"Каним ви на гости, но не у дома!"

• 47 563
  • 1 095
  •   1
Отговори
# 120
Едното не изключва другото. Темата е за гостуванията, затова за тях говорим  Laughing

Да, права си, естествено, че едното не изключва другото, но правя аналогия и с една друга тема от същия подфорум, където десетки хора се изказаха, че гостито с обилна трапеза едва ли не няма никаква алтернатива... Вярно, там темата беше за гости по повод, но така или иначе ме изуми колко много хора отсякоха - ако нямаш пари за много, по-добре не прави нищо...

# 121
Учудваш ли се? Ако не си метнала омари по чиниите, никакви гости  Mr. Green ако някой ни чете, ще си каже, че бгмаммите подготвят прием за английската кралица  Simple Smile

# 122
  • София
Зависи и колко движение има в жилището всеки ден, че да се поддържа чисто. Ако всички излизат сутрин и се прибират вечер, то е логично да е чисто, защото няма кой да мърси, и както си оставиш чашата от кафе сутринта, така ще си я намериш вечерта, а не докато се прибереш, и се натрупали още чинии и чаши, защото населението е готвило и яло. Дпо половин ден да има активно движение в къщата и потребяване като готвене, ядене, влизане-излизане, дори ходенето до тоалентата си казва думата. Няма как да има постоянно хора вкъщи, те да ядат и серат (с извинение, ама така се получава римата), и все да е чисто. Дори когато децата са големи. На всичко отгоре и колко народ е - когато сме сами с мъжа ми, а децата са във ваканция при бабите, чистя и мия наполовина по-малко, дори тоалетната хартия свършва два пъти по-бавно.

За кръчмите, то не е казано човек като седне, че са се пукне от ядене и пиене! Да не е Заговезни, нали хората се срещат, за да се видят, а не да си правят шампионат по надяждане!

# 123
НСЧ, и като бяха по-малки, пак не е било толкова разхвърляно, че да се налага специално да прибирам за гости.Откакто станаха на 3 г и нагоре, основно разхвърляха в детската.А там какво да прибирам заради гостите?Като дойдат и те с деца на същата възраст, прибраната детска стая точно за 3 минути беше като след ураган....   Laughing

Аз съм си признавала неведнъж, че съм лоша     Mr. Green  майка и не позволявах да се принасят играчки в хола.Игра, само в детската стая.Хранене- на предназначчените за това места.
И когато се прибира/поддържа/измива всичко навреме, не се налага специално прибиране/измиване/чистене преди гости.

# 124
Някои просто имат време и желание най-вече да готвят ежедневно по няколко неща и то по-завъртяни. Аз не съм от тях. Вечерите ни са сравнително бързи неща плюс някаква салата от сорта на нарязани зеленчуци или картофи. За гости определено ще се постарая повече, защото за мен е повод – не ежедневие. Относно вида ястие първо и второ – относно броя порции. Едно е да готвя за двама възрастни и неядящо дете, съвсем друго за 5-6 човека. Най-малкото ако правя пържоли – това значи поне два пъти фурната да работи – защото 5-6 пържоли в една тава не виждам как да стане...Чувствам се някак длъжна да спомена, че и ние имаме чинии и покривки и не ядем с пръсти. Сега да отделя и малко време на чистенето – първо у нас се чисти под, прах и тн събота или неделя, тоест веднъж седмично. Тогава се прибират и насъбралите се неща отгоре по рафтове, шкафове, под и тн. Вчера само да вметна – целия под беше в лего, плюс няколко пъзела разпиляни, плюс одеално на земята, по скрина беше пълно с програми за еврофутбол, фишове, вестници, няколко книги не си бяха на местата, по контактите висят зарядни, по шкафовете на кухнята също доста ежедневно-ползвани извадени неща, чинии и посуда на сушилката, на канапетата по една възглавница с одеало и тн – в общи линии на всеки да му е удобно, защото все пак си е нашия дом нали. Е, в тази обстановка някак няма да поканя гости, но на мен ми е удобно. Холът и кухнята са ни в едно помещение и стоим и тримата заедно вечер, почти няма случай всеки да си играе/лежи в неговата спалня. Та така – относно чистенето за гости. Плюс, че като ми идват гости обикновено внасям и двете кресла, които принципно стоят в спалните.
Всъщност – така изредено звучи наистина страховито – но да не преувеличавам – не е толкова зле
 Joy

# 125
При мен обаче това с чистенето веднъж седмично просто не става. Аз ако не вляза 2 дни в детските стаи след това е страшно. Моите деца с играчки не играят - всичко си стои подредено, но да не ви разправям за какво количество хартийки и салфетки става въпрос  ooooh! ooooh! ooooh! режат, рисуват, лепят и то става страшно.  Напоследък забелязвам тенденция когато няма никой в къщи седим в кухнята - там само се храним, готвим и си хортуваме с децата. Заради самото пушене пием кафе или някакво питие в хола, а през това време децата си играят в стаите. Няма от какво да се притеснявам когато дойдат хора - както някой по - горе каза обикновено разхвърляно е при дечурлигата и нормално поддържам хола в по - приличен вид за да няма изненади.

# 126
Ако имам финансова възможност,предпочитам да се видим навън.А според мен,освен,ако не съм казала "Каня ви",въобще не е наложително да плащам цялата сметка.Може да е просто "Искате ли да се съберем/да се видим другата седмица" просто така,без повод и задължения от моя страна.
Вкъщи предпочитам да идват само хора,които даже да постоят повече,след тях няма да ме боли глава от дългите им монолози.

# 127
Katarin X., какви играчки? Аз това въобще не го броя за проблем  Laughing говоря за разни хартийки от рязане, паднали трохички и т.н., малко са децата, които са толкова старателни, че се държат като възрастни. И наистина ли не се трупа никакъв прах у вас? Вкъщи след 3-тия ден си личи вече, и по пода, и по телевизорите, по всичко.

...Най-малкото ако правя пържоли – това значи поне два пъти фурната да работи – защото 5-6 пържоли в една тава не виждам как да стане...

Това не се бях замисляла, нашата мисля, че е стандартна, не е кой знае колко голяма, но има 2 тави в комплект с нея, които са доста големи, приличат на тази. Побира 6-8 пържоли, в зависимост от формата и размера. Ако една не стигне, двете се слагат една над друга, времето от 25 мин. става около 40 мин.

# 128
То и нашата е стандартна, но 6 пържоли не става да се поберат, освен ако не са мини. Отделно, че се прави и гарнитура, която обикновено изисква също място. Една над друга - не пека, горната става по-суха, долната - остава глетава. Не зная как стават пържоли за 20 минути във фурна, аз ги пека с фолио и то за двойно време. Но дори да приемем тоя случай - сама виждаш - че о тива двойно време. Това казвах и назад - ми не е ежедневното готвене!

# 129
Да, права си, естествено, че едното не изключва другото, но правя аналогия и с една друга тема от същия подфорум, където десетки хора се изказаха, че гостито с обилна трапеза едва ли не няма никаква алтернатива... Вярно, там темата беше за гости по повод, но така или иначе ме изуми колко много хора отсякоха - ако нямаш пари за много, по-добре не прави нищо...

Това май е част от българското гостоприемство. Да извадиш всичко на масата, да не се изложиш пред гостите , пък после хляб и лучец да ядеш.

Тия пържоли от плика направо в тавата ли ги мятате, няма ли нещо да ги мариновате, овкусите.

# 130
а, по-добрия вариант е да ги посрещнеш тях с леб и лучец, нали си ги поканил все пак.

# 131
Тия пържоли от плика направо в тавата ли ги мятате, няма ли нещо да ги мариновате, овкусите.

Нещо не ни се получава мариноването, затова се отказахме, все жилави ги докарвахме Laughing затова само сол и малко мазнина, много малко + една идея вода/бира в тавата.
Другият ни вариант е пак без мариноване - малко майонеза и горчица се смесват, овалват се пържолите и се покриват с галета. После на кухненска хартия, без мазнина.
При всички случаи 10 мин. е макс предварителната подготовка.

...Това казвах и назад - ми не е ежедневното готвене!

Е, пилешкото става за 45 мин., при това само 1 тава, така че 2 тави свинско за 40 мин. е даже по-малко, ако ще го смятаме до минутата. То и бобът може да мине към ежедневните, ама му трябва 1 час, и наблюдение, прибавяне на разни неща, докато пържолите са чиста работа  Laughing
Но ако на човек не му се занимава, колкото и лесно да е, все ще му е трудно, затова казвам, че е относително това с гостите.

П.П. Не слагаме фолио. Печем на 180 градуса с функция вентилатор, само тя ни е за печене на 2 нива, на другите опции изсъхва.

# 132
Интересно, пилешкото да ти е по-бавно  newsm78
И мисля, че попрекаляваш с това - не ми се занимава - просто описвам как се готви за повече хора и колко време реално отнема. Ако за теб приготвянето за гости е 20-40 минути с готвене, миене, подреждане на маса и тн - не знам за другите - но за мен - това е невъзможно.

# 133
Тъй като и пържолите пекат двамата, може би отнема двойно по-малко време.

# 134
Тъй като и пържолите пекат двамата, може би отнема двойно по-малко време.

Joy

Общи условия

Активация на акаунт