Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 21

• 61 191
  • 745
  •   1
Отговори
# 165
.......Таня също се махна - отиде при по-позитивните. ......
     Кои са тези по-позитивните ? Не знам за какво говориш .... Rolling Eyes

Благодаря ти за отговорите !  Hug

# 166
Момичета, мисля че трябва да има повече толерантност. Аз също ( като еднакака ) следя с интерес постовете на svinia007. Да, има лирични отклонения, явно е емоционална и колоритна натура, но по-важното е че има доста информация поднесена наготово за майките които не разполаат с достатъчно  свободно време, всеки може да избере в  какво да задълбочи и какво евентуално да пропусне. Освен това тя споделя и  неща които лично е изпробвала и много конкретни съвети за какво трябва да се внимава при даването на определени витамини , добавки.... Аз лично съм благодарна за информацията която е така добра да споделя. Не пиша защото нямам с какво да бъда полезна, предполагам голяма част от нас само четат и все още се лутат и не знаят откъде да започнати и затова нека благодарим и насърчаваме тези които имат какво да споделят и са достатъчно щедри да отделят от времето си да го правят.

# 167
Ana_Ray  - това са и моите мисли. Обаче упреците  към поета ме подразниха. Имам опит в преводите и малко лаишки ми зазвуча критиката ...та затова реших да проверя дали sviniа ще се справи със една свободна интерпретация на тема.

.......Таня също се махна - отиде при по-позитивните. ......
    Кои са тези по-позитивните ? Не знам за какво говориш .... Rolling Eyes

ами в темите на родителите с деца ученици . Тя самата го беше споделила тук след една от поредните "експлозии " в темата. ...както и се беше аргументирала защо, но аз като не помня подробности. Стори ми се не просто приемливо, а направо разумно.

Информативно за който се интересува . Ноотропил на сироп е спрян за внос от почти година. Вече почти не могат да се намерят залежали количества. Опциите са хапчета или сашета. Ние се ориентитрахме към второто.

Последна редакция: нд, 17 мар 2013, 00:12 от _re_ge

# 168
  • Sofia
Предупредих многократно да се спазват правилата на форума и да се пише на български без да се публикуват текстове на чужди езици непридружени от превод.
Някои хора решиха, че трябва да правят напук.
Жалко.

# 169
Лаборатория за определяне на тежки метали и метаболити на токсични вещества
Цитат
Медицински център „ХОЛИСТА”, с който съвместно се извършва лонгитудинално проследяване на определени микроелементи /живак, алуминий и цинк/ на деца аутисти.

Причини за биохимичния дисбаланс при деца аутисти и тяхното лечение

Последна редакция: сб, 16 мар 2013, 14:47 от n_alex76

# 170
TanyaMG, видях че си писала за Млякото – колко да се консумира при лактозна непоносимост и намерих статия за Лактозната нетолерантност.
Чудя се дали има връзка между моята алергия към млечните продукти и състоянието на дeтето? newsm78
Лактозна непоносимост
Цитат
Обикновено алергията се свързва с генериране на отговор чрез антитела от имунната система, докато непоносимостта към храни представлява невъзможността организма да обработи правилно приетия продукт.

Когато бях бременна ми се дояде пастет и се обринах. Confused

Последна редакция: сб, 16 мар 2013, 19:05 от n_alex76

# 171
TanyaMG ще споделиш ли какъв е резултатът от увличането ти по биохимичният подход?

# 172
  • София
ednakaka, не мога да обобщя с няколко думи - ето това е Биохимичната тема, в която съм писала най-много по въпроса и може да се проследи мнението ми от ентусиаст до умерен оптимист.

Дъщеря ми не е била аутист и може би за това при нея протичат по друг по-друг, по стандартен начин нещата. Внимавам с какво я храня, но не залитам в никаква посока, не е била на диета. Давам и добавки, по-различни от класически мултивитамини. В момента за мен е най-нормално дете и не изпитвам нужда нито да я тествам, да я оценявам и подобни, по терапевтичен начин. Стигат ми оценките в училище.

Но след първоначалната еуфория от подобряването й около 5-6 годишна възраст (която за известен период отдавах на добавките), си дадох сметка, че много сме учили с нея и не може да се каже, че оправянето й е само от добавките. А по света има много истории за неваксинирани деца, а пък с аутизъм, за хора, които са направили много изследвания и са давали много добавки и децата им не са се оправили.

За това трябва да уважаваме труда на всички и на терапевтите и учителите, и на хората, които изследват биохимично проблемите. От всеки може да се вземе нещо полезно.

Това е блога за детето, няма как няколко години преживявания да се изкажат с 2-3 изречения - http://threetoseven.wordpress.com/

n_alex76, благодаря ти, че пак подръчна лактозата Simple Smile Аз ъпдейтвах моята статия, на доста места се споменава, че сиренето има около 2 % лактоза. При процеса на зреене на сиренето лактозата започва да се разгражда на глюкоза и галактоза, до млечна киселина. Ако има слаба ензимна активност и галактозата може да направи проблем. Изглежда при по-зрелите сирена процеса на преобразуване е по-добре завършил.

Последна редакция: пн, 18 мар 2013, 14:25 от TanyaMG

# 173
ednakaka, не мога да обобщя с няколко думи - ето това е Биохимичната тема, в която съм писала най-много по въпроса и може да се проследи мнението ми от ентусиаст до умерен оптимист.

Дъщеря ми не е била аутист и може би за това при нея протичат по друг по-друг, по стандартен начин нещата. Внимавам с какво я храня, но не залитам в никаква посока, не е била на диета. Давам и добавки, по-различни от класически мултивитамини. В момента за мен е най-нормално дете и не изпитвам нужда нито да я тествам, да я оценявам и подобни, по терапевтичен начин. Стигат ми оценките в училище.

Но след първоначалната еуфория от подобряването й около 5-6 годишна възраст, си дадох сметка, че много сме учили с нея и не може да се каже, че оправянето й е само от добавките. А по света има много истории за неваксинирани деца, а пък с аутизъм, за хора, които са направили много изследвания и са давали много добавки и децата им не са се оправили.

За това трябва да уважаваме труда на всички и на терапевтите и учителите, и на хората, които изследват биохимично проблемите. От всеки може да се вземе нещо полезно.

Това е блога за детето, няма как няколко години преживявания да се изкажат с 2-3 изречения - http://threetoseven.wordpress.com/
Благодаря за блога - в него има доста информация и го чета от известно време.  Grinning

# 174
http://www.medscape.com/viewarticle/778061

Some Kids 'Age Out' of Autism (Някои деца „израстват”  аутизма)

Ново проучване показва, че някои деца с точно поставена диагноза на разстройство от аутистичния спектър (ASD) "израстват" диагнозата и достигат нормално функциониране, което се установява с тестове, показващи резултати в нормалния диапазон. 
    Проучването сравнява 34 деца от училищна възраст и млади хора , на които е била поставена диагноза  ASD и които са постигнали "оптимален изход" (никакво наличие на симптоми на разстройството) с 44 съответни на тях по пол и възраст високо функциониращи аутисти (HFA) и 34 също такива с типично развитие (TD).
    Резултатите са показали, че между първата и третата група не е имало съществени различия по отношение на оценките от тестовете за общуване, социално взаимодействие, разпознаване на лица и повечето от езиковите подскали.
    Въпреки че през годините на ранното им развитие индивидите от групата с оптимален изход (ОИ) е имала по-леки симптоми на социална дисфункция от  групата на HFA, трудностите в общуването и стереотипно поведение са били еднакво тежки. 
    "Не бях толкова изненадана от общите резултати, колкото от това, колко неразличими от типичното развитие бяха повечето деца при всеки проведен тест”  каза водещият изследовател Deborah Fein, PhD, професор в отделите по психология и педиатрия на Университета на Кънектикът пред  Medscape Medical News. Тя сподели, че изследователите са в процес на преглеждане на документацията на децата, за да оценят ролята (ако има такава) на различните интервенции при тези деца. 
    "Резултатите показват, че обхватът на възможните изходи е много широк” каза Thomas R. Insel, MD.
    " Изходът за всяко отделно дете става известен единствено с времето и след няколко години на интервенции. Следващите съобщения от това проучване трябва да ни кажат повече за природата на аутизма и ролята на терапията и други фактори за трайния изход при тези деца”.
     Проучването е публикувано  на 16 януари в Journal of Child Psychology and Psychiatry (published online)

Допълнителни данни:
•   Средна възраст в трите групи 12,8 години
•   Състоянието на всички участници е оценявано чрез стандартните когнитивни тестове и тестове с наблюдение, както и чрез въпросници, попълнени от родителите.
•   Вербалното и невербално IQ е определяно по съкратената скала за интелигентност на Wechsler, а способността за общуване, всекидневен живот и социализацията са измервани чрез  Vineland Adaptive Behavior Scales. Други използвани тестове: Въпросник за социалното общуване, Тест за разпознаване на лица по Benton и Clinical Evaluation of Language Fundamentals (CELF), (клинична оценка на езиковите възможности) 4-то издание

Фактор ли е IQ?
    Оценките от резултатите от тестовете за социализация, общуване, разпознаване на лица и повечето CELF подтестове не са показали съществени различия между ОИ групата и TD групата.
Въпреки че разликата между оценките за "формулирани изречения" и общите CELF, е значима, изследователите считат, че това вероятно се дължи на много високите оценки на TD групата. За отбелязване е, че оценките на ОИ групата в тези два теста са все пак над средните.
    Оценките на вербалното IQ и при двете групи е по-високо със 7 пункта от това на HFA групата.

