Студенти в чужбина - 3

• 73 177
  • 804
  •   1
Отговори
# 720
Предварително моля за извинение за това, че ще сложа линк за неприятен инцидент тук.
Ако някой има желание да ПОМОГНЕ!!!!

Случи се битов инцидент с приятели на мои приятели. Мъжът е с 90% изгаряния, а дъщеричката му на 12 години е с 50% изгаряния. Спешно се нуждаят от кръвопреливане във Варна - Военноморска болница.
Ако можете да помогнете МОЛЯ дайте кръв!!! Важно е да се кажат имената им в болницата, а те са Диан Димитров и Радостина Димитрова от Бургас. Иначе кръвта ще бъде за други пациенти.
В Бургас също организират такъв център за тях в поликлиниката на площадката на Лукойл Нефтохим, но все още незнам подробности за начина на влизане в завода. Ако някой се интересува да пише, скоро ще науча.
Знам, че шанс за бащата няма почти никакъв, но поне да спасим момичето. Семейството има по- голям син на 19 години, който поради лекарска грешка при раждането е с детска церебрална парализа. Години наред те се бориха с коварната болест да му помогнат колкото могат. А сега този нелеп инцидент от газова бутилка преобърна живота им!!!

http://poligraff.net/статия/Спешно-Търсят-кръв-за-баща-и-дъщеря-пострадали-в-инцидент-с-газова-бутилка/16412

Ще мина да видя. Този човек прави щорите в детската стая на Петьо. Беше с момиченцето когато ги слагаше. Много неприятна случка.

# 721
bvelikova72, радвам се, че гостуването е било приятно, ама нищо пикантно не казваш.... Какво му сготви, какво не хареса момчето... Нали разбираш, че форума в последно време замря, че за това сподели нещо интересно, току виж и ние започнем да срещаме чужденци с децата си.... (Ние за чуждоземно гадже едва ли... Нашата приятелка е българка и смята да учи при него...). Но синът ми вече има приятели чужденци, които е поканил на гости. Може някое момче да реши наистина да дойде. Надявам се, че няма да сметнеш това за спам....
Няма нищо пикантно, момчето дойде само за един обяд и следобед вкъщи. После тръгнаха за Варна и оттам е закарал дъщеря ми обратно в Обзор. Държа се много възпитано, седна и започна да яде, сякаш всеки ден български манджи яде. Бяхме направили шопска салата, пълнени чушки с кайма и ориз /много му харесаха/, пържоли и зеленчуци на плоча, салата от зеле, баница, отделно суджук и пастърма. Всичко му хареса, но за съжаление както казах, хем беше за малко, хем си беше наел кола от Букурещ и не можа да пие ракия. Бяхме им наели отделен апартамент да спят там вечерта, все пак той заради нея идва. Още не сме толкова одъртели и помня колко ми бяха досадни нашите едно време, така че си ги оставихме сами колкото може повече. Свястно е момчето много и от добро семейство, но са много млади още и времето ще покаже...

# 722
 Здравейте! Синът ми ще лети за Лондон от Букурещ. Понеже ни е за първи път това изпитание, искам да попитам освен с личен транспорт до Букурещ от Варна има ли някакъв друг начин за придвижване - автобус например....имате ли идеи, може ли да споделите ако вече са пътували децата ви по този маршрут.
Такси от Русе до Букурещ струва около 80-100 лева, но то това си и общо взето реалните разходи. Автобус има, но никога не сме го ползвали и не съм наясно дали е удобен. Иначе имайте предвид, че таксата на моста от нашата страна е 4 лева, на връщане от Букурещ е 12. Задължително винетка за Румъния около 7 лева, бензин, паркинг на летището /дори и да си с такси си го плащаш отделно - около 3 лева е за половин час/. Не забравяйте, че Букурещ е огромен, 3 милионен град и трафикът, особено в работните дни е ужасен, това трябва да се предвиди във времето. Иначе възможностите за полети са много, от октомври и Изи джет започват да летят до Лондон. Който иска повече информация, няма проблем да ми пише на лични!

# 723
Имам питане за офиси на НАП в София (за здравните осигуровки).
Някой носил ли е уверение в някой от офисите: "Сердика" на "Мария Луиза" 88; "Център" на "6-ти септември" или "Оборище" в близост до театър София?
Искам нормална, разбрана и компетентна служителка, защото тази в офиса, който ни е по постоянен адрес, дори ми е трудно да я коментирам.
Стига да не е в Люлин, приемам предложения къде да отида да занеса уверението.
От централната им информационна линия казаха, че мога да отида, където ми е удобно

Последна редакция: вт, 30 юли 2013, 10:54 от cool_witch

# 724
Ходих на "6 ти септември" . Момичето беше много любезно - 35 стая - декларация 7 - всичко за 5 минути. Преди това тя провери дали училището е платило за юни. Даде ми  и сметката по която да преведа 33,60 лв. Пиша я BG11BUBI98888193944300. Не ползвай банката на НАП - опашката е страшна, а работещите там уморени и нелюбезни.
Това е! Но ако искат те правят на маймуна.

# 725
Няма да внасям пари, ще подам само уверение, за да възстановят здравноосигурителните й права и ще си задам въпросите.

# 726
Ходих на "6 ти септември" . Момичето беше много любезно - 35 стая - декларация 7 - всичко за 5 минути. Преди това тя провери дали училището е платило за юни. Даде ми  и сметката по която да преведа 33,60 лв. Пиша я BG11BUBI98888193944300. Не ползвай банката на НАП - опашката е страшна, а работещите там уморени и нелюбезни.
Това е! Но ако искат те правят на маймуна.
Това 33,60 за юли и август ли е? По 16,80/месец нали така?

# 727
cool_witch,  Hug
Днес ходих в Красна поляна до НАП.
Ще искат удостоверение от университета, преведено от лицензиран/заклет преводач. Когато се занесе - тогава. А сега - за 3 месеца внасяме осигуровки и декларация 7.
Видя ми се разбрана служителка, да те водя  Wink

# 728
Аз на голямата ще оправям осигуровките, камъче.
Малката ми е рано да я мисля. При нея се надявам, че ще й бъдат платени за юли и август, а тя от септември е студентка.
Може да ме заведеш, да, ама на твоя отговорност за разбраната служителка, че нали знаеш като се разлютя какво става  Laughing Кога ще ме водиш? Wink

# 729
Аз на голямата ще оправям осигуровките, камъче.
Малката ми е рано да я мисля. При нея се надявам, че ще й бъдат платени за юли и август, а тя от септември е студентка.

В БГ ли ще следва?   Защото ако е в чужбина и й трябва здравна карта, за да я издадат проверяват осигурителния статус. Ако не е уреден няма здравна карта. А за бъде уреден се плащат там по 16-тина лв на месец, от юни до септември май включително, държавата плаща до дипломирането (месеца на абитуриентския бал - май месец, тоест). Останалите три месеца до започване на следването си бецален...
После вече, всеки път като се върне студентът се търчи с уверението - официално преведено. И се молиш да не се наложи спешна помощ докато стигне информацията от служителя до системата им, демек, докато излязат на екран възстановените права - понякога отнема 2-3 седмици...
Питал съм не може ли да въведат примерно през януари на базата на издаденото уверение от унито че енролва за учебната година от септеммври до юли, да въведат че е студентка до юли, не само за миналите месеци до януари, когато го нося... Не, не можело, ами ако била прекъснела???... И като се върне лятото - пак, и пак същото уверение, ама вече издадено през юни....малоумна работа... В унито я бяха научили, че все иска справки, често еднакви, по два пъти годишно.

Последна редакция: вт, 30 юли 2013, 09:36 от StefanB

# 730
  • Варна
 Здравейте! Синът ми ще лети за Лондон от Букурещ. Понеже ни е за първи път това изпитание, искам да попитам освен с личен транспорт до Букурещ от Варна има ли някакъв друг начин за придвижване - автобус например....имате ли идеи, може ли да споделите ако вече са пътували децата ви по този маршрут.
Такси от Русе до Букурещ струва около 80-100 лева, но то това си и общо взето реалните разходи. Автобус има, но никога не сме го ползвали и не съм наясно дали е удобен. Иначе имайте предвид, че таксата на моста от нашата страна е 4 лева, на връщане от Букурещ е 12. Задължително винетка за Румъния около 7 лева, бензин, паркинг на летището /дори и да си с такси си го плащаш отделно - около 3 лева е за половин час/. Не забравяйте, че Букурещ е огромен, 3 милионен град и трафикът, особено в работните дни е ужасен, това трябва да се предвиди във времето. Иначе възможностите за полети са много, от октомври и Изи джет започват да летят до Лондон. Който иска повече информация, няма проблем да ми пише на лични!

