Училищата в район Младост, София- ІІ част

• 61 924
  • 962
  •   1
Отговори
# 780
Е, как се приемаха децата с еднакъв брой точки?

# 781
  • София
Момичета, 125-то (като се изключи математическата паралелка от 5-ти клас) е обикновено квартално училище, от по-добрите в квартала и София, но все пак обикновено. Струва ми се, че някои от вас му възлагат твърде височки надежди...  Wink

# 782
  • София
оффф, критериите си бяха ясни и изобщо, всичко е ясно на хората, които могат да четат и анализират писмена информация. докога ще ги дъвчете?

Петя, да знаем, че е обикновено квартално училище, от по-добрите в квартала. това, което явно ти не знаеш, е че София (съответно Младост) се пълни с нови и нови хора всеки ден, освен това набор 2006 е значително по-голям от предишните (и дава начало на поредица нарастващи по раждаемост набори чак до 2010-та вкл.) и местата НЕ ДОСТИГАТ!

затова се редим, а не защото сме объркали 125-то със Сорбоната...

и да ви кажа, това е навсякъде. подавах документи за записване и в 6-то ОУ в центъра - обикновено, непрестижно училище. никога не са правили класиране, приемат 2-3 паралелки, направо записват всички желаещи, които са дошли на родителската среща в началото на юни и са донесли удостоверение... и изведнъж тази година, срещу директорката вместо обичайните 50-60 души, на родителската среща се изправят 220 души кандидати да си запишат децата там! директорката беше напълно неподготвена да се справи с тая наплив и се чудеше откъде й е дошъл.

# 783
  • София
С този набор и след 7 клас какви ще са борби, не ми се мисли... Simple Smile

# 784
Има и още една подробност:

Във повечето училища в Младост, в които се правят класирания (81-во, 144-то, 118-то и дори и 10-то), когато изнасяха списъците с приетите деца имаше посочени резерви за дадените паралелки, колкото и много да бяха чакащите. В 125-то такова нещо няма. По никакъв начин не можеш да се ориентираш къде си и въобще имаш ли шансове. Даже и да няма никакви нередности по приема, все пак остава някакво чувство, че нещо не е наред...

# 785
  • София
Има и още една подробност:

Във повечето училища в Младост, в които се правят класирания (81-во, 144-то, 118-то и дори и 10-то), когато изнасяха списъците с приетите деца имаше посочени резерви за дадените паралелки, колкото и много да бяха чакащите. В 125-то такова нещо няма. По никакъв начин не можеш да се ориентираш къде си и въобще имаш ли шансове. Даже и да няма никакви нередности по приема, все пак остава някакво чувство, че нещо не е наред...

вярно, така е... аналогично усещане остави и списъкът с приети деца в 133-то СОУ, който беше представен по същия начин.

# 786
Ха-ха, Jam, много добре си казала защо се редим!  Joy

И да, за резервите съм съгласна, че не е редно да няма списък с чакащите. Някой задавал ли е този въпрос на ръководството? 

# 787
  Тази година масово директорите са извършвали нарушения и не са спазвали собствените си графици и критерии. Това е било особено в центъра, където хората вече се и бунтуват, защото в края на краищата, няма логика да не можеш да запишеш детето си в училището срещу тебе,  при положение че там си учил и ти, и баба ти (това Е критерии на някои места) и да го запишеш през три квартала, а квартиранти с плаващо местоживеене да са вътре.
 Другото, което направиха и в нашето училище  и са правили почти навсякъде, е при предварително обявен график за записване и време от няколко дни, да приемат оригиналните документи и да запишат явили се деца за няколко часа, а хора, които са се видели в списъците да получават отговор, че местата са се запълнили вече Shocked И директорите раздуват паралелките, защото нямат смислени аргументи да отказват на хората, които скандалничат и се разправят.

Толкова объркана история се получава, и то още от  първи клас...

# 788
  • София
Къде пише как се приемат децата с равен брой точки:
3. Критериите, по които ще се приемат ученици (при по-голям брой желаещи от
местата в паралелките) да са:
3.1. Деца, които имат брат или сестра, ученици в 125 СОУ;
3.2. Деца на учители и служители на 125 СОУ;
3.3. Местоживеене – ж.к. „Младост-1”;
Критерият местоживеене отпада за паралелките с изучаване на руски и немски
език (другите остават).

Моля някой да ми го покаже. И за ваша информация ще ви кажа, че преди бая време беше разяснено на педагогическите съвети, че фактор вереме НЕ може да играе роля при приема на деца в училище, защото не дай Боже една вдовица няма на кого да си остави детето, за да спи пред училището. За това и не е написан, затова и входящите номера са такива. И когато има неприети деца от Младост 1, а приети от друг район е нормално да има хора, които негодуват.
П.П. Мойто дете беше записано в друго у-ще още преди да излезне класирането в 125то, така че Nice, АЗ не желая да издирвам тетрадки, още повече, че писах и по-напред, че когато АЗ подавах документи, тетрадка нямаше и хора нямаше Simple Smile

# 789
А днес даже не се появиха списъците с децата, приети на второ класиране на сайта на 125-то. Да не говорим, че и старите списъци са поизчезнали... За сравнение всички други околни училища си имат информацията на сайтовете.

Е как да не се прокрадват някакви съмнения...

# 790
  • Там, където мечтите се сбъдват
напълно е възможно дете от Младост 4 да е прието с анлийски, ако има брат или сестра в 125 училище. Миналата година нямаше второ класиране, поне аз не си спомням, може и да греша. За руския и немския фактор е входящия номер, кой и дали някой изобщо ще спи пред училището е решение на семейството, миналата година и аз се възмущавах по повод организацията на родителите от предния ден, щото мъжът ми заяви, че не е луд да спи или да ходи по нощите в 125, но зълва ми, която е в Белгия сподели, че там има същата практика за по-елитните училища, да се спи пред училището преди записването.
Проект Успех мисля че го има във всяко едно училище, това е един вид приложно изкуство за първолаците. Поне при нас в 125 бе така - шиеха копчета, рисуваха, правеха мозайки и т.н. Относно шаха в 125 съм доволна от Гевренов, има подход към децата, освен това изцяло се ангажира с взимането и отвеждането им до и от шаха. Относно спорта в Дема спорт - часовете са удобни за първолаци, които не посещават занималня, изрично бе упоменато, че от тази година деца от занималня ще се взимат след 16 или 16:30 часа - не помня точно. Иначе фолкролния им състав Хорце също е добър, но ние не го посещавахме, защото синът ми не ходеше на занималня и бе хамалогия да го водя в 17 часа, но тази година ако все още има желание ще го запиша.

# 791
Някой знае ли защо няма 2ро класиране в сайта на 125то? А в училището дали има нещо изнесено?
118 също нямат нищо ново на сайта си.

# 792
  • София
напълно е възможно дете от Младост 4 да е прието с анлийски, ако има брат или сестра в 125 училище. Миналата година нямаше второ класиране, поне аз не си спомням, може и да греша. За руския и немския фактор е входящия номер, кой и дали някой изобщо ще спи пред училището е решение на семейството
И за да е прозрачен приема, както в много училища не е никак сложно да се публикува кое дете по кой критерий е и кои са резервите. И вече споменах, че понякога става въпрос за невъзможност да се спи пред училището, а не за решение. И поредния казус с липсващото второ класиране...

# 793
  • Там, където мечтите се сбъдват
В 81 също не се изнася кое дете по кой критерий е прието, дете от нашата градина бе прието още на първо класиране, въпреки че родителите живеятизвън Младост, демек по втория начин.  Това съществува във всяко едно училище и се дължи както на управата на училището така и от амбициите на родителите. Никой от нашето семейство не е спал нито пред 81 нито пред 125, въпрос на принципи /поради което аз не спах пък нощта преди класиранията/ Simple Smile Синът ми бе с входящ номер 172 с желание за руски език и се класира, според мен бе въпрос на късмет и на подценяване на руския от родителите. Проблемът с училищата в Младост тепърва ще набира скорост предвид населеността на квартала и броя на училищата.

# 794
  • София
То това, че се прави във всички училища не е никак успокоителен Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт