Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 4

• 43 749
  • 978
  •   1
Отговори
# 165
Всъщност на мен ми е много приятно да кърмя.. само да ме оставя поне 6 часа в денонощието да имам сън.. и ме притеснява дали е нормално най-вече.. Защото в легълцето плаче или поне хленца, а като я взема и млъква Simple Smile Баща и вика, от сега сме с чалъмите и ми се кара да не я гушкам много да не се научи на ръце, че имаме няколко приятели, които толкова си разглезиха децата, че не просто постоянно на ръце, ами и в определени пози и да им говориш.. а вече са големи и тежат!
А иначе, както се кара на мен, така и няколко пъти, докато аз хапвам например и тя ревнала - като вляза в стаята и той я гушка Simple Smile))) И другото, което се страхувам е дали имам достатъчно кърма, защото напрежението, което постоянно имах изчезна. Е има разлика от преди и след като е сукала, но гърдите ми не са така твърди и болезнени, както бяха. От днес съм на чай и много течности.
Относно дохранването, само 2-3 пъти в болницата дохранвах. Тъй като имах кърма и направо ми  взеха шишето още там. В къщи не съм я дохранвала, дори нямам купено мляко, а май трябва за всеки случай. Зърната ме болят ужасно много - още в болницата успя да ме разкървави.. то от мен ще е проблема, от неправилното кърмене. Сега се пооправиха, но още болят много, но аз не искам да се отказвам, ужасно много искам да кърмя - толкова ми е приятно като се гушка в мен и сама даже се понамества да и е по-удобно Simple Smile)) Така я чувствам най-близо до себе си, даже вече няколко пъти се разплаквам от умиление като я гледам...
А за какви консултанти става въпрос, къде мога да прочета за тях?

# 166
Ето тук виж телефони, страхотни са  Peace

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=573286.0

# 167
Maya Baycheva , все още детенцето е много малко, има нужда не само от хранене, но и от гушкане. Като беше мъничък моя син, по цял ден само се кърмихме и спяхме. То това ви е работата  Wink Спи, когато и бебето спи! Най-приятното време - само се гушкате по цял ден  Heart Eyes
Лошо е, че са ти се разкървавили зърната, кърменето става доста болезнено. При мен беше така и използвах силиконовите зърна на авент, които спасиха положението. Мажех се с Лансинох - продава се в аптеките.
Вода сега не е нужно да даваш, чак към 3-4 месец евентуално или като стане топло лятото и то по съвсем мъничко. Трябва да промиваш устичката обаче с глътка вода и то лъжичка, т.е. да не отива директно в гърлото, а да изплакне устичката.
При нас коликите почнаха на 10-я ден, много неприятно. Бяха доста силни, гърчеше се и ревеше, без да мога да му помогна.....той реве и аз рева Cry  Има капки против колики, най-добрите са колийф, но са доста скъпи - към 30 лв шишенце, което отива да 1 седмица... Също помагаше - слагах го по корем върху моя корем и от топлината му минаваше малко....
Не знам от къде е това схващане да не се гушкат децата, за да не свикнат на ръце....ами то сега, ако не го гушкаш, кога...? Прекалено са малки, за да се разглезят. Точно сега бебето ти има нужда от теб, да те усеща и да се чувства защитено. Вие си решавате де, но аз не си оставях детето да реве само в креватчето. Дори и сега не го оставям, ако има нужда от гушкане.
Пожелавам ти успех и дано се нормализират по-бързо нещата....

# 168
Момичета, само да ви информирам и вас, че при мен намалялото количество кърма се оказа следствие на цикъл.Тази нощ ми дойде!Надявам се сега вече да се нормализират нещата, а да не останат така!

Честита пролет и много слънчеви разходки с малчовците днес
  bouquet

# 169
  • София
Ще се нормализират! След като ти свърши цикъла ще имаш отново повече! Simple Smile

# 170
Момичета мога ли да съхранявам кърма в стерилните контейнери за урина, които се продават в аптеките ? Безвредни ли са ?

# 171
  • София
Момичета мога ли да съхранявам кърма в стерилните контейнери за урина, които се продават в аптеките ? Безвредни ли са ?

По-добре си купи пликове за кърма или контейнери за кърма, изработени са със специални материали за това!

