Глоба за шофьор без книжка

• 12 268
  • 15
  •   1
Отговори
Здравейте, помествам темата тук, защото сметнах, 4е мястото е най-подходящо. АКо модератор прецени, нека да я премести.

Вчера полиция дойде в нас и връчи на мъжа ми глоба за каране без книжка. Голбата е в размер на 300лв  ooooh!   Той е чужд гражданин и няма бг книжка. Караше с книжката от неговата страна, като го спираха за проверка, някои КАТаджии я признаваха без проблем, ... други искаха почерпка...  

В момента нямаме кола, така че вече не кара, а и книжката от неговата страна е с изтекъл срок и е запиляна незнайно къде.  

Какво можем да направим, как и в каквъ срок се обжалва? не пише  в документа, който ни връ4иха. Полицая каза нещшо от сорта "че няма страшно и да не се плати, плащало се в НАП, а ние не сме имали фирма и данъци и т.н, така че нямало какво да ни направят". Но пък като чубжд гражданин мъжа ми е зависим от МВР, може да откажат да му удължат визата, ако има задължения, знам ли?

Да беше 100лв,ок криво -ляво щяхме да платим някак си, но  те направо са му шибнали 300, което е непосилно за нас...  Посъветвайте ме какво да правим?
 Да чакаме ли да мине давностния срок, който бил около 3г от връ4ване на глобата, т.е от в4ера и да трееприм през тва време, и да се трупт и лихви и какво ли още не..

Иначе нарушението е от средата на 2011г, но не знам защо чак сега идва глобата, след година и половина.... Мъжа ми дори не помни какво е ставало..

# 1
Ще се изкажат и компетентни хора, но това, което ми направи впечатление на пръв поглед е, че и документът от другата държава също е изтекла, а и не знаете къде е.
Странно ми е, че не сте предприели мерки поне в тази посока, а ползвате автомобил - за да направят проблем.

# 2
Защо да е странно- книжката, издадена от неговата страна не е била изтекла  тогава. Отдавна ве4е нямаме кола, сметнал е , че не е нужно да я подновява чрез посолство и т.н , защото таксите са високи, а и не му трябва.

# 3
Предполагам, че честитката Ви е дошла сега, защото от 2011 до ден днешен не са Ви открили на адреса в България. Странно е как не са му дали акт, когато са установили някакво нарушение и как така актът е за каране без книжка, а той тогава е бил с книжка.

Мъжът ти да не е от държава с ляво движение, че не са му харесали книжката? Ако не е - може да си изиска от тамошния КАТ нова книжка и да докаже, че е правоспособен шофьор, няма никакво значение, че е изтекла.

На мен веднъж ми написаха някаква простотия задето не исках да си местя колата на летището и бях паркирала неправилно, така че да не плащам паркинг. Големи разправии бяха, накрая се мръднах на платения паркинг и мислех, че всичко е наред. Искаха да подписвам нещо, аз отказах. След около месец ми звъннаха 2ма полицаи на вратат с акт за 50 лв с номер на банкова сметка, където да преведа парите. Нищо не съм им платила.

Нищо не плащайте. За 300 лв няма и да ви съдят, защото разходите по делото ще са много повече, а и като ншмате кола, няма как да ви спрат.
Така че СПОКОЙНО Simple Smile

# 4
Тази година се прибирах при нашите и си бях забравила книжката в Германия. Питах един полицай как да си карам колата. Човекът не беше от КАТ, но  ми обясни, че полицаите си имат регистър и се вижда дали имаш свидетелство или не, ако имаш и просто не го носиш глобата е 10лв май. А да си изкара нова книжка около 30лв.
Така че тия 300лв са безбожно много ако е било за забравена или изтекла книжка. Да не би мъжът ти да е бил пийнал като са го спрели....

# 5
Аз мога само да кажа, че няма лихви. Друго не знам, но лихви няма и след 5 години глобата няма да я има в регистрите вече. Аз така спестих много, а нямам задължения към Бг и КАТ. 5 години е не 3.

# 6
  • Пловдив
Нещо няма да е баш така, както е обяснено. Има си ред за издаване на Наказателно постановление, в това число констатиране на нарушението.

- За мен не е ясно имал ли е право да кара с чуждата си книжка в България. Не може веднъж да му я признават, веднъж-не.
- има ли констатирано нарушение да кара без/с невалидна книжка (щото да си седиш вкъщи без книжка не е нарушение). Има си преклузивен срок за налагане на наказанието, дори ако е надлежно констатирано.
- т.нар. "глоба" е вероятно Наказателно постановление. В него задължително се отбелязва в какъв срок и пред кого може да се обжалва.

Ако смятате, че сте прави - обжалвайте. Съдът може да го отмени или да намали глобата, ако е наложена над минимума.

# 7
  • Sofia
Посетете адвокат!
Хипотезите са много - принципно зависи какъв гражданин е съпругът:
Ще цитирам Закона за движението по пътищата, защото е дълго за обяснение:
Чл. 161. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., доп., бр. 51 от 2007 г.) Свидетелство за управление на моторно превозно средство, издадено в друга държава, е валидно на територията на Република България за категорията, за която е издадено, в следните случаи: 
1. държавата, в която е издадено, е договаряща страна по Конвенцията за движението по пътищата и свидетелството отговаря на изискванията на приложение № 6 към конвенцията; 
2. държавата, в която е издадено, е договаряща страна по Споразумението между страните по Северноатлантическия договор относно статута на техните въоръжени сили при условията на чл. IV, буква "а" от него; 
3. свидетелството е придружено от легализиран превод на български език; 
4. свидетелството е международно и отговаря на изискванията на приложение № 7 към Конвенцията за движението по пътищата. 
5. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) свидетелството е издадено от държава-членка на Европейския съюз, или от друга държава-страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или от Конфедерация Швейцария.
 Чл. 162. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., изм. и доп., бр. 51 от 2007 г.; изм. и доп., бр. 75 от 2012 г.)  (1) (Доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Българските граждани могат да управляват моторни превозни средства на територията на Република България с чуждестранно национално свидетелство, когато то не е издадено от държава-членка на Европейския съюз, или от друга държава-страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или от Конфедерация Швейцария в срок до 3 месеца от датата на влизането им в страната.
 (2) (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Чужденци, дългосрочно пребиваващи в Република България, могат да управляват моторни превозни средства на територията на страната със свидетелство, което не е издадено от държава-членка на Европейския съюз, или от друга държава-страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или от Конфедерация Швейцария до една година от датата на влизането им в страната.

# 8

сега погледнах, пише "наказателно постановление", но не пише нито срока за обжалване, нито къде се обжалва...   Мъжа ми изобщо няма никакъв спомен от този момент, все пак е било преди година и половина....

Пише, че е наложено, защото е нямал съответното СУМПС.

Нямаме възможност за адвокати и  т.н, нито пък имаме пари да платим глобата, няма и какво да ни вземат Simple Smile  Обаче все пак пребиваването му в БГ зависи от МВР и се страхувам, да не кажат "докато не платите глобата, няма да му удължим визата"... хм..

# 9
# 10
  • Пловдив

....  Обаче все пак пребиваването му в БГ зависи от МВР и се страхувам, да не кажат "докато не платите глобата, няма да му удължим визата"... хм..

Не е като да нямате какво да губите. Ако фактологията е вярна, срокът за Наказателното постановление е отдавна изтекъл.
Дали са ти линк, спретни една жалба и я пусни.

# 11
Абе няма такова нещо, като да не важи чужда ш.книжка в бг. ooooh! Глупости на търкалета Stop

# 12
Абе няма такова нещо, като да не важи чужда ш.книжка в бг. ooooh! Глупости на търкалета Stop

ами не знам, досега като са го спирали, някои полицаи признават книжката, други казват, че не важи в БГ и искат "почерпка"...

....  Обаче все пак пребиваването му в БГ зависи от МВР и се страхувам, да не кажат "докато не платите глобата, няма да му удължим визата"... хм..

Ако фактологията е вярна, срокът за Наказателното постановление е отдавна изтекъл.

Нарушението е от юни 2011г, НП е издадено август месец 2011г, а ни е връчено едва преди седмица.  На този адрес сме били винаги, така че няма начин да не са ни открили досега, за да ни го връчат навреме. Не откривам какъв е законовия срок от издаването на НП до връчването му...

Пишем жалба, поне да се намали до минимална глоба, един=единствен път е хванат в нарушение и веднага му фраснали максималното, тва е да си чужденец в  БГ ...

# 13
  • Пловдив
Няма как да гадаем повече, без да виждаме документи.
Пускайте жалба с доказателствата, съдът ще прецени. Може да го отмени или да го намали. Обаче ако си изтървете 7-дневния срок от връчването, със сигурност "горите".

# 14
Днеска е последния ден Simple Smile вече е готова жалбата, не знам точно какво е писал мъжа ми, довечера ще ми разкаже. Лошото е, че никъде не можем да открием книжката, издадена от неговата страна, може да е  забутана някъде при родителите му....
Надявам се да намалят глобата до минималните 100лв...

Общи условия

Активация на акаунт