Трудно проговаряне -тема 11

• 58 521
  • 732
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Четох за един метод по който се показва всяка карта за секунда, ама се чудя ефективен ли е...

Ако имаш в предвид методът на Глен Доман - там не става въпрос за карти с изображения, а думи.
Иначе, като гледам и домашното от логопедката - не повече от 5 думички(карти) се предлагат .

# 121
Аз в началото под формата на игра и съвсем не постоянно показвах карти с изображения по подобие на метода на Глен Доман. При мен имаше успех. Тя повтори повечето неща. Не помня как ги е запомняла и дали ги е повтаряла newsm78 винаги. За мен успеха беше явен, когато ги назоваваше в реални ситуации. А по едно време включи и въпроса "Како е тоа"  Joy, но си питаше какво е за предмети и неща, който не можеше да каже, а искаше.  Така, че аз съм за метода в променен вид. Пък то детето си показва, колко думички може да поеме. Поне Хриси се разсейваше и аз спирах, а сега си казва "Мамо стига толкова" Laughing

# 122
Относно разпознаването по картинки. Нашата логопедка го показва на картинка и същевременно на плюшена играчка.
А метода на Глен Доман е цяла наука. Незнам дали може да се прилага само така отделни детайли.

# 123
Моят син в началото не искаше много да се занимава с логопедичните карти и тогава показвах карта изчаквах да видя ще разпознае ли картинката, ако не казвах я аз и продължавах със следващата. Когато го видех, че вече не внимава и спирах това обикновено се случваша на около 10-15 карти. Тази зима обаче ме удиви като сам си ги иска да се заниваме с тях и се случва понякога да разгледаме и цялото тесте те са около 60-70бр скоро не съм му разпечатвала нови. Но сега вече сме разширили заниманието не е само да назоваваме картинката. Ако е животно го питам как прави животното или пък какво яде, ако е плод той сам отива да търси в кухнята дали го имаме същия плод и ако го имаме го носи много горд от себе си, че го е намерил и т.н.

Пис пис а това с отварянето на устата и неказването на нищо и при нас го имаше и даже и до сега понякога го има. И аз си мисля, че понякога не е достатъчно уверен да го каже или пък наистина не му идва на езика, дето казват хората Simple Smile.

# 124
  • София
Диагнозата трябва да се потвърди от невролог, който да назначи лечение. Оправя се в голямата част от случаите.

Проблемът е, че лекарствата са много неприятни и ако е сгрешена диагнозата... което твърди нашата логопедка. Не знам, съвсем се объркахме.

Ако е вярна диагнозата, то тя е в лека степен, защото речта не е съвсем загубена и търпи развитие, макар и бавно, а истински епилептични пристъпи не сме имали.

# 125
Луда Мара, консултирайте се с още невролози. А епилептичните пристъпи са толкова много и разнообразни, че  Rolling Eyes. Дано са ви объркали диагнозата и не се касае за епилапсия.  Hug

# 126
  • София
При нас логопедката работеше на нещо като тематични уроци, а от нея и аз възприех този метод. Т.е. обектите детето ги виждаше и на карти и в куклен театър с плюшени играчки, и на реални снимки, и включени в подходяща книжка.
Например плодове и зеленчуци на карти, после игра пазар с пластмасови, после да се опита да ги направи от пластелин, после на обща снимка да ги посочи, накрая някое стихче, песничка или приказка за тях. След няколко урока се връщаме на темата с надграждане - кои растат по земята, кои на дърво, кое има семка и кое костилка, От кое какво ястие се приготвя. И пак варианти за картинка, снимка на полето и овощната градина, игра на ресторант. Свързване на храната с плода/зеленчука (тъкмо упражнява и графични умения).
Ако темата е за нещо, което издава и звук (превозни средства, животни) в действие влизат и звуците - както реални (истинско крякане на патица), така и простото: "па-па"

# 127
Момичета,много ви благодаря за похвалите,наистина чувството е необяснимо,а при нас и доста дълго чакано.Това са първите й съзнателни срички,всеки ден я питам,и още не мога да се зарадвам истински EmbarassedНадявам се и вярвам,че ще вървим нагоре.
Луда Мара,според мен също трябва да потвърдите диагнозата,поне при още един специалист!Дано всичко се оправи. Peace

# 128
Луда Мара, доц. Божинова от това което съм чела е най-добра. Но ти каза, че сте обиколили всички светила. Важно е че детето се развива. Кураж и успех Hug
Момичета, ходят ли на плуване децата? Дали спа центъра на Света София при Мазнейкова е добър.Мисля като свърши ски сезона да започнем плуване. Ще му се види като игра, след тая мъка на ските, която преживя Laughing Чак на четвъртия път се отпусна и учителите бяха довони от него.

# 129
И аз съм все още при вас момичета, макар и почти да не пиша  Blush

Моля ви препоръчайте ми детски невролог или психолог. Мисля, че вече е време за първа консултация.

Edit: Да дам и малко подробности. Той не говори. Много е активен, според логопедката, с която работим е хиперактивен. Много е социален, обича хора. Независимо дали познава човека или не се радва - хваща всеки за ръка и го води напред назад. Като имаме гости застава пред тях и не се отлепя. Винаги е весел и постоянно търси внимание - на моменти направо е обсебващ. За миг не се заиграва сам. Има силно влечение към техниката. Ако не го занимавам стои само на контактите, пералнята, печката. Научил се е да пуска водата в тоалетната и да си отваря капачето на водомера за да гледа как се въри стрелката. Ей такива неща го влекат - само технически. Толкова е силно това негово влеченеи към техниката, че не знам какво ще го правя. Докато го изтърва за секунда от поглед и е включил я печката, я прахосмукачката. И постоянно обяснявам, повтарям, но ефект нула. Много е упорит и своенравен. Обръща се на име от 10-тия път  Blush Прави се на разсеян. Не казва никакви думички. Пъзели реди страхотно, но защото сме се учили с логопедката. Когато иска нещо казва ъ-ъ-ъ или хленчи. Това хленчене вече ми идва с повече. Усещам как и той вече става нервен точно заради липсата на реч.
Иначе ходим на ясла. И там госпожата постоянно се оплаква, че не се спира. Не си седи на столчето като се храни, абе прави си каквото иска.
Почти не изпълнява команди. Имаме само 1-2 заучени ( хвърля си памперса в коша и  рутинните дай ръчичка, седни и пак от 3-ти япът поне)Не посочва.
Как ви звучи всичко това, към какъв специалист да се обърна?

Последна редакция: вт, 19 фев 2013, 09:14 от Danito_d

# 130
M_I_A много добре ми звучи това, което си го описала. Аз нямам толкова материали у нас. Явно не съм попаднала на специалист, който да ми обясни...Но така структурирано и подредено ми звучи много добре.
Danito_d защо детски невролог има ли някакви показатели? Може би е добре първо да се консултирате с логопед и психолог. Поне в София имате избор.

# 131
Ели, от септември посещаваме логопед. Сега малко прекъснахме, поради лични причини. Аз в момента си го гледма сама - баща му излиза сутрин в 8 и се прибира вечер в 10 ч. включително събота и неделя. Ходя на работа и понякога просто не смогвам да се справя с всичко.
Бабите са много далеч и са ангажирани. Така ще бъдем до април, после поне тати ще си е при нас повече време и ще помага.

Но искам през април да се консултирам и с друг специалист, не знам какъв обаче.....

Забравих да добавя, че заспива много трудно наобяд, а нощния сън му е неспокоен, върти се като шантав цяла нощ, буди се проплаква....

# 132
Danito_d Hug разбирам колко ти е трудно. ММ също вечер се прибира късно вечер и не се виждаме през седмицата. Поне събота и неделя си е у нас. Имам и баби, но те работята и не могат винаги да са на разположение. Добрите невролози са в София - Божинова, Литвиненко, Христова. Но честно казано не знам какво могат да направят. Най-много да изпишат Ноотропил, ако няма неврологични нарушения. Може да попиташ в РЦ. От там поне ги посещават в ДГ и ДЯ.

# 133
Danito_d Hug разбирам колко ти е трудно. ММ също вечер се прибира късно вечер и не се виждаме през седмицата. Поне събота и неделя си е у нас. Имам и баби, но те работята и не могат винаги да са на разположение. Добрите невролози са в София - Божинова, Литвиненко, Христова. Но честно казано не знам какво могат да направят. Най-много да изпишат Ноотропил, ако няма неврологични нарушения. Може да попиташ в РЦ. От там поне ги посещават в ДГ и ДЯ.

Ели, прости невежеството ми, но какво е РЦ?

# 134
Ели, от септември посещаваме логопед. Сега малко прекъснахме, поради лични причини. Аз в момента си го гледма сама - баща му излиза сутрин в 8 и се прибира вечер в 10 ч. включително събота и неделя. Ходя на работа и понякога просто не смогвам да се справя с всичко.
Бабите са много далеч и са ангажирани. Така ще бъдем до април, после поне тати ще си е при нас повече време и ще помага.

Но искам през април да се консултирам и с друг специалист, не знам какъв обаче.....

Забравих да добавя, че заспива много трудно наобяд, а нощния сън му е неспокоен, върти се като шантав цяла нощ, буди се проплаква....

Ще цитирам съседната тема с аутизма, но това може да е от недостиг на витамини и минерали. Специално Б12 и цинк са доста важни за мозъка и в повечето детски витамини ги няма. Трудното заспиване общо взето говори за точно това. Също и ако бавно му растът ноктите/косата. Нашите нокти изобщо не растът, до сега не съм ги рязала за 4 години. Косата ни обаче расте със същия темп като на останалите.
Също така при нас глутена влияе директно на хиперактивността. Хапне ли нещо хлебно после няколко часа е като навита пружина. Хубавото е, че като изключа глутена или давам ензими се държи в норма и не търчи в кръгчета из стаята. Което също може да е заради липса на цинк.

Общи условия

Активация на акаунт