Студенти в чужбина - 3

• 73 192
  • 804
  •   1
Отговори
# 345
Искам да попитам как се издържате в чужбина,защото аз не виждам как мога да замина и да си плащам там квартира/храна (като изключим обучение) и т.н.?? Имам супер резултати от изпити,но това не е моя полза,тъй като като гледам в Англия не дават никакви пълни стипендии.

# 346
Нашата дъщеря учи в Германия. За първата година и бяхме определили бюджет от 8000 евро за всичко - такси, общежитие, храна, самолети . От втората година започна да преподава упражнения в университета си и се издържа абсолютно сама Peace

# 347
  • Варна
Нашата дъщеря учи в Германия. За първата година и бяхме определили бюджет от 8000 евро за всичко - такси, общежитие, храна, самолети . От втората година започна да преподава упражнения в университета си и се издържа абсолютно сама Peace

Поздравления за умното момиче! Може ли да попитам за кой град и университет става въпрос? Темата за следване в Германия/Австрия живо ме интересува. 8000 евро стигнаха ли за първата година?

# 348
Да , напълно стигнаха за всичко, като тогава още имаше такси, които бяха 1000 евро за двата семестъра. Става въпрос за Кьолн, девойката учи в Университета по приложни науки - Застраховане. Вече е магистратура там и се похвали, че вече като дипломиран бакалавър са и увеличили паричките за упражненията двойно, така че още по спокойно и е. В техния университет имат по 2 дни през седмицата свободни от лекции, за да може който иска да работи. За сметка на това редовно имат лекции съботата. Но няма пълно щастие, важното е че се справя сама и е горда от това.

# 349
  • Варна
На нас първата година ни излезе около 4000 паунда / общежитието + храната/ .Другите разходи са самолетните билети от / до България. Такса за обучение нямаме . Освен това общежитието го плащахме на 2 пъти. Ползвахме и кредитни карти за някои плащания. Не са чак толкова фрапиращи сумите.

# 350
maryanne4, не знам защо си така ядосана, да не напиша по-остра дума. Първо, ако става дума за Германия, там няма такси за обучение в голяма част от провинциите и съответно няма защо да вземаш заем за тях. Предполагам, че имаш предвид Англия. При висок успех опция е и Шотландия, където таксите се поемат от правителствена организация и ако завършиш успешно, не ги връщаш. Що се отнася за издръжката - възможностите за почасова работа за студенти навън са много повече, отколкото у нас и по-сигурни като плащания и осигуровки. Аз поне така смятам.
Мога да ти кажа какви бяха нашите сметки. Дъщеря ми е в първи курс в неголям град в Германия. На месец са й нужни общо около 350 евро. Твърди, че не се ограничава от нищо, но поначало тя не е с широки пръсти, почти не яде месо, не пуши и не си пада по нощни заведения. Семестриалният билет беше някъде около 220 -230 евро.
 При положение, че не понася чалга - следователно в София на общежитие едва ли щеше да издържи и трябваше да плащаме квартира, разходите за нас нямаше да са по-малко. Горе-долу по 700 лева пращат познати на децата си, които са студенти в София.
Не казвам, че е лесно. Но в никакъв случай не е невъзможно.

# 351
Като не са за теб толкова фрапиращи сумите явно си ги имаш парите. Аз не мога да си го позволя,тъй като съм безработна,а и със заплата от 320лв няма начин да спестя някакви пари за образование в чужбина!! Естествено имам желанието, но като нямаш проклетите пари не можеш и да си помислиш! Не искам да дразня никого, искам само да си потвърдя тезата,че само децата на богати родители учат там. И не ми говорете за максимални изисквания,като съм много наясно със системите (УКпас,УКАС) и ми е пределно ясно,че с оценка 5/6/6.5 на IELTS и що годе приличен успех от дипломата за средно влизаш,в който и да било английски/шотландски университет,че даже и навсякъде в Европа! Те гледат да вземат парите,много им пука дали ти си умен,важното е да можеш да си платиш!!

# 352
maryanne4, не знам защо си така ядосана, да не напиша по-остра дума. Първо, ако става дума за Германия, там няма такси за обучение в голяма част от провинциите и съответно няма защо да вземаш заем за тях. Предполагам, че имаш предвид Англия. При висок успех опция е и Шотландия, където таксите се поемат от правителствена организация и ако завършиш успешно, не ги връщаш. Що се отнася за издръжката - възможностите за почасова работа за студенти навън са много повече, отколкото у нас и по-сигурни като плащания и осигуровки. Аз поне така смятам.
Мога да ти кажа какви бяха нашите сметки. Дъщеря ми е в първи курс в неголям град в Германия. На месец са й нужни общо около 350 евро. Твърди, че не се ограничава от нищо, но поначало тя не е с широки пръсти, почти не яде месо, не пуши и не си пада по нощни заведения. Семестриалният билет беше някъде около 220 -230 евро.
 При положение, че не понася чалга - следователно в София на общежитие едва ли щеше да издържи и трябваше да плащаме квартира, разходите за нас нямаше да са по-малко. Горе-долу по 700 лева пращат познати на децата си, които са студенти в София.

