Студенти в чужбина - 3

• 73 410
  • 804
  •   1
Отговори
# 195
Моят син замина на 13.04. Доста студенти имаше на летището в полета на БГ еър. Май месец - сесия. На 24.05 му е последният изпит. Успешна сесия на всички!

Дано да е успешна. Иначе последния изпит му е на 10.05, на 13.05 лети наобратно.

# 196
  • Варна
На моя вчера му беше първият изпит. Ще се прибира на 14 май за лятото. Успех на всички на сесията    bouquet

# 197
Здравейте всички! Simple Smile Отдавна не съм писала,но надниквам от време на време.Първо,нека да докладвам,че операция "Апостил" приключи - тези дни получих писмото от Пенсионното,че му възстановяват пенсията.Със задна дата - т.е. като се върне юни месец,ще разполага с една спестена сума. Grinning Другото,което искам да споделя е,че миналата седмица се върнах от Шотландия - бях при него на гости,а той не си дойде за ваканцията.Бяха само 4 дни,но пък какви дни...Предполагам,че искате да разкажа,искам да добавя и снимки,но за това ще трябва да ми помогне някой със съвет,защото...няма да се справя сама.
Първоначално обмисляхме варианти за хотел или квартира В/В,но накрая се оказа,че общежитието е почти празно за ваканцията и в крайна сметка отседнах там.Доста се притеснявах да не му създам проблем ,НО...научих информация(която може да е от полза на мамите на новите студенти)която и моят син сега научил - в началото на учебната година,когато тече "опознавателната седмица" съществува възможност родител да остане при детето си в общежитието за седмица!!!Ако някой се интересува,ще попитам за подробности,възможно е всеки университет да има собствена политика.Припомням,че моят син учи в Университета на Абърдийн. Simple Smile Simple Smile

# 198
И така,нека разкажа мъничко,а ако някой има въпроси - нека пита. Simple Smile
Когато децата ни,ни разказват,че в Шотландия е студено - повярвайте им!:) Наистина е студено! Grinning В последния момент си взех шапка и това е най-умното нещо,което съм правила напоследък... Laughing Laughing LaughingЗа успокоение бързам да отбележа,че в общежитието е много топло,спокойно можеш да ходиш по къс ръкав.
Другото,което ми направи впечатление е,че всяко нещо е направено,не просто така,а с мисъл.Веднага давам пример:контактите в кухните са с някакъв режим на работа и на половин час изключват,за да продължиш да готвиш просто трябва да си там и да натиснеш ключа,за да работи отново половин час...и така докато сготвиш. Grinning По мое мнение - да предизвикаш пожар в тези условия,трябва да си голям гений! Rolling Eyes Laughing Баните са с бутони вместо батерия за водата,трябва да се натиска на всяка минута - това с цел да се пести вода.Двата крана за топла и студена вода малко ме затрудниха  newsm78,но това е само в стаята му,в кухнята и банята си бяха нормални...
Абърдийн е неголям град в който усилено се строи,особенно в новите предградия.Университета и общежитието се намират в Old Aberdeen,където къщите си приличат и по думите на сина ми "няма цвят освен 50 нюанса на сивото",но това е характерно за сградите в Шотландия.Почти няма да откриете такива от тухли - строяло се е от камък.Не случайно наричат Абърдийн "Гранитния град".Парка през които се отива от общежитията до университета е голям и прекрасен,но...няма осветление в него!Нямате си на идея защо - парка е дарен от последния лорд на Сийтън и по изрична негова молба осветление няма и никога няма да има,защото ще се наруши спокойствието на катеричките,зайците и сърните,които са живеели и продължават да живеят в него!!! Мога още много да разказвам за Абърдийн,но предполагам,че ще искате да чуете и за Единбург?! Wink Единият от дните прекарахме там,сина ми беше купил билети за автобуса предварително,за определени часове - така излиза много евтино.Пътя е 3 часа в едната посока,но си струва...Ще го кажа с няколко думи : Влюбих се в този град!
П.С. Някой беше писал,че тази година има доста откази на Абърдийн за българи.Синът ми каза,че приема е на квотен принцип и тъй като миналата година са приети доста българчета(първокурсниците са около 150),тази година свиват квотата.За сметка на това миналата година от други университети имаше откази,дано тази година отворят квотите за нашите деца!
Пожелавам на всички хубава вечер!  bouquet

# 199
  • Русе
Афганска хрътка,   bouquet  bouquet  bouquet

# 200
  • някъде из облаците
Афганска хрътка поздравления за успешната операция "апостил", а тези 4 дни  Laughing сигурно са минали като един миг, друго си е да видиш къде живее, учи, как минават дните му... Сигурна съм, че е било едно прекрасно изживяване, макар и да е било студено. Миналата година края на март беще много топло, по къс ръкав гледах щерката по снимките, но тази пролет е много студена, не само в Шотландия, но и в Англия, имаха доста дни с минусови т-ри, което е рядкост за Англия.  
За общежитията аз навремето бях чела в сайтовете им (за Манчестър), че позволяват за 2-3 дни да преспиват гости, само трябва да се предупреди предварително.
Двата крана за вода имаше при малката, там  и в кухнята бяха така hahaha, не само два, ами и къси, голямо приключение беше миенето на съдове, добре че нямаха големи тенджери и тави. Мъжа ми намали температурата на топлата вода на котлето, та почти не пусках студената. Къщата е много стара и така са били правени едно време с цел икономия на вода, пълниш мивката и миеш съдовете. Банята и тоалетната - с балатум, няма плочки, вратите се отварят не към стената, както са обикновено при нас, а на обратно, минаваш между стената и вратата. При голямата - имаше плочки в банята, с нормални чешми навсякъде и вратите се отварят нормално, но пък е по-ново строителството.
А това с контакта в кухнята  добре измислено Laughing

Успешна сесия на всички, нашата започва през май.

# 201
Поздравления, Афганска хрътка! Изкарала си чудесно с детето си. За времето наистина ще кажа и аз, че е студено. Аз бях в Абърдийн през октомври и през цялото време бях с качулка и шал. Но на фона на моето дебело яке, имаше шотландки наметнати само с един шал и боси в обувки тип пантовки.
Между другото някой купи ли вече билети за септември? Аз започнах да търся, но не съм намерила нещо изгодно. Моля споделете за полети и цени.

# 202
Поздравления, Афганска хрътка! Изкарала си чудесно с детето си. За времето наистина ще кажа и аз, че е студено. Аз бях в Абърдийн през октомври и през цялото време бях с качулка и шал. Но на фона на моето дебело яке, имаше шотландки наметнати само с един шал и боси в обувки тип пантовки.
Между другото някой купи ли вече билети за септември? Аз започнах да търся, но не съм намерила нещо изгодно. Моля споделете за полети и цени.

Още е рано според мен. Тепърва превключват на лятна вълна, а септемврийските полети са към лютното "разписание". Това в случай, че ще търсите различни варианти.

# 203

Благодаря Ви момичета!Пожелавам Ви приятни емоции,поне колкото моите!
RSGeorgieva,не пишеш еднопосочен билет ли търсиш?Аз му купих билет миналия месец,отиване и връщане 07.06/21.09 с Луфтханза пред Франкфурт,с добър трансфер(на връщане - 55мин,на отиване -6часа) за 240 евро.Аз пътувах със същия полет,но моят билет беше 208 евро,София - Абърдийн.Веднъж съм купувала еднопосочен билет и то на Бритиш Еър,защото еднопосочните на Луфтханза са доста скъпи,обясниха ми - политика на компанията.

# 204
И аз не мисля, че е рано за септември, щом си дойде дъщеря ми през май, започвам да търся билети. Но сигурно ще се въздържа за двупосочни, защото не знам как ще се развият нещата до декември - ще има ли документи, ще работи ли...

# 205
Моят изрично ме предупреди да не взимам двупосочен сега. Изпити били, всичко можело да се случи и да се наложи да се връща по рано. Така, че в понеделник ще резервирам само за прибирането. По нататък излизат чартърите, които за нас край морео са много по-удачни.

# 206
  • Варна
За септември за кои дати купувате билетите ? Ние сега за май взехме еднопосочен и наесен сигурно пак така, като се върне синът ще каже за коя дата.

Днес сутринта случайно хванах предаването на Лора Крумова и в студиото беше оня Фарадж, за който по-голямо зло от българите няма. Та Лора се държа много достойно според мен, който иска може да го гледа : http://www.btv.bg/shows/tazi-nedelia/video-sabota/video/85807179 … ite_si_s_nas.html

Тоя е абсолютен въздух под налягане. Наизустил си е някакви реплики и си ги повтаря до безкрайност.

Афганска хрътка, интересен разказ за Шотландско  Hug

# 207
Такива политически клоуни има навсякъде, и ксенофобия има навсякъде, най-вече сред по-необразованите слоеве на населението. Иначе дъщеря ми има приятел шотландец и родителите му са били много мили с нея, бащата дори се е постарал да научи няколко думи на български, за да я посрещне. Разбирам притесненията на британците, доста хора са отишли там, за да използват социалната система, нима ако по нашите медии започне кампания, която да твърди, че идват примерно тълпи от сирийски бежанци, сред обществото ни няма да започнат брожения? На децата ни им предстоят трудни дни, тепърва да се доказват и да се борят, но аз мисля, че тези усилия си струват и въпреки всичко кадърните хора имат повече шансове за реализация там, отколкото тук.

# 208
  • Варна
На мен ми хареса Лора Крумова как се държа с него . Гледайте, заслужава си.

# 209
Аз определено предпочитам двупосочен за септември и връщане през декември. Иначе тези на Луфтханза ги знам - синът ми с тях пътуваше последния път и ще се върне с тях. Но на отиване има 6 часа престой, което не е много удобно, но какво да прави. Всичките им билети са такива. Иначе който се интересува от чартърите до Бургас от Абърдийн са на цена 190 евро. Мисля, че и до Варна са толкова, но може да се купуват 2 седмици преди полета и няма гаранция, че ще има седалки.

Общи условия

Активация на акаунт