За частното образование, за частните училища (2)

• 77 935
  • 1 311
  •   1
Отговори
# 60
Stella Maria,би ли споделила как преминал изпитът.
Надявам се да продължиш да споделяш впечатления   bouquet

Други дечица ходили ли са вече на приемни изпити в други училища, по това време ли са изпитите/събеседванията навсякъде?

Преди малко описах процедурата на лс, копирам си поста:
Първо се обаждаш по телефона и казваш, че искате да кандидатствате за предучилищен клас. Уговаряте си среща, там попълваш молба. Обаждат ти се за дата седмица предварително. Ако датата не ти е удобна, сменят ти я (ние бяхме на ски училище и се наложи да отложим за следващата седмица). Водите детенцето в 9 сутринта. Носите пантофки, шишенце вода, здравен картон и такса 50лв. Оставяте детето до 14 часа. Доколкото разбрах от Калоян, бил е в предучилищната група с другите деца, на техните занимания (явно да видят какви знания има и как се вписва в група), после е правил някакви тестчета (нещо с рисуване и картинки, много не можа да ми разкаже). Не е пял песнички (мислех, че ще искат това от него), не е смятал и писал буквички. Явно са някакви детски тестчета за интелигентност, предполагам, с намиране на разлики и такива. С родителите срещата е само първоначално, когато попълвате молбата, и тогава надълго и широко ви разказват за училището и ви развеждат. Това е всичко.
Коко не обича много да разказва, съжалявам, че не можах повече да измъкна от него. Бил е весел, като го взел татко му. Дали му стикерче, защото се представил добре, но било с цветенце и му се сторило женско, та го изхвърлил. Храната много му беше харесала, също и децата, а учителката - особено много, защото няколко пъти го похвалила. (Суетни сме ние, какво да направя). Единственият й пропуск бил (според него), че не му казала колко му е хубаво сакото Simple Smile))) И това е всичко, което мога да кажа. Добре се държат с децата, не ги стресират явно, стараят се да извлекат най-доброто от тях.

И нашият син е приет в предучилищна в "Св. София", така че мога да потвърдя написаното. Даже и имената на децата ни съвпадат Wink

# 61
И нашият син е приет в предучилищна в "Св. София", така че мога да потвърдя написаното. Даже и имената на децата ни съвпадат Wink

Ами, честито от нас за вас, тогава Simple Smile)) Догодина ще се запознаем Simple Smile Приятелките ми с деца в големи класове там разказват, че са задружни децата и много хубав социален живот имат.

# 62

Ами, честито от нас за вас, тогава Simple Smile)) Догодина ще се запознаем Simple Smile Приятелките ми с деца в големи класове там разказват, че са задружни децата и много хубав социален живот имат.

Честито и от мен! И малкият ми син е приет! От вчера скачам от радост. Страхотен випуск се заформяме. Още няколко познати дечица са вече с положителен отговор.
За социалния живот - ами при големия ми син при 2 класа по рождени дни ходят по 35+ деца (поне в нашия клас). А вече при 4 класа - не знам къде ще ни събират за партита. Обикновено при големия ми син винаги присъстват и братчета, и сестричета и децата се познават още от бебета и са си приятелчета, а с родителите сме се превърнали в семейни приятели.

# 63
Здравейте. Записвам се да следя.  Hug И за да не е само запис, имам едно скромно предложение. Четейки назад ми се струва, че темата като че ли не е общо за частното образование в БГ, а по-скоро за частни училища (и то май в София). Аз търсех именно такава тема и доста се полутах, докато открия, че в тази тема се пише точно това, което ме интересува. С оглед на това, че има тема "частни детски градини и ясли" си мислех, че тук съвсем би подхождало "частни училища" (в София или БГ). Но само си разсъждавам, вие си знаете. Така или иначе се залоствам в темата. bouquet

# 64
Темата е "За частното образование", но по подразбиране обхваща именно частните училища, понеже подфорума е "Деца в училищна възраст".

НО за да се намира темата по-лесно, мога да променя заглавието. Peace Ако решите, изберете заглавие и ми пишете.

# 65
  • София
В интерес на истината, тази тема едва тръгна /предната/.
Сега си мисля, че потребителите се поотпуснаха и споделят повече.  Hug

Ако Фран прецени, може да я промени на - Частни училища Peace

Stella Maria,  Todor - честито!

# 66
Може да се направи и тема за частните колежи и университети, там все повече ще се пише. Нали децата ни растат. Впрочем, моят най-големият учи в Американския университет в Благоевград, така че мога да дам някаква информация, ако имате интерес.

# 67
Аз се включвам с още едно предложение. Simple Smile Мисля, че ще е много полезно да се направи импровизиран списък с частните училища в София (ако темата ще се съсредоточи само за този район разбира се) и да се сложат линкове на 1 стр. В темата за ЧДГ има такъв списък и мисля, че беше страшно полезен.   bouquet

В интерес на истината, тази тема едва тръгна /предната/.

Ее, как? Цели 68 страници за половин година хич не са малко. Simple Smile Темата е изключително актуална и според мен ще се пише все повече.

Може да се направи и тема за частните колежи и университети, там все повече ще се пише. Нали децата ни растат.

