Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 4

• 43 842
  • 978
  •   1
Отговори
# 630
  • Varna
Здравейте, имам два въпроса - пиша тук,защото не се сещам къде да попитам.
Първо за бебо- на 7 месеца, кърмим се на поискване, не давам вода.
- Отскоро започнах да го захранвам, без да замествам хранене- той и почти не яде- по няколко лъжички пюре или каша между храненията. От 4 дни обаче не е акал. Въпроса ми е- до колко дни е нормално да не се е изхождал, и какво мога да предприема, като се има предвид ако не искам да ползвам прословутия вариант термометър или лекарства? Не съм захранила с плодове -мислех по-нататък, но днес взех едно пюре от сини сливи и се пробвах да дам- супер кисели физиономии прави и категорично отказва да го куса! Да го оставя ли само на кърма?
- И още един въпрос да използвам темата- вече има 5 зъба и понякога захапва много сериозно- за игра, също е ужасно любопитен и храненето ни е тип: 30 сек суче, още толкова се оглежда, после пак и така до края, предвид, че внимавам да се храним на тихо място, или в стая без хора! Някакви идеи за съсредоточаване на вниманието? Четох за гердан, освен това отскоро нося очила и това му е интересно, но така пък спира да се храни и дърпа и лапа очилата Simple Smile
Благодаря предварително за отговора и да подчертая още веднъж благодарността си към всички от ЛЛЛ-благодарение на които второ детенце кърмя спокойно, без някакви особени сътресения или проблеми   bouquet

# 631
  • София
Здравейте мили мами, моля за помощ CryРодих на 5.06 от вчера сме в къщи с моето момиченце.
Кърмя само от едната гърда, а другата зърното ми е хлътнало и не пуска и капка. Гърдата ми е много корава, правя топли компреси и не помага. Може ли някой да ми даде съвет какво мога да направя? Искам да си кърмя детенце,  Cry а още в болницата искаха да ми спират кърмата да не направя мастит и аз отказах.

Миличка, здравей и честито бебенце!  Hug Само те моля да се успокоиш и без паника.  Hug  Не съм консултант, дано скоро някой такъв се включи, а до тогава дано това, което знам да ти е от помощ  Peace
Хлътнали зърна не означчава невъзможност за кърмене Simple SmileБебето засуква ареолата, а не самото зърно. Ако пак не се получи, пробвай силиконов накрайник Simple Smile Ако искаш можеш да опиташ и леко и нежно да издърпваш зърното с ръка. Така може би ще се оформи
За да облекчиш гърдата - намачкай един зелев лист, т.е. набучкай го с вилица, махни жилката и обвий гърдата, без ареолата и зърното. Пий лецитин, но колко пъти на ден питай аптекарят А също тяака се цеди и с помпа или на ръка
Успешно кърмене ви пожелавам!   bouquet

# 632
  • София
Здравейте мили мамчета! Кърмя от 9 месеца скоро стават 10! Имам следния проблем - кърмата ми взе да намалява и то основно сутрин! Помогнете ми какво мога да направя. А имах толкова много кърма 3 бебчета сигурно можех да нахраня Sad((

Бенито, а по какво съдиш, че кърмата ти е намаляла? Докато бебчо суче на поискване ти ще имаш кърма. Т.е. има ли търсене, има и производство  Wink Слагай го по-често на гърдата, ако можеш включи още хранения.  Пий повече течносто, основно вода Simple Smile Успех!  Hug

# 633
  • София
Здравейте, имам два въпроса - пиша тук,защото не се сещам къде да попитам.
Първо за бебо- на 7 месеца, кърмим се на поискване, не давам вода.
- Отскоро започнах да го захранвам, без да замествам хранене- той и почти не яде- по няколко лъжички пюре или каша между храненията. От 4 дни обаче не е акал. Въпроса ми е- до колко дни е нормално да не се е изхождал, и какво мога да предприема, като се има предвид ако не искам да ползвам прословутия вариант термометър или лекарства? Не съм захранила с плодове -мислех по-нататък, но днес взех едно пюре от сини сливи и се пробвах да дам- супер кисели физиономии прави и категорично отказва да го куса! Да го оставя ли само на кърма?
- И още един въпрос да използвам темата- вече има 5 зъба и понякога захапва много сериозно- за игра, също е ужасно любопитен и храненето ни е тип: 30 сек суче, още толкова се оглежда, после пак и така до края, предвид, че внимавам да се храним на тихо място, или в стая без хора! Някакви идеи за съсредоточаване на вниманието? Четох за гердан, освен това отскоро нося очила и това му е интересно, но така пък спира да се храни и дърпа и лапа очилата Simple Smile
Благодаря предварително за отговора и да подчертая още веднъж благодарността си към всички от ЛЛЛ-благодарение на които второ детенце кърмя спокойно, без някакви особени сътресения или проблеми   bouquet

