За частното образование, за частните училища (2)

• 77 924
  • 1 311
  •   1
Отговори
# 1 185
  • София
Да, има го и това - хубаво ще го изключат детето за успех под чертата, но къде отива това дете? Или в ЧУ, което не изключва, или в държавно училище (ако е преди седми клас, защото трудно ще го наместят в някоя от елитните гимназии... или греша?).

# 1 186
Химикал, изпит след 4 клас има и в СМГ, макар и наречен математическо състезание "Откриване на таланти" / или нещо подобно беше/....Когато едно училище се е диференцирало в една област, а не е със статут на СОУ / общообразователно/, изпитът е задължителен - мат., балет, рисуване , музика....

Свободата да подбират децата си, тези училища извоюват с високи очаквания, изисквания и критерии.Не мисля, че държавната субсидия ще промени нещо радикално по отношение на прием и Правилник.

# 1 187
Макар че изпит със сложността на олимпиада трябва да се сложи на входа, а не в самия пети клас. Така е някак половинчато и отново забранено за деца, чиито родители не са готови да покриват три години таксата (колкото и да е кадърно детето, винаги има шанс да не вземе първо, второ или трето място).

Кога? В първи клас ли? Обективна оценка на това кои деца мислят, и кои са напомпани с уроци по смятане не може да се направи преди 3-4 клас, защото материалът е елементарен.

Имах предвид преди 5-ти клас.

Но все пак може би не е лишено от основание класацията за ЧУ да е отделна. Напр. споменахте, че с успех под 4,50 ЧУ има право да изключи дете. ДУ няма това право. От там и различните правила и плоскости. Но това трябва да се каже публично, а не да тънете в догадки.

Напълно съм съгласна, много добре напипан проблем.

# 1 188
Погледнах статистиката за малките матури на сайта на Данибон.
Браво на Веда, за втора поредна година са първенци!  Peace
Направи ми впечатление класирането на Света София на 12-то място и на НУКК на 25-то. Не мога да си обясня това представяне като се има предвид блестящото им класиране на матурите за 7ми клас (аз и преди време зададох подобен въпрос, но Жасмин тогава ми скочи, че съм се "емнала да доказвам не знам си какво" и ме отказа да пиша в темата).  Да разбирам ли, че основният акцент на подготовката на децата там е 5ти-7ми клас?
Причината за това е, че разликата между различните училища е само няколко стотни. Когато изпитът е много лесен, както е с ВО за 4-ти клас, много училища изкарват приблизително едкакви резултати и разлика от няколко стотни може да е разлика с 10 места в класацията, но не значи, че обучението в по-ниско класираното училище е осезаемо по-некачествено.

# 1 189
*paper cake*, няма какво да се чудиш. По БЕЛ маше 1-2 въпроса с нееднозначен отговор, по мат. бяха 20 задачи само сметки, без мислене. Т.е. по тези два предмета е нормално и очаквано средният резултат на добре подготвени деца да е около 18т. Като сложим и че не е реалистичен среден резултат 20т. по останалите 2 предмета. Това прави съвсем реален среден резултат от 18.5. Изобщо не искам да коментирам как има толкова много училища със средни резултати над 19т. в страната. Нали не мислите, че всички деца знаят всичко за отличен? Това само показва, че е абсолютно безсмислено упражнението, наречено ВО за 4-и клас. Иначе като съдържание тестовете бяха в пъти по-лесни от това, което държат децата в у-ще.

Смъкнах си теста по БЕЛ за 4 клас и го погледнах - сори, но не съм съгласен, че е толкова лесен и елементарен, каквито мнения имаше доста тук, не само това на Тинкърбел. Това над мен също - твърди, че изпитът е много лесен. Да отчетем все пак, че става дума за 10 годишни деца...някои от въпросите просто нямат отговор в текста, например защо вълкът мисли, че катеричките са весели и др.подобни, това са въпроси, които изискват да се мисли, а има и доста въпроси от граматиката - сродни думи, синоними, антоними, ами какви въпроси да бъдат за 4 клас, за пространствено - временния континиум и за хронотоп ли? Laughing Дайте да не омаловажаваме успеха не само на Веда, но и на другите ЧУ - в ТОП 20 влизат 15 частни училища, т.е. 75%! Ами ако е толкова елементарен теста, пита се защо другите училища не са го направили?