Много хубава идея. Ние сме далеч от университета де, детето ни е само на 3 и половина. Simple Smile То до мин. седмица мислех, че е рано да проучва за училище, но се замислих, че има реален шанс да тръгне от 6г и май въобще не е рано. Времето си минава.

Последна редакция: пн, 25 фев 2013, 15:02 от ♥Пандичка♥

# 68
И една молба за мнение. В предната тема попаднах на това мнение на Йо-Йо (не знам защо не мога директно да цитирам мнението от там)

"искам детето да е в сигурна уютна среда, по-малко деца, гаранция за максимално усвояване на предвидения материал, малка общност, в която децата да се забавляват по интереси... избягване на обикалянето по различни извънкласни занимания, обратна връзка с родителите, надявам се да няма нужда от допълнителни занимания по основните предмети и ако има нужда,то те да се осъществяват в същото училище. "

Написаното съвпада на 100% с нашите желания. Добавям единствено НЕснобска среда.  Crazy Знам, че това е обширно понятие, а и във всяко стадо има черни овце. Но се надявам снобарите, които изпращат децата си със златни ланци и други лъскавини поне да са малцинство. ТА имате ли впечатления от такова частно училище?

# 69
  • София
Честно казано, в софийско не знам подобно училище Rolling Eyes /или поне тези, над които имам поглед/
Униформите са задължителни, нормите на поведение и облекло не ги и коментирам.
Мисля, че времето на подобни училища е отминало безвъзвратно.
Соц. статус на някои ученици не коментирам, нито придобивките на родителите. Докато средата в класа е нормална и има диалог между всички, не ме интересува кой, колко и защо. То, всъщност изобщо не ме интересува.

# 70
Честно казано, в софийско не знам подобно училище Rolling Eyes /или поне тези, над които имам поглед/
Униформите са задължителни, нормите на поведение и облекло не ги и коментирам.
Мисля, че времето на подобни училища е отминало безвъзвратно.
Соц. статус на някои ученици не коментирам, нито придобивките на родителите. Докато средата в класа е нормална и има диалог между всички, не ме интересува кой, колко и защо. То, всъщност изобщо не ме интересува.

Не те разбирам. В какъв смисъл нормите на поведение не коментираш? В времето на какви "подобни училища" е отминало?

# 71
Хареса ми този критерий за ланците  Laughing И аз го имам. Така съм се уморила от парадиране с "i-ланци"  Laughing
При нас е страхотия (държавно у-ще). Най-меркантилно настроените деца превзеха властта от ден първи и раздават забрани на другите да играят с децата, които не притежават или не носят на  училище скъпи играчки.
Понякога така се вбесявам, че ми идва да забегна в Тибет  Laughing или някъде другаде, където образованието да носи и поне капка морална стойност, вместо да служи само за преброяване на ланците и каратите им.

# 72
  • София
Времето, когато за всичко са се затваряли очите, че да не се изпусне заветната такса.
Не е било далеч това време, като се има предвид съществуването на частното образование в страната като цяло.

Нормите на поведение- училището е за учене, не за парад на суетата. Извън него- каквото сърце ти желае, включително и златните ланци. Поне в нашето училище много се държи на това. От прочетеното тук - в много училища е същото.
А, че сноби има- има ги. Зависи какво влагаш в думата сноб, аз имам различно тълкуване. Simple Smile

При нас са забранени телефоните, моето няма. В първи клас не смятам, че трябва и да има.

# 73
Ms Gorgeous, нещо не се разбираме май, дали не говорим за едно и също? Simple Smile И аз това искам да кажа - че училището е за учене, а не за материални демонстрации. Казваш, че във вашето училище СЕ държи на това, но същевременно казваш, че "такива" училища не съществуват. Сори, обърках се.  Embarassed

В миналата тема прочетох няколко положителни мнения за училища, в които мнение се подчертаваше точно индивидуалното отношение към децата, отделянето на достатъчно внимание, класове по 10-12 деца, усмихнати учители и възпитани деца. Аз за това говоря - за място, което възпитава ценности, освен да дава (евентуално) по-добро образование от това в държавното у-ще. Защото в държавното у-ще липсват именно индивидуален подход, внимание, уважение, възпитание, топла, приятелска среда, в която растат личности. Наистина се надявам, че плащайки толкова пари все пак има такива частни училища. В противен случай не бих видяла смисъл да избера частното пред държавното училище.

Последна редакция: пн, 25 фев 2013, 16:18 от ♥Пандичка♥

# 74
  • София
Пандичка, разбрах, откъде идва объркването. Peace
Не съм се изразила ясно в първия си отговор.
Исках да кажа, че не съществуват частни училища, които предоставят платформа за развитие на снобщина и развяване"ланци". Както вече казах, това дори не е на дневен ред, други неща са важни. Може да пиша наивни неща, защото моето е още в първи клас, но постът на allana ме кара да се замисля, че и в по-горен курс няма да е по описания от нея начин. Защото има правила, които се спазват без изключение - от първолачетата до гимназистите Peace

Иначе, каквото търсиш - всички ние го търсим за децата си. На този етап съм доволна и въпреки вроденото ми чувство да драматизирам и да се притеснявам - просто няма защо. Hug

Общи условия

Активация на акаунт