За частното образование, за частните училища (2)

• 78 120
  • 1 311
  •   1
Отговори
# 270
Shumi всеки нормален човек би се засегнал на язвителни забележки при добронамерено зададен въпрос. Твоят опит за неуспешен психологически портрет на непознати за теб хора, говорят, че най-вероятно описваш собственото си емоционално състояние. Това обаче мен не ме интересува.

Благодаря на останалите мами, че отговориха чистосърдечно. Беше полезно Simple Smile

# 271
Мисля, че така ми казаха. От там си правя извод, че всички, които учат до 16.30ч имат по 10часа. За учбни става въпрос, не астрономически.

# 272
Може би, защото имам голям син и грам не се замислям за тези неща, които ви притесняват - вече имаме една утъпкана пътечка и долу-горе знам как са нещата. Като ви чета, се сещам аз как го мисля Американския колеж и ви разбирам. Simple Smile

Ако питаш за Св. Сф., да, тези 10 часа (може и да са 9 - нямам представа) не са само учене. Имат спорт, тенис, танци, психолог, музика, рисуване, логопед ... и не знам още какво. По наше време имаше и някакви часове-игри, но им забравих името. Имаше и часове с Ели Манова, психоложката. Обикновено бяха в понеделник сутрин, за да могат децата бързо да се адаптират от почивните дни към работен режим. С малките работеше по един начин (спомням си, че доста рисуваха - семейството, мястото в семейството и разни такива), когато поотраснаха пък имаха по-друг тип часове - например, даден казус и разплитането му или пък ситуационни и ролеви игри (нещо като тези на тиймбилдинг).
Да се върна на ПУК - мисля, че всеки ден имат физкултура, а и отделно спорт или танци. Спомням си, че поне по 2 часа им се получаваше да спортуват. Много играеха и в междучасията. Страшно бях впечатлена, че играеха на народна топка и разни такива игри от нашето детство. Зимата пък са на голяма пързалка на двора. Пързалката май е в двора на големите. Така че не знам малките къде ще се пързалят. Но тази зимна пързалка е голяма мания и настане ли зима, децата само за това говорят. Има доста общи неща с нашето детство, но животът им тече основно в у-ще, а не както беше едно време и в у-ще, и на улицата.
Сега си спомних и още нещо от по-малките класове. Когато е по-топло времето (есен, пролет), се правят някакви "лагери", "крепости" на двора. Позабравила съм вече какво точно беше, защото ми поотрасна младежът, но се повтаряше всяка година. Събираха и някакви кестени и си ги смятаха за съкровища. Това са все самосиндикални игри, които децата си измислят, но все се повтаряха през годините.
Въобще си кипи доста нормален живот и откъм игри. Или поне при момчетата е така. Вероятно и при момичетата си има някакви забавления.
А, да, все забравям за бусовете да кажа. Реално в бусовете си е времето, където е по-неформално и там се заформят също големи приятелства. В буса на племенничката ми децата си разменят стикери, например. Когато някой има рожден ден, винаги се мисли и за децата от буса, и децата от класа. В буса са по-неформалните контакти и така също се опознават с деца от различни класове. Малко замества приятелствата от едно време с децата от махалата, защото обикновено в бусовете пътуват деца от един квартал.

Мамите на по-малките могат да ме допълват и поправят, че и аз вече забравям кое как беше в малките класове.

# 273
Shantal, мерси много! Значи правилно се сещам за тези "лагери". Simple Smile
При по-големите вече (6 клас) или поне при моя син са нонстоп и на тренировки по някакъв спорт. Имат 5 учителя по спорт и физкултура. Та синът ми все казва, че в междучасията има тренировки и бяга натам. Това е страшно добре за тийнейджърите. Много, много спорт. Имат отбори по футбор, баскетбол, волейбол, хандбал, тенис на маса, шах. А отделно ски и плуване. Може и други да имат. За тези съм чувала. Имат часове по тенис, но не знам дали имат отбор.

