ВМ-НВХ - част 56

  • 36 168
  • 726
  •   1
Отговори
# 555
  • Мнения: 200
Може би само те си признават Laughing

# 556
  • Мнения: 6 425
Маями, за китайците има няколко интересни момента, които си струва да се споменат (подчертавам: аз не съм ги изучавала специално, нито съм контактувала много с тях, само черпя информация от прочетено по форумите от хора, които са живели в Китай, а някои от тях дори са потомствени китайци в САЩ):
1. Ориз наистина ядат всеки ден, но количеството, поне според думите на очевидците, е колкото топка сладолед. У нас такова количество ориз ли се яде, когато ядем ориз?
2. Оризът, отново по думите на опитали го на място в Китай, а и Япония, не се приготвя по никакъв начин, т.е. няма мазнина и подправки, а е гол варен ориз и така не подтиква към преяждане.
3. Порцията храна, освен ориза, включва и месо или риба, и зеленчуци. Оризът не преобладава.
4. Порцията, която се консумира нормално на едно хранене, е по-малка от порциите в западния свят.
5. Азиатските народи не ядат тестено и млечни, захар също, поне традиционно, не са яли. Десерт при тях се консумира изключително рядко, дори когато се чакат гости).
6. Азиатските народи са консумирали ориз доста по-дълго време отколкото европейците, американците и т.н. западни народи и са все пак по-добре адаптирани към него.
7. Установено е, че азиатците развиват диабет втори тип при по-нисък индекс на телесната маса от европейците. Т.е. ако българинът развие диабет при ИТМ 30, на китаеца му стига примерно 27.
8. С горното е свързано и това, че китайците по-лесно трупат телесни мазнини, а по-трудно мускули.
9. Традиционно това са били култури, които са работили доста физически труд и по начало са се движили доста. Но това се отнася за всички традиционни общества, не само за тях.

От горните точки не всичките са свързани конкретно с ориза, но всички до голяма степен обясняват азиатския феномен за ориза.

Отново да уточня: може един милиард китайци да ядат по 1 кг ориз на ден и да нямат никакви здравословни проблеми. Но за човек, който има метаболитни проблеми (свръхтегло, повишена захар и/или инсулин, диабет и подобни състояния, все свързани с метаболитния синдром), оризът не е добра идея - не и за честа консумация. Разбира се, ако на човек много му се яде, може да си хапва по малко от време на време. На мен лично ми е по-лесно да наблягам на храни, които не искат ограничаване, вместо да хапвам по мъничко картофи/ориз/хляб/торти и т.н.

Извинявам се за 10-те процента захар, така съм запомнила. Хубаво, че не са 10, а 8, но пак са много. Ако една жена приема 2000 ккал/ден, това са 40 грама захар - доста е, откъдето и да го погледнеш. Ако приема 1500 ккал/ден (което според мен все пак са малко калории за зряла жена, дори да е висока 1,55 и да тежи 45 кг), това са 30 грама захар - също доста, ако се "прилага" всеки ден. Но е хубаво, че се говори за горна граница все пак - не е нужно да се достига.

За фруктозата наистина трябва да четеш повече. Да, ако се хапва по някой плод на ден и особено ако човек няма проблеми с теглото, движи се повечко, няма други метаболитни проблеми, тогава плодовете, дори и да са повечко, вероятно няма да попречат. Но при хора с компрометиран метаболизъм със сигурност не са най-подходящата храна и е правилно да се ограничават все пак и да се заместят със зеленчуци, т.е. делът на зеленчуците да е по-висок.

И за холестерола, и за яйцата също има вече много нова информация. Да, не е приета от официалните източници, но с времето и това ще стане, защото тези данни не могат да се крият вечно.