# 172
Момичета, ще ви помоля за съвет, че нещо ЛЛЛ на моите постове никакви ги няма.
Така!Преди 10 дни мерихме Камен, беше наддал само 100 гр. за 2 седмици.Последните 10 дни е акал само 2 пъти, по-малко напишкани памперси.Започна да се буди нощем и да яде по 100 пъти, а досега спеше по 12 часа само с едно хапване.Майчинския инстинкт го знаете!!!Сега го водих да го мерим пак.След 10 дни от последното мерене.Резултата е, че не е наддал нищо! Пораснал е 2 см., иначе, общо за тези 3 седмици, ако това има значение.
Ей така съм. ........
Педиатърката ни, която е уникален специалист, не се притесни.Каза, че има 2 варианта.
1- дохранване само вечер с 60мл АМ, Хип АH1, след кърмене.
2- захранване с картоф, който ще му засища.
Остави ме да избера аз де, но ми препоръча вариант номер 1.
Проблемът ми е, че  не искам никой вариант.Искам само кърмене, поне още месец.Но пък сигналите са ясни- гладен е, нямам избор.Преди 10 дни писах на ЛЛЛ за този проблем, но не ме отразиха.А може и да е имало мерки, които е могло да взема тогава.

Здравей Adelayda,

Виждам, че се водиш по детенцето си и се доверяваш на майчиния си инстинкт. Момичетата в темичката са ти дали чудесни идеи -  в основата на ЛЛЛ като организация и целта на този форум е именно майки да подкрепят други майки.

Прочетох последния ти пост и разбирам, че намалялото наддаване го отдаваш донякъде и на възстановения цикъл.
Удобно ли е да попитам дали тегленията на Камен са извършени на един и същ кантар? Понякога различните кантари може да дадат отклонение до 500 гр. Ако са правени някакви промени на кантара (бил е калибриран наскоро, сменяни са му батериите), това също може да доведе до разлики между различните тегления.

Понякога при бебета на изкуствено мляко 6 броя хранения може да е добре, но при кърмените бебета на възрастта на твоето е обичайно да има 10-12 кърмения на денонощие като е хубаво броят им да не пада под 8. Нощните кърмения също са от голямо значение, тъй като тогава по-активно се стимулира производството на кърма, а освен това много бебета сучат отлично и когато спят. Това, че Камен е почнал да се буди през нощта по-често е добър сигнал - давайки му да суче тогава ти спомагаш за образуването на повече кърма, а той поема допълнителни калории. Колкото повече кърмения за денонощие има бебето, толкова повече се увеличава производството на кърмата и обратното - колкото по-малко суче то - толкова повече производството и намалява.  Виждам, че се стараеш да приемаш храни и течности, които биха подпомогнали лактацията, но основното за да се увеличи тя е по-честото и стимулиране чрез кърмене и/или изцеждане. Много често при подобни ситуации майките избират в рамките на две денонощия да кърмят интензивно бебетата, да си лежат гушнати заедно в контакт "кожа до кожа" и да спят заедно. Контактът "кожа до кожа" допълнително стимулира инстинктите на бебето и би могъл да окаже благотворно влияние върху увеличаването на лактацията. Мислиш ли, че това може да се приложи и при вас? Дали има кой да се грижи за Андрей, докато организмът ти опита да увеличи лактацията за да осигури по-голям прием на кърма за бебето? Ако няма кой да ти помага за голямото ти дете, би могла да предлагаш на Камен да суче колкото е възможно по-често в зависимост от ежедневието ви. В случай, че броят на кърменията бъде увеличен, в рамките на 5-7 дни би следвало да започне да се забелязва увеличаване на кърмата, повече мокри и евентуално изцапани пелени.

Много бебенца успяват да сучат изключително ефективно, когато са в леката фаза на съня си, без да се налага да бъдат разбуждани напълно. Могат да се използват ранните признаци на глад  за да се предлага на детето да суче.
Това са движението на очите под клепачите, промени в изражението на лицето (гримаси, усмивки..), неволни движения на ръцете, краката или устата (сукателни движения). В случай, че с ранните признаци на глад не се получават достатъчно чести хранения за да може Камен да расте и да наддава добре, можеш да ми пишеш за да ти дам идеи за разбуждане на сънливо бебе. Как намираш Камен - жизнен и енергичен ли е когато е буден?

Може също да е вариант да избягваш временно употребата на залъгалка, тъй като тя задоволява сукателния рефлекс на бебето, който би трябвало да се задоволява на гърдата. Залъгалката също така води до намален прием на кърма общо за денонощието. В тази връзка може ли да попитам дали предлагаш вода, чай или нещо друго? От публикациите ти разбирам, че на този етап не предлагаш АМ. Би ли споделила също колко напишкани пелени сменяш за денонощие?

Ла Лече Лига България е доброволческа организация, клон на ЛЛЛ Интернешънъл, чиято основна цел е да дава информация и подкрепа, най-вече чрез лична помощ, на всички майки, които искат да кърмят бебетата си. Лидерите и Помощниците за кърмене към Ла Лече Лига са доброволки и всяка една от тях има лични отговорности и ангажименти (семейство, деца, работа...) които съчетават в свободното си време с дейността си към организацията. Има ситуации, в които може да са изключително претоварени. Случва се децата или те самите да се разболеят и да нямат възможност да отговорят на всички запитвания. Ако ти се струва, че ситуацията не търпи отлагане, може да звъннеш на националния номер на Ла Лече Лига България, където има консултант-лидер на разположение (също доброволец) - 0888 555 385.

Надявам се в скоро време нещата при вас да се наредят и ще се радвам, ако ме държиш в течение. Успех!

Последна редакция: чт, 21 мар 2013, 02:23 от Во

# 173
Bo, благодаря, че се включваш и ти! Hug
Аз вече се свързах по скайп с Айла, и с нея подържаме връзка постоянно.
Още не съм дала АМ, но положението с количествата хич не са добре!Взех везна и вчера претеглих в 19ч- 80 мл от двете.Добре, че имах в хладилника 30-40 мл.Камен има много добър режим през деня, на който явно е свикнал доста и кърменията през 1,5-2ч(което пробвах онзи ден) хич не му се отразиха добре.Като дойдеше време за храненето в часа, в който е свикнал кърмата си му беше половин порция, защото беше сукал преди час, два и той ставаше много нервен.Определено на 3 часа през деня си е много спокоен, спинка си, играе си.Много е жизнен и социален.Вечерта в 22ч , на последното ядене му давам 60 мл размразена кърма, от два дни.Спи си до 4, цоква и после спи до 9.Мисля, че в моя вариант няма да е зле да се цедя и през нощта на 3 часа, а през деня да си остане на 3 също, защото не искам да го травмирам.Така, ще събирам и кърма, която ще додавам на последното хранене.
Но проблема с акането(не е акал отново 3 дни), мокрите памперси и ненадаването си стои.От днес вече ще мога да засека на всяко хранене, точно колко поема и ще ти пиша по-късно.
А ето и отговори на твоите въпроси.
Да, досега е мерен само не един кантар, вярвам в показанията му.
Това с двете  денонощия кожа до кожа, за съжаление няма как да стане.Андро е ученик, ходи и на допълнителни уроци и програмата е пълна.А за домакинството няма какво да ти обяснявам- готвене, чистене, пране...
Не пие никакви течности.Нищо не съм му давала.Вода съм пробвала многократно да му дам, но той категорично не иска, дори и подсладена.
За пелените- От общо 6-7 сменяни през 3 часа, мога да кажа, че 4 са по- напишкани, другите не че са сухи, но не са така обилни, както до скоро.Даже някой път, пропускам смяна, защото няма нужда.А това досега не се е  случвало.

Незнам вече, аз съм реалист човек и не искам да си държа детето гладно.А и не е нужно.Няма да допусна, моето желание на всяка цена да е само на кърма , да се отрази на здравето му, като не качва и не ака достатъчно.Ще засичам 2 дни на везната колко яде и дали има ефект от нощното цедене.Камен ми е много добричък и няма да допусна да го изнервям и държа гладен.
Ох, дано даде резултат това нощно цедене. Praynig

# 174
Здравейте! Бебето ми е на 10 м., кърмено на поискване, захранвано бавно по ЗВБ. Обикновено е сукала на 3 часа през нощта - като новородено. Напоследък почна да прави 6-7 часови паузи през нощта. През деня суче на 3-4 часа. Дали ще ми намалее кърмата заради нощните паузи? Трябва ли да я будя, или пък да цедя по средата на нощта?  Thinking Последните месеци наддава малко, но изглежда и се чувства добре, просто е слабичък тип. Храни се активно с всякакви твърди храни, но естествено не в количествата, в които би било с пюрета.
Мерси!

ПП. Нощните паузи започнаха, след като баща й спа при нея няколко нощи и не ми я носеше на всяко проплакване. И тя бързо свикна, и сега си ги прави сама паузите - не се буди... Точно затова се притеснявам - защото паузите са някак "причинени" от нас, не са дошли напълно естествено.