Значи това,че някои имат възможностите да плащат на децата си по 700лв в София НЕ означава,че някои друг може да си го позволи! Аз съм живяла на 100лв на месец да не кажа и под 100лв, вие ми говорите,че 700лв са едва ли не много малко пари. Еми съжалявам,но вие не може да се поставите на мое място и да ми сравнявате.

# 353

Дори при положение,че може би може да се хванеш на работа там,ти трябва да имаш основата сиреч поне няколко хиляди като идеш,за да оцелееш поне за първите месеци!! Тая солидна основа аз я нямам!!! Отделно няма стипендии за издръжка,какво повече да говорим??Има много университети в Европа,в които образованието е безплатно,но ест. трябва да си имаш парички,за да живееш там и да плащаш общежитие/квартира/транспорт и т.н. Е тия парички АЗ ги нямам!! И няма как да ги имам с честен труд!

# 354
  • UK
maryanne4, а ти какво точно искаш от пишещите тук? Да ти пратят някой и друг бон, за да заминеш да учиш в чужбина ли?
За твое сведение ще ти кажа, че работя от 17-годишна, като навърших 18 ходих на бригада, за да изкарам някой и друг лев, останалото майка ми е събирала в продължение на години, за да ме подкрепи финансово. Да, много пари отиват в чужбина, но има ли човек желание, има и начин. Ако трябва няма да записваш веднага, ами ще работиш и да, ще теглиш заем, щом се налага.
А ти желание така или иначе нямаш нямаш, искаш просто да си избиеш комплексите някъде.

Някой беше питал за официални резултати от годината в Глазгоу - някъде до средата на юни трябва да са излезли, доколкото разбрах. Ако сте отговорили, извинете.

# 355
maryanne4, а ти какво точно искаш от пишещите тук? Да ти пратят някой и друг бон, за да заминеш да учиш в чужбина ли?
За твое сведение ще ти кажа, че работя от 17-годишна, като навърших 18 ходих на бригада, за да изкарам някой и друг лев, останалото майка ми е събирала в продължение на години, за да ме подкрепи финансово. Да, много пари отиват в чужбина, но има ли човек желание, има и начин. Ако трябва няма да записваш веднага, ами ще работиш и да, ще теглиш заем, щом се налага.
А ти желание така или иначе нямаш нямаш, искаш просто да си избиеш комплексите някъде.

Тука съм много съгласна. Има толкова много жени, които коментират и помагат и дават всякаква информация свързана със университетите в чужбина, че не мога да бъда по благодарна от колкото съм, а Вие maryanne4 вероятно не сте прочели какво пише по нагоре в темата и изобщо не сте наясно със това, а въпреки всичко спорите.

Сребърна паричка вие във кой уни сте? и ако може да кажете и общежитието?  

# 356
  • някъде из облаците
 maryanne4 , ех само какви далаверки въртим за да си изпратим децата да си маат гащите по чужбина  hahaha.

Не знам какъв ти е проблема, че обиждаш хората във форума. Аз си изпратих и двете, не едната...
Далаверките са ми, че се скъсваме от работа с мъжа ми, децата цяло лято работеха на морето да си съберат някой лев, докато съучениците им се скъсваха от купони - 3 месеца имаше само 3 дена почивка, работеше по 12-14 часа за 500лв. на месец, за да може да ни подпомогне, а и заем бяхме взели.  Резултата от всичките тези далаверки е че в момента заем нямаме и 100 лв. не ми струват, моите работещи студентки, работят  събота-неделя,  само те си знаят колко им е лесно, ваканциите - работят в Англия, прибират се веднъж годишно за 20 дена, да, сами си се издържат, и приятелите им сами се издържат и се гордеят с това. Дъщеря ми има приятелка, на която баща й е с инвалидна пенсия, а майката работи за мизерните 300-400лв., заем са взели, за да я изпратят да учи в чужбина,  детето съвсем само си се издържа след първата година и много такива примери за "далавераджии" учещи в чужбина има. И заем за таксите са теглили.
И друг пример - съседче, замина на бригада в Шотландия`/ учи в България/ за да си плаща таксите за университета, че родителите му нямат възможност, но от същата тази бригада вече 2 деца са ги върнали и още 2 са на път, защото не могат да се справят.
Ето такива далаверки въртим ние.
За протокола, първата година месечно сме им пращали 450-500 паунда за разходите , като ежедневните разходи не са били повече от 200 паунда месечно плюс 250-300 квартирата.

Ванчето, питай не се притеснявай, кой с каквото може ще помага.

kaka Svetla поздравление за работата на детенцето.

Завиждам ви, вашите вече резултатите чакат, а моето малкото сега е в сесия, минаха 2, има още 4 изпита, мина в нелегалност - изключи всичко разсейващо като фейсбук, скайп hahaha свършват изпитите, изнася се от квартирата и  се прибира до 29 юни   Grinning , всичко ще е набегом, но важното е че ще си дойде за 3 седмици.
Но си имам друго, почти завършило детенце, чакаме си само резултатите от портфолиото и на 22 юли получава диплома за архитект първа степен, те са 3 степени, така че още доста работа я чака. И тя ще си дойде, но юли, преди дипломирането.

