Трудно проговаряне -тема 11

• 58 510
  • 732
  •   1
Отговори
# 90
Момичета, продължавам с книгата. Съжалявам за забавянето, но тези дни имам толкова много задачи, че постоянно съм скапана и нямам сили като се довлека до компютъра.

Глава 3. Включете се в повтарящите се действия
В главата много живописно е разказано защо насилствено не трябва да им прекъсваме натрапчивите/странни/повтарящи се действия, а напротив - трябва да се включим в тях при това чистосърдечно, с неподправен интерес. Ако симулираме интерес, детето ще се усети. Ако успеем да се справим - тогава то е по-вероятно да ни допусне във вътрешния си свят и да се вслуша в това което искаме да го научим. Помага, макар че тези дни ми се налага да тичам от единия край на стаята до другия, но ефекта е че се смеем заедно на това и той се опитва да повтаря повече след мен. Като добавим че като се смеем на тичането имаме и хубав очен контакт, нещата звучат добре. Автора обяснява как да разпознаете повтарящо се действие - ако детето спре да ви поглежда, дори и да отговаря на въпроси ако не поглежда към вас значи се е вглъбило в някакво действие.

4. Променете начина по който реагирате на плача. В главата се казва да не реагираме, когато ни изнудват с плач. Дори и след като са спряли да плачат, малко след това обикновенно възрастните им дават каквото искат, не го правете.

5. Осигурете на детето възможно по-голям контрол. Нещо подобно наМонтесори обучението - обезопасете района и оставете детето да прави каквото си иска и да има избор. Естествено, на улицата не става, както и ако има нещо опасно.

6. Обърнете внимание как се чувствате. Автора говори за това, че не е добре да работим на място или пред хора които ни карат да се чувстваме неудобно защото това ни кара да правим грешки, а и детето усеща реакцията ни. Въпреки това последно време ние с малкия ходим и работим в едно кафе с много хора вътре, под работим имам в предвид трениране на очен контакт, назоваване на предмети и най-вече да си пие сокчето и да наблюдава тълпата.

7. Работете индивидуално, в обстановка, която не действа разсейващо. Тук няма какво да кажа, но не съм много съгласна с главата.

8. Бъдете забавни и динамични. В тази глава ни учат да имаме ентусиазъм, да правим физиономии и да говорим променяйки си гласа. Теоритично това всеки родител трябва да го може, на мен ми трябваха гдини да се измъкна от сериозната си кожа, но сега с цяло гърло ревем детски песнички по улиците или викаме нечленоразделно и джапаме в локвите.

9. Наблегнете на речта. Много полезна глава, и според мен е втората по важност след очния контакт. Ще я напиша отделно защото е дълга, а не искам да пропусна нещо важно. При нас работи много добре.

10. Уверете се че храната не е проблем. В главата се говори колко е важно детето да се храни правилно и разнообразно.

# 91
ednakaka  отново благодаря  bouquet и няма какво да се извиняваш, когато можеш тогава  Hug. Много ми беше интересно и ще чакам когато имаш време да напишеш подробно за 9-та глава Simple Smile.

И да се похваля, че днес за първи път казахме на влак  "лак" защото до сега беше тутуф-тутуф, както и още казва на кучето  бау-бау на котето мяу ooooh!

Последна редакция: пт, 15 фев 2013, 22:32 от mibobo

# 92
Днес е най-великият ден в моя живот,плача,но този път от радост.Днес за първи път моята дъщеря,каза как правят кучето,котето,кокошката,пилето и патето.Още не мога да повярвам,че от устата й излизат истински срички!Момичета,нямам думи да опиша радостта си,благодаря на Господ за всичко!Надявам се да продължим така и вярвам! Hug

# 93
Алексал браво на момичето видя ли, че нещата ще се случат  Hug. От тук нататък ви пожелавам бързо да дойдат думичките Peace

# 94
Алексал  Hug Много се радвам за успеха ви! Още много нови думички от тук нататък!
Ей, как ми зарадва сърцето, много, много се радвам за вас!
Не съм чела назад защото започнах работа временно и още не мога да се организирам с времето. Моето момче е във фаза на Не искам. Не иска мама и тати, не иска госпожата, не иска в центъра, не иска децата, абе целия свят му е крив. Обаче за сметка на това е спокоен. Започва все по-правилно да казва думички и изречения, много добре и на моменти хитро отговаря на въпроси, а в градината и в Слънчогледи много го хвалят. Дори прословутото Р го казва в почти всички думи. Голяма страст са му чешмите и тръбите, може да ви изнесе цяла лекция на тема Откъде идва водата и къде отива  Grinning

# 95
Хей, Alexal, страхотно се радвам, че нещата при вас започват да се случват  Hug Знам какво велико чудо е да чуеш първите смислени думи. И това е само началото  Grinning

Ние започнахме да даваме едни комбинирани детски витамини, които обаче явно са доста силни и май трябва да намалим дозата, защото много го превъзбуждат нашето момче и изглежда като под напрежение.

ednakaka и аз те чета с интерес   bouquet

# 96
Браво Алексал, само напред!!!
Ние имаме нещо като изречение, каза кара кола. После я мъчих и с други елементарни, но нищо повече не каза.

# 97
Браво на децата! Май в клуба има нещо като раздвижване.  Laughing
И ние много думички приказваме - по няколко на час буквално, но още нямаме изречения. Важното е, че виждам желание и виждам интерес към други деца. Малко се ядосах на новата логопедка, че само го ядоса и това го накара да се затвори за момент, но не го държа дълго. Струва ми се, че часовете при логопед поне при нас не действат.

# 98
Здравейте момичета! Някои има ли информация от къде мога да си набавя ноотропил?

# 99
Ако питаш за сироп да знаеш, че няма в България. Ние търсихме и в Румъния и там нямаше. Вместо сироп можеш да вземеш прахчета, само трябва да ти кажат как да ги разделяш.

# 100
  • София
Алексалче Hug Да нацелуваш Тоничка от нас с момчетата Heart Eyes
Вчера брат ми ни беше на гости и Гого дори не му би шамар за добре дошъл, както прави по принцип, а му се подмазваше, защото му донесе голям гараж за рождения ден Simple Smile Позволи да го гушне...А после, понеже искаше разходка обикаляхме с колата. Видяхме една съседка и спряхме да поприказваме. Нашия се надвеси през прозореца и и вика - Лелее, лелеее, за да му обърне внимание. Е, целта му бяха очилата и, но се смяхме как хитро я накара да се обърне, че да ги докопа Joy
Браво и на всички останали човечета Hug

# 101
Алексал много се радвам.Сигурно е много вълнуващ моментдано всеки в тази тема да го усети. Hug

# 102
Alexal, браво на момичето! Heart Eyes
Хриси също се отпуска да казва изречения от три думи.
Последното е "Мини пие вода!"
Понякога ме е яд, че нямам достатъчно време за детето си.През седмицата -на работа.Събота и неделя-пране, чистене, готвене. Crazy

# 103
 ednakaka какво имат предвид под повтарящи се действия. Ще напиша кое мен ме притеснява. Хриси много често си говори сама фрази, изречения, които не адресира до никого, а явно и работи въображението и тя свързва ситуацията с нещо. Много е дразнещо и притеснително, когато го прави пред други хора. Поне мен ме притеснява. Например всеки път като се прибираме тя чука на вратата и казва "ООО кой е? Кой чука? Това непрекъснато поне 10 пъти  #Crazy. Аз накрая започнах и аз да го правя като нея и тя тогава спира  да повтаря фразата. Сега като се върнах да прочета видях, че си обяснила какво е довтарящо действие. Т.е.  да се включим в това, което прави детето за да привлечем вниманието му.
Браво на постиженията на всички дечица.
Един въпрос за една песен. "Щракна ключа иде мама вии къжете че ме няма. Ще се скрия зад пердето да ме търси тя "  newsm78

# 104
  • София
Де е мама, пак я няма,
а как искам да сме двама /2
И със топлата пижама
да се хвърля върху мама.
Да се хвърля върху мама
да се гушнем с нея двама.

Вън се звънна, туй е мама.
Вий кажете, че ме няма /2
Ще се скрия зад пердето
да ме търси тя додето