Последна редакция: нд, 16 юни 2013, 21:13 от Татко Мецан

# 1 190
Относно класацията да бъде на ЧУ и ДУ - аз ще се опитам следващите дни да направя отделна на ЧУ за 7 клас. За ДУ може някой друг да се хване.

За 4 клас - аз също мисля, че е добре да има квестори от чужди училища както при 7 клас. Така ще се сведе до минимум всяко подозрение.

Обновявам данните за 4 клас. Наистина разликите са стотни. Сега съм стигнала до 56 позиция и резултатът е 17,25.
Най-нисък резултат:
167 позиция - 113 СОУ - 6,77

Последна редакция: нд, 16 юни 2013, 21:36 от Danybon

# 1 191
Дани и Татко Мецан, благодаря.

Химикал: "Но все пак може би не е лишено от основание класацията за ЧУ да е отделна. Напр. споменахте, че с успех под 4,50 ЧУ има право да изключи дете. ДУ няма това право. От там и различните правила и плоскости. Но това трябва да се каже публично, а не да тънете в догадки."

Химикал, идеята ти ми харесва. Ако позволиш ще я разширя.
Да има обща класация, но да направим и отделни по-различни критерии. Както ти каза училища, в които отпадаш под определн успех (може ли да има такива държавни  newsm78).

Също така училища с подбор - обща за ЧУ и ДУ.
Тук е по-сложно, защото нямаме инфо за всички училища. Пък и зависи какъв е подборът (по кой предмет. Защото ако включим музикалното или спортните, те също са с подбор  newsm78).   А има държавни, в които само някои паралелки са с подбор.
Да не ме разбере някой грешно. Не казвам, че резултатът на училище с подбор значи по-малко. Просто ще даде допълнителна гледна точка.

# 1 192
Добри идеи.
Аз си мисля обаче, че никой няма да направи такива класации.
Можем сами да си ги спретнем.

В топ 20 за София:

1. ЧОУ Св. Сф. - изпит/подбор, ч.

2. СМГ - изпит/подбор, общ.

3. ПЧМГ - изпит/подбор, ч.

4. Веда - не знам, ч.

5. Евростар - не знам, ч.

6. НУКК - изпит/подбор, държ.

7. ЕСПА  - може би има изпит, ч.

8. ЧСОУ "Дорис Тенеди" - "Зa подготвителен - събеседване с родителите и детето; За първи клас - диагностичен тест за училищна готовност; За осми клас - комбиниран входен тест по български език и математика и минимален общ успех от І срок на VІІ клас - Мн. добър (5,00); За всички останали класове - тест по първия чужд език; есе по зададена тема; тест по математика." (mariavici), ч.

9. ЧУ "Българско школо" - изпит/подбор, ч.

10. ЧСОУ "Увекинд" - изпит/подбор, ч. (kremito)

11. ЧУ "Меридиан 22" - "приемат след проверка на знанията, мисля, че не изключват, но децата, които определено не се справят сами с "отлюспват" (Ms.Gorgeous), ч.

12. 38 ОУ "Васил Априлов" - "приемат без изпит. Първи критерий - адрес, втори - номер на подаване на молбата и 3-ти - вероятно е родителят" (zuri), желано общ. у-ще, общ.

13. ЧСОУ "Свети Георги" - изпит, а вероятно и подбор, ч.

14. 107 ОУ - изпит-математическо състезание"Еврика" (инфо - ellis), едно от най-желаните общ. у-ща

15. 4 ОУ "Джон Атанасов" - нямам представа, общ. (в класацията за 4 клас видях, че е доста назад - 104 място - 16,36).

