм бременна.Взех си документ, но те ме изненадаха в същия ден. Единият ми шеф ми се обади същия ден, за да ми каже, че трябва да махнем някой, защото работата намаля.  Само да кажа, че ме направиха супервайзор на обекта, но съм преназначена на специалист с контролни функции. За да не уволнят някой и след седмица например аз да изляза в болнични, реших да им кажа. Въртяха ме 5 дни и вчера единият ми шеф ми съобщи по телефона, защото те са в Габрово, че ще се наложи да се разделим, защото нямало как да поемат осигуровките ми за такъв дълъг период от време. Яд ме е не за друго, а за това че постоянно ме хвалиха, че според тях бях най-добрият им служител, за всички извънредни часове, които съм изкарала по мое желание и без допълнително заплащане, а накрая за благодарност ме освободиха. По закон до колкото разбрах имат право щом съм на изпитателен срок. Сега въпроса ми е, понеже майка ми ще ме назначи в нейната фирма, смятам да изляза в болничен след като ме назначи, за да взимам някакви пари и да си поема осигуровките. Говорихме с няколко счетоводителя и ми казаха, че се плаща само здравна осигуровка по време на болнични и майчинство. Единия каза 5% , а другият 8%, та има малко разминаване.Интересува ме,ако се осигурявам на майка фирмата на 1000лв. например ще плащам 50 или 80лв. здравни осигуровки, колко болнични ще получавам? Също така има ли промяна в изчисляване на майчинството, за 18 месеца назад ли се връща или за 24? Също така какво майчинство ще получавам 1-вата година, като за 1г. назад до сега са ме осигурявали на 390, 430 и 450лв. ако се осигурявам на 1000лв. например? Също така ми мина идеята да запиша някъде редовно, за да взема еднократната помощ 2880лв., но някой ми беше казал, че гледали да си поне 1г. преди това редовна. Термина ми е октомври, а приемните изпити са септември, ако има такава опция ще ме е срам да ходя с корем, но пък си заслужава, след това мога да прекъсна или да мина задочно, но как стои въпроса с подаването на документите за тази еднократна помощ и т.н. Ако може и по този въпрос малко инфо, благодаря предварително за всичко. Фирмата, която ме уволни е Тунадор ООД и ще се радвам,ако има тема с някакъв черен списък за работодатели, за да я запиша и там. Лека вечер за сега и отново благодаря Simple Smile   bouquet

# 1
Имат право да ти прекратят договора, за съжаление.
Ти можеш да отидеш при майка си, но не съм наясно как ще получаваш и болничен и ще си на работа в същото време, или "работиш" плащаш осигуровки на висока заплата или си болничен и плащаш само здравни осигуровки.

За обикновен болничен плащат 80% от дохода за 18 месеца, а за майчинство - 90% от дохода за 24 месеца, прецени колко има смисъл да даваш пари за големи осигуровки.

За еднократната помощ - преценявай си, аз съм против подобно източване, не за друго, ами защото идеята на тази помощ е да имат някакво майчинство млади майки, редовни студентки, които не са имали как да натрупат този изискуем стаж от 1 година. В момента разбира се е възможно ако си студентка да си подадеш в Социални грижи и да получиш тази сума.

# 2
Благодаря за бързия отговор, смятам да ме назначат в на майка фирмата и няколко дни след това да излезна в болнични, а от болничните да си плащам само здравните осигуровки.

# 3
Честно да ти кажа, мое лично мнение е - няма смисъл да наливаш пари в осигуровки, пази си ги за после, тия 24 месеца много разводняват онова, което ще получиш накрая, а ти ще ги вадиш 100% от джоба си. Не са малко.

За ученето - ако си решила - действай - мисля че до навършване на 1 година на детето имаш право на тази помощ.

Все пак и други да си кажат мнението.

Най-важното е да не се ядосваш, да си гледаш бременността, всичко да мине гладко и да има чудесен финал  Peace

# 4
  bouquet Благодаря, много. И аз се надявам всичко да мине гладко, защото вече имам една загуба в 4-ти 4-ти месец и половина и много ми се иска този път всичко да е наред. За майчинството знам, че няма да повлияят кой знае колко, но основно за болничните ме интересува, ако ще взимам повечко пари си заслужава Simple Smile

# 5
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Ако имаш възможност да вземаш болнични - да те пускат във фирмата на майка ти и излизай в постоянен болничен.Така ще се плащат само здравните осигуровки и ще получаваш пари.Няма смисъл да те пускат на висок доход, ако ще си в болничен...
Първата година ще получаваш 90% от брутния доход, но не повече от нетния, а втората година засега 240лв.

# 6
Здравейте, днес бяхме при счетоводителите на майка и от утре ще бъда назначена на договор, решихме да се осигурявам на 600лв. до сега максимума, на който са ме осигурявали е 540лв., но за малко, а и не знам дали после ще влезе в тези 24 месеца за майчинството. До колкото разбрах до като съм в болнични ще плащам само здравни осигуровки по 20,15лв. без значение на колко се осигурявам  newsm78 и после докато съм в майчинство пак ще си плащам толкова. Само казаха, че трябва поне няколко дни да се водя на работа, за да не върнат болничния от НОИ.

# 7
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, днес бяхме при счетоводителите на майка и от утре ще бъда назначена на договор, решихме да се осигурявам на 600лв. до сега максимума, на който са ме осигурявали е 540лв., но за малко, а и не знам дали после ще влезе в тези 24 месеца за майчинството. До колкото разбрах до като съм в болнични ще плащам само здравни осигуровки по 20,15лв. без значение на колко се осигурявам  newsm78 и после докато съм в майчинство пак ще си плащам толкова. Само казаха, че трябва поне няколко дни да се водя на работа, за да не върнат болничния от НОИ.

Да, добре е да се водиш няколко дни на работа и после в болничен...Както писах ако си в постоянен болничен после в изчислението ще влезе базата от която болничния е изчислен, а не 600-те лева...така че е без значение на каква сума ще си.

# 8
Ох, много ми е объркано в главата на мен.. Ситуацията ми е едва ли не същата... Съкратиха ме от работа, бях на изпитателен срок. В 12г.с съм в момента.. Другата седмица ще подпиша договор във фирмата на познати и все още не съм наясно с тези болнични... При положение че от април 2012 до ноември 2012 не съм работила в България, а имам платени само здравни осигуровки. мога ли да си пусна постоянен болничен в новата месторабота?? Това ще окаже ли някакво влияние после за майчинството ?? За предните 2010,2011 и началото на 2012 година съм осигурявана на 360 и 470 лв.. Мислим в новата фирма да ме пуснат на 500 лв

Общи условия

Активация на акаунт