Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 21

• 60 993
  • 745
  •   1
Отговори
# 510
# 511

Здравей  Hug

Дано се включи някой с по голямо дете  Rolling Eyes  Винаги съм се чудила като почнах да пиша тук, защо не пишат родители на пораснали деца.

Здравей Катина досега няколко пъти съм чела в темите но не съм виждала да пишат майки на други по-големи деца и затова не съм писала и аз.Вчера реших да пробвам може и да има и други като нас вече големи младежи.Твоето дете на колко е пишеш че е пораснал?Постът ти ме накара да се замисля доста.Спомням си и досега как когато сина ми беше диагностициран никой нищо не знаеше дори и джипито за аутизма.Всеки седи и ме гледа умно а като започна да питам какво да правим за да му помогнем вдига рамене  newsm78.Тогава това беше огромен шок за мен.Сега има много повече информация.На 4 годинки беше когато го диагностицираха тогава учителката му от ДГ ми каза с него само много работа няма хапче което да го излекува.И започнахме двете с нея тя в градината аз вкъщи.Логопеда и психолога там не искаха да работят с него защото било неблагодарна работа по техните думи демек той нищо няма да възприеме а те само щели да хвърлят усилия на вятъра!Така че се наложи да следвам тактиката "проба-грешка" и сама да се уча ooooh!Сега знам и казвам на всички други много е важна работата с психолог и логопед!
Много дълго стана така че спирам и очаквам да ме извините  Heart Eyes

# 512
svetla1971, много се радвам, че пишеш.Надявам се да се включат и други мами на големи дечица. Praynig
В Свищов контактувам по-редовно с една мама на момченце с аутизъм на 7 години.Тя познава и други майки в града, но според нея те са доста неконтактни и особени. Sad
Когато ги пита нещо, те само отговоряли: "Ще го преживееш!" Crazy

Последна редакция: пт, 19 апр 2013, 08:33 от n_alex76

# 513
   Струва ми се ,че повечето майки на аутистичните деца сме някак по-особени ....Кои повече ,кои по-малко .....
   Това ,което преживяваме всекидневно , не може да не дава отражение в/у психиката ни и начините ни на себеизразяване .

Дано не звуча обидно за никой !  Hug Hug Hug

# 514
  • София
svetla1971, имам молба. Моля те да ми помогнеш с подготовката на сина ми за полюциите. Как според теб трябва да го подготвя, че ще се случи такова нещо. По скоро как  и от кого да му се обясни. Как се реагира когато се случи това. Каква да бъде нашата реакция?
Сина ми е на 10 год. и това е нещо, което ме притеснява, защото може дето се вика да се случи всеки момент, а не сме повдигали още тази тема пред него  Embarassed Наясно сме, че емоционално е по назад от връстниците си, но физически си е съвсем наред и трябва деликатно някак да бъде подготвен. Ако се притесняваш от темата, може и на лични да ми отговориш. Но има няколко деца тук на сходна възраст с моя син и ще ни бъде полезен опита ти на всички.
Благодаря ти  Peace

# 515
   Катина , на семинара за сексуалното възпитание на аутистични хора ,се наблягаше много на обяснения с помощта на картинки .

# 516
  • София
Благодаря Селма. Не бях на този семинар, бях на другото паралелно с това обучение за училището, но ми пратиха слайдовете. И понеже го пропуснах се опитвам да наваксам. Би ли ми разказала какво запомни там.

Моля не ми пускайте линкове за научни статии по темата, мога по добре от всеки друг в тази тема да си ги намеря. С изключение на Таня разбира се, защото и е професия  Wink. Не ме интересуват - искам информация от първа ръка и споделен личен опит.

# 517
  • София
Катина, Светла, може ли тук  Praynig.
Днес имах разговор с учителката на Хриси. Всички деца бягали от него, защото налитал да ги целува ooooh! Момичета, момчета, няма значение. Аз от панаира на книгата купих тази поредица от 3 книжки На много достъпен детски език е обяснено всичко. Ще ги нося и в градината, че вече се интересуват младежите ooooh!
При нас на дневен ред е да го науча да пишка прав и ака в тоалетната. С това акане...големи драми ooooh! Вчера младежът направи наводнение докато "яка". Ама и аз като говоря по телефона и съответно 20 минути без надзор. Само до 2 стаи беше стигнала водата. Той щастлив и доволен, че има Ода на всякъде и цопа с крака Embarassed Добре, че сме без съседи под нас Mr. Green

Катина, ще ме прощава за линка  Wink

# 518
.........

Моля не ми пускайте линкове за научни статии по темата, мога по добре от всеки друг в тази тема да си ги намеря. С изключение на Таня разбира се, защото и е професия  Wink. Не ме интересуват - искам информация от първа ръка и споделен личен опит.

Подминавай ги , Кате !  Peace Hug
    Може друг четящ тази тема да се интересува И от научната информация .  Simple Smile

Ще прегледам записките от семинара и ще се опитам да ги споделя .  Hug

# 519
  • София
Имах предвид не се концентрирайте да ми помагате с научни статии, защото не ги разбирам много. Моят мозък работи по опростено и запомня основно споделен опит  Whistling

Книжките са много добра идея, и ме хвана яд, че сама не се сетих да потърся книжки. Ще си ги поръчам от сторето. Може ли да ми покажеш и другите две. И трите ли си заслужават парите. Нещо 8 лв. за книжле ми се вижда  Crazy

А, сетих се. Ще си потърся компания за записване в голяма библиотека, където да ги взема само за четене. И без това тази читалищната дето го записах Мишо има само книгите, които аз четох като дете и никакви средства за нови. Не върши работа.

Селма, ще чакам   Hug даже коментарите ти покрай чутото там.

# 520
  • София
А, книжките ще ти ги дам да ги прочетете. Аз нали съм на принципа - да има, ще потрябва и ги взех на куп. На панаира бяха и с отстъпка Rolling Eyes Ние в нас четем първата още. За книжки се сетих, понеже ние с брат ми като бяхме малки майка ми ни беше купила. Има и една голяма с твърди корици, но и забравих името. Тя е за по-големи деца. Отделно се сетих и за тази тя е за момчета над 9г.
Сложно е това със сексуалното образование. Трудно ми е да обяснвам за "мъжките" работи, които не са ми наясно. Като с ерекциите - Хриси се беше стреснал, че му щръкнал комина Mr. Green
А Гого постоянно си дърпа или държи пениса. И учителките ми обърнаха внимание. Не съм го водила скоро на уролог, че той нали е и с лека форма на хипоспадия, та знам ли вече  ooooh!

# 521
Тази на издателство "Фют", която е посочила Доника я имаме. Купувах я за дъщеря ми , която е в норма и сега е на 13. Четеше си я сама в един момент. нямам идея какво е разбрала  Embarassed , но взех комбинираната. Те са две в едно- розовата за момиче и синята за момче . Препоръчвам този вариант , независимо от пола на детето , защото трябва да може да прави съпоставка със себе си и да знае , че има различия при другия пол и какви са. Само, че е за по-големи дечица, защото има доста термини.. може би 8г. и нагоре.

# 522
http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=4431

Етапите на майчинството

4-годишна възраст - Мама може да направи всичко.
  8-годишна възраст - Майка ми знае много! Наистина много!
12 годишна възраст - Майка ми съвсем не знае всичко.
14-годишна възраст - Естествено, майка ми не знае това...
16-годишна възраст -  Майка ми? Тя е безнадеждно старомодна!
18-годишна възраст - Тази възрастна жена?
25-годишна възраст - Е, тя може и да знае нещо...
35-годишна възраст - Преди да решим, нека чуем становището на мама!
45-годишна възраст - Чудя се какво би си помислила мама за това?
65-годишна възраст - Ех, ако можех да го обсъдя с мама!

# 523
  констанца ,  Hug

# 524
  • София

4-годишна възраст - Мама може да направи всичко.
  8-годишна възраст - Майка ми знае много! Наистина много!
12 годишна възраст - Майка ми съвсем не знае всичко.
14-годишна възраст - Естествено, майка ми не знае това...
16-годишна възраст -  Майка ми? Тя е безнадеждно старомодна!
18-годишна възраст - Тази възрастна жена?
25-годишна възраст - Е, тя може и да знае нещо...
35-годишна възраст - Преди да решим, нека чуем становището на мама!
45-годишна възраст - Чудя се какво би си помислила мама за това?
65-годишна възраст - Ех, ако можех да го обсъдя с мама!

Тези точно отношения пубертет - родител са ми много интересни и ги чета още от преди да се роди първото ми дете. Мога да направя сбит преразказ на изчетеното  с размер на Война и мир  Mr. Green  Ама пусто сексуалната подготовка на момчета ми е много мътна материя. За каката обаче подготовката беше бетон  Mr. Green

Казвала ли съм ви, че миналата година Мишо попита баща си какво е ташак. Баща му си отвори устата, порпреглътна няколко пъти и му каза - Питай майка си  ooooh! . Значи майка му започва да се подготвя кой да намери да му обясни са полюциите и спермата и ташака  ooooh!

Благодаря за препоръките за книгите.  Срам за мен бившия библиотекар да не се сетя  Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт