За частното образование, за частните училища (2)

• 77 907
  • 1 311
  •   1
Отговори
# 1 215
  • България
 Последното не е инцидент - тъй като при кандидатстване в чужбина, един от факторите е успех от гимназията, доста деца се местят от АК с тази цел.

# 1 216
  • София
Имах предвид децата до седми клас - четири и половина или четворка не е кой знае колко висока летва, дони в училища като пЧМГ. Освен ако нарочно не те порязват, ужким с идеята да те нахъсат. За мен изначално това с минималния успех е порочна практика. А за частно училище пък, съвсем. Някак няма да ми е кеф хем да плащам солидна такса, хем да рискувам изцяло да ми зависи бъдещето при съвсем субективно оценяване. Един учител не е решил да те зацафари - не го е направил!

# 1 217
5 не се изкарва много лесно, Andariel. 5 е уважавана оценка и аз свиквам вече с това. По мое време си беше същото. За мен е ненормално децата да имат само 6.

# 1 218
  • София
Едва ли има деца, които да имат само шестици. То не е човешко.

# 1 219
  • София и там където не се пуши
По-точно нормално.  Joy Joy Joy

# 1 220
6 се изкарва наистина съвсем трудно. Говоря как е при нас и особено тази година - 6 клас. Колкото по-големи стават, толкова повече ги "стягат". Не е заяждане или субективизъм. За мен са си реалните оценки.

Относно нормално ли е да има много 6. За мен не е нормално - т.е. системата е бъгната някъде. Имам предвид не при отделно дете, а голямо струпване на много високи оценки от много деца. Ако се случва такова нещо, значи са лесни тестовете, изпитванията.

# 1 221
  • София
Че то, не е само при вас така! В шести клас ги стягат, защото вече саа минали пети и би трябвало да са свикнали и материалът съвсем се отруднява, а в седми съвсем ги стягат заради външните оценявания и кандидатстването. По колко отличници в клас мислиш, че има? Фаворитите, клонящи към пълна шестица са обикновено едно момче и едно момиче. Отделно, предполага се, че материалът е сметнат за всякакви деца, включително такива, които не са нито особено трудолюбиви и прилежни в ученето, нито блестящи с логика и памет. детето на село също трябва да научи физика и математика.

# 1 222
Е, да де, точно изприказвахме всичко това, за да ти подхвърлим идеята, че дори някой да отпадне от някое у-ще, в което 5 наистина е уважавана оценка, това не означава, че ще смъкне успеха на някое друго училище. Теза, която ти защитаваше.  Party
Бъбрим си.  Wink

# 1 223
E, до 7 клас включително шестицата не е чак толкова непостижима. Аз самата винаги съм имала пълно шест преди гимназията практически без учене. И това е така именно, защото материалът е сметнат да е достъпен за всички деца. А ако е достъпен за всички за талантливите е играчка.

# 1 224
Черна станция, така е, но нали говорим за случаите, където има нещо повече от задължителния материал на МОН + завишени изисквания. Иначе си права.

# 1 225
5 не се изкарва много лесно, Andariel. 5 е уважавана оценка и аз свиквам вече с това. По мое време си беше същото. За мен е ненормално децата да имат само 6.

Ау, аз като ученик ако случайно някога имах петица, беше трагедия в къщи. Да не говорим за четворка, направо беше катастрофа. Че и аз така го преживявах. Дал съм си дума никога да не правя така с моето дете. Важното е да е жив и здрав и да расте щастлив, и да учи за знания и да му бъде интересно, а ако има знания, оценките сами ще дойдат. Освен това мисля да гледам само оценките му по БЕЛ и МАТ, а по другите предмети ако ще само тройки отгоре додолу да ми нареди, копче няма да му кажа.

Еми в нашия клас бяхме двама такива - аз и още едно момче:) И едно момиче, която имаше само една петица. Сигурен съм, че и много от вас са били пълни отличници, признайте си де:)

# 1 226
О, ти ако си мислиш, че не се сърдим за по-ниски оценки. Ами то и от у-щето бият тревога. Имаше на някакъв сложен тест В2 ниво по англ. резултат 78%, остра забележка, че това не му е нивото. Реално той е над 85%-90%+. Аз само му изчитам забележките и веднага на следващия тест - подобрение. Но затова казвам, че не е чак толкова лесно. Понякога хвърлям око на това, което им дават за домашно по БЕЛ. Много сложно. Не бях виждала толкова сложни тестове никога. Хем сложни, хем огромни. Ами трудно се хваща 5. По математика не гледам никога. По английски хвърлям око, но вече са на ниво много идиоми и е доста специфично. Не се меся изобщо, само тайно понякога проверявам.  

# 1 227
  • София
Говоря за текущи оценки. Едва ли има нормално дете, което да е само с шестици от горе до долу седем или дванайсет години в училище. Ако мое дете само такива оценки носи всеки Божи ден, много, ама много ще се притесня - или с детето нещо няма да е наред, или нивото ще е обидно ниско. За края на годината много деца имат пълно шест, не е непостижимо, особено в началното и основното образование.
Данибон, колко по-високи критерии може да има едно училище, че да е проблем изкарването на среден успех от 4-4.50? Нали за такъв успех изключват? Какво искаш да ми кажеш, че във вашето училище оценките са сравнително с единица надолу в сравнение с добрите държавни ли? Все пак, не говорим за сравняване на селско училище! Лично аз подозирам, че по-скоро има опасност от манипулация с такава долна граница и излишно напрежение. На когото му харесва - ок, но аз моите деца не съм готова да подложа на такова нещо, освен ако съвсем са се свършили другите ми опции. В България едва ли има и десет човека, които знаят как се правят тестове, как се залагат скали и пр.

# 1 228

Еми в нашия клас бяхме двама такива - аз и още едно момче:) И едно момиче, която имаше само една петица. Сигурен съм, че и много от вас са били пълни отличници, признайте си де:)

До седми клас става въпрос, нали?
Хайде, признавам си!Само че и на 4-те пълни отличнички в класа все по нещо "помагаха" учителите- на една по пеене, на друга- по рисуване, на мен- по физическо.Точно в VІІ клас останах с 5 по физическо, бях късала предната година сухожилие и то от тренировки и така и не посмя една млада учителка да ми остави 6, не се "смили", че кандидатствам в ЕГ Sad

При нас, във Варна  няма добри частни, но наистина е известно, че критериите за оценяване в различните училища са различни.Даже и при всеобщо зададени критерии, уж по един и същ материал, нещата са с различен обем и сложност оттам идва трудното диференциране на оценки.

# 1 229
Andariel, права си, че основно говорим за текущи оценки. Иначе освен успех 4,50. Обикновено има и второ условие, че не можеш да имаш две 4-ки по основен предмет (например, БЕЛ, мат., англ.).

Общи условия

Активация на акаунт