"Каним ви на гости, но не у дома!"

• 47 515
  • 1 095
  •   1
Отговори
# 30
Че то и у нас аз съм платила, нали? И отново възпитани люде се съобразяват.

Аз мразя да ходя и да ми идват гости. Всичко ми тежи- и готвенето, и пазаруването, и чистенето преди и след, и съобразяването...

# 31
Ясно е, че ти си платила. Но всичко, което предлагаш следва, че можеш да си позволиш да се изяде /изпие.
А в ресторанта не съм сигурна, че "домакинът" може да плати за всиките си гости порция Телешки стек със суфле от аспержи и пармезан /това го копирах от менюто на ресторант Blush/...
.........
Има хора, които така ме предразполагат, че е огромно удоволстие да съм им гост /без значение дали ядем и пием/ Уютно е

# 32
Е, то е ясно, че щом съм поканила приятели на ресторант и съм заявила, че аз черпя, то мога да си позволя всичко от менюто. Съответно съм и преценила ценовия клас на ресторанта.

# 33
Предпочитам в заведение.
Мотивите ми - вкъщи не се пуши, пространствата са отворени и нямаме врати.
Не обичам да събувам гостите си, а хигиената ми е малко щекотлива тема, просто фобия някаква.

# 34

Аз мразя да ходя и да ми идват гости. Всичко ми тежи- и готвенето, и пазаруването, и чистенето преди и след, и съобразяването...
Подобно. Освен това неканени гости не приемам дори да ми дойдат на вратата.
Разредили сме срещите с хора, но честно казано не ми липсва.Все с някого и нещо се съобразяваш и с годините това почва да ми тежи повече, отколкото положителни емоции ми носят самите събирания.На пръстите на едната ми ръка са изключенията.

# 35
Не обичам нито да ходя, нито да ми идват "на гости". Особено пък в смисъла, който повечето хора влагат - с отрупана маса, пиене, пушене и т.н.  Stop Когато инцидентно се наложи някой да мине да донесе/вземе нещо, или някакъв наложителен личен разговор, поднасям кафе или чай, бисквита/бонбон, и това е.
Родителите ни също ни посещават с уговорка - "Ела да пием по кафе между 14.00 и 16.00" означава точно това, пием кафе, между 14.00 и 16.00.
С приятели се срещаме навън откакто се роди детето - в началото заради хигиената и спокойствието му, а след това - вече по навик. Не е задължително срещите да са в ресторант - събираме се и в парка, по излети... Правим уговорката, и всеки си поема разходите.

Моят дом е моята крепост. Това е мястото, където слушам силно шантава музика, ходя по гащи и с кукуригу на главата, и не се съобразявам с никого. Ако живеех в огромно пространство, което да мога да разделя на "представителна" част, и "частни покои", може би щеше да е различно. Но на този етап не чувствам никаква необходимост от това.

# 36
Е, то е ясно, че щом съм поканила приятели на ресторант и съм заявила, че аз черпя, то мога да си позволя всичко от менюто. Съответно съм и преценила ценовия клас на ресторанта.

Принципно да, ама веднъж някой беше поръчал – така и не разбрах кой – отлежала ракия на безбожна цена  Crazy То вярно, че не съм слагала лимит на поръчките, но все пак ми натежа. Аз като ходя някъде - действително се съобразявам също, все пак ми е ясно кое семейство как я кара/тоест повечето си правят сметката...

# 37
  • Пловдив
защо да плаща този, който е поканил, ако става дума за ресторант? Ние се разбираме да се видим в ресторант, предложението примерно е от нас, но това не значи, че каним, за да платим и с повод. просто виждане, защото не сме се видели скоро и отиваме на ресторант за по-бързо и удобно, ядем и делим сметката и това е.  Flutter

Аз обичам гости, но съм привилегирована в случая - не чистя, не готвя....е, не оставям бомбок, нареждам миялната след тях, но пък да мия и подреждам мощно...не.  Blush

# 38

Подобно. Освен това неканени гости не приемам дори да ми дойдат на вратата. Разредили сме срещите с хора, но честно казано не ми липсва.Все с някого и нещо се съобразяваш и с годините това почва да ми тежи повече, отколкото положителни емоции ми носят самите събирания.На пръстите на едната ми ръка са изключенията.

И аз съм така . Peace
Няма начин да приема неканени гости , много зла мога да бъда ! Връщам ги и хич не се и замислям . Twisted Evil
Както аз не бих си позволила да цъфна на нечия врата без уговорка , така искам и с мен да постъпват .

Не обичам чуждо присъствие в къщи .
Само за много близки роднини правя изключение и то много рядко .
В къщи не мога да се отпусна , постоянно съм под напрежение дали някой има нужда от нещо , не мога да следя разговора и така - на заведение , на спокойствие и всеки по къщите .

Но , не бих се изразила така , че каня на гости в ресторант  Crazy, просто предлагам да се видим , за сметката - на ротационен принцип сме . Единия път аз , следващия - ответната страна . Wink

# 39
С приятели и роднини се виждаме по-често по ресторанти отколкото в къщи, но шума в ресторанта ограничава контакта и често не ни е толкова конфортно.
Когато каним на наш празник - естествено сметката е за наша сметка. Когато просто се виждаме - си поделяме сметката.
У дома сме канили и каним само избрани и много привилигировани хора - роднини(от тесния кръг) и основно много близки приятели, които са ни ценни и с които можем да откараме в сладки приказки до малките часове. Явно същите тези хора изпитват идентични чувства към нас защото и ние сме канени в техните домове. Всички останали не си заслужават усилието.

Готвенето не ми тежи - измислям бързи и вкусни неща, а после мъжа ми е по зареждането на миалната.  Mr. Green

Имахме случка да поканим уж "приятели" - отделихме време в подготовка с много желание.... 5 мин. след уречения час се звънна да ни уведомят, че няма да дойдат без никакво обяснение и дори извинение. Мъжът ми даже си помисли, че нещо не е разбрал и звънна - получи много троснат и изнервен отговор. И до там  Stop  После си ядохме манджите 2 дни, но ни беше за урок. Всяко нещо си има определена граница и когато съобразяването и компромисите са само от едната страна - тази граница е премината. И затова просто явно хората не са на нивото ни и не заслужават вниманието и усилията ни.  Peace

Последна редакция: чт, 07 фев 2013, 15:11 от Анонимен

# 40
Всяка събота, когато не сме извън града каним гости или ние сме на гости.
Предпочитам домашните гостувания, защото така наистина сме само ние. В ресторантите неизбежно има други хора, които не избираме сами, а са на случаен принцип, персоналът също. Понякога си говорим глупости и не ми е приятно да ги чуват и чужди уши.

Не ми тежи, все пак не ги посрещам сама, двама сме. А и дали ще сготвим за нас или за още 2-3-ма, няма голяма разлика.
Неканени никога не са идвали.
В повечето случаи идват в 19 ч. и си тръгват към 24-1 ч., т.е. наспиваме си се нормално.
Понякога с преспиване, но това се уточнява предварително.
Приятелите ни са тихи и кротки, т.е. не пречим на съседите. Ако компанията е по-буйна, не бих ги събирала вкъщи.

# 41
Има огромна разлика в прекарването вкъщи и на ресторант, въобще не може да се сравнява, според мен. Аз например никога не съм чула/тоест явно е било достатъчно прилично или пък аз имам функцията да изключвам други шумове/разговори от други маси, които да ме дразнят. А вкъщи неимуверно хамалогията е голяма, стига да не посрещаш гости с картонени чинии и готови пици.

# 42
  • София
защо да плаща този, който е поканил, ако става дума за ресторант? Ние се разбираме да се видим в ресторант, предложението примерно е от нас, но това не значи, че каним, за да платим и с повод. просто виждане, защото не сме се видели скоро и отиваме на ресторант за по-бързо и удобно, ядем и делим сметката и това е.  Flutter

Аз обичам гости, но съм привилегирована в случая - не чистя, не готвя....е, не оставям бомбок, нареждам миялната след тях, но пък да мия и подреждам мощно...не.  Blush

Ако е по специален повод, сметката е за сметка на домакините. ако е рожден ден, годишнина или някакви специални поводи, естествено хората, от които е поканата да платят! Но ако е нещо от вида "хайде, да се видим и да хапнем и пийнем" също ясно, че всеки ще си покрие консумацията.

# 43
В моето детство у дома идваха много гости, ние също ходихме.
В моето семейство също сме отворени към общуване с приятели.Но в последно време никой не е идвал у дома,може би почти година.Не е много широко и подходящо,а откакто очакваме да стане готова новата ни къща/ кой знае кога/ , съвсем неугледно и не за гости ми се вижда.

Не ми тежи готвенето, чистенето.Обикновено се включва мъжът ми в тези дейности.Тежи ми това,че нямам достатъчно пространство/ като че ли преди съм имала/, затова вече почти не каня гости.

Живот и здраве, като стане готова къщата ни, надявам се да имам и достатъчно поводи за гости.

"На гости" в ресторант каня ако имам повод- рожден ден или др.празник. Случвало се е да поканя приятели от студентските години, които са дошли през лятото в града- също в заведение ги каня.Но у дома, почти не.

# 44
Последното е ясно- като каня за рождения си ден, да речем, аз ще платя. Като се виждаме просто така, сметката се дели. Макар че, аз не пия, ям обикновено салата и това е.  Sunglasses

Нямам достатъчно близки хора, за да ги допускам в дома си. Самото им присъствие у нас ме изнервя, а с деца ли са ....  Stop

Общи условия

Активация на акаунт