Летището лесно ли е за ориентация и колко време преди полет трябва да сме там ? И моят септември ще лети от Букурещ през Лондон за Глазгоу , но най -вероятно ще го водим с колата, че ще носи багаж този път. Иначе приятелите му вече са наели квартира от 1-ви / и той ще е с тях / и един ангажимент вече отпадна.

Относно чистотата в общежитията, контролът спрямо поддържане на хигиена е голям, има проверка като напуска предишния наемател , така че няма как като се настаниш, да е "много мръсно " .

Cool_witch , не е ли рано за оправяне на осигуровките, нали ще трябва да носиш удостоверение за новата учебна година ? Миналата година след като ме разкарваха 2 пъти ,накрая попаднах на много мила служителка , която оправи документите на сина  за около 5 минути , дано и ти намериш някоя свястна  Peace

RSGeorgieva, дано момичето има сили да се оправи.

# 731
  • София - Варна
Благодаря, зная че децата се оправят, но все пак се притеснявам.
Има ли други, които да пътуват на 18.09 за Лондон, а после за Кардиф?
Зная за две деца, приети в същия университет, но ...като предложих задно да пътуват ме отрязаха. Всъщност не искам нищо от тях, просто дъщеря ми да знае, че има и други , че не е сама.
Синът ми и негова съученичка също ще учат в Кардиф. Пътуват на 18.09 от Букурещ за Лондон. На летището в Лондон (Хийтроу) има организирано посрещане и транспорт до Кардиф.

Много рано 18.09, но вие си знаете. Първия път синът ми си взе билет за директен автобус от летището в Лондон до Кардиф от http://www.nationalexpress.com/home.aspx. По скъп е, но беше сам и заради стреса. След това през Виктория е по- евтино.
Това е групата на студентите в Кардиф: https://www.facebook.com/groups/71965546795/
Да се регистрират и да си задават въпросите. Приятелите на сина ми са т.н. "ръководство", т.ч. ако не им отговарят, пишете ми. И спокойно. Още първия ден ще се уговорят и ще се срещнат на по бира.
За общежитията - те са различни и на различни места, т.ч. не мога да дам информация.

# 732
...
Cool_witch , не е ли рано за оправяне на осигуровките, нали ще трябва да носиш удостоверение за новата учебна година?
...

Учебната година мина, колко да е рано? Уверението е за 2012/2013.
Новата учебна година ще е с различен статут и не знам как ще се оправям с чиновничките и бюрократщината в НАП. Както и не знам какво правим с летните месеци, които не са фиксирани в уверенията.

# 733
cool with  нямате проблем с летните месеци. Единственото време когато дължите пари е това от май в годината на дипломирането в гимназията до септември - докато почне да следва.
Моята дъщеря изкара 3 години в Холандия бакалореат и една магистър, общо 4, платили сме само за първите 3 месеца, които описах току-що, за останалото време й се възстановяват правата щом донесе уверение, независимо, че има дупки по 3 месеца между отделните години.
Получава се следното - плащаш лятото преди да замине за първата година, връща се през януари и носси уверение (бикновено вече е с изгубени права, минали са 3 месеца, те ги въстановяват), после през юни пак, докато е тук през лятото е с права (губят се след неплащане на 3 вноски) и следващия януари като представи уверение се възстановява всичко без загуба на месеци.
Така че, нямаш проблем, ще ти обяснят в НАП.

# 734
cool with  нямате проблем с летните месеци. Единственото време когато дължите пари е това от май в годината на дипломирането в гимназията до септември - докато почне да следва.
Задължението за здравни вноски започва от 01.07. Официално краят на учебната година е 30.06. Дотогава са осигурени.

Общи условия

Активация на акаунт