16. 20 ОУ - едва ли има изпит, но е желано общ. у-ще, общ.

17. 12 СОУ - "приемат без изпит. Първи критерий - адрес, втори - номер на подаване на молбата и 3-ти - вероятно е родителят" (zuri), (37 позиция в 4 клас), общ.

18. ЧОУ "Ерих Кестнер" - изпит (Лонита - за 7 клас, приемат с изпит и изключват за успех под 4,00 (общ) и 4,50 (немски) - за малките класове не знам.), ч.

19. ЧОУ "Д-р Петър Берон" - едва ли има изпит, ч.

20. ЧСОУ "Дрита" - може би няма изпит, ч.

Помагайте.

Сега има и друг момент при ЧУ. Почти всички казват, че са с изпит и подбор. Може и да има изпит, за да имат основание да не вземат някое дете. Отделно е далеч по-престижно да кажеш, че си с изпит.
Също така - това е стандарт, който се налага в ЧУ. Дори и да вземат всяко дете, няма лошо да му се види входното ниво. Така че не знам как да се процедира в такива случаи, когато има изпит, но не знаем с каква конкуренция се бори и дали има наистина подбор.

Последна редакция: пн, 17 юни 2013, 11:36 от Danybon

# 1 193
В 107 ОУ / към НПМГ е училището/ със сигурност има изпит -математическо състезание"Еврика"/ така мисля, че беше/. Голяма част от децата, неприети в 5 кл в СМГ, отиват там.

# 1 194
В 107 ОУ / към НПМГ е училището/ със сигурност има изпит -математическо състезание"Еврика"/ така мисля, че беше/. Голяма част от децата, неприети в 5 кл в СМГ, отиват там.

мерси, редактирах.

# 1 195
  • София
В Увекинд е като в Св. София  Peace

# 1 196
  • София
38-мо и 12-то приемат без изпит. Първи критерий - адрес, втори - номер на подаване на молбата и 3-ти - вероятно е родителят  Laughing

# 1 197

Смъкнах си теста по БЕЛ за 4 клас и го погледнах - сори, но не съм съгласен, че е толкова лесен и елементарен, каквито мнения имаше доста тук, не само това на Тинкърбел. Това над мен също - твърди, че изпитът е много лесен. Да отчетем все пак, че става дума за 10 годишни деца...някои от въпросите просто нямат отговор в текста, например защо вълкът мисли, че катеричките са весели и др.подобни, това са въпроси, които изискват да се мисли, а има и доста въпроси от граматиката - сродни думи, синоними, антоними, ами какви въпроси да бъдат за 4 клас, за пространствено - временния континиум и за хронотоп ли? Laughing Дайте да не омаловажаваме успеха не само на Веда, но и на другите ЧУ - в ТОП 20 влизат 15 частни училища, т.е. 75%! Ами ако е толкова елементарен теста, пита се защо другите училища не са го направили?

Аз бих помолила учителка по БЕЛ да каже верния отговор на този въпрос Praynig

# 1 198
  • София
Данибон, защо не направиш отбор "А" на ЧУ и ДУ в София. И да се проследи представянето им на НВО в продължение на няколко години. Така ще се откроят трайните лидери. А на тази база много родители на седмокласници и бъдещи първокласници ще направят своя избор. Особено за 7-ми клас , когато детето е с висок бал, но не е сигурно дали ще му стигне, родителите изпадат в голямо недоумение какво да пишат след 5-те топ училища.

# 1 199
Zuri, може би ще се опитам да направя някакво сравнение за ЧУ. Държавните са ми много сложни. Много малко от тях познавам, а и са много. ЧУ - следя ги от години и ще ми е по-лесно.
Няма да ги разделям на А и Б отбор, но ще гледам да ги обхвана всичките. Те са толкова малко. Не знам кога обаче ще го направя. Ще ви пиша, когато съм готова.

Общи условия

Активация на акаунт