Трудно проговаряне -тема 11

• 58 488
  • 732
  •   1
Отговори
# 630
 За ехолалията, ако е това- не мога да дам съвет, но нали все пак логопедката е за това- питай я!

Дони, аз отдавна съм спряла да се впечатлявам, въпроса беше, че днес хлапето се разсърди и видимо се засегна от чутото. Тоест аз за пръв път видях,че тя реагира на това... Тя беше весела , гледаше си картинката на стената и ми я показваше и това дете като го каза това, тя сбръчи вежди грабна си шишето и якето и изтича вътре....За пръв път виждам реакция, видях болката й и по никакъв начин не мога да й помогна....

Денс ще говоря с психоложката...

# 631
Аз питам ако някой има опит и повече информация за този проблем. Разбира се, че ще говоря и с нея, но ако се надявах само на това нямаше да пиша и чета тук.

# 632
  • София
.За пръв път виждам реакция, видях болката й и по никакъв начин не мога да й помогна....

Денс ще говоря с психоложката...
Милото. Да,наистина поговори с психоложката Hug Моя не може да го осъзнае все още. Вчера ми вика Бебе - , че той бил бил бебе.Викам не си бебе - батко си вече.
Вчера играха двамата с брат му на 4х4 - една игра, от комплект игри, които батко му получи за РД. Та тя се играе от двама. единия е с жълти пулове, другия със сини. В едно като решетка се пускат въпросните и всеки трябва да има 4 от неговия цвят било хоризонтално, било вертикално или по диагонал. Задачата на Гого беше да сортира пуловете. после да се изчакват - единия пуска, другия пуска ( че и Бате чакането на ред не му е присъщо) не сме гледали кой има 4ка, правилата за изчакване бяха важни Mr. Green Другата събота пак Wink

# 633
 Я, може ли линка към играта, явно е полезна  Crazy

Да похваля тези пъзели

http://www.zlatnoto-pate.net/bg/catalog/read/plodove/

http://www.zlatnoto-pate.net/bg/catalog/read/zelenchuci/

Има и с животни, но не съм ги купила още...Като ги наредим и после си повтаряме плодовете и зеленчуците  Peace

# 634
  • София
Ето това е играта (в смисъл - нашите са няколко в 1 комплект - морски шах, бесеница и тази)

# 635
Доника, точно тази игра, логопеда на сина ми използва, за да го кара с ръце да пресича т.нар. "средна линия", за да активизира действието на двете полукълба на мозъка. Кара го с лявата ръка да запълни с жетони най-крайния десен ред, после този до него и така стига до средата. После с дясната ръка - съответно да запълни най-левия ред и така да стигне пак до средата. Идеята е да кръстосва ръцете.  Първоначално му закриваше отворите на едната половина, за да го ориентира къде точно да пуска жетоните. /При сина ми се очертава водеща лявата ръка/
Друго едно упражнение, пак с тази игра, е синхронизиране на пускането на жетончетата с двете ръце едновременно - в успоредни вертикали.
Отделно жетончетата в двата цвята влизат в употреба при упражнения за сортиране - всеки цвят в отделна купичка или пък при игри за спазване на ред, например: аз поставям моя червен жетон, сега ти постави над него него твоя жълт жетон, сега отново съм аз...но това, прочетох, че братчетата, вече го правят, поздравления Simple Smile

# 636
  • София

Доника, точно тази игра, логопеда на сина ми използва, за да го кара с ръце да пресича т.нар. "средна линия", за да активизира действието на двете полукълба на мозъка. Кара го с лявата ръка да запълни с жетони най-крайния десен ред, после този до него и така стига до средата. После с дясната ръка - съответно да запълни най-левия ред и така да стигне пак до средата. Идеята е да кръстосва ръцете.  Първоначално му закриваше отворите на едната половина, за да го ориентира къде точно да пуска жетоните. /При сина ми се очертава водеща лявата ръка/
Друго едно упражнение, пак с тази игра, е синхронизиране на пускането на жетончетата с двете ръце едновременно - в успоредни вертикали.
Отделно жетончетата в двата цвята влизат в употреба при упражнения за сортиране - всеки цвят в отделна купичка или пък при игри за спазване на ред, например: аз поставям моя червен жетон, сега ти постави над него него твоя жълт жетон, сега отново съм аз...но това, прочетох, че братчетата, вече го правят, поздравления Simple Smile
Hug Ще го приложа Wink

# 637
Цял ден попрочитайки за ехолалията осъзнавам, че е много повече отколкото съм си мислела. например за случката миналата седмица. Аз в понеделник и обещах шоколад, ако тръгне по бързо от площадката, защото беше студено, кално и тати бързаше. Във вторник тя се обърна към мен със същите думи. Аз не и бях и казала, нищо за шоколад или магазин, но по скоро тя е искала да ме попита дали ще и купя шоколад, защото си е тръгнала бързо. Аз не я разбрах. Отложената ехолалия се появи сега, като употребява фрази, но винаги на правилното място. Аз и обяснявам защо трябва да направи нещо, което тя не иска и тя ми казва "Престани. Спри. Млъкни. Шшшшшт без приказки", тати я дразни тя пак му крещи и накрая му каза фраза от детско или от ДГ.
Ние нямаме нито една игра. Какви игри имате в наличност и кои са били интересни на децата. Доника то къде е купувана тази игра? Все гледам и не мога да се реша да взема нещо.

# 638
Ели аз не съм чела много за ехолалията, но доколкото знам при нея детето повтаря нещо без да го осъзнава и без да е на място в разговора. А доколокото разказваш за Хриси, според мен тя си ги слага на място фразите дори и повторени. Иначе дори и да ги има малко заучени неща или фрази от филмчета, на мен все ми се струва че го има при всички деца поне за даден период от време.  И като чете толкова накрая разбра ли как да го премахнеш защото според мен това би трябвало да изчезне с времето  Thinking. И при моя син го има в момента(гледа Франклин и повтаря чути думички от там), но аз все още съм на фазата в която му се радвам че повтаря защото според мен така учи нови думички.
Ние също в къщи нямаме никакви игри, освен образователни - мемори карти, пъзели, за шиене, вгнездяване и т.н.

# 639
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=599230.375 сега чета и тук.
mibobo, тя я казва в ситуацията сходна с тази, която е запомнила фразата от филмче, ДГ. Например баща и като я дразни..."назад чудовище"  ooooh! Не разбира самата фраза какво значи. Прочетох, че е период, но при нас доста се задържа, но отговаря на предположението ми, че сме зациклили на някакъв етап. Трябва да се работи за разбирането, но идея се нямам как да стане...аз съм само прост счетоводител  Tired Laughing. Никаква ме няма с търпението, обяснението.Ама прекалих с четенето, но в сряда ще говоря с логопедката и с психоложката имам среща тази седмица. Ще дам отчет какво са казали  Simple Smile

# 640
No4ko, при моето раждане имаше малък проблем и пъпната връв се беше увила около врата на бебето. Сложиха го на кислородна палатка. От 2 през нощта до 8 сутринта беше на кислород.
Преди 2-3 седмици като бяхме при Д-р Кънчева (УНГ) тя ме върна към това като евентуална причина за забавения говор. Аз изобщо не подозирах, че това е проблем, но тя обясни, че неправилно дозирания кислород например би могъл да доведе до такъв проблем.

Ние вчера бяхме на консултация с психолог. Според психоложката на детето нищо му няма - много будно, живо, всичко разбира. Каза ни първо ние да се успокоим (главно аз  Joy) и по никакъв начин да не показваме пред него, че това, че не говори ни притеснява. Да не говоря пред него за това и въобще "да не се впрягам толкова" да го оставя да е по-свободен и по-самостоятелен. Да огранича забраните и най-важното да го науча да спи отделно, а не между нас  Mr. Green

Също така каза да играем повече с него. Ние се прибираме вечер в 19 ч. и се виждаме за 1 час. Докато хапнем става 8 ч. и после къпане и сън. Вие така ли сте? Как се справяте с разпредеелнието на времето? Колко от вас (майки на по-трудничките за гледане деца) работят? Аз почти не издържам вече на този график, но няма как....трябва да ходя на работа  Blush

Последна редакция: пн, 01 апр 2013, 16:21 от Danito_d

# 641
eli82eli като стигнем до ехолалията ще празнувам  Simple Smile
Пробвала ли си я с игри от нашето детство - не се сърди човече и прочие? Домино?
Доминото е страхотна игра в случая особенно ако е с картинки а не цифри и точки.

Между другото и вие може би зацикляте през зимно-пролетния сезон и дръпвате през края на лятото и есента. Поне ние сме така до преди добавките, в края на лятото беше страхотен човека. Има ли и други деца като нас?

# 642
Ели, ще ти дам пример за ехолалия. Въпрос: как се казваш, отговор: как се казваш. Такова нещо няма при вас мисля.

# 643
eli82eli като стигнем до ехолалията ще празнувам  Simple Smile
Пробвала ли си я с игри от нашето детство - не се сърди човече и прочие? Домино?
Доминото е страхотна игра в случая особенно ако е с картинки а не цифри и точки.

Между другото и вие може би зацикляте през зимно-пролетния сезон и дръпвате през края на лятото и есента. Поне ние сме така до преди добавките, в края на лятото беше страхотен човека. Има ли и други деца като нас?

Да през лятото се промени за месец и нещо. Сега в ДГ малко или много се стресира.
Danito_d, май повечето са работещи. Миналата година повече имах време да се занимавам с нея сега нямам и тя няма желание "Аз не искам. Искам компютъла." Crossing Arms И тати го няма вечер. Важно е да успееш да го привлечеш към всичко, което правиш - готвиш, сервираш масата да помага ...
 гала, напротив има го. Не винаги, но го има.

# 644
 Danito_d, тази докторица УНГ дето вие е казала за кислорода или не си я разбрала правилно, или тя не е в час, ама хич. Не може кислород и то под палатка за 6 часа пуснат да доведе до проблем с мозъка. Категорично НЕ може. Има много бебета по 60 дни интубирани под постоянно подаване на кислород и нищо им няма на мозъка, съответно говора, а тук става въпрос за няколко часа. Не е причината за трудното проговаряне, по-скоро увитата пъпна връв и пак в рамките на догадките, ако не се направи скенер на мозъка, да се види имало ли е кислороден глад.

Общи условия

Активация на акаунт