Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 4

• 43 686
  • 978
  •   1
Отговори
# 750
  • на последния етаж
Не бях чувала това.  Thinking Отбих дъщеря си точно през лятото - малко преди да стане на 2. Всичко стана много леко и безпроблемно.

# 751
всички ми казват, че не трябва да спираме с кърменето през лятото.
има ли някаква смислена причина освен че така трябвало  Rolling Eyes

Срещала съм няколко теории по въпроса:
- кърмените бебета пият малко вода; лятото има опасност от дехидратация;
- лятото чревните инфекции са по- чести. Не знам каква е точно превенцията при кърмене. Може би имунитет  newsm78
- лятото се задържат повече течности в организма и ако отбиването не е плавно, може кърмачката да си докара запушване на канали и мастит.

# 752
  • Бургас
Да, точно споменатото от f(x) съм чувала и аз като теории. Дали е вярно нямам идея. Аз сина ми преди го отбих май месец и нямах проблеми.

Моята кърма теква и спира както си иска... вчера вече си мислех, че кърменето при нас е към края си. Наложи се няколко пъти през деня да дохранвам детето, защото просто нямаше какво да яде. Отделно тя страшно се изнервя от празни гърди и почва да се опъва и да се мята като нищо не ѝ пускат...
Днес сутринта обаче се събудих пак с порядъчно пълни гърди и всичко е точно. Да видим до кога  Crazy Crazy Crazy

# 753
......................

Моята кърма теква и спира както си иска... вчера вече си мислех, че кърменето при нас е към края си. Наложи се няколко пъти през деня да дохранвам детето, защото просто нямаше какво да яде. Отделно тя страшно се изнервя от празни гърди и почва да се опъва и да се мята като нищо не ѝ пускат...
Днес сутринта обаче се събудих пак с порядъчно пълни гърди и всичко е точно. Да видим до кога  Crazy Crazy Crazy

При мен е абсолютно същото...  #Crazy също, както с умората и недоспиването... и напълно те разбирам  Hug
Примирих се вече и при нужда дохранвам.

# 754
 Здравейте! Пиша ви във връзка с наддаването на най-малкия ми син.
Васил се роди 3450гр и 50см, изписаха ни 3380гр на третия ден след раждането. Раждането беше нормално, с кратък период на адаптация и леко прекарана жълтеница. Избрах да храня бебето с изцедена кърма, защото имам и двама по-големи синове, за които някой все пак трябва да се грижи и не мога да си позволя по цял ден да прекарвам в кърмене. На 1 месец Васи беше 4500гр и 53см, на два месеца – 5500гр и 56см, на 3 месеца – 6200гр и 60см и на 4 месеца (които навърши на 04.07.2013) – 6700гр и 64см. Храни се само с кърма, не сме правили опити за захранване с каквото и да било; има 5 хранения на ден, като изпива по 180мл кърма на хранене, нямаме нощно хранене. Режимът си е определен изцяло от бебето, опитах се да му сгъстя храненията, за да станат 6 през деня, но не иска да се храни толкова често, а през нощта си спи съвсем спокойно, като възрастен човек, не се буди и не търси да яде или да пие вода.Това, което ме тормози, са коментарите на личната лекарка, че го държа гладен и не наддава добре! Тя настоява да му въведа сок между храненията, за предпочитане било от морков, както и по 1/4 жълтък, смесен с кърма, пак между храненията. Аз имах намерение да започна захранването със зеленчукови пюрета към 5.5-6-месечна възраст, но мнението на лекарката ме човърка и въпреки че съм отгледала две други деца, почвам да се питам дали не бъркам аз някъде?!? Какво е вашето мнение и какво ще ме посъветвате???

# 755
За пореде път се убеждавам, че много педиатри не се информират ама изобщо. Моля, погледни файла във връзката, която изпращам. Той е на Министерство на здравеопазването и е Препоръки за ЗДРАВОСЛОВНО хранене на кърмачетата.
http://www.mh.government.bg/ForThePacient.aspx?pageid=482&ho … mp;articleid=3862

# 756
Ох, до тук само четях,да се информирам, че и на мен ми предстои хранене на бебе... Но неможах да се въздържа... Бебчето качва по килограм на месец и на докторката й се струва, че не наддава?!?!?! Дори аз, дето това ще ми е първо дете, знам, че с напредване на месеците е нормално и прираста да се забавя! Аман от такива лекари!

# 757
Да, качва си идеално! Моята кукла първия месец качи 1,5 кг., втория - 850 гр., третия - 500 гр., а четвъртия ще видим другата седмица. Даже е нормално след 3-тия месец да се качва по-малко, а има и месеци без наддаване. Това не е повод за притеснение. На кърма сме само и ние, и мисля да захранвам след 5,5 - 6 навършени месеца, първо с оризова каша, като най-щадяща стомахчето, после пюрета от зеленчуци, накрая плодове. Сокове, и то разредени с вода, чак може би към 8-9 месец. Те само биха раздразнили нежната лигавица на стомахчето на бебето и биха довели до симптоми близки до колики. Това е моето мнение, педиатрите да говорят каквото си искат. Има достатъчно информация на днешно време и то от регламентирани източници, като МЗ, СЗО и т.н., така че всеки преценява дали да се информира за собственото си дете.

# 758
Здравейте, имам проблем с нощното кърмене. Моята госпожица всяка нощ я мъчи я корем, я зъб и като е неспокойна, иска да виси на гърда ЦЯЛА нощ. Без да преувеличавам, пуска за малко и почва да скимти и пак да търси и така цяла нощ, призори за около час-два спи спокойно без да суче и това е.
Проблема е, че мен вече много ме болят гърдите от това джвакане нон-стоп, тя и през деня понякога спи по същия начин. Мога ли да направя нещо по въпроса, или да стискам зъби и да чакам да премине?

# 759
  • Cyprus, Пловдив
Аман от такива педиатри  ooooh!
По колко според тях е нормалното качване на бебетата? По 3 кг ли?  ooooh! И защо пък точно сок от морков и желтък  #Crazy може би от тях ще качи   #Cussing out Ти сама си решаваш, но аз точно това на толкова малко бебе не бих дала  Peace ние се захранихме на 5,5 - 6 месеца, като точно тогава само започна да показва, че е готов. Започнхаме с оризова каша и зеленчукови пюрета  Peace
П.С някой ще пуска ли нова тема?  Simple Smile

# 760
  • Варна
  Здравейте! Моля за помощ. От известно време детето не иска да суче. Досега не е пил АМ, само на кърма е и от месец е захранен с плодове и зеленчуци. Слагам го на гърда- смуква няколко пъти и започва да се оглежда, ако не намери нищо интересно, започва да мрънка и да реве, аз го стискам върху мен, той се дърпа още повече. Ако пък нещо друго привлече вниманието му, дори спрения телевизор..., започва да се взира и да се смее, да си играе, да ме дърпа и т.н. И така след около час мъки и дърпане установявам, че е изпил 90 грама примерно (имам кантар и го тегля) и повече не иска. Пръсвам струйка от гърдата в устата му, или се дърпа, или му е безразлична, дори не преглъща. А струята е силна, явно не е проблема в липсата на кърма. Сутрин като го кърмя в леглото към 5 часа не се дърпа, явно защото е сънен. Обаче през другото време е ад, не знам как да го накарам да яде, а като го насилвам така се тревожа да не се отврати и да ме приеме като тормозител  Rolling Eyes Вече започна да сваля на килограми, а си вървеше много едро бебе и си хапваще по около 200 гр кърма всеки път. И понеже този период съвпадна с периода на захранване, възможно ли е да се дължи на това, че е усетил други вкусове и кърмата вече не му харесва? Говорих с доктора, каза ми да въвеждам месото и каши след обяд, поне да спре да сваля кг.

Някой има ли представа от какво може да е и има ли шанс да го прилъжа някакси пак да започне да суче добре?  Cry Cry
Благодаря предварително!  Hug

# 761
Съни, опитвай се да го храниш докато е сънен. Избери спокойна стая с приглушена светлина и по-малко развлечения. Като суче по-малко, предлагай му по-често. Можеш да задържиш вниманието му докато суче, като си сложиш пъстра огърлица Hug не захранвай, ако не си убедена, че детето е готово за това.

# 762
  • Варна
Благодаря ти, MaryJane  Hug Лошото е, че той през деня никога не е сънен, спи по 30 минути максимум, заспива с рев и се събужда с рев. Пробвала съм вечерното кърмене към 21,00 да отида в спалнята в пълна тъмнина на пуснати щори, без какъвто и да е шум.. Ами обръща си главата нанякъде и започва да си гука нещо  Crossing Arms Пробвах да изцедя и да му дам от шише- пие! Макар че биберона е с много малка дупка, като за новородено, че не съм купувала други, и едва ли е по-лесно отколкото на гърдата.  Sad

Но продължавам борбата  Tired

# 763
По въпроса на Рачето, мисля че тази докторка не може да си вярва, че детето наддава малко, просто тя иска задължително то да пие тъпите сокчета, дето по цял свят са определени като вредни за бебетата, само в България държат да наливат бебенцата с тях. Сокче, жълтъче и киселче е задължителната рецепта за отглеждане на бебета. Как не се поинтересуваха малко тия докторя, направо не е истина вече ooooh!

# 764
Много странни съвети, особено за жълтъка.... Той се въвежда след зеленчуковите пюрета. Пък сокчетата се дават доста по-натам.
А детето на раче-осмокраче  си качва добре, след 3-я месец се качва по-малко.
Какви са тия доктори с тези съвети!?!?! Това за сокчетата на 2 мес. съм го чувала от доста майки. Добре, че нашата педиатърка е за късното захранване, та не ме е тормозила за това. До 6-я месец бяхме само на кърма, а съм захранила с картофено пюре.

Общи условия

Активация на акаунт