А алабашът тук ми се струва, че е достъпен, т.е. не съм забелязала да е прекалено скъп Embarassed

Сметана на Боженци не съм виждала. Киселото им мляко е със сухо мляко със сигурност.

kameloth, страхотно е, че си намерила съмишленици! Simple Smile

# 557
  • Мнения: 1
Cioccolata- Изглежда говорим за едни и същи неща с различни думи!  Grinning Май накрая така
е излезе! Sunglasses Нека още в началото ПАК кажа, че аз говоря (и винаги съм говорел и винаги ще говоря) за здрави хора, мъже и жени, които по същество нямат проблеми от хранително естество и желаят и за в бъдеще все така да НЯМАТ. Тези, които за зла врага им се е появило (вече) нещо - да следват докторските предписания, аз не съм доктор, нито се ангажирам да им дам препоръки без да познавам конкретния случай, а - знае се - нещата са строго индивидуални!  Rolling Eyes Значи да оставим настрана китайците и да погледнем себе си - българите и българските. Ето норми, които са световно приети (почти същите са и според българското законодателство по тия въпроси). Види се, че са на база 2000 ккал, което е стандартно и на дело се отнася само до фибрите и захарта (розовките цифрички в табличката). Това е нормално за мъж около 40 г. 170 см и 70 кг. За жена на около 30 г, 165 см и 50 кг е нормално калориите да се въртят около 1600. Това поражда проблем за нея, защото (накратко) с по-малко продукти тази жена трябва да си набави всичко от нормите с червените цифри! И ти ще ВЕЛИКА, ако успееш да ми постнеш меню с >70% мазнини (по тегло) и изпълняващо всичките норми поне на 80-85%  Twisted Evil Сегааа... ако някой/някоя, в резултат на някакво болестно или друго отклонение НЕ може да хапва, примерно, мед, то нека препрочете третото изречение от настоящия постинг....  Rolling Eyes Нашият (на всички нас, вкл. с мен и теб) трябва да е постигането на устойчиво здраве. Ако в резултат на някакъв хр.режим човек се наблъсква с холестерол не 300-320, а 650-700 всеки ден... то басирам се, че дори сега той да се здрав като вол, само след 1 година ще си е променил коренно липидната картина, во глава с холестерола. Ееее... питам се - тогава ли този здрав вол да вземе мерки? Или е някак си по-нормално да си прави сам само-профилактика НЕ-допускайки такива нива на холестерола перманентно (той/тя няма да умре ако има пик 1 път в седмицата, примерно). Въобще няма да питам как се справяте с транс-мазнините тук, вероятно имате по-голям опит от мене, щото аз тотално ги избягвам...  Mr. Green Данните които ползвам са на USDA от октомври-ноември 2012 г., което не ми се струва много "старо".... но нейсе - ку има някакви скрити "нови" данни за това - ще ги видим и ще почнем да действаме по тях тутакси  Peace

# 558
  • В Балкана
  • Мнения: 679
.. няма да питам как се справяте с транс-мазнините тук..

Ние транс мазнини не ядем.  Peace
Тях можеш да ги намериш във всяка бисквитка, тортичка, вафличка, сникърсче, чипсче или пържен картоф. Все храни, които никой от тук списващите не консумира ежедневно, нито ежеседмично.. Да не казвам ежемесечно.

За мен холестеролът не е проблем.
Проблем смятам, че е и че може да направи такъв, кръвната захар. Това е моята истина.  Peace

# 559
  • Мнения: 200
Маями, от посочената примерна 50 килограмова мацка ( опазил ме господ да съм на тези килограми) съм с 50% повече годинки и с 15 см по-снажна и пак сме в една група , според тази таблица. Със сигурност ще имаме различни нужди. Ти, наистина ли изчисляваш ежедневно всичко това. Най-малкото трябва да имаш голямо доверие на изходната информация (етикетите на храните или посоченото в някакви бази данни).

# 560
  • Мнения: 1
Rain - не знам.... стори ми се че назад в тая тема се пишеше за някакво рецепти с пържене на това-онова. Ти нали знаеш, че транс-мазнини има не само в заводските бисквитки, но и се произвеждат при пържене на което и да е нещо. Но пък може и да не съм разбрал нещо, готвенето не ми е стихия  newsm78

ГАЛИ_ГЕ - Да, смятам си... по-право - могат лесно да си смятам всичко това, вкл. с графично онагледяване. Но понеже споделям девиза ти "ПРЕКАЛЕН СВЕТЕЦ И БОГУ НЕ Е УГОДЕН" - не смятам точно всеки ден. Но с времето се придобива рутина и горе-долу знаеш кое ти липсва или с кое прекаляваш.... А доверието в данните се гради трудно (като всяко доверие) и аз го основаван на cross-chech & double-check (пре-проверяване и двойно проверяване). Това минимизира отклоненията.... Съществува разбира се и още мегдан за грешки, но не може да се избегне - все пак нямам подвижна лаборатория или спектрометър и трябва да вярваш до някаква (голяма) степенна данните от етикета. Сегааа... ако някоя БГ-мандра малко послъгва - какво пък: да не се гръмнем с пистолет в главата???  ooooh! Важното е да не се прекалява (или да не недостига) системно някой елемент и то в пъти, месеци наред. Ако се избегне това - вярвам - всичко на всеки ще му е наред!  Hug Peace

# 561
  • Мнения: 87
Днес пробвах алабаша - нарязах го на съвсем тънки парченца, залях го с малко вода, посолих го, сложих масло и го изпекох във фурната. Пече се малко по-бавно от картофите и до края остава леко по-хрупкав от тях. Относно вкуса му - на мен ми хареса, но мнението ми е, че приликата му с картофа свършва само на ниво външен вид. На вкус е почти идентичен с брюкселското зеле според мен. Мъжът ми категорично не го хареса, наложи се да кажа на дъщеря ми, че това са нов вид картофи, за да благоволи да опита изобщо. Яде, яде и накрая попита какви са тези картофи с вкус на зеле.  Mr. Green

Сметаната на Боженци съм я чела специално, съдържа сухо мляко, затова не я купувам.

# 562
  • Мнения: 8 359
тюх, благодаря, че казахте
от утре без млечни съм решила

# 563
  • Мнения: 100
Аги ,
извинявай но пушачка ли си ?

Не.

Кам, болката по принцип се усеща като смъдене отпред на коляното, но при натоварване и стоене в статично положение дълго време се усеща и смъденето в мускулите. Предполагам, че е от пренатоврване, което е последвано от дълга липса на движение, което вместо да подбри нещата, ги влошава. Тази вечер нищо не усещам, само стягане като си бях сгънала крака в седнало положение поне 30 мин. Проблемът е, че тъкмо се бях пооправила и паднах на едни стълби върху колената си. Обаче май ми е подействало отрезвяващо на крака, защото започва да минава. Лекарят ми каза да не се впрягам за коляното, а да го товаря, защото понякога клин клин избива и е по-добре, вместо да го чам, но нали съм си страхлива...  Embarassed 

# 564
  • Мнения: 687
Тони и другите докторки в темата, искам да ви питам какво да правя при мускулни крампи? Знам, че това означава недостиг на магнезий, но трябва ли и още нещо да приемам? Менюто ми се състои основно от воднисти и зелени зеленчуци, пилешко и свинско, яйца отвреме навреме (нещо нямам натсроение за тях посл. месец), закв. сметана, малко кашкавал, плод от врмее на време. Тези дни малко ядох въглехидрати - бял земел вчера и преди това картофи, както и някаква торта в нач. на седмицата. Та, какво да вземам? Имам вкъщи магнерич и мултивитамини от ДМ с всичко в тях.
Не съм лекар, но тъй като съм имала проблеми с крампи, ще споделя какво съм открила като информация, ти вече прецени дали да го ползваш.
Недостиг на магнезий се получава и при прекаляване с вода - при мен се получаваше при над 4л вода на ден някъде (по едно време доста вода пиех). Ако пиеш толкова много, опитай се да я намалиш, защото иначе непрекъснато трябва да приемаш допълнително магнезий и се вкарваш в затворен кръг.

Освен като хранителна добавка, магнезий може да се приема и през кожата под формата на магнезиево олио. Чела съм хората да пишат суперлативи за него, включително и да се маже при травми, за да спомогне възстановяването. Но имам купено и почти не съм го ползвала, така че не мога да споделя личен опит.

При крампи помагат и системни разтяжки, съчетани с намачкване - с фоумролер или топка за тенис.


Да се оплача: още не ми се е оправил крака. Болакта се премести надолу по мускулите. Не ходя на тренировки, защото ме е страх да не стане по-лошо. Като сгъвам крака си няма нищо, но като се изправя след клякане и усещам напрежение в коляното и мускулите. Лекарят ми няма идея какво е и съм напълно отчаяна, а си бях направила план до 01.08.2013г. да бъда -10см от талията и да мога да правя 1 набиране. Но с невъзможността м ида тренирам, няма как да стане. А и на работа ме занимават с всякакви истории, ама тях ще ги преживея.  ooooh!

Кажете нещо, имате ли представа какво може да е? Много съм отчаяна.  Cry
Пробвала ли си среща с кинезетерапевт или треньор, който да има идея примерно от механика на тялото и т.н. - чела съм, че често травмите и болките са проявление на дисбаланс в тялото, не задължително точно там, където се проявяват. Но ти трябва специалист, за да определи къде точно е дисбалансът и как да се оправи. Също и мачкането с фоумролер или топка за тенис помага за отпускане на мускулите и по-бързо възстановяване от травми...

Стискам палци да откриеш какво ти е и бързо да се възстановиш.   bouquet

Иначе за набиранията можеш да и постигнеш и без тренировки за крака - наблегни на скрипец, всякакви активации на трапеца и т.н. Много помага дебел ластик, който се закрепва на лоста , но за съжаление поне аз съм ги намирала само с много високи цени Sad

# 565
  • Мнения: 78
Добро утро !
Тук е прекрасно , слънчево и малко заскрежено Simple Smile
Наслаждавам се на аристократичното си кафе ( прекрасно еспресо със сметана )и си мисля .
Никой не е казал че гребем мас с черпака ,  Маями . И не знам защо мислиш че холестеролът който се отлага по съдовете е изядения с пръжките . Ми не е . Хората с най - висок холестерол често са на нискомазнинна и въглехидратна диета .
Като кажем ВМ НВД това значи просто да се ядат естествените продукти - пържолата с мазничкото , пилето с кожата ....и т.н.
Така не се налага да се достига калорийния внос само с белтъци , което е доста затормозяващо бъбреците . Естествено и въглехидрати има , просто присъстват в зеленчуци , в млечни...и си стигаш до 30 - 40 гр. без да си ял захар .
По въпроса с плодовете ...с  годините така са култивирани че да имат максимално захари . И освен витамини и фибри щеш не щеш ядеш и мнооого въглехидрати .
В тропичните ширини наличието на естествено много сладки плодове вероятно е свързано с климатичните особености които поставят и хората в по - различно положение .
Никой не е казал че при този режим не може да се хапва никакъв плод .. Напротив - това е един от най - либералните режими на живот и хранене ...
Трансмазнини не би трябвало да има в храната ...Май не пържим много тук , миналото лято веднъж пържих с мас ( грехота е сафрид да се яде другояче ) .
И няма откъде да се явят тук трансмазнини (( високата Т' не е единственото условие за получаване на трансмазнина , при висока Т' по - скоро се образуват свободни радикали ).

# 566
  • Мнения: 100
Тони и другите докторки в темата, искам да ви питам какво да правя при мускулни крампи? Знам, че това означава недостиг на магнезий, но трябва ли и още нещо да приемам? Менюто ми се състои основно от воднисти и зелени зеленчуци, пилешко и свинско, яйца отвреме навреме (нещо нямам натсроение за тях посл. месец), закв. сметана, малко кашкавал, плод от врмее на време. Тези дни малко ядох въглехидрати - бял земел вчера и преди това картофи, както и някаква торта в нач. на седмицата. Та, какво да вземам? Имам вкъщи магнерич и мултивитамини от ДМ с всичко в тях.
Не съм лекар, но тъй като съм имала проблеми с крампи, ще споделя какво съм открила като информация, ти вече прецени дали да го ползваш.
Недостиг на магнезий се получава и при прекаляване с вода - при мен се получаваше при над 4л вода на ден някъде (по едно време доста вода пиех). Ако пиеш толкова много, опитай се да я намалиш, защото иначе непрекъснато трябва да приемаш допълнително магнезий и се вкарваш в затворен кръг.

Освен като хранителна добавка, магнезий може да се приема и през кожата под формата на магнезиево олио. Чела съм хората да пишат суперлативи за него, включително и да се маже при травми, за да спомогне възстановяването. Но имам купено и почти не съм го ползвала, така че не мога да споделя личен опит.

При крампи помагат и системни разтяжки, съчетани с намачкване - с фоумролер или топка за тенис.


Да се оплача: още не ми се е оправил крака. Болакта се премести надолу по мускулите. Не ходя на тренировки, защото ме е страх да не стане по-лошо. Като сгъвам крака си няма нищо, но като се изправя след клякане и усещам напрежение в коляното и мускулите. Лекарят ми няма идея какво е и съм напълно отчаяна, а си бях направила план до 01.08.2013г. да бъда -10см от талията и да мога да правя 1 набиране. Но с невъзможността м ида тренирам, няма как да стане. А и на работа ме занимават с всякакви истории, ама тях ще ги преживея.  ooooh!

Кажете нещо, имате ли представа какво може да е? Много съм отчаяна.  Cry
Пробвала ли си среща с кинезетерапевт или треньор, който да има идея примерно от механика на тялото и т.н. - чела съм, че често травмите и болките са проявление на дисбаланс в тялото, не задължително точно там, където се проявяват. Но ти трябва специалист, за да определи къде точно е дисбалансът и как да се оправи. Също и мачкането с фоумролер или топка за тенис помага за отпускане на мускулите и по-бързо възстановяване от травми...

Стискам палци да откриеш какво ти е и бързо да се възстановиш.   bouquet

Иначе за набиранията можеш да и постигнеш и без тренировки за крака - наблегни на скрипец, всякакви активации на трапеца и т.н. Много помага дебел ластик, който се закрепва на лоста , но за съжаление поне аз съм ги намирала само с много високи цени Sad

Мерси много, Ада! Аз си мислех за магнезиевото олио, но все забравям. Добре, че болката е много слаба, та не я забелязвам много. Но не може вечно така. Иначе не пия повече от 2л вода на ден.

# 567
  • Мнения: 6 425
Привет и успешно начало на новата седмица на всички! Hug

Тони, благодаря за хубавия и наситен с информация пост!

Маями, транс мазнините, поне доколкото аз знам, без претенции да знам всичко, се получават от хидрогениране на растителни мазнини. Ние тук такива продукти и мазнини не използваме. Напротив, подчертава се многократно да се пържи с мас/масло/кокосово масло.

Погледнах таблицата ти (между другото, хубаво е, че си я съставил и я постваш - благодаря!  bouquet). Подобна таблица има и във Фитдей, т.е. ако човек тръгне да въвежда дневни менюта там, за всеки ден ти показва дали покриваш нормите. Така че може да се използва и този вариант, а мисля, че и другите сайтове със същата функция показват тези проценти, напр. и nutritiondata.self.com ги дава.

Ами, когато съм въвеждала, почти всичко е покрито Peace Е, не винаги мазнините са ми били над 70% Wink Често са просто 60 - 60 и нещо, зависи.

Освен това има друг момент, макар че пак не съм сигурна как точно стоят нещата в действителност, защото и науката не е сигурна. Четох тези дни за нормата за калций (защото много хора ядат или минимално, или никакво количество млечни, вкл. сред азиатците има много такива). И не страдат от липса на калций. Та това, което прочетох, но не помня точно къде, беше, че от приетия калций се усвояват едва 10% от повечето хора. Затова ако приемеш тези препоръчвани 1000 мг, надеждата е, че ще усвоиш необходимите 100 мг. А защо не се усвояват добре? Ами, защото много хора наблягат на храни с вещества, които пречат на усвояването на минералите - фитинови киселини, изтриха ми се пръстите да пиша за това. Фитинови киселини се съдържат напр. във фибрите и всичко пълнозърнесто. В бобовите също, в семена и ядки. Така че може това да е причина по-голямата част от приетия калций да не се усвоява и затова да се препоръчва толкова висок прием - за да се усвои поне малко. А когато човек не набляга на храните с фитинови киселини, има шанс да усвоява повече от минералите, които приема с храната, вкл. калция, и съответно не е необходимо да набляга на млечните.

Друга причина да не се усвоява достатъчно калций е недостатъчното ниво на вит. Д. От една страна малко стоим на слънце (това е огромна тема също), от друга необходимото ни количество вит. Д е много по-високо от препоръчвания дневен прием от храна и/или мултивитаними. А повечето хора не приемат високи дози синтетичен вит. Д. И това е друга причина да не усвояват добре калция и да трябва да приемат повече.

Трето за калция и за вит. Д: за да се синтезира пък вит. Д в организма, са необходими наситени мазнини, а и тях много хора ги избягват.

Отделно за нуждата от вит. С също има най-различни мнения. Някои смятат, че тези препоръчвани 75 мг/ден са крайно недостатъчни, а са необходими по 2-3 или повече грама на ден всъщност. Това вероятно е с оглед на високата консумация на въглехидрати, защото има данни, че колкото по-малко глюкоза се приема, толкова по-малко вит. С е необходим. Т.е. той се явява защитен за вредите от глюкозата. Но и този въпрос е спорен.

Така че мисълта ми беше, че тези таблици, които показват нормите за витамините и минералите, не са непременно абсолютната истина, защото има разни фактори, които влияят.

А и наистина, както е писала ГАЛИ_ГЕ, едва ли за всеки нормите са едни и същи. Вярно, те дават минимум, ама дори и той зависи от различни неща, предполагам.

Освен това не можем да сме сигурни, че всички консумирани от нас зеленчуци и плодове, примерно, съдържат точно очакваните количества витамини и минерали. Напротив, заради обедняването на почвите се смята, че съдържанието вече е доста по-ниско. Затова например се смята също, че вече никой не може да си набави необходимия магнезий само с храната, а и всъщност необходимото на повечето хора количество е доста по-голямо от препоръчваното. Прокрадват се мнения, че е необходимо приеманият магнезий да е равен или дори по-висок от приемания калций, за да има равновесие в организма.

И пак да сменим темата: вчера Пол Йобек качи във ФБ хранителни пирамиди във вида, в който той ги вижда като оптимални - една за храната, една за напитките и трета за "храна за удоволствие/почерпка", т.е. "за душата". Ще ги опиша сигурно по-късно днес, защото ми харесаха много.

Последна редакция: пн, 18 мар 2013, 09:19 от Cioccolata

# 568
  • Мнения: 1
Cioccolata - определено ниското ниво на транс-мазнините е силно желателно! Екстра, след като го постигате масово,,,, за мен това все още НЕ Е постигнато на 100%, а и според мен нямам как. При това положение, по-скоро мисля в посоката, че "моят организъм може да се справи с тази храна (или тази вредност, ако преспочитате)". Това е 100 пъти по-полезна настройка отколкото всички други мерки, които бих могъл да приложа на куп, защото човешкия организъм има неподозирано големи възможности, да не кажа безкрайни, но които човек трябва да открие (да отвори) за себе си.... Разбира се, карам я внимателската в тая посока! Но, например, значително по-високата заболеваемост сред хора, които практически живеят в септичен режим (в САЩ това е много популярно и ВЪЗМОЖНО, защото хората имат парите да го реализират) в сравнение с обикновените българи, които пият вода от чешмата - ми подсказва, че тук-там някоя вредност дажи може да има положителен ефект в цялостното състояние. То е като змийската отрова, упоребена за лекарство..... То е като тренинг на организма с някакви вредности, за да не забрави как да се справя с тях, защото иначе е много възможно една чаша чешмяна вода след няколко години септичност (минарални води) да се отрази крайно зле на човека.... Аз поне не искам това да ми се случва и вписвам това в своята философия за здравословен живот! Wink