P.S. Сега се зачудих дали не се казваха "бази", а не "лагери", но стана ясна долу-горе идеята на децата. Simple Smile

Последна редакция: пт, 05 апр 2013, 00:26 от Danybon

# 274
Danybon това звучи много хубаво, дано нещата да не са се променили много, откакто твоят син е бил в началните класове. Когато ни приеха, една приятелка ми каза:"Купувате си спокойствие!" А в тази дума е събрано много, дано да е така Simple Smile

Soleil* пиши, ако изберете да се запишете в Св. София, защото май само двете от тук сме с девойки Simple Smile

Йо-Йо само да добавя за немските училища - потвърждавам добрите отзиви за Ерих Кестнер. Ако беше по-близо до нас, със сигурност щях да запиша дъщеря си там.
Приятелско дете е в училището от детската градина. Много спокойна атмосфера и същевременно доста добра подготовка по немски език. Директорът бил много инициативен. Ако си спомняте, миналата година четвъртокласници от това училище победиха свои връстници от Германия и Австрия в една тв игра по ZDF. Тази новина тогава направо ми скри шапката.   

# 275
  • Sofia
Точно "бази" се казваха .
А отделно ски и плуване.

Аз изрично питах за плуване, зам. директорката ми каза че нямат , но имало деца, които си ходели на плуване отделно и тях ги пращали по състезания да представят училището. 

# 276
За плуването нямам представа как се формира отбора. Преди години на една родителска среща с учителката по физкултура г-жа Табакова се бяхме заговорили и тя ми каза, че по принцип е плувкиня. В у-щето няма басейн и не знам как се подбира отбора.
На състезание по ски е ходил синът ми преди време. Май първо питаха кой иска да участва, после ги подбираха на нещо като вътрешно състезание, за да ги включат в отбора.

Моят син е бил в училищните отбори по шах, футбол, волейбол, баскетбол, хандбал и тренира в у-ще. Не е на някакво профи ниво, но тренират, ходят по състезания, основното е, че спортуват. Само шах е тренирал като малък и допълнително.

Тенис имат от ПУК до 3 клас (не знам дали няма после пак). Доста добре тренираха, но в един момент като напреднат повечето се записват и на допълнителни занимания извън у-ще. Обикновено повечето деца ходят на тенис извън у-ще, но това е в по-горните класове.

# 277
а на последния концерт на училището имаше едно момиченце, което представяше съчетание по худ. гимнастика. останала съм с впечатление, че в училището има худ. гимнастика и това много ме зарадва, но сега като казваш, явно детето си е тренирало отделно. както и танци. дали има танци- балет или друго? може да не ти е направило впечатление. все пак една мъжка майка едва ли се замисля дали в училище има балет  Laughing
и се чудя дали не затормозяваме темата само с разговори за Св. София, въпреки че мен много ме вълнуват, но това е последно, ще питам вече в лични

# 278
здравейте, виждам че много се коментират определени училища, моля някой за пресни отзиви за БШ. Видях че има специална тема, но информацията от там  не е достатъчна. Нека някой да даде актуална информация за нивото на обучение и подготовка по предметите... благодаря

# 279
  • Sofia
Училището е добро, но доколкото знам приема за тази година приключи.

# 280
Да, доста натежа темата пак в посока на това у-ще. Confused

Художествената гимнастичка е от нашия клас. Тя е прекрасна. Тренира си отделно. Имаме и невероятна балерина. Това са си различни таланти на децата. Въпреки голямото учене, за което се говори тук постоянно, обикновено успяват да си ги развиват без да чувстват натоварване. Приятно им е и са стигнали доста далече.
Някои са математици, други - спортисти, музиканти (единият страхотен музикант, който виждаме по концертите, също е от нашия клас). Хем са близки като профил деца, хем всяко си е със своя талант.

Танците при момичетата са си част от програмата. Много са добри. Направо им се възхищавам по концертите, а и на някои рождени дни като ги гледам как танцуват. Има няколко учителки по танци, но не знам колко са. Момчетата имаха танци в ПУК и 1 клас и после не искаха да ходят. Май си запълват времето със спортове. Не съм толкова наясно с всички детайли.

Забравих да ви кажа, че имат и театър, който също е на доста високо ниво. Почва още от ПУК и си е част от учебната програма. Май е в програмата до 3 клас. После може би имат някои деца занимавания, защото се включват в скечовете по време на концертите, но пак нямам представа как е. Децата от 4 клас нататък са доста големи и сами си избират различни занимания и интереси.

От тази година при малките знам, че има и анимация. Не знам обаче какво точно се прави. Интересно ми звучи. В нашия клас момчетата също се занимават с анимация, но сами са си направили тези занимания и си правеха Лего филмчета в YouTube.

Спирам, защото вече наистина стана досадно да се говори все за едно и също у-ще. Сори!

а на последния концерт на училището имаше едно момиченце, което представяше съчетание по худ. гимнастика. останала съм с впечатление, че в училището има худ. гимнастика и това много ме зарадва, но сега като казваш, явно детето си е тренирало отделно. както и танци. дали има танци- балет или друго? може да не ти е направило впечатление. все пак една мъжка майка едва ли се замисля дали в училище има балет  Laughing
и се чудя дали не затормозяваме темата само с разговори за Св. София, въпреки че мен много ме вълнуват, но това е последно, ще питам вече в лични

# 281
  • София
Аз не водя сина ми на никакви допълнителни занимания  Confused Възхищавам ви се и даже леко завиждам за това че успявате да сте толкова организирани. На мен не ми се получава. Синът ми се прибира в 17.50-18.00 вечер и след този час просто не ми хрумва на какво да го водя, а и на него едва ли те първа му се занимава с още нещо извън дома. Опитвам се да се самозалъгвам, че все пак в училище всеки ден имат спорт, но това си е малко отбиване на номера.

# 282
Искам само да ви кажа, че макар Св. София да ми е напълно извън таргета, чета с интерес всички мнения за това  училище. И си мисля, че ако може да се даде информация, то тя не трябва да се премълчава, защото темата е в помощ на тези, които избират. Естествено, личните впечатления са най-силни, но има много неща, които не могат да се видят на пръв поглед и които директорката може и да не ги каже, а могат да се научат от майките.
Човек не може да обиколи 20 училища за лични впечатления. А за да се стесни кръга, информацията тук е много важна. Така че споделяйте, дори и да е все за едно и също училище, важно е да има информация за всички аспекти от училищния живот. Който се интересува от друго училище, може да попита или пък да разкаже, ако има впечатления. Няма нужда от ограничения, за да има баланс. И без това в половината тема се говореше за СМГ  Wink

# 283
Момичета, аз се извинявам, че попрекалих с писането тази нощ. Имах да върша нещо важно и влязох тук, за да се поразсея, но се поувлякох в споделяне. Наистина не трябва да превръщаме темата в отчетна - писанията ми от тази нощ имат "заслуга" за това. Моля да ме извините!
Има и други много добри ЧУ. Така че да запазим баланса.

# 284
здравейте, виждам че много се коментират определени училища, моля някой за пресни отзиви за БШ. Видях че има специална тема, но информацията от там  не е достатъчна. Нека някой да даде актуална информация за нивото на обучение и подготовка по предметите... благодаря

БШ е също много добро училище. Децата излизат с английски на много добро ниво, руски и познания по още един език - не съм сигурна кой беше. Подготвят ги добре по български и математика, а в 7-и клас имат допълнителни часове по БЕЛ и мат. за кандидатстване в гимназиите. В началните класове имаха театър, спорт... Спомням си, че ходиха на ски ваканции в чужбина. (който иска, разбира се) Сега имат плуване в собствения си басейн в прекрасната си нова сграда с разни мултимедийни екстри. Ако живеете наблизо, това е идеалният вариант за вас. Запозната съм заради мое много близко детенце, което ходи с невероятно удоволствие на училище, а тази година е прието в Ам. колеж и то сред първите само с няколкомесечен курс.

Общи условия

Активация на акаунт