# 175
Здравейте, мами! Напълно нова съм тук, днес се регистрирах и имам нужда от помощ, защото съм на ръба да се откажа от кърменето, а не искам! Притеснена съм и нямам време да прочета всичко, защото виждам, че детенцето не е доволно.
Малката е на 2 месеца и 1 седмица. Кърмим се и съм давала АМ само в болницата, докато слезе кърмата, понеже родих секцио и слезе както трябва на четвъртия ден. От тогава сме само на кърма, имах в изобилие, за един месец събрах 40 бурканчета с кърма. Сега гърдите ми се регулираха и вече не изцеждам и може би тук греша, но като са толкова меки помпата не прави добър вакуум и бързо ми омръзва. В началото имах огромни проблеми със зърната, беше кошмар. Наложи се два дни да не я кърмя, а да я храня с изцедена кърма, докато малко се пооправят раните, от които течеше кръв. Едната ми гърда се оправи напълно и е удоволствие да я храня от нея, но другата  Shocked Shocked Shocked АД, все още. Мисля, че преодоляхме коликите, но от 3 дни насам коремчето й къркори непрекъснато, като си сложа ръката усещам как вибрира. Ака рядко, по веднъж на ден, иначе почти всяка пелена е тежка от пишкането. Беше се отказала от нощното хранене сама, прави си паузи от по 10 часа понякога, но най - често са 6 часа. И от както й къркори коремчето отказва здравата гърда. Дърпа от нея 5 минути и после започва да извива глава, да рита с крачета, пуска и плаче. Давам й пак проблемната, която тече на по - лесна струя, но ужасно ме боли. Понякога след определено време започва и там така да се сърди. Просто съм отчаяна, кърменето за нас в момента е кошмар, както за мен, така и за нея, защото преди я държах по 30 минути и беше страшно доволна, сита, щастлива, успокоена. А сега се нерви докато е на гърдата и после трудно я успокоявам. Гладна ли е? Притеснява ме и отказът й от другата гърда да не ми причини по - сериозни проблеми, като намаляване на кърмата или дори да направя някой мастит. Аз така съм направила с майка си. А нямам време да изцеждам в момента, защото съм заета да я успокоявам, а и през деня сме си само двечките и така. Моля ви помогнете ми, знам че стана доста дълго, но е така за по - голяма яснота по въпроса.

# 176
greenlady25 , когато кърмата се регулира, гърдите омекват. Вече няма да са ти толкова напрегнати, особено ако бебето суче стабилно.
Аз също имах проблем в началото с разранени зърна и ползвах силиконови зърна на Авент. Пак боли, но е една идея по-поносимо. Пробвай с тях, на мен много ми помогнаха...
През нощта, когато правите паузи, изцеждай. Тогава е най-голямото производство на кърма и трябва да я цедиш поне веднъж, за да не намалее. Аз нямах този проблем, защото моят син до 10-11 месечен имаше нощни хранения.
Най-добре се обади на консултантите на ЛЛЛ, ще ти помогнат и ще те посъветват как да продължите...

# 177
Здравейте момичета отново, да попитам, възможно ли е на детето да не му стига кърмата и пак да връща мляко като се уригне. До сега не съм дохранвала, но вчера вечерта и тази вечер синът ми се държи като гладен след кърмене - как да разбера дали е гладен или просто иска да суче въпреки, че се е нахранил. Винаги връща мляко като го повдигна и после пак иска да суче. Не знам, дали да пробвам да го дохранвам.

# 178
Щом връща кърма, значи се е наяло, даже е преяло Simple Smile

# 179
  • София
greenlady25 , когато кърмата се регулира, гърдите омекват. Вече няма да са ти толкова напрегнати, особено ако бебето суче стабилно.
Аз също имах проблем в началото с разранени зърна и ползвах силиконови зърна на Авент. Пак боли, но е една идея по-поносимо. Пробвай с тях, на мен много ми помогнаха...
През нощта, когато правите паузи, изцеждай. Тогава е най-голямото производство на кърма и трябва да я цедиш поне веднъж, за да не намалее. Аз нямах този проблем, защото моят син до 10-11 месечен имаше нощни хранения.
Най-добре се обади на консултантите на ЛЛЛ, ще ти помогнат и ще те посъветват как да продължите...

greenlady25 Радвам се, че още не си се отказала да кърмиш въпреки всички неприятности!
Но е още много рано за такива големи паузи Simple Smile Тя е вссе още на 2 месеца. Предлагай и по някое време. Дори и спейки ще суче, така няма и да ти се запушват толкова гърдите.
Сърди се сигорно, защото тече или прекалено бавно или прекалено силно. Но ти не се отказвай предлагай болната гърда , но не само нея предлагай понякога и здравата.
Мажи разранените гърди с кърма и чакай да изсъхне. Кърмата страшно много помага при разнена кожа.
Пий лецитин за бучките в гърдите, можеш да слагаш и пресни зелеви листа, но без ореолата.
Топли компреси преди кърмене и между кърменията ще разкарат бучката по-бързо.
Предлагай болната гърда, когато е по-спокойна или спи, така няма да се сърди Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт