Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 21

• 60 962
  • 745
  •   2
Отговори
# 570
  • София
Гого явно е много суетен, защото засега действа само  - аууу, че си хубав (когато не иска да облече нещо) За сега има само една пижама, която всячески отказва да пробва дори...иначе зора не е самата дреха като материя или вид. Просто човека обича да ходи гол Rolling Eyes Слава Богу в ДГ сваля само чорапите и спира до там...че съблече ли се гол ще вдигнат врява. Лошото е, че и другите деца искат да се събуят боси и става мазало ooooh!
Брат му обаче имаше един период, в който трябваше да носи само дънки. Никакъв друг вид панталони не признаваше. Направих грешката да купя черни дънки - не, това не са дънки
 kartinka ,  bouquet

# 571
kartinka,   bouquet  bouquet  bouquet  Благодаря за съветите !  Hug
говорим за 6-годишно дете .

Това вкопчване в един и същи комплект го бележим от началото на тази учебна година .
Есента започна да ходи на ДГ само с една конкретна блуза и панталон .
Зимата бяхме заминали в чужбина и аз "забравих" въпросните дрехи . Така успях да му пробутам нещо друго , но той пак си избра някаква нова комбинация ,която не си сменяше няколко месеца .....

Като сме вкъщи и въпросния комплект бива скрит или изпран , детето просто отказва да излезе изобщо ! Все му е тая какво е навънка .... Confused

А преди беше много суетен ,подобно на детето на Доника .
Сменяше си дрехите ,сам си ги избираше , комбинираше .....
Сега десетки блузи , панталони и т.н. си стоят в шкафчето почти непипнати ..... Confused

# 572
   Ето ! Днес не тръгна на градина ,защото е трябвало да тръгне с нова лятна шапка .

Все ми говореше ,че иска само червена .Скъсах се да търся такава за момче , но все пак открих . Преплатих на шивачка за суперспешна поправка . Подготвих го, обясних му , съпроводих промяната и с желано подаръче .... Приключихме всичко с уговорка ,че насутринта ще тръгне на ДГ  с новата лятна шапка .

И какво .....Таза сутрин диви ,ама супер диви писъци ,че си иска зимната шапка !
   Нито с нова шапка , нито без шапка, така и не се съгласи да излезе !
   Сега лудува вкъщи :крещи ,заплашва .......,а  на мен ме текат сълзи !
   Пореден провален план , поредни празни усилия , поредна липса на резултат ...

Реших се да не правя нищо догодина (въпреки плановете ми за личното развитие ) ,да го пусна на училище и да му се посвятя за да се влее в училището по-безполознено .....
   Чудя се , много яко се чудя , дали си струва тази жертва ?
   Да посветиш цялото си време и усилия на него ,а той да ти се отплати със писъци ,скандали и нищонеправене ...

В тази тема не е прието да се плаче ,но ето че се отпускам на чувствата  Cry Cry Cry
     Може някой да се пусне да ме критикува ....
     Но както и да е .....  Tired

# 573
Селма това повече прилича на сензорен проблем. Пробвала ли си биомедицински подход? Ще се изненадаш как за 24 часа поведението може да се обърне на 180 градуса.

# 574
  Какъв е този подход ,Еднакака?
  Даване на добавки , витамини и подобни ?

Давала съм само някакъв пробиотик ,от който детето получи зверски запек .
  Ленено , рибено масло .... Комплекс витамини А, В1,2, С.... Но не видях никакъв смисъл от тях .....

# 575
Селма,
вярвам, че ще намериш начин да се справиш. Ти си самоотвержена майчица, от типа, който никога не се отказва. Сълзите само ще избистрят ума ти и ще изтрият временния нагар от душатат ти. Ще видиш, как ще намериш правилния път. Grinning Hug Hug

# 576
  • София
На мен пък ми прилича на инат. Както го описваш - без да познавам детето ми се струва, че може да бъде убеден и разбира като му говориш. Значи е дорасъл да има и инат, аз имам само един начин за лекуване на ината и той не е за хвалба във форум.

Когато Мишо тръгна на детска градина, това беше новосформиран екип, и  за пръв път се отваряше такава специална група. Госпожата беше с образование на специален педагог, но  без конкретен опит. Тя милата  беше позабравила какво е учила някога и си действаше по усет. Та нейния усет и показа, че Мишо е инат и се справи по обичайния начин - с по голям инат от нейна страна. Оказа се, че става номера. Като видях, че тя може - значи и аз мога. В резултат на общите ни усилия детето доста се кротна в мнооооооооого отношения.

Цитат
    В тази тема не е прието да се плаче ,но ето че се отпускам на чувствата   
     Може някой да се пусне да ме критикува ....
     Но както и да е ..... 

За какво да те критикуваме, че показваш, че си човек и имаш чувства? Да те критикуваме, че ти е тежко - я да видим има ли някой да му е леко.
Вчера например Мишо в училище помолил господина да му държи тел по време на физическо за да не го изпусне от джоба. Господина пуснал телефона му на земята и го изритал към Мишо. Казал няма да ти държа телефона. Подозирам, че е тенденциозно за да отида там и вдигна скандали, да си взема обидена детето и да го махна от неговия клас. Отдавна ме провокира за това, опитва да настройва родителите на другите деца за подкрепа  Sad  Не ми обръщайте внимание - ще се справя някак.

# 577
Прочетох за новата лятна шапка и отново се присещам за нашия отказ да облече риза. Същата работа е - тръгна ли да му обличам риза, вика, крещи, реве, дърпа....не иска и това е. Не мога да разбера причината. Единствено за ризи ми го прави това. Не, че е нещо особено, но това ми е направило впечатление. Слава богу има достатъчно други дрехи за обличане. Това за ризите си е моя приумица /иска ми се на някое по така събитие и той да изглежда по-официален  Embarassed/. Иначе няма проблеми с други дрехи и обувки. С нищо друго дори няма проблем.