Относно нормите..... Преди всичко нека пак повторим, че си говорим за препоръчителни дневни норми за прием на витамини и минерали... Тук най-важната дума, според мен е "за ПРИЕМ"..... Това автоматически ни избавя от всякакви други изследвания на това колко аджиба пък се усвоява от организма.... Защо? Защото хиляди научни дейци от стотици институти по света са работили и са измерли в осреднен вид нормата за прием. След като аз като обикновен инженер мога да се сетя, че след приема моят организъм няма да усвои 100% всичкото количество калций (примерно) и от тези 1000, които приемам ще усвоя по-малко, то съм убеден, че и онези специалисти, дето са изследва ли въпроса са установили същото... При това те са специалисти по хранене, биохимия и тем подобни. Т.е. те са установили, че на организма му трябват Х мг калций (средно), които идват от около 1000 мг приет калций (средно). Т.е. от инженерна гледна точка организма си е като един двигател и има някакво КПД, което винаги е < 100%. (Коеф. на полезно действие КПД на всеки двигател е вх.мощност/изх.мощност). Ето затова, аз спокойно си гледам НОРМИТЕ ЗА ПРИЕМ и си се целя в тях! Ноооо... и ти си права и ГАЛИ - тоже: за различните хора всичко е различно! Затова, нека разсъждаваме така: Вземаме НОРМИТЕ за отправна точка. После, като установим как се чувстваме в достатъчно дълъг период, може да варираме по-малко там където ни куца и пак след някакъв достатъчно дълъг период да отчетем за себе си подобрение (надявам се!). Следващо нещо: когато човек си хапва нормално под някакъв хр.режим (меню) с цел покриване на ВСИЧКИ норми, то той неминуемо пресрочва някои от тях. Тук пак се намесва организацията (природата) на нашия организъм, като отхвърля и не усвоява (изхвърля по нормален път) излишните му количества. За това съществуват и пределни норми за всеки параметър, над които организма вече НЕ МОЖЕ да се справи сам чрез отхвърляне на ненужното и се получава кофти ефект на отравяне, т.е. това са норми на токсичност. Гледал съм ги една по една и за НОРМАЛНО меню целящо покриване на параметрите - няма опасност от токсичност на никой от "пресрочените", дори да се пресрочва с много (400-500%). Това е важно, защото например в моето меню има житни кълнове (всеки ден или поне 5 дена в седмицата) и над 20 гр такива кълнове дават вече над 300% манган. Ами ако са 30-40 гр.??? Ще стане ли това от изключително полезно, както четем навсякъде за пресните житни кълнове, в истниски вредно? Моят отговор е НЕ, защото не е същото като натрупването на манган от манганови мини, което води да гадната болест мананелоза...  Rolling Eyes Ееее, не съм доктор, де... Разсъждавам като инженер! В тоя смисъл, нека пак кажа, че нормите са осреднени... т.е. те са по възрастови групи за всички в групата: високи, ниски, тънки, дебели... Да, от инженерна гледна точка, една по-височка жена има по-голяма нужда от калории от една по-ниска от същата възраст и с еднакво тегло, нооо... по-високата жена има и повече кв.м. кожа и топлообменя с околната среда повече, т.е. при покой разхода на енергия й е по-голям, нали? Още: по-високата жена (по-високоя човек) е с по-висок център на тежестта, а това пак води до по-голям енергиен разход и услилия за преодоляване на съпротивлението и за стабилност, докато при по-ниските стабилността е по-голяма от механична гледна точка. Т.е. има редица фактори, които едва ли някой ги е иследвал всичките на куп, но именно това е ценното на осредняването - имаш ориентир и без да знаеш влиянието (как и колко) на всеки фактор, а то със сигурност някои фактори влияят повече и за съществени, а други почти не вляят и не си струда си усложняваме оценките с тяхното отчитане. Последното е нормална практика при многофакторен статистичеки анализ и аз съм убеден, че именно такъв е подходът на учените по тая тема  Hug Иначе, за усвояемостта на калция, например, влияел и ликопина в зрелите домати! Четох на едно място, че така било. Но засега не съм засякъл тази информация. Или е много нова или е неверна, така мисля! Peace

P.S.: Сорри, че стана дълъг постинг, ма не можах по-кратко  Rolling Eyes

# 569
  • Мнения: 6 425
Ами, моето уточнение за нормите е повторение на това, което написах (донякъде): тези норми са изготвени на базата на типичното население и неговата типична консумация. А тя от половин век и повече е с много висок дял на въглехидрати, вкл. пълнозърнести източници, сравнително висок дял бобови и сравнително нисък мазнини. Това накланя везните в посока към по-слабо усвояване на веществата от храната. Затова и това, което всъщност е патологично, е прието за нормално и така са заложени нормите - "Приемай по 1000 мг калций на ден, така ще си набавиш стоте необходими, защото просто при това ти хранене така стоят нещата".

Всъщност същото важи и за холестерола - приети са нормални стойности на базата на ненормално висок прием на въглехидрати и ненормално нисък на наситени мазнини и холестерол. Разбира се, намесва се и факторът търговски интереси Peace

Общи условия

Активация на акаунт