Последна редакция: вт, 28 май 2013, 21:56 от valha

# 357
Като не са за теб толкова фрапиращи сумите явно си ги имаш парите. Аз не мога да си го позволя,тъй като съм безработна,а и със заплата от 320лв няма начин да спестя някакви пари за образование в чужбина!! Естествено имам желанието, но като нямаш проклетите пари не можеш и да си помислиш! Не искам да дразня никого, искам само да си потвърдя тезата,че само децата на богати родители учат там. И не ми говорете за максимални изисквания,като съм много наясно със системите (УКпас,УКАС) и ми е пределно ясно,че с оценка 5/6/6.5 на IELTS и що годе приличен успех от дипломата за средно влизаш,в който и да било английски/шотландски университет,че даже и навсякъде в Европа! Те гледат да вземат парите,много им пука дали ти си умен,важното е да можеш да си платиш!!

maryanne4, съжалявам, че си в това положение и за момента не виждаш изход от ситуацията, но ние тук нямаме вина за това и няма защо да ни упрекваш, че сме изпратили децата си в чужбина. Ако си следила всичко описано тук, вече щеше да имаш представа, че не сме се събрали "Супер богати майки" да се хвалим една друга, а просто обменяме информация, помагаме на другите след нас, търсим изгодни оферти за общежития, самолети и т.н. Вярно, сигурно има и по-бедни от нас, сигурно е много лошо да си мислиш, че всичко зависи само от проклетите пари ... но помисли как да постигнеш мечтата си да учиш в чужбина ...

Сама си противоречиш, че в чужбина приемат ей така, само да ти вземат парите и не ги интересува дали си умен или не. В Шотландия ще ти платят образованието, точно защото даден университет е преценил, че си умен и уникален. В Германия издръжката ти е много по-малка, а такси няма, а както са ти написали по-горе ще имаш възможност за работа.

Няма да те поучавам повече, само ще ти разкажа за едно момиче и момче на твоята възраст. И двамата със семейства с ниски доходи, но много умни и мотивирани да постигнат мечтите си. Миналата година след баловете, когато повечето деца почиваха на плажа, те заминаха за Лондон за да си търсят работа. Стана ми мъчно за тях, защото ги познавам колко добри и ученолюбиви деца са. Работеха цяла година - къде нелегално, къде легално, работеха какво ли не. Защото трябваше да се издържат, да събират пари, за да могат да учат. Тази година вече са кандидатствали и ще бъдат студенти, но работата им продължава - ще събират отново, после ще теглят заеми за таксите (ще учат в Лондон) и т.н. Родителите и на двамата са финансово много ограничени и просто няма как да им помогнат. Не знам дали ще успеят да се върнат през лятото да видят родителите си. Но децата са толкова упорити и амбициозни и съм сигурна, че ще успеят в живота!

Такива случаи много, за съжаление. Ти си направи извод какво да правиш оттук нататък.
Аз ти желая само късмет и упоритост да следваш мечтите си! Ако има желания има и начини!

# 358
Дъщеря ми, както вече споменах е на 16 г- вече работи ,за да си събира пари. Сутрин на работа,следобед на училище,прибира се и почва да учи...По празниците нейните съученици ходиха по балове,по купони,тя правеше сладки и торти за абитуриентите в ресторанта ,в който работи. Не успява да си почине,изобщо даже. Пари й даваме само за път,защото вземам 320 лв заплата,а голяма част от бащината й заплата отива за големия кредит и сметките. А и имаме и по-малка дъщеря , също ученичка,по която също има разходи.Но има цел детето,която следва и прави каквото може,и каквото трябва. Ще събираме пари колкото можем, в краен случай ще се мисли за работа там-дали детето или баща й-ще решим. Simple Smile
Решение винаги се намира-само желание трябва. Peace

Успех пожелавам на всички с предстоящи изпити ,успех и на кандидатстудентите!!! Peace Peace Peace

# 359
[quote author=valha link=topic=704410.msg25282834#msg25282834 date
Завиждам ви, вашите вече резултатите чакат, а моето малкото сега е в сесия, минаха 2, има още 4 изпита, мина в нелегалност - изключи всичко разсейващо като фейсбук, скайп hahaha свършват изпитите, изнася се от квартирата и  се прибира до 29 юни   Grinning , всичко ще е набегом, но важното е че ще си дойде за 3 седмици.
Но си имам друго, почти завършило детенце, чакаме си само резултатите от портфолиото и на 22 юли получава диплома за архитект първа степен, те са 3 степени, така че още доста работа я чака. И тя ще си дойде, но юли, преди дипломирането.

Поздравления за твоето почти завършило дете!
Дъщерите ти са пример за младите хора, които успяват със собствени сили! Да бъдат все така упорити, а вие все така горди с тях!

Моят младеж има още един изпит и след 10 дена се прибира, а резултатите ще бъдат след месец. Но така или иначе първата "трудна" година мина и за децата и за нас...

[/quote]

Общи условия

Активация на акаунт