Няма предиктори на оптималния изход
"Всички деца с ASD са способни да постигнат прогрес при интензивна терапия, но досегашните ни наблюдения показват, че повечето не постигат този оптимален изход, който ние изучаваме” – каза Dr. Fein.
    Все пак, тя каза за Medscape Medical News, че според литературните данни и нейния собствен клиничен опит, между   10% и 25% от децата „израстват” своята диагноза на ASD.
    "В действителност няма нищо, което да отличава ясно тези деца, когато са много малки. Не можеш да оцениш едно дете на 2 или 3 години и да предскажеш какво ще стане. Ето защо, на всяко дете трябва да се предсотавя възможно най-добрата интервенция” - каза Dr. Fein.
"Няма да навреди. Някои ще достигнат оптимален изход, а други ще постигнат съществен напредък ," каза тя.
    Изследователите заявиха, че това е първото от серия проучвания, които ще продължат да оценяват участниците в проучването.  Вече са събрани данни от структурните и функционалните изследвания на мозъка им и резултатите им ще бъдат публикувани в други статии.
"Ние се надяваме по-нататъшните ни проучвания да ни помогнат да разберем промяната в механизмите,  така че всяко дете да получи най-добрия възможен живот.” каза  Dr. Fein.

# 175
  Констанца , благодаря за предоставения материал . И особено за труда ти да го преведеш !   bouquet

# 176
  • Пловдив
Констанца, благодаря.Радвам се че се появи Simple Smile. Липсваш на темата.

# 177
  • София, Борово
Констанца Hug
радвам се, че си тук. Благодаря за статията и превода и!
Честита пролет, мами! Желая ви да е много щастлива   bouquet

# 178
http://www.nimh.nih.gov/science-news/2013/prevalence-of-parent-r … rted-autism.shtml

Science Update • March 20, 2013
Превалентност на аутизма по съобщения на родителите (Prevalence of Parent-reported Autism)
     Центровете за контрол на болестите на САЩ  (CDC) и Службата по здравни ресурси и обслужване публикуваха доклада „Промени в превалентността на съобщаваните от родителите разстройства от аутистичния спектър при децата от училищна възраст (6 до 17 години) в САЩ от 2007 до 2011-2012г.) ” Данните са от Националното проучване на детското здраве, което е независимо национално репрезентативно телефонно проучване  на домакинствата с деца.  
     Миналата година, Мониторинговата мрежа на CDC по аутизъм и разстройства на развитието , установи превалентност на ASD 1 на 88 сред 8-годишните деца .
    CDC изчисляват, че превалентността през 2011–2012 е около 1 на 50 деца от училищна възраст или 2% от децата във възрастите от 6до17 години. И тъй като училищните автобуси събират средно 50-55 деца, това означава, че от статистическа гледна точка във всеки училищен автобус на Америка има 1 дете с ASD.
    Тези агенции правят заключение, че нарастването на превалентността на съобщаваните от родителите случаи ASD се дължи до голяма степен на подобреното през последните години диагностициране от страна на лекарите и друг здравен персонал и специално на случаите с леки симптоми.  

Коментар: Тези данни потвърждават данните от Корейското проучване, което наведе специалистите на допускането, че вероятната честота на ASD по света е по-висока от официално отчитаната с методите на пасивната статистика (училищни, здравни регистри и т.н.)

От оригинала на статията http://www.cdc.gov/nchs/data/nhsr/nhsr065.pdf
     През 2011–2012 вероятността от ASD сред момчетата в училищна възраст е била 4 пъти по-висока отколкото сред момичетата (3,23% към 0,70%).
     Децата, които през 2011-2012г. са били на 6 до 17 години са родени през 1994-2005г. При предишното проучване (2007) те са били 2-13 годишни и превалентността сред тях е била 1,16%. Това означава, че увеличението до 2% се дължи на по-късно диагностициране на ASD на случаи с по-дискретни симптоми, което също съответства на Корейското проучване, извършено като „срез” в самите училища.

http://www.nytimes.com/2011/05/09/health/research/09autism.html
Проучване в Корея определя 2,6% превалентност на аутизма, която е изненадваща за експертите (Study in Korea Puts Autism’s Prevalence at 2.6%, Surprising Experts)

Последна редакция: чт, 21 мар 2013, 10:04 от констанца

# 179
Какво е превалентност ? Не намерих такава дума в речниците. Вероятно тук трябва да се разбира честота .

Общи условия

Активация на акаунт