И да си похваля детито  - вече кара колело без помощни. Това е голям успех за него, тъй като от поне 5 години се мъчим. В началото беше с помощни, но откакто е без помощни, не може и не може да се научи. А сега от раз тръгна и така кара сякаш не е било до скоро да не може. Две колела сменихме докато се научи, вече е време за трето.... ама детето си го заслужава и ще му го купя, ама.....друг път  Laughing /догодина/

# 578
 Здравейте момичета , докато се ровех в темичките за аутистичния спектър , се натъкнах на едно изказване , че системата P.E.C.S би могла да вреди на децата . Но повече нищо не можах да намеря . Знае ли някой подробности по въпроса ?

# 579
  • София
Аз лично бих му вдигнала скандал. Какъв пример дава, че да хвърля телефона на детето. Ей, ядосах се аз, пък не знам на теб какво ти е било Hug А другите деца как приемат Мишо? В смисъл - биха ли му се вързали родителите? Аз лично много се радвам, че децата приеха Гого много добре. Все искат да го галят, да го гушкат. Една девойка пък държи да го целува Mr. Green
Вчера свеки е вдигнала скандал пък на едната учителка (тази, с която и предния път се карахме). В четвъртък го водя в 10 и я изпратих да ги уведоми, че ще е на градина (нали отсъстваше 2 дни). Свеки била зад нея, когато сестрата и казала, че днес Гого ще е на градина. Учителката изсумтяла само едно Уф и свеки това и чакала. Казала и, че и да ухка и да не ухка, това е положението, като не и се работи - да си стои в тях. А въпросната е малко преди пенсия и не мисля, че ще е в нейна полза да почна с жалбите по каналния ред ooooh!
Селма,  Hug коя зодия е твоя сладур? Козирог ли е? Ако да - напълно едно към едно си пасва на зодията. Много съм се чудила - споменавала съм, че бяха още много малки, когато една позната, занимаваща се с Хюмън дизайн ми каза за Гого, че бил тип Прожектор. Винаги ще чака другия да направи първата стъпка. Ще стои отстрани и ще чака покана - било за приятелства, за момичета и тн...Бях забравила и наскоро се сетих за направения от нея профил преди почти 3г, когато за Аутизъм не ми е и минавало през акъла newsm78
Пепи, то си е за хвалене Hug Ние вече трети размер колело ще сменим, но помощни трябва да има Simple Smile Дребния още не може да осмисли въртенето на педалите. Седи и чака аз да го бутам Mr. Green

# 580
Дони, то си е за хвалене, ама Мири вече е на 10 години и чак сега осъзна какво се иска от него. Иначе е много будно дете, но чисто физически е много кекав.

И аз се ядосах много на случката с Мишо. И както хич "не умея да викам" ...... ще омета пода с тоя "учител"  Crazy

miratoneva не виждам как би могла да навреди системата ПЕКС. Тя е много удобна за децата, които още не умеят да говорят. Аз съм работила с Мири по тази система, сама съм си правила албума с картите. Това си е начин детето да покаже какво иска без думи, а освен това и се стимулира да говори. Всеки път като ми покаже какво иска, го карах и да го казва .... първоначално да повтаря след мен. Напр. слага карти -  АЗ ИСКАМ - БАНАН ..... аз го питам - искаш банан ли? да покажа, че съм го разбрала и да го стимулирам за другия път пак така да процедира. На следващото подобно показване, се мъчим заедно да разчетем надписите по картинките - аз чета, той повтаря /макар и неразбираемо/. В един момент като разбере, че може да го каже и да не му се налага да реди карти става много по-удобно.

Последна редакция: пт, 26 апр 2013, 10:18 от pepi_r

# 581
pepi_r --- в 18 тема mina_e твърди следното : Никой нямаше да знае, че ПЕКС, който се прилага в България вреди на децата. Нито щяхме да сме информирани за работещите програми.

АЗ също се учудих , но явно имате нещо предвид , все пак вие родителите знаете много повече за всички неща свързани с децата . 

# 582
  • София
Би ли дала точно линк към цитата. Понеже, ако не се лъжа - мина_е е ник на Мина Ламбовски, а тя "рекламира" Пекс, понеже ТАЦИТУС били единствените сертифицирани по системата или нещо от този род. Дано не те подвеждам де

# 583
Може би mina_e трябва да отговори какво е имала впредвид, аз не мога да знам защо го е казала. Пиша само от личен опит. Явно нейния опит показва друго  Rolling Eyes. Аз лично с колкото и родители да съм говорила по тази тема или са доволни, или просто нямат мнение, защото не са успели да приложат тази с-ма при техните деца. Системата е добра при невербални деца. При тези, които умеят да комуникират....няма смисъл от ПЕКС.

относно това:
....... ТАЦИТУС били единствените сертифицирани по системата или нещо от този род.....
само искам да кажа, че всеки родител може сам да си направи албум с картите. В нета има линкове с файлове на картите, разпечатват се, ламинират се, редят се в албум /класьор/ и готово.

# 584
Нещо за размисъл.
Скрит текст:
“Autists are the ultimate square pegs, and the problem with pounding a square peg into a round hole is not that the hammering is hard work. It's that you're destroying the peg.”  Paul Callins

Аутистите са квадратни клинове и проблемът да зачукаш един квадратен клин в кръгла дупка не е в трудността, а в това, че можеш да повредиш клина. "pounding a square peg into a round hole" е идиом за несъвместимост на две неща.

Общи условия

Активация на акаунт