"Каним ви на гости, но не у дома!"

• 47 506
  • 1 095
  •   1
Отговори
# 45
  • Пловдив
защо да плаща този, който е поканил, ако става дума за ресторант? Ние се разбираме да се видим в ресторант, предложението примерно е от нас, но това не значи, че каним, за да платим и с повод. просто виждане, защото не сме се видели скоро и отиваме на ресторант за по-бързо и удобно, ядем и делим сметката и това е.  Flutter

Аз обичам гости, но съм привилегирована в случая - не чистя, не готвя....е, не оставям бомбок, нареждам миялната след тях, но пък да мия и подреждам мощно...не.  Blush

Ако е по специален повод, сметката е за сметка на домакините. ако е рожден ден, годишнина или някакви специални поводи, естествено хората, от които е поканата да платят! Но ако е нещо от вида "хайде, да се видим и да хапнем и пийнем" също ясно, че всеки ще си покрие консумацията.

да, бе то за това спор няма. Но първото мнение на потребителката е именно за гости - не за рожден ден или събиране в ресторант с повод, такива заблудени, които мислят, че да канят за р.д и да не платят е нормално не съм срещала...

моите гости не са непознати все пак, нито ми е неловко, нито ме е срам да им кажа, че нямам храна, понякога ме ходили и сме носили храна или мъжете излизат вече след като сме се събрали и за 30 минути купуват пица, изчакват някакви меса от ресторант и ги носят топли, сготвени и вкусни..

# 46

Като прочетох заглавието на темата си помислих, че ще каните гости на вилата си. Ето за такава покана съм зажадняла. Да си напазаруваме заедно, да си готвим заедно няколко дни....Камина, сняг, децата да играят....идилия

Аз съм зажадняла да отправя такава покана Simple Smile

Да е готова къщата,която е с външно огнище, да дойдат гости с малки деца, да си поиграят на двора, може и да се разходим с кучето до някоя полянка, да си направим нещо за хапване, да ми е широко на масата, а не да се чудя кое къде да "сбутам"...

Последна редакция: чт, 07 фев 2013, 18:58 от Светкавица

# 47
Понякога на всеки се е случвало.
Темата аз я разбрах – как ни се харесва и как по принцип правим.
Но каквото и да си говорим - последните години вече не е същото, тоест хем удъртявам, хем претенции проявявам, хем хората...се затвориха някак, няма и помен от ония гостита като бях малка. Та в тая връзка - гостита все по-рядко. Затова пък много уважавам празниците - ползвам си ги като идеален повод за празнуване  Party

# 48
  • София
Опитах се да си спомня, и май за двайсет години ми се е случвало два пъти при неспециален повод, ако от мен е дошла идеята, другите хора да очакват аз да платя цялата сметка. Лично аз имам едно правило, което се старая да предам и на децата - винаги да консумирам толкова, колкото мога да си платя, дори когато са ме поканили други хора и по повод. Така се предпазвам от конфузни ситуации. Децата ми тепърва ще излизат по срещи и събирания, добре е да си знаят колко могат да си позволят.

# 49
  • София
Преди доста години, когато живеехме у нашите, на гости ни е бил кой ли не - дотогава мъжът ми не е смеел да си кани гости, защото свеки много обича да ходи, но тя самата не кани.
Но тогава бях млада и с майка ми не ни тежеше да сготвим за още двама-трима души.
Когато се отделихме, пак доста хора идваха, като си имаш отделно кухня и спалня (да не спим на опушено) е лесно.
Поради ЕГН-то, второто дете и други причини, напоследък започнах да парирам опити за канене на хора, у които самата аз не съм ходила. Много обичам фразата "Трябва някога да дойдете у нас" и отговарям "Ами като ни поканите - ще дойдем".
Нямам против каненето на заведение, но като знам че вкъщи ще ми е доста по-евтино...

На мен ми е странно как някому чак толкова тежи едно пазаруване и подготовка, но хора разни...
Както ми е странно защо да не мога да обърна внимание на гостите си вкъщи  newsm78

Последна редакция: чт, 07 фев 2013, 15:41 от Cuckoo

# 50
Има огромна разлика в прекарването вкъщи и на ресторант, въобще не може да се сравнява, според мен. Аз например никога не съм чула/тоест явно е било достатъчно прилично или пък аз имам функцията да изключвам други шумове/разговори от други маси, които да ме дразнят. А вкъщи неимуверно хамалогията е голяма, стига да не посрещаш гости с картонени чинии и готови пици.

Хората са различни. На мен просто не ми е приятно да има други хора около мен, искам да сме само с приятелите. Когато сме с по-далечни хора, нямам проблем.
Относно хамалогията, всекидневно си я минаваме почти цялата, само предястие и десерт допълнително приготвяме като имаме гости, т.е. тренирани сме. Но на нас ни е приятно и не ни тежи.
Не ползваме картонени чинии, миялната да се оправя.

# 51

Нямам против каненето на заведение, но като знам че вкъщи ще ми е доста по-евтино...

Добре де, каква е тази заблуда, че на заведение е по-скъпо? Последно каних кумовете си у дома. И ние, и те сме с по две малки деца, които не ядат повече от една порция взети заедно, но пък съм длъжна и тях да предвидя в порциона, видиш ли, ако проядат. Кумата ми пие хубаво вино, но по чаша-две, кумът ми уиски, но не повече от две големи. Обаче аз взех бутилка вино, бутилка уиски, по една пържола на човек- около килограм и половина месо, отделно мезета, салати, ядки, нещо за десерт= 200 + лв.
Майка ми събра 12 души, от които 4 деца, в доста прилично заведение по повод пенсионирането си и плати 240 лв.

# 52
Има огромна разлика в прекарването вкъщи и на ресторант, въобще не може да се сравнява, според мен. Аз например никога не съм чула/тоест явно е било достатъчно прилично или пък аз имам функцията да изключвам други шумове/разговори от други маси, които да ме дразнят. А вкъщи неимуверно хамалогията е голяма, стига да не посрещаш гости с картонени чинии и готови пици.

Хората са различни. На мен просто не ми е приятно да има други хора около мен, искам да сме само с приятелите. Когато сме с по-далечни хора, нямам проблем.
Относно хамалогията, всекидневно си я минаваме почти цялата, само предястие и десерт допълнително приготвяме като имаме гости, т.е. тренирани сме. Но на нас ни е приятно и не ни тежи.
Не ползваме картонени чинии, миялната да се оправя.

Нали не вярваш, че само вие – ежедневно готвите? Само че за мен едно гости не е да направя просто пилешка супа. Иначе си права – всеки си знае. Когато каня гости – обстановката е съвсем различна – като започнем от няколкото ястия и минем през кристални чаши. Това ежедневно не го правя. Нито ежедневно си прибирам джунджуриите от стаите примерно, а при гости – гледам да е прибрано. Въобще доста разлика има за мен, не мога да поканя гости в ежедневната си обстановка, включително се приготвям с грим, дрехи и тн – а ежедневно се храня по анцунг или халат. Да продължавам няма нужда.

Само не разбрах каква е разликата – дали си с близки или с далечни хора – та да ти пречи ресторанта?  Thinking

П.П. преди миялната - не изхвърляш ли остатъците в кошчето поне, не редиш ли посудата? И вероятно не я пренасяш от масата до машината...Айде стига, ти и заек готвеше за 20 минути едно време...

Добре де, каква е тази заблуда, че на заведение е по-скъпо? Последно каних кумовете си у дома. И ние, и те сме с по две малки деца, които не ядат повече от една порция взети заедно, но пък съм длъжна и тях да предвидя в порциона, видиш ли, ако проядат. Кумата ми пие хубаво вино, но по чаша-две, кумът ми уиски, но не повече от две големи. Обаче аз взех бутилка вино, бутилка уиски, по една пържола на човек- около килограм и половина месо, отделно мезета, салати, ядки, нещо за десерт= 200 + лв.
Майка ми събра 12 души, от които 4 деца, в доста прилично заведение по повод пенсионирането си и плати 240 лв.

Не е баш винаги така, Каси. Два литра кола – знаеш цената и колко чаши са – на цената на една малка кола в ресторант. Салатите – 4-5-6-лв – една порция, вкъщи купуваш 2кг за тая цена грубо.
За питиетата – това е основен момент – аз решавам какво да сервирам и приготвям, в това число алкохола. Преценявам си и купувам – може бира, може вино, може дом.ракия. Не се съобразявам да купувам скъпи бутилки специално само за един човек. Това е лесно при нас – щото и двамата с мъжа ми пием от всичко – тоест решаваме повечето хора какво биха – и това се купува основно
 Wink

# 53
  • София
Аз много обичам да имаме гости.Страшно удоволствие ми доставя да готвя и да се приготвям.
  newsm64 newsm64

# 54
  • Канада
Обичам да каня гости и да ми идват гости.
Но признавам, че преди канехме много, особено през лятото, защото къщата, в която живеехме, беше голяма и предразполагаше. Новата е по-малка и не е толкова удобно.
Не ми пречи готвенето и чистенето, защото него правя сама.
В Канада е необичайно да поканиш гости навън и да платиш сметката, защото е много скъпо. Била съм на рожден ден в бар, домакинята плати само първото питие и малко храна, като за начало.После всеки си пиеше и плащаше.

Много често се събираме семейства с деца и всеки носи някаква храна, така е много по-лесно.Тази събота ще идват едни приятели, те казаха, че ще донесат продукти и ще направят някаква специална рецепта, която от много отдавна им казваме, че искаме да опитаме. Предполагам, че не ни канят у тях, защото живеят с роднини.

Виж в България преди 3 години събрахме за рождения ден на децата 12 човека в едно заведение. Ние ги поканихме и ние платихме сметката. Беше удобно, наистина.

# 55
  • София
Добре де, каква е тази заблуда, че на заведение е по-скъпо? Последно каних кумовете си у дома. И ние, и те сме с по две малки деца, които не ядат. Кумата ми пие хубаво вино, но по чаша-две, кумът ми уиски, но не повече от две големи. Обаче аз взех бутилка вино, бутилка уиски, по една пържола на човек- около килограм и половина месо, отделно мезета, салати, ядки, нещо за десерт= 200 + лв.

1. У и около нас се пие повечко
2. Ами ти само за уиски и вино си дала поне 40 лв. У нас уискито е подарено, имаме си хубава ракия, остава само вино или бира и безалкохолни.
3. Едва ли майка ти е платила всякакви такива неща, с каквито ти си посрещнала кумовете си. Но за всеки случай кажи кое е заведението  Wink
4. Кило и половина на 4 души - аз съм много месоядна, но се впечатлих

Имам позната сервитьорка, та тя казва, че особено надписват безалкохолните, ако не гледаш.

# 56
Не само в Канада – и тук това се среща – аз самата съм била на доста подобни събирания – има куверт за всеки, сервира се, извън него – всеки си доплаща. Така можеш да се мвестиш в наистина предвидена сума. Нолично на мен ми е малко неудобно някак...ако аз каня де  Wink

# 57
viliko, пилешката супа отнема повече време от едни свински пържоли на фурна, например. А колко е времето са хванеш пържилата и да в положиш в тавата, нека всеки си смята. Нищо не се реже, кълца, вари, просто се слагат в тавичката и се врътва копчето на фурната, зарязваш ги и след 25 мин. идваш да ги извадиш.

...
П.П. преди миялната - не изхвърляш ли остатъците в кошчето поне, не редиш ли посудата? И вероятно не я пренасяш от масата до машината...

Не сме се сецнали още от това, че сме минали 3-4 чинии повече със салфетка и сме ги сложили в миялната, масата ни е точно до нея, даже не ставаме, просто ги поставяме вътре.

Просто споделям, отговаряйки на въпроса в темата, не те убеждавам в нищо. Не ми тежи, на теб ако ти тежи, ок, не споря, всеки си усеща нещата по различен начин.

# 58
Нещо нищо не разбра май, а толкоз дълго обяснение направих  Laughing
Идеята е в приготовленията - от храната, до обстановката и външния ми вид - най-малкото.
Описваш прекалено лежерно нещата.
Пържолите не се сервират без гарнитура.
Нито без салата.
Нито без предястие.
Нито без десерт. Поне.
Аз така посрещам гости - не по домашно - като в Шатра  Stop

# 59
Обичам и да каня гости, и да ходя на гости. Това се случва обикновено в петък или събота и то общо взето с 2-3 семейства- взаимно се каним,редуваме се. На мен лично ми е удоволствие да приготвя всичко,каквото съм решила, да подредя красиво масата,да запаля свещички. Но ние сме вече само двама- нямаме ангажименти вече с децата и посрещането на гости не ме затормозява. Но като се сетя- като бяха малки децата,пак така си се събирахме,бяха страхотни времена. На кръчма обичам да ходя, но за такива гостита мисля,че ще излезе по-скъпо и ще ни натовари финансово повечко. Пък и в къщи можем да се отпуснем повече,да слушаме каквато музика искаме,  и въобще да ни е по-задушевно.

Общи условия

Активация на акаунт