"Каним ви на гости, но не у дома!"

• 48 645
  • 1 095
  •   1
Отговори
# 840
Аз пък имам приятели в други градове и като отида да се видим, винаги сме на хотел. Не горазбирам това - баня, тоалетна, притеснения за домакините, слагане на маса по три пъти на ден. Не ми е по вкуса и не го практикувам. Идвали са в къщи така близки, притеснено ми е било, но пък знам, че хората не могат да си позволят хотел. Но когато трябва аз да съм гост - винаги съм на хотел и никой не ми е бил обиден.
+1 Peace
Това с поканата за гостуване съм си го мислела ,
но как да го кажа ?  Получавали сме покана за детски РД в клуб .. от - до ...,
което е нормално, защото клубът се наема за определено време.

Валенцето,права си.

# 841
Помислете си, че повечето хора канят рядко гости, защото предния път нещо ги е пренатоварило и сега не им се занимава. Колкото и да е приятно на една маса, може ли пък по 6-7 часа да се изкарва?  Аз затова предпочитам да съм на гости, защото мога да си тръгна. По принцип не обичам заседяване на маси с часове, дори и с най-приятните ми хора. Хващат ме лудите. И ако стане в къщи подобен  "трапезен маратон" ще сложа доста голяма пауза пред следващата покана за гостуване.

# 842
"Трапезен маратон" - хареса ми !
Точно по тази причина каня рядко и предпочитам навън -
защото мога да си тръгна,а у дома не мога да кажа "искам да си легна".
Мярката , както казваше баба ми,а изненади от хоп-троп на вратата не приемам .
Прекалено много държа на личното си време и пространство и ценя това и в другите.
Някой спомена за ходенето при новородено бебе - не приемам  "искаме да видим бебето" -
какво има да се гледа на едно бебе и родилка,която има нужда от релакс и почивка ?!!
Само при нас се обиждат,сърдят,когато се отклонява подобно "желание".
Представянето на бебето в обществото става на по-късен етап,
а кога и кой - решават родителите.

# 843
Аз пък откакто се преместих преди 2 седмици (и вече си имам трапезария) замислям как да каня хора вкъщи, като им купувам храна от ресторанта долу. Хем не ми се готви, хем вече стана невъзможно да се събереш с компания в заведение - в нашата трапезария все още се пуши, което си е важно за две трети от приятелите ми....

# 844
  • София
На изписването ни имаше роднини, не тълпа, все близки, и ми беше приятно; но и тук го има моментът, че си беше планирано всичко и знаех кой ще дойде и какво ще носи. Само циганите с "музиката", които се присламчиха по едно време, не бяха посрещнати радушно.  Laughing
Ако приятелка от друг град ме покани специално да ́и гостувам, ще подразбера престой у тях. Ако си имам друга работа там и покрай нея се разберем да се видим, ще предпочета сигурно хотел...

# 845
Та така- какво ви е мнението за това да поканиш приятели "на гости", но самото виждане да не се състои в дома ви, а в някое заведение? Логично, черпи този, които е отправил поканата.
Събирате ли още хора в домовете си по принцип или предпочитате срещите да са на неутрална територия? Какви са мотивите ви да изберете едното или другото.

Имаше един период , в който се събирахме навън.
От известно време ми харесва  да посрещам гости у дома. Не ми тежи, приятно ми е
Организирам си някакви теми , мисля, търся рецепти и предлагам интересни неща:)
Сега в събота ще правя азиатска вечер и я подготвям от 3 седмици, изчела съм всичко а пилето със  сладко кисел сос Laughing, измислила съм някаква украса и тн. Занимава ми се, почивам си и се отпускам не се натоварвам
Не обичам неканени гости, обаче - някой да звънне и да каже, че ще мине 'за малко', след което аз да се чудя какво да предложа за вечеря и тн.

# 846
Аз пък имам приятели в други градове и като отида да се видим, винаги сме на хотел. Не горазбирам това - баня, тоалетна, притеснения за домакините, слагане на маса по три пъти на ден. Не ми е по вкуса и не го практикувам. Идвали са в къщи така близки, притеснено ми е било, но пък знам, че хората не могат да си позволят хотел. Но когато трябва аз да съм гост - винаги съм на хотел и никой не ми е бил обиден.

То пак опираме до близостта. Ако те са ти близки - ще се разберете дали е удобно в тях да останете. Софрите по три пъти на ден - спокойно може да се пропуснат - закуската се прави или купува, на обяд навън всеки си плаща, за вечеря се пазарува заедно. Поне ние така сме правили. Също така аз добре зная всеки в какви условия живее и далеч не е трудно да предположиш аджеба удобно ли е или не. На хотел никога не съм била - когато отивам в друг град на гости, за да видя приятели. Ако съм по работа - и ако хората са притеснени я с пространство, я финансово - не, не бих отишла в тях, разбира се. Но досега не съм имала такъв случай.

На изписването на сина ми - дойде моето семейство и аз това и очаквах. Беше ми мило и приятно, гордостта все пак трябва да се сподели  Wink Нито са премятали бебето, нито е имало панаири. Направихме си обща снимка пред родилния и отидохме вкъщи. Бабите се бяха погрижили за баница и някакви сладки/соленки, чукнахме се и така. Би ми било много тъжно, ако не бяха дошли. В такива силни за мен моменти сякаш имам нужда от близки хора и в моето семейство е така, нещо като традиция дори...

За непоканените гости - като дойдат в 7 спокойно в 10 вече се изнасят, има достатъчно начини - да споделиш, че вече е късно. То само с прибирането на масата - те сами се сещат всъщност. Затова не виждам как ще ми попречат на съня за работа или на детето - за детска...през това време детето си прави каквото всяка вечер - играе си, рисува и тн в неговата си стая, та и неговия режим с нищо не е накривен...

Но все повече се убеждавам колко затворени са станали хората, колко егоистични и навлезли в коловозите...

# 847
Неканените гости в 19ч. нали трябва нещо да им сложиш на масата ?
И стига с това колко сме затворени станали не обичам неканени гости не ми се е и  случвало .Гости иначе обичам много ,но искам да съм си подредила нещата , а не да се чудя какво да им сложа на масата или да ми развалят плановете.
Общо взето никой не се е самопоканвал у нас . Да звънне приятелка да дойде за кафе или пък за да си играят децата не ми е проблем.
Да сме сами с мъжа ми примерно и да сме решили да сме на сандвичи и да гледаме филми пък да ми звънне някой на вратата за да ни гостува ,бррррр

За родилното съм писала тук най-добрата ми приятелка дойде още докато бях на родилната масата след това родителите ни ,а на изписването имаше и приятелки .Аз се бях доста заблудила онтосно физическото си състояние гласях се за фотосесия за парти и тясна рокля си бях взела ама реалността се оказа друга.

# 848
Че то и аз обичам да съм подготвена. Каква връзка има обаче? Неканени гости не идват ежедневно, моля ви се, случва се рядко, а в темата всеки оплюва тоя начин на изненада, сори, ама за мен е точно признак на затвореност и див егоизъм, вече.
Като няма какво толкова да сложиш, ни картофки да изпържиш, ни един салам в хладилника - пращаш мъжа ти да купи нещо, толкова ли е трудоемко??? Всичко опира до желание. И до наличието на приятели. Ако ги имаш - няма да ти е кофти. Ако нямаш, а само познати са налични - друга бира.

И да, сандвичите и филма с мъжа ти ще избягат? Щото нямате безброй вечери налични да си гледате филми...

# 849
Да бе картофи и салам .
Не разбирам каква може да е причината някой да дойде без да се обади на вечеря.

# 850
Достатъчно уморително и стресиращо ежедневие си имаме. Вечер съм толкова уморена, че дори и ТВ не пускам, главата ми е достатъчно надута след целия ден. Има хора, които в тази ситуация ще ми подействат разпускащо, дори и неканени, но те са много малко.

viliko , доста семейства има вече, където е трудно да си съвпаднат и двамата в къщи всяка вечер.

Просто това по темата всеки го разбира различно. Има хора, които обожават шумните компании и това е начинът за почивка за тях. Има хора, които са нощни птици. А има и други, пълна противоположност на тях. Хора, които обичат да си почиват в тишина, само с партньора, с филмче или книжка в ръка. До човека си е.

# 851
Да бе картофи и салам .
Не разбирам каква може да е причината някой да дойде без да се обади на вечеря.

Минавал наблизо например. Като ходя при майка ми, която живее в Люлин - почти винаги минавам и през една приятелка, която живее в съседния блок там. Много пъти и без да се обаждам предварително. Обикновено звъня и казвам - какво правите, аз съм при майка ми и мога след 10тина минути да мина. Но понякога просто отивам, нося по един шоколад за децата, побъбряме и хайде. И това става вечер, защото ходя след работа обикновено...Както и да е. Всеки си познава и приятелите, и себе си. Някой са спонтанни, лъчезарни, обичат изненадите и непредвидените неща, други си вървят по утъпканите коловози и следват ежедневната програма, без да дават и да искат да се случи нещо различно...

А за болести, дали сме вкъщи или не и тн - елементарно е - ако има такава пречка - не бих се разсърдила да ми кажат - ама малкия еболен, извинявай...аз същото правя.

П.П. нека правим разлика от гости до гости. Едно е как се приготвяме за поканени гости предварително , съвсем друго е да дойде някой изненадващо. Във втория случай би било нелепо да имаш или да искаш да сервираш специалитет и ордьовър...

# 852
Вили, аз вече уточних, че тези, които ми се изтърсиха са отявлени навлеци, които седмици преди това ни досаждаха по телефона с желание да "дойдат да се видим" и аз ги отстрелвах или мълчах на това любезно предложение. То вече на патология взе да избива това неистово желание някой да общува с теб и да ти се натрапи в дома ти. Моите приятели не постъпват така и аз не постъпвам така с тях. Не разбирам за каква злоба и егоизъм говориш. И кой е егоистът - аз, която се възмущавам на това или те, чиито дом не зная къде се намира, а напират да идват у нас? Ти как би забавлявала 2човека с 2 деца с часове, с които няма какво да си кажеш реално?

# 853
Постовете ми не само към теб. Но аз ти казах - зависи от приятелите - ако са такива и ако ги имаш. Ти говориш за неприятни познати, разлика огромна... Peace

# 854

А за болести, дали сме вкъщи или не и тн - елементарно е - ако има такава пречка - не бих се разсърдила да ми кажат - ама малкия еболен, извинявай...аз същото правя.
Ако всички са съобразителни като теб, нямам нищо против всеки ден да минават. Но явно не си се сблъсквала с хора натегачи.

Иначе приятелките ми са ми добре дошли и в 3 посред нощ.

Общи условия

Активация на акаунт