Здравей, Раличка! Simple Smile Щом си започнала захранването, предлагай по малко водичка, Simple Smile но не веднага след хранене, а 30-40 мин след него например (говорим за твърдите хранения ) Прави масаж на коремчето, кръгови движения, бебето да кара колело. Ти хапвай повече разхлабващи храни Ако и това не помогне временно спри захранването, само кърма давай. ако и тогава не се изходи, обърнете се към лекар. Успех! Simple Smile

# 634
Здравейте на всички.
Нова съм и ми е много драго да съм сред вас. Минавам направо към проблема.
Имам 2 дечица - момиче и момче. Малкият ми е на 5 мес. и още го кърмя. Гърдите много ми се пълнят с кърма и се налага по малко да изцеждам. Ще ми се да не се бяха пълнили толкова, защото ми се налага да ставам през нощта, за да го храня или да се изцеждам, а той самия не дава зор за ядене през нощта. Бих искала да намаля кърмата, но не зная как. Има ли някой с подобен опит?

# 635
  • Пловдив
чай от мента или салвия newsm78 зелеви листа евентуално, но за тях не съм сигурна...

# 636
Здравейте мили мами, моля за помощ CryРодих на 5.06 от вчера сме в къщи с моето момиченце.
Кърмя само от едната гърда, а другата зърното ми е хлътнало и не пуска и капка. Гърдата ми е много корава, правя топли компреси и не помага. Може ли някой да ми даде съвет какво мога да направя? Искам да си кърмя детенце,  Cry а още в болницата искаха да ми спират кърмата да не направя мастит и аз отказах.

Честито бебе Zuzi Buzi

Чудесно е, че си се стила да прилагаш топли компреси преди кърмене. Може и да опиташ масажи на гърдата, както и да опиташ да изцеждиш на ръка, ето как
 Какво друго би могло да помогне:
- поставянене бебето на гърдата по оптимален начин е изключително важно: коремче обърнато към корема на майката; ухо, рамо и бедро на бебето на една линия (това значи тялото да не е извити и напремер само главичката да е обърната към тялото на майката), зърното преди да се предложи сочи между горната устна и нослето на бебето, така, че то да е стимулирано да отвори широко уста за да го захапе,след което бързо се поставя зърното в устата на бебето);ако се усеща болка или дискомфорт след засукването, то може нежно да се прекъсне кърменето, с приплъзване на пръста ти в крайчеца на устата и между челюстите на бебето,така,че да освободи захапката и да се опита отново. Също така позите кръстосана люлка и футболна топка се намират за по-удобни от майки с плоски или хлътнали зърна.Може да ги разгледаш тук  

- стимулиране на зърното преди кърмене (плъзва се между палеца и показалеца за минута две и след това се докосва с влажна студена кърпа или лед увит в парченце плат). 
-  носене на гръдни щитове (ето това представляват http://img.technospot.in/Breast-Shield.jpg) в продължение на около 30 минути преди кърмене
-   използване на помпа за кърма преди кърмене, за да оформи зърната
-   ако гърдите са препълнени и бебето се затруднява със засукването,би било добре да се изцеди малко мляко преди кърмене.
-  издърпване на зърната със спринцовка или ниплет,непосредствено преди кърмене.  Нужна е спринцовка с диаметър по-голям от диаметъра на зърната ти и изрязана в края, така, че буталото да може да се вкара от обратната страна. Поставяш по този начин спринцовката върху зърното и изтегляш леко, така че да се всмуче зърното, но без да усещаш болка или дискомфорт. Така задържаш около минута, след което натискаш буталцето, за да се отпусне всмукването и предлагаш гърдата на бебчето.
-  още една техника, за да стане по-удобна гърдата за захващане, тъй като за правилното сукане бебето е добре да е обхванало с устичка и част от ареолата.Техниката се състои в това да се сложи палец  и показалец на 2-3 см от зърното, палеца отгоре показалеца отдолу, да притисне към гръдния кош и да сплеска между пръстите си ареолата, за да стане като сандвич и по-лесна за хващане от бебето.
- За майките с плоски или хлътнали зърна е изключително важен моментът на всмукване на зърното от устата на бебето. Затова е важно да се избягва даването на биберон или залъгалка, тъй като би могло бебето да свикне с тях като по-удобни от майчината гръд и да престане да извършва всмукващото движение.
  С кърменето връзките, които са причина за плоски зърна се разтягат.Много майки споделят, че кърменето на следващото дете е по-лесно и по-малко проблемно от предишното, а зърната им трайно изпъкват навън с течение на кърменето.
   Ще се радвам да откриеш някои от техниките като ефективни за теб и да избегнеш бъдещи неудобства.  Hug

# 637
Здравейте на всички.
Нова съм и ми е много драго да съм сред вас. Минавам направо към проблема.
Имам 2 дечица - момиче и момче. Малкият ми е на 5 мес. и още го кърмя. Гърдите много ми се пълнят с кърма и се налага по малко да изцеждам. Ще ми се да не се бяха пълнили толкова, защото ми се налага да ставам през нощта, за да го храня или да се изцеждам, а той самия не дава зор за ядене през нощта. Бих искала да намаля кърмата, но не зная как. Има ли някой с подобен опит?

Привет The rocky, колко често се случва да усещаш препълвания, колко чести кърмения имате и какви количества изцеждаш от гърдите? 
Ще се радвам да разкажеш повече, за да се опитам да дам идеи подходящи конкректно за вас.

# 638
Здравейте имам един въпрос дано тук да  е мястото ако не предварително се извинявам.
 От два дни съм със силни болки в гърлото и ушите опитах да се лекувам с хомеопатия, но очевидно нещата са по-сериозни и днес посетих специалист УНГ изписаха ми антибиотик ЗИНАТ 500 лекаря каза, че е съвместим с кърменето. За по -сигурно се обадих и на педиатърката и тя също каза че мога да пия антибиотика и да продължа да кърмя. Ще съм благодарна и за вашето мнение.

# 639
  • на последния етаж
И аз трябваше да пия Зинат тази пролет заради гнойна ангина. Изписвали са ми го и докато кърмех дъщеря си. Ето тук можеш да проверяваш дали дадено лекарство е съвместимо с кърменето.

# 640
  • Варна
Зинат се изписва и на бебета. Съвместим е.

# 641
Много ви благодаря за отговорите и съветите Hug Hug Hug Hug Днес ще ходим на пробно кърмене при личната и ще докладвам после  Heart Eyes

# 642
Zuzi Buzi, писах на лични, пиша ти и тук: в първата седмица след раждането имах подобни проблеми и докато успея с компреси и цедене вече направих мастит. Но няма драма! Просто наистина - спокойствие и постоянство, за 1-2 седмици всичко се нагажда и минава.

силиконовите "нацицници" много ми помагаха, ръчната помпа също. Компресите с памперс ми бяха най-ефективни. Зелевите листа също.

Кураж и успех Hug и не ги слушай, ако искат да ти спират кърмата, и на мен ми го казаха и аз освирепях тогава, но истината е, че спокойствието е половината лечение на проблема.

А и точно тази тема и момичетата в нея адски ми помогнаха  Peace

# 643
  • Varna, Bulgaria
Здравейте, виждам, че тук има питания дали определени лекарства могат да се приемат по време на кърмене. Та положението е, че ми правиха цитонамазка и в диагнозата пише,  че имам клетки с промени и подозрителни за инфекция. АГ-то ми изписа антибиотик Azax, но понеже се кърмим после каза да не пия засега нищо. На мен ми е притеснено да не се задълбочи проблема и си мисля, ако АБ е съвместим с кърменето да го взема.
Благодаря предварително!

# 644
Здравейте , доста късно, но да ви кажа голямо БЛАГОДАРЯ  на всички за съветите. Ходих на пробно кърмене личната ми каза че много малко изсуквало 40г и трябвало да го дохранвам с още поне 80-90г което си мисля че е много. Наложително било да се разшери стомахчето и да поема повече, тъй като от изписването е надала само 100г / за 5 дена/.  Бебка си спи по 3 часа без да й давам нищо допълнително и е спокойна. Продължавам да кърмя само от едната гърда. Взех си силиконов накрайник но нищо не засуква и това си е. Гърдата ми е мека и при опит да е изцедя / чак си разкървявам зърното/ не пуска мляко за сметка на другата пуска и за двете. Реших да не слушам моята лекарка , а само да си кърмя колкото мога и няма да давам адаптирано мляко.

Общи условия

Активация на акаунт