Вчера полиция дойде в нас и връчи на мъжа ми глоба за каране без книжка. Голбата е в размер на 300лв

В момента нямаме кола, така че вече не кара, а и книжката от неговата страна е с изтекъл срок и е запиляна незнайно къде.
Какво можем да направим, как и в каквъ срок се обжалва? не пише в документа, който ни връ4иха. Полицая каза нещшо от сорта "че няма страшно и да не се плати, плащало се в НАП, а ние не сме имали фирма и данъци и т.н, така че нямало какво да ни направят". Но пък като чубжд гражданин мъжа ми е зависим от МВР, може да откажат да му удължат визата, ако има задължения, знам ли?
Да беше 100лв,ок криво -ляво щяхме да платим някак си, но те направо са му шибнали 300, което е непосилно за нас... Посъветвайте ме какво да правим?
Да чакаме ли да мине давностния срок, който бил около 3г от връ4ване на глобата, т.е от в4ера и да трееприм през тва време, и да се трупт и лихви и какво ли още не..
Иначе нарушението е от средата на 2011г, но не знам защо чак сега идва глобата, след година и половина.... Мъжа ми дори не помни какво е ставало..