Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 21

• 61 014
  • 745
  •   2
Отговори
# 435
Селма,
а детето, какво е било - момче или момиче? Шегувам се, но има обективни причини за различното мислене, респ. възприемането на света, между жените и мъжете. И за различното им боледуване. Оказва се, че химията и структурата на техните мозъци е различна. Не знаех за съществуването на нов клон на медицината, който се казва Gender medicine ("полова" медицина). Неин основател е д-р Мариан Легато, която има изключително интересни научни публикации. Заглавието на една от книгите й "Защо мъжете никога не помнят, а жените никога не забравят" звучи хумористично, но съдържанието изглежда повече от сериозно. По-нататък ще опитам да прочета повече и може би ще цитирам някои от изводите й. http://www.mindconnection.com/books/whymenneverremember.htm

# 436
Селма,
а детето, какво е било - момче или момиче? ....

Laughing Хаха , това е интересно .
    Според теб каква би била разликата м/у евентуалната реакция на момче и същата на момиче ?

Цитат
Заглавието на една от книгите й "Защо мъжете никога не помнят, а жените никога не забравят" звучи хумористично, но съдържанието изглежда повече от сериозно....
    Аутистите помнят ..... по женски ?  Simple Smile Моят син помни зверски!  Twisted Evil
    Това върви в разрез с теорията за Аутизма ,като теория за крайно мъжки мозъкRolling Eyes
    Наистина е интересно .... Simple Smile

# 437
Някой правил ли е на детето си някакви генетични изследвания -за възможна делеция например?Четох че при делеция симптомите й с аутизма са сходни и най различни при всяко дете!!!

# 438
mila12 Делеция означава само липса на част от някоя хромозома, а дупликация - удвояване, като и двете неща са в основата на някои генни мутации. Можеш да пуснеш линк към това, което си чела.
Селма, при децата от нашия спектър страдат т.нар. сензорна и работна (кратковременна) памет, а дълготрайната е нормална или още по-добра от тази на децата в норма. Ако си възстановила Гугъл-преводача си и имаш време и спокойствие, в което се съмнявам, можеш да погледнеш на този линк http://www.human-memory.net/types.html Там има всичко за паметта и различните й нарушения. Информацията е толкова всеобхватна и така достъпно написана, че направо ме зашемети. Иска ми се да му отделя много време, но това ще стане след като приключа с един преводачески ангажимент.  Simple Smile

# 439
  • София
Селма, за Долто. Ти четеш книгата и виждаш
Цитат
Художникът:
-Ябълка с великолепен червен цвят.
примерно. Аз я чета и виждам
Цитат
Математикът:
-Ябълка с правилна кръгла форма.
примерно............или обратното.

Също така Рори 72 вижда в поведението на детето си инат, аз виждам СИД, а констанца Аспергер.

Много ми хареса това с ябълката. Много. Поздравления  Hug

# 440
  Точно тъй , Катина .
  Възхищавам се ,че успяваш да видиш "ябълката" под ъгъл , който ти носи някаква полза . Аз не успях ..... Confused Освен пак да се пробвам ?  Thinking

Констанца , ще си запазя линка ,за който много благодаря! Да го прочета наистина на спокойствие .  Hug
    Иначе за паметта ..... До определена възраст (някъде около пубертета  може би или малко по-късно ) помних всичко! Като казвам всичко , имам предвид буквално всичко ! Дати ,имена ,събития ,кой, къде ,кога , при какви обстоятелства ...Още малко ме държи , чак скоро и с архив ме сверяваха  Laughing , но все пак малко ми поотмина ...
   Но пък и ми се случва да си търся телефона и 5 минути да не мога да се сетя ,че в момента говоря по същия  Joy Embarassed

# 441
Селма,
въпросът е, дали човешкият мозък не е прототип на компютъра, заложен генетично при създаването на Х.сапиеннс и дали всъщност човекът не открива заложеното в него. Вероятно и в нашия мозък има пароли, блокиращи достъп до една или друга информация или способност.

Но ето едно изречение по повод твоето "забравяне" от същия блог, за който ти пуснах линк:
"Дълготрайната памет е предназначена за продължително съхраняване на информация. Въпреки всекидневното впечатление, че забравяме, тя изглежда запада много малко с времето и може да запазва неограничено количество информация. Съществува дебат, дали ние наистина изобщо „забравяме” нещо или достъпът или извикването му от паметта  става по-трудно."

Знаеш, какво означава "услужлива памет", нали? А и сигурно си имала случаи, когато изведнъж си се сещала или си казвала нещо, което ти се е струвало напълно забравено. Аз например проговорих на френски, език, който съм учила малко и не бях ползвала никак може би 20 години, когато попаднах през нощта в един френски хотел извън всякакво населено място без ключ за куфара си, а човекът, който го донесе до стаята ми не разбираше английски. Страхът, че няма да имам нищо - нощница, бельо, грималки за сутрешната ми поява на важно съвещание, ме накара да изрека няколко изречения, които се оказаха и граматически правилни.  Simple Smile

Последна редакция: нд, 14 апр 2013, 19:32 от констанца

# 442
  Констанца , чак настръхнах от твоята случка на френските земи . Уха!

# 443
  Констанца , чак настръхнах от твоята случка на френските земи . Уха!
От дистанцията на времето тази случка ми е само забавна. Не обичам да си я спомням или по-скоро избягвам да си я спомням често и в детайли, защото знам, че това ще дръпне спомена, защо се озовах без ключ на куфара на чужда земя. След това ще се замисля за това, че май това ми беше последният куфар с ключ и за това, как веднъж се колебаех, кой ми беше кода на ключалката и от притеснение го сбърках и се разтреперих, спомняйки си за другата случка и пр. и пр. Понякога се дразня от неизбежните асоциации, които ме връхлитат при някое действие или веригата от спомени, която се проточва от някаква мисъл, прехвръкнала като че ли случайно. И това е едно от нещата, което ме навежда на съждението, че човешкият мозък е прототип на компютъра и че изречението, което преведох е истина. Нищо не забравяме, всичко се складира във файлове, които някога си представях като миниатюрни чекмедженца в някаква картотека. Колкото по-стар си, толкова по-голяма и потънала в прах е тя. Този материал, който непременно ще изчета след месец - два вероятно ще е начало на по-задълбочено вникване в нещо, което винаги ме е вълнувало и за което знам малко.newsm09

# 444
    Констанца , поредно благодаря за споделеното !   bouquet

Цитат
Този материал, който непременно ще изчета след месец - два вероятно ще е начало на по-задълбочено вникване в нещо, което винаги ме е вълнувало и за което знам малко.
     Този за човешката памет ли имаш предвид ?

Мами , родители  на учениците , въпрос към вас ....
     Каква е процедурата за оставяне на детето още една година в предучилищна в ДГ ?
     Къде трябва да се обърна за комисия , нареждане към градината или какво там още ?
     Мислих за РЦ ....
     Там ли ?    Thinking

Благодаря предварително !

# 445
Селма,
имам предвид същия материал. Rolling Eyes

А  процедурата по отлагането е описана на този сайт http://www.rio-sofia-grad.com/web_folders/integrirano/integr_main.html Публикуванн  е и  графикът на заседанията на ЕКПО  Simple Smile

# 446
   Много-много благодаря !  Hug Hug Hug

# 447
  • София, Борово
здравейте  Hug
Констанца, имам подобна случка с немския си, който не бях ползвала повече от 15 години.
Селма, за отлагане се ходи до Св. Никола. Така ни изпратиха след реоценката - казаха, че ще се видим отново за отлагане на детето от училище..
Мами, Дарето от миналата седмица има регрес в поведението. През целия месец почти беше болна, много лекарства, антибиотик и т.н. Дали това се отразява? Регреса по принцип нормално ли е да го има? Тя стана много "сензорна", сега вече се нормализират нещата, но за мен беше много стресиращо.

# 448
здравейте  Hug
Констанца, имам подобна случка с немския си, който не бях ползвала повече от 15 години.
Селма, за отлагане се ходи до Св. Никола. Така ни изпратиха след реоценката - казаха, че ще се видим отново за отлагане на детето от училище..
Мами, Дарето от миналата седмица има регрес в поведението. През целия месец почти беше болна, много лекарства, антибиотик и т.н. Дали това се отразява? Регреса по принцип нормално ли е да го има? Тя стана много "сензорна", сега вече се нормализират нещата, но за мен беше много стресиращо.

Ще ти е интересно да четеш за регресивен аутизъм, Clostridia diff. и gut inflamations.

Общо взето това което може да ви помогне е пробиотици и кефир. Ей кефира е страхотно нещо.  Simple Smile

Аз линкове и информация няма да пускам, търси в гугъл, че Дорка като пускаше линкове и информация и я баннаха. По добре да си говорим за френския.

# 449
  Диана , благодаря за инфото! Ще се обадя и там ( само да не е късно  ...)  Hug

И при нас имаше регрес на поведението миналата седмица . Такива оплаквания чух от госпожата в градината ,чак лошо ми стана .... Вкъщи беше станал зверски нервен , закачаше се за всяка дреболия ,сякаш си търсеше повод за викове ,плач , агресия ......

Вчера му посветих цял ден  да сме само двамата :разходки,разговори ,съместни дейности ,без "трети" хора ..... Подейства му много балансиращо . Да видим как ще се развият нещата тази седмица ..... Rolling Eyes

При нас обикновено след болестите има прогрес . Винаги съм се чудила на какво дължи ?  Thinking

ednakaka, моля те бъди коректна !
   Дорка не е банната ,защото е пускала линкове и информация , а защото е пускала огромни постове НЕ на БЪЛГАРСКИ ,тоест е нарушавала многократно правилата на този форум .

Всички тук пускаме линкове и какво ли не , но не вървим в разрез с поставените от форума граници .   Peace

Общи условия